Znaki endometrioze

VPRAŠANJE:

Pozdravljeni, ker je trenutno moja ginekologinja odsotna, se obračam na vas. Pa da vam na hitro opišem svojo situacijo, ugotovljene imam policistične jajčnike, tako pravijo endokrinologi, ginekologinja ni bila čisto prepričana, nato par let nazaj se mi je kakšne dva meseca pojavljala krvavitev iz nožnice po mestruaciji, takrat sem tudi imela zdravniški pregled za službo, ki je kazalo vnetje. Nato se je situacija umirila, nakar se mi je zdravstveno stanje tri leta nazaj poslabšalo. Izguba teže, težave s črevesjem in želodcem, vse preglede smo naredili za želodec za črevesje, krvne slike vse je brez problema. Zadnje čase pa opažam, da teden dni pred menstruacijo imam zelo boleče spolne odnose, me toliko boli da bi se najrajši kar zjokala in pa črevesje je čisto občutljivo, en dan sem zaprta, en dan driska. Frizerka je tudi opazila prekomerno izpadanje las, osebna zdravnica pa mi je svetovala naj se obrnem se na ginekologa, saj so vsi krvni izvidi in ostali pregledi z njene strani v redu.

ODGOVORJA:

stanko-pusenjak Endometrioza

MAG. STANKO PUŠENJAK, DR. MED.

Spoštovani, kak teden dni pred menstruacijo, kar je običajno prav toliko po ovulaciji je lahko preobčutljiv jajčnik, v katerem je prišlo do ovulacije in to lahko pri spolnih odnosih boli. Običajno to povzroča “globoko bolečino” pri odnosih z različnimi značilnostmi, kot je ostro zbadanje, topa bolečina več ur po odnosih, težava pri gibanju, zlasti pri hoji po stopnicah ali pri obračanju telesa) ipd. Površinske bolečine v drugem delu ciklusa pri odnosih so večinoma posledica suhe nožnice ali vnetij, zlasti glivičnih, ki so v drugem delu ciklusa pogostejša kot pred ovulacijo. V poštev pride tudi endometrioza, ki pa večinoma največ težav pri odnosih povzroča v času menstruacije, če so prisotne zarastline, pa neodvisno od faze ciklusa. Endometrioza praviloma ni problematična le tik pred menstruacijo. Izpadanje las je sicer lahko tudi posledica različnih hormonskih motenj, hkrati pa je tudi funkcija starosti, ki je žal niste navedli in pa številnih drugih dejavnikov. Vsekakor svetujem osebni obisk pri ginekologu v času bolečih odnosom, da preveri, če imate kakšne znake endometrioze. Če še ni bila preverjena funkcija ščitnice (izpadanje las je lahko tudi posledica nepravilnega delovanja ščitnice), bi v to smer bil smiseln kak pogovor s splošnim zdravnikom, izmenjevanje zaprtosti in drisk prav tako ni normalno, kar bi bila sicer tema za splošnega zdravnika (različni procesi na debelem črevesju), ampak tudi ginekologa v osebnem stiku (endometrioza).

Mišo Rajić Endometrioza

MIŠO RAJIĆ, DR. MED.

Tudi jaz svetujem obisk ginekologa. Zelo boleči spolni odnosi pred menstruacijo (predvsem pri globoki penetraciji + boleče menstruacije) lahko kažejo na endometriozo. Izpadanje las pa je bolj pogosto znak PCOS (neredne menstruacije, tezave s porascenostjo in UZ izgled jajcnikov). LP Mišo Rajić

Preberite tudi:

Ena misel na “Znaki endometrioze

  1. Manca pravi:

    Hvala za odgovor. Stara sem 33 let visoka 177 cm/70 kg, pri ginekologinji sem ze bila (nadomestni) vendar pregled ni tako potekal kot sem mislila da bo, na hitro me je pregledala in rekla da naj se pogledam v ogledalo in si recem da sem lepa. Sem mislila da je skrita kamera. Shujsala sem 30 kg v roku treh mesecev (3 leta nazaj)pregledal so mi kri za scitnico, 2xgastroskopija, konoloskopija, magnetna za tanko crevo…vse je bp, menstruacije imam sedaj redne, vcasih jih nisem imela imam jih pa kar tam nekje na 22 dni. Bolecina je prisotna med spolnim odnosom (pred menstruacijo),ko prodre vame. Vcasih imam med menstruacijo se bolj obcutljiv crevesje,zanima me kam bi se lahko obrnila za drugo mnenje pri ginekologu,da bi preverili da slucajno ni endomentrioza? Kaj bi lahko se na endokrinoloski preverila? Se pravi izpadanje las pa je pogojeno z pco?

  2. Stanko Pušenjak pravi:

    Spoštovani,
    za izključitev endometrioze bi potrebovali pregled pri ginekologu-kirurgu, kateri ima veliko izkušenj prav z endometriozo. Včasih se da to stanje dokaj dobro opredeliti z vaginalnim UZ pregledom, če ga opravi tak strokovnjak, dokončna diagnoza ali izključitev pa je žal vedno invazivna, npr. z laparoskopijo. Kolikor vem, specialistki, ki sta trenutno najbolj vpeti v diagnostiko in zdravljenje endometrioze na terciarni ravni na Ljubljanski ginekološki kliniki, ne delata nikjer zasebno, lahko pa se poskusite naročiti v eno od njunih popoldanskih, doplačniških ali samoplačniških ambulant v Leonišču (dr. Helena Ban-Frangež in dr. Vesna Šalamun). Izpadanje las je kompleksen problem in v njegovem ozadju je lahko marsikaj. Sindrom PCO je le eno od takšnih stanj, ki pa je ob rednih in predvidljivih menstruacijah malo verjeten. Če se bo ta problem nadaljeval, svetujem obisk specialista dermatovenerologa, kamor vas tudi z napotnico lahko usmeri vaš osebni splošni zdravnik.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja