Zgodovina menstrualne skodelice

Predvideni čas branja: 7 minut

Menstrualna skodelica Lily Compact

Menstrualne skodelice so nova iznajdba.

Ehm…popolno nasprotje od tega. Letos obeležujemo kar 153-letnico prvega patenta! (Kot zanimivost, kaj se je še zgodilo tistega leta. ZDA so kupile od Rusije Aljasko za $7,200,000 in Alfred Nobel je patentiral dinamit.)

Prva menstrualna skodelica je bila patentirana leta 1867 in je tako prehitela iznajdbo vložkov za deset let, iznajdbo komercialnih tamponov pa za kar dobrih 50 let! Tamponi so seveda skodelice izpodrinili iz trga, saj so jih ženske kupovale vsak mesec, menstrualno skodelico pa na nekaj let, zato niso bile zanimive (donosne) za proizvajalce.

Skodelice so bile včasih izdelane iz lateksa, danes pa so večinoma izdelane iz medicinskega silikona. V članku predstavljamo zgodovino menstrualnih skodelic, njihove dizajne in patente. Skušali bomo biti čim bolj natančni, saj pogosto razvoj menstrualne skodelice ni bil najbolj jasen.

Razvoj na tem področju je definitivno napredoval, saj so prve menstrualne naprave izgledale resnično kot mučilne naprave.

Danes so menstrualne skodelice (oz. menstrualne šalčke) precej bolj razširjene kot v tistih časih, vendar še zdaleč ne tako kot ostali menstrualni izdelki. Po nekaterih raziskavah se prednosti menstrualnih skodelic zaveda le do 30% žensk.

Krivda za komercialni neuspeh menstrualnih skodelic je tudi na strani oglaševalcev. Le ti menstrualne izdelke pogosto povezujejo z besedami kot so “nežnost”, “občutljivost” in se izogibajo besed, ki so pogosto povezane s spolnimi odnosi in izločki telesa.

Veliko žensk se še danes izogiba resničnosti menstruacije, ki ima pogosto videz neurejenosti in nepredvidljivosti in sporoča podzavestno nečistost in izogibanje spolnih odnosov. Dati prst v nožnico in namestiti menstrualno skodelico za ženske pomeni tudi nepredstavljivo oviro.

1867 – leto prvega ameriškega patenta za menstrualno skodelico

menstrualna skodelica

Izum, tako imenovan “The Hocket Catamenial Sack” je izgledal precej bolj kot vreča na pasu, kot pa moderna menstrualna skodelica. Vrečo je izumil S.L. Hockert (moški) iz Chicaga, ni pa (verjetno) nikoli doživela produkcije. Le katera bi to nosila? Patent si lahko ogledate tu.

1884 – Farr Menstrual Receptacle

menstrualna skodelica

Slabih 20 let pozneje je prišlo do izuma menstrualne skodelice “Farr Menstrual Receptacle” (izumitelj Hiram G. Farr). Pokončni del si naj bi ženska vstavila v nožnico, menstrualna tekočina pa bi se potem iztekala v nameščeno vrečo. Patent si lahko ogledate tu.

1937 – prva komercialno izumljena menstrualna skodelica

Chalmers

Ameriška igralka Leona Chalmers velja za izumiteljico prve menstrualne skodelice izdelane za komercialno uporabo. Mimogrede, v nekaterih virih, se za titulo prve menstrualne skodelice pojavljata tudi Daintette in Foldene.

Leonin izum se od prejšnjih razlikuje predvsem v tem, da je bilo njeno menstrualno skodelico lažje nositi, predvsem pa je bila precej bolj diskretna kot skodelice iz konca 19. stoletja. Na žalost je masoven razvoj njene menstrualne skodelice zaznamovalo pomanjkanje naravne gume (lateksa) zaradi druge svetovne vojne.

Patent si lahko ogledate tu.

1950 – 1970 – ponovno rojstvo Chamlerjeve menstrualne skodelice

Chalmers

V začetku 50.let 20.stoletja je Chamlerjeva poskusila ponovno z menstrualnimi skodelicami. Pravice do svojega izuma je prodala Robert P. Orecku, ki je leta 1959 zagnal podjetje z menstrualnimi skodelicami Tassette, Inc.

Oreck se je proti popularnosti vložkov in tamponov za enkratno uporabo boril tako, da je veliko vlagal v izobraževanje – medicinskim sestram po celi državi je celo pošiljal ponudbe s popusti in jih najemal, da so svetovale ostalim ženskam v lekarnah.

Kot zanimivost – na znamenitem Times Squareu v New Yorku je postavil kar 12 metrov visok pano (ki po nekaterih virih velja za prvo tovrstno obliko oglaševanja intimnih izdelkov za ženske). Zakaj? Ker mu tedanji časopisi niso dovolili oglaševanja zaradi omembe besede vagina.

tassete oglas

Vir slike: http://www.mum.org/tastaste.htm.

Chamlerjev izum iz leta 1950 si lahko ogledate tu.

Tudi menstrualni skodelici Tassette ni uspel množični tržni preboj in podjetje je v 70. letih 20 stoletja zaprlo svoja vrata. Oreck je kot razlog neuspele prodaje navajal dejstvo, da ženske niso bile pripravljene očistiti in ponovno uporabiti menstrualne skodelice. Tiste pa, ki so bile zadovoljne, pa vsaj nekaj let niso skodelice kupile ponovno.

1980 – menstrualna skodelica The Keeper

keeper

Naslednji izjemno pomemben korak v razvoju menstrualne skodelice je prinesel Lou Crawford iz Cincinnatija v zvezni državi Ohiu. Menstrualno skodelico, imenovano Keeper, podjetje namreč še danes izdeluje in je ena redkih, ki je izdelana iz lateksa in ne medicinskega silikona.

21. stoletje in razvoj menstrualnih skodelic

Novo tisočletje je na področju menstrualnih skodelic prineslo pomembno novost. Pojavil se je nov material (medicinski silikon), ki je odporen na bakterije in obenem hipoalergen, v nasprotju z lateksom, na katerega je alergično veliko žensk.

Medicinski silikon je bil hitro sprejet kot standardni material za menstrualne skodelice zaradi vseh njegovih prednosti, saj je tudi precej mehkejši in prožnejši. Menstrualno skodelico je zato lažje prepogniti in vstaviti in tudi nošenje je udobnejše, saj nima več robov iz trde gume.

Prva silikonska menstrualna skodelica za večkratno uporabo (MoonCup) je bila ustvarjena in prodana v Veliki Britaniji sčasoma pa se je razširila v Evropo in nato v ZDA.

Danes lahko na trgu izbiramo med mnogimi menstrualnimi skodelicami. Naj naštejemo nekatere najbolj razširjene:

Intimina

Menstrualna skodelica Lily One

Intimina je priznana švedska blagovna znamka menstrualnih skodelic, ki jih lahko kupite tudi pri nas.

V letu 2012 je Intimina na trg lansirala menstrualno skodelico Lily Cup, ki je posebne oblike, saj jo je mogoče oblikovati tako ozko, kot je velikost tampona. Vrsta medicinskega silikona iz katerega so njihove menstrualne skodelice, je veliko tanjša, mehkejša in prožnejša, zaradi česar je Lily Cup toliko bolj udoben za nošenje.

Največji razvoj na področju menstrualnih skodelic do sedaj pa je prišel v letu 2014, ko so začeli s prodajo menstrualne skodelice Lily Cup Compact, prve zložljive menstrualne skodelice. Lily Cup Compact se teleskopsko splošči in pospravi v priročno, zaščitno škatlico, velikosti balzama za ustnice.

Zaključek

Kljub temu, da je od začetka menstrualnih skodelic minilo že več kot 150 let, jih večina razen nekaterih v zadnjih 10-20 letih ni nikoli doživela premiere na trgu, saj preprosto niso prešle od patenta v produkcijo. (Mogoče so razlogi tudi v tem, da so prve menstrualne skodelice izgledale, kot da so jih za ženske izumili….moški? 🙂 ).

Danes so menstrualne skodelice popularne bolj kot kadar koli prej.To lahko pripisujemo številnim družbenim gibanjem: gibanju k čistemu okolju (izdelki za enkratno uporabo izjemno onesnažujejo), uporabi družbenih medijev za razpravljanje nekoć tabuiranih tem menstruacije in zahtev potrošnikov po naravnih sestavinah v intimnih izdelkih za ženske.

Ženske imajo menstruacijo od začetka časa. Vendar imajo šele v zadnjih nekaj desetletjih dostop do učinkovitih, varnih in okolju prijaznih izdelkov.

Mimogrede, kot zanimivost naj povemo, če na spletni strani patentov vnesete iskalno poizvedbo “menstrual cup”, boste dobili kar 818 zadetkov patentov menstrualnih skodelic.

Literatura

Muzej menstrualne zgodovine
Wikipedija
Intimina

Ne spreglejte tudi: