Zakaj lahko menstruacija zamuja?

Zakaj lahko menstruacija zamuja

Menstruacija je žal pogosto povezana s številnimi težavami. Poleg tega, da jo spremljajo bolečine, napetost in nelagodje, je še slabše, ko je … ni. Oziroma ko se močno zamakne.

Zamujanje menstruacije je lahko stresno. Sprašujete se, ali ste noseči ali ne, ali, če je morda kaj narobe z vami. (Da ne omenjamo, koliko mitov je okoli menstruacije…) Občasna zamujanja menstruacije niso razlog za skrb, a če se to dogaja pogosto, hkrati pa je izostanek precejšen, bi morale ženske obiskati ginekologa.

Ključni povzetki

 • Menstruacija je redno izločanje krvi in tkiva iz maternice, ki se dogaja kot del menstrualnega cikla.
 • Menstruacija lahko zamuja zaradi različnih razlogov, kot so stres, bolezni, sprememba teže, prekomerna telesna aktivnost, kontracepcija, dojenje, menopavza, zdravila, splav ali nosečnost.
 • Če se menstruacija pogosto zamika ali izostaja, je priporočljivo obiskati ginekologa, ki bo ugotovil vzrok in predpisal ustrezno zdravljenje.

Včasih lahko menstruacija zamuja, kar pa nujno ne pomeni nosečnosti. Razlogov je lahko več, in sicer:

 • Stres: Stres lahko vpliva na ravnovesje hormonov, ki uravnavajo menstrualni cikel, in ga lahko zamakne ali ustavi.
 • Bolezni: Nekatere bolezni, kot so sladkorna bolezen, bolezni ščitnice, Cushingov sindrom, policistični jajčniki, miomi na maternici ali vnetja spolnih organov, lahko motijo normalen potek cikla in povzročijo zamudo ali izostanek menstruacije.
 • Sprememba teže: Prekomerna izguba ali pridobitev teže lahko vpliva na proizvodnjo hormonov, ki so odgovorni za ovulacijo in menstruacijo, in ju lahko zavre ali spremeni1.
 • Prekomerna telesna aktivnost: Preveč intenzivna ali pogosta telesna aktivnost lahko povzroči padec ravni estrogena, ki je ključen hormon za menstrualni cikel, in ga lahko prekine ali podaljša.
 • Kontracepcija: Uporaba hormonske kontracepcije, kot so tablete, obliži, obročki ali injekcije, lahko spremeni naravni ritem cikla in povzroči neredne, manjše ali odsotne krvavitve. Tudi prekinitev uporabe hormonske kontracepcije lahko povzroči začasno zamudo menstruacije, dokler se telo ne prilagodi.
 • Dojenje: Dojenje lahko zavira sproščanje hormona, ki spodbuja ovulacijo, in s tem prepreči menstruacijo. Nekatere ženske lahko dobijo menstruacijo kmalu po porodu, druge pa šele po koncu dojenja.
 • Menopavza: Menopavza je naravni proces, ki se zgodi, ko se konča reproduktivno obdobje ženske. To se običajno zgodi med 45. in 55. letom starosti, vendar se lahko zgodi tudi prej ali kasneje. Pred menopavzo se lahko menstrualni cikel postane nereden, krajši ali daljši, in menstruacija lahko zamuja ali izostane.
 • Zdravila: Nekatera zdravila, ki vplivajo na strjevanje krvi, kot so aspirin, warfarin ali ibuprofen, lahko povzročijo neredne krvavitve ali zamudo menstruacije. Tudi nekatera zdravila za zdravljenje duševnih motenj, kot so antidepresivi, antipsihotiki ali stabilizatorji razpoloženja, lahko vplivajo na menstrualni cikel.
 • Splav: Splav, bodisi spontani ali umetni, lahko povzroči hormonsko neravnovesje, ki lahko zamakne ali ustavi menstruacijo. Običajno se menstruacija vrne v šestih tednih po splavu, vendar se lahko čas razlikuje od osebe do osebe.
 • Nosečnost: Nosečnost je najpogostejši razlog za zamudo menstruacije pri spolno aktivnih ženskah. Med nosečnostjo se ne sproščajo hormoni, ki povzročajo ovulacijo in menstruacijo, zato menstruacija izostane. Če sumite na nosečnost, lahko opravite test nosečnosti, ki zazna prisotnost hormona hCG v urinu.

Kaj lahko storite, če vam menstruacija zamuja?

Če menstruacija zamuja, lahko storite naslednje:

 • Naredite test nosečnosti. Če je test pozitiven, se nemudoma posvetujte z ginekologom.
 • Sledite svojemu menstrualnemu ciklu. Če redno sledite svojemu menstrualnemu ciklu, boste lahko opazili kakršne koli spremembe in se pravočasno posvetovali z ginekologom.
 • Zmanjšajte stres. Če je stres vzrok za zamudo menstruacije, poskusite zmanjšati stres v svojem življenju (ja, vemo, da se sliši preprosto..in vemo da temu pogosto ni tako).

Preberite več:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja