Zanesljiva kontracepcija

VPRAŠANJE:

Pozdravljeni! Preizkusila sem že večino hormonskih kontracepcijskih tablet, vključno s Stedirilom. Približno 5 let nisem imela nobenih težav, ko sem po več poskusih našla Femoden, nato pa so se pričele medciklične krvavitve, ki so bile iz meseca v mesec bolj obsežne. Po 1 letu težav, sem prešla na Stediril, pa ni bilo pol leta nič boljše, zato sem šla tudi na pregleg maternice s kamero na ginekološko kliniko. Vse je ok. Mireno sem imela po 2. porodu, 8 let nazaj. Krvavitve celo leta, nato je šla ven. Trenutno sem na mehanski zaščiti – kondom. Krvavitve imam redne in obsežne (vsaj 8 dni), ovulacije zelo boleče. Prosim za nasvet oz. izkušnje. Rada bi zanesljivo zaščito.

ODGOVORJAJO:

stanko-pusenjak kontracepcija

MAG. STANKO PUŠENJAK, DR. MED.

Spoštovani, žal glede zanesljive kontracepcije ni druge možnosti kot je preskušanje med metodami, ki so na voljo, to pa so:

  1. različne kombinirane enofazne, sekvenčne in mini pilule,
  2. različni hormonski aplikatorji v obliki obližev, vaginalnih obročkov ipd.,
  3. Hormonski in bakreni maternični vložki,
  4. Sterilizacija.

Ostalo niso več zanesljive oblike KC. Ostane vam torej le nadaljevanje iskanja primerne kombinacije hormonov v kontracepcijskih tabletah, pri čemer vam žal ne bo nihče znal napovedati, katere in če sploh boste našli katere, ki bodo primerno nadzirale krvavitve. Obupati sicer ni treba, velja pa pri posamezni izbiri vztrajati vsaj 4 mesece. Lahko pa poskusite tudi taktiko, da najprej za 4 mesece prenehate uporabljat vsakršno kontracepcijo, nato pa se vrnete na Stediril-m, ki je znan sicer po najboljših lastnostih glede sposobnosti nadziranja krvavitev.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja