Zakaj imam menstrualne krvne strdke?

Zakaj imam menstrualne krvne strdke

Če tvoja menstruacija ni podobna brusničnemu soku temveč brusnični marmeladi, potem imaš verjetno strdke. Te grudice podobne želeju vas bodo morda prvič presenetile, vendar so pravzaprav zelo pogost del menstruacije. Torej, preden se prehitro odločite za sklepanje o teh malih grudicah, vam predstavljamo kaj so in zakaj jih lahko imate.

Zakaj se med menstruacijo pojavijo krvni strdki?

»Krvni strdek« morda ni najbolj prijetna beseda (ali najbolj prijeten pogled) vendar so te majhne grudice običajno neškodljive. Ob menstruaciji telo sprošča beljakovine, ki omogočajo strjevanje krvi iz maternice. To strjevanje preprečuje, da bi maternična sluznica še naprej krvavela.

V času, ko je krvavitev močnejša, se lahko kri nakopiči in pride do strjevanja. Strdki so lahko videti nekoliko temnejši od običajnega menstrualnega toka, vendar bodite prepričani, da gre le za bolj trdno obliko vaše menstruacije.

Ali so strdki normalni?

Številne ženske kdaj v življenju doživijo močno menstrualno krvavitev, pri čemer je strjevanje krvi pogost stranski produkt. Močna menstruacija je za nekatere ženske nekaj običajnega, občasno strjevanje krvi pa je povsem normalno. Če pa vas skrbi pretok, če redno vidite strdke, ki so večji od nohta palca, ali če opazite spremembo ali povečanje števila strdkov, se posvetujte s svojim zdravnikom. Veliko žensk sprejema močne, “strjene” menstruacije kot del življenja, vendar so lahko pogosto simptom osnovnega zdravstvenega problema – in v mnogih primerih jih je mogoče zdraviti.

Pogosti vzroki za nastanek krvnih strdkov

Poleg močnega toka je tu še nekaj drugih pogostih vzrokov za nastanek strdkov:

Fibroidi maternice

Te benigne mišične tvorbe so običajno benigne, nastanejo v maternici in pogosto ostanejo popolnoma neopažene. Fibroidi lahko povzročijo povečan menstrualni tok, kar vodi do nastanka strdkov, zlasti če se nahajajo v maternični sluznici.

Nepravilnosti v delovanju ščitnice

Ta majhna žleza v vratu uravnava presnovo in do ¾ žensk s težavami s ščitnico ima močne menstrualne krvavitve in posledično krvne strdke.

Hormonske spremembe

Spolni hormoni (estrogen, progesteron itd. ) so odgovorni za nastanek in izločanje maternične sluznice. Če so vaši hormoni neuravnoteženi, se lahko pojavi zelo debela maternična sluznica in posledično strjevanje krvi.

Endometrioza/adenomioza

Za ti bolezni je značilno, da maternična sluznica raste zunaj svojega običajnega mesta, kot so jajcevodi ali jajčniki (adenomioza se pojavi v mišični steni maternice, endometrioza pa se lahko pojavi kjer koli v telesu). Obe lahko povzročita zelo težka in boleča menstruacijska obdobja, pogost simptom pa je strjevanje krvi.

Splav

Če obstaja možnost, da ste noseči, je lahko nenadna močna krvavitev ali strjevanje krvi znak spontanega splava. Če vas to skrbi, se posvetujte z zdravnikom.

Peri menopavza

Močan pretok in krvni strdki so pogosto eden od znakov perimenopavze ali 4-8-letnega prehoda v menopavzo.

Zdravila

Nekatera zdravila, zlasti zdravila za redčenje krvi, imajo lahko stranski učinek močnega toka in morebitnih strdkov, zato se posvetujte s svojim zdravnikom, če menite, da bi vaša zdravila lahko povzročala strdke.

Kako obvladovati menstrualne krvne strdke

Čeprav so krvni strdki neškodljivi, je njihovo obvladovanje lahko težavno. Če uporabljate vložke, lahko ugotovite, da vložek ne more absorbirati strdkov in da se ti nahajajo na vrhu vložka. To se lahko zgodi tudi, če uporabljate tampone, saj se strdki zbirajo nad tamponom. Z menstrualnimi skodelicami, ki kri zbirajo, ne pa vpijajo, je veliko lažje obvladovati strdke.

Zakaj so menstrualne skodelice kot nalašč za krvne strdke

Menstrualne skodelice se vstavijo v nožnico in zbirajo vaš tok, v nasprotju s tamponi in vložki, ki so vpojni in lahko povzročijo suhost in draženje. Skodelice so odlične za močne pretoke, nekatere, kot je klasična skodelica Lily Cup, pa imajo večjo zmogljivost kot celo super tampon. Nosite jih lahko do 8 ur in so popolnoma primerni za večkratno uporabo, tako da jih samo sperete in ponovno vstavite.

Menstrualne skodelice bodo omogočile prehod strdkov z minimalnim motenjem naravnega pretoka, lahko pa celo preverite barvo in konsistenco strdkov, da lažje spremljate morebitne spremembe.

Prva izkušnja s strdki je lahko nekoliko neprijetna, vendar bodite prepričani, da so zelo pogosti in običajno povsem neškodljivi. Upamo, da zdaj veste vse, kar ste želeli vedeti o strdkih. Če vas skrbi velikost ali pogostost teh majhnih grudic, se posvetujte s svojim zdravnikom. Sicer pa te drobne kapljice jemljite kot nekaj, kar so – le še ena posebnost iz menstrualnega obdobja.

Preberite tudi:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja