Zakaj ženske prehajajo na menstrualne skodelice?

Zakaj ženske prehajajo na menstrualne skodelice

Čeprav menstruacija v številnih skupnostih in družinah pogosto velja za tabu, je bil v zadnjih letih v številnih državah po svetu dosežen velik napredek. Pozitivne spremembe v današnjem pristopu k menstruaciji so predvsem posledica večje medijske pokritosti, izobraževalnih pobud, inovacij menstrualnih izdelkov, aktivizma in zagovorništva.

Zaradi vsega tega se mlajše generacije, kot so generacija Z in starejši, te teme lotevajo brez zadrege ali nelagodja. O menstruaciji se odkrito pogovarjajo kot o normalnem delu življenja deklet ali žensk. Skrbijo tudi za okolje, zato se pogosto odločajo za trajnostne izdelke. Eden od teh izdelkov je menstrualna skodelica, alternativa menstrualnim izdelkom za enkratno uporabo, ki jo danes uporabljajo številne ženske.

Trajnostna menstruacija pridobiva na pomenu; v raziskavi Intimina, v kateri je sodelovalo 1.030 anketirank, jih je 40 % izjavilo, da so se za skodelico odločile, ker so želele zmanjšati količino osebnih menstrualnih odpadkov. Povprečna ženska namreč v svojem življenju porabi več kot 11.000 menstrualnih izdelkov za enkratno uporabo, ti odpadki pa se razgradijo šele po več sto letih, zato je prehod na menstrualne skodelice pozitiven trend.

Obstajajo tudi drugi pomembni razlogi za prehod na menstrualne skodelice. Eden od njih je finančna poraba in 20 % anketirank je navedlo, da je to najpomembnejši dejavnih za prehod na menstrualne skodelice. Skodelice kot je Lily Cup, je mogoče uporabljati do 10 let, kar predstavlja velik prihranek v primerjavi z mesečnimi stroški izdelkov za enkratno uporabo.

Sodelujoče v anketi so povedale, da so prihranjen denar porabile za potovanja, hrano in izlete (46 %), zabavna doživetja (26 %), oblačila, lepoto in nego kože (16 %). Nekatere so svoje prihranke porabile tudi za poplačilo dolgov, donacije v dobrodelne namene, hobije in izobraževanje ali pa za svoje otroke.

22 % anketirank je kot razlog za prehod na menstrualno skodelico navedlo tudi zdravstvene koristi. Skrbijo namreč za uporabo varnih izdelkov brez kemikalij. Kakovostne menstrualne skodelice so narejene iz medicinskega silikona in ne vsebujejo škodljivih kemikalij ali barvil, ki jih najdemo v izdelkih za enkratno uporabo.

Ženske, ki preidejo na menstrualne skodelice, prav tako ugotavljajo, da so le-te bolj priročne in udobne kot tradicionalni menstrualni izdelki. Imajo večjo kapaciteto, kar pomeni, da jih ženske lahko nosijo dlje časa, ne da bi jih skrbelo uhajanje ali neprijeten vonj. Poleg tega lahko menstrualne skodelice nosijo med vsemi telesnimi dejavnostmi, tudi med plavanjem, brez nevarnosti uhajanja.

Kljub vsem prednostim menstrualnih skodelic, številne ženske še vedno potrebujejo zagotovilo. Najpogostejše vprašanje je, kako vstaviti ali odstraniti skodelico (9 %) in kako jo pravilno namestiti, da ne pušča (23 %). Za vse to je potrebna vaja, vendar le malo. 17 % anketirank je odgovorilo, da so pravilno vstavile skodelico že v prvem poskusu, za 29 % pa je bilo potrebnih več dni vaje, 26 % pa je potrebovalo več kot dva cikla. 90 % vseh anketirank bi menstrualno skodelico priporočilo prijateljici ali družinski članici.

Zanimivo je, da jih 47 % meni, da menstrualna skodelica ni cenovno dostopna in da predstavlja naložbo. Prehod na menstrualno skodelico je odvisen od različnih dejavnikov. Kljub temu lahko ženske v smislu prihrankov prihranijo več tisoč dolarjev, če vložke in tampone nadomestijo z eno menstrualno skodelico, ki v povprečju stane 30 evrov in lahko zdrži do 10 let.

Raziskava je pokazala, da je prehod na menstrualno skodelico preprost in učinkovit način, s katerim lahko ženske podpirajo trajnostno menstruacijo in hkrati izboljšajo svoje splošno zdravje in počutje. Z nadaljnjim izobraževanjem ljudi o menstrualnem zdravju in spodbujanjem menstrualnih izdelkov za večkratno uporabo si lahko blagovne znamke, organizacije in posamezniki prizadevajo za bolj trajnostno prihodnost. In vsem zagotovijo dostop do varnih, cenovno dostopnih in učinkovitih menstrualnih izdelkov.

Preberite tudi:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja