Vzroki za suho nožnico

VPRAŠANJE:

Zanimajo me vzroki za suho nožnico, tudi med spolnimi odnosi. Uporabljam naravna mila, bombažno perilo,.. Imam enega, stalnega partnerja. Spolni odnosi so brez lubrikanta praktično nemogoči. Obstaja kakšna trajna rešitev za odpravo problema?

ODGOVORJAJO:

stanko pušenjak suha nožnica

MAG. STANKO PUŠENJAK, DR. MED.

Upam, da pod zdravili razumete tudi kontracepcijo, ki je med pogostejšimi razlogi za suho, oziroma spolnim odnosom neprilagojeno nožnico. Če ne uporabljate kontracepcije, imate pa reden in predvidljiv ciklus, namreč za suho nožnico ne bi smelo biti razlogov, če je kljub temu tako, pa je lahko vzrok v pomanjkljivem vzdraženju in pripravljenosti za odnos. Vzdraženost sama namreč praviloma povzroči spremembe v nožnici in spolovilu pri ženski kot je tvorba sluzi, naval krvi v to področje, povečanje in podaljšanje nožnice ter vse potrebno za spolno združitev. Skratka, samo navedba odsotne navlaženosti brez podrobnejšega vpogleda v pomanjkljivost redko daje dovolj informacij za uporaben nasvet in odpravo pomanjkljivosti. Samo ob navedenih informacijah bi zdravnik verjetno lahko priporočil le uporabo lubrikanta, kar vi že uporabljate. Drugega simptomatskega sredstva medicina ne pozna. Vzročno zdravljenje pa je možno le, če identificiramo vzrok, ta pa je lahko zelo različen, od psihičnih preko organskih do funkcijskih, kar pa je večinoma mogoče ločiti le v osebnem kontaktu.

Katarina Galič Jerman suha nožnica

KATARINA GALIČ JERMAN, DR. MED.

V tem obdobju so vzroki za suho nožnico lahko stres ali hormonska kontracepcija. Svetujemo zniževanje stresa, zamenjavo oblike kontracepcije in uporaba preparata z hialuronsko kislino za vaginalno uporabo (kupi v lekarni).

Mišo Rajić suha nožnica

MIŠO RAJIĆ, DR. MED.

Moj odgovor bo bolj splošen, sprva me zanima še starost ženske in trajanje razmerja ter izkušnje s prejšnjimi spolnimi partnerji. Na splošno velja, da se vsaka ženska (tudi po menopavzi) zadosti lubricira oz. navlaži ob zadostni stimulaciji. Kaj je zadostna stimulacija je odvisno od ženske do ženske (nekatere potrebujejo več, nekatere manj stimulacije). Sicer pa so možni vzroki za suho nožnico pomanjkanje estrogena (pomenopavzalne ženske, po porodu oz. ob dojenju, po radioterapiji ali kemoterapiji, ki jo uporabljajo za zdravljene raka trebušne votline, po kirurški odstranitvi jajčnikov, protiestrogenska zdravila, kombinirana hormonska kontracepcija…) ter drugi vzroki (Sjögrenov sindrom, alergije, zdravila proti prehladu in antidepresivi, prepogosto tuširanje, kjer se izpira nožnico, pomanjkanje predigre pred spolnostjo).

Preberite tudi:

Ena misel na “Vzroki za suho nožnico

 1. Mojca pravi:

  Pozdravljeni, stara sem 25 let in imam že par let vsako leto vsaj dvakrat vnetje mehurja. Vsakič je tako hudo, da moram vzeti antibiotik. Včasih se pojavi v eni uri in če ga ne vzamem takoj, mi lahko tečejo solze (tako da imam antibiotik spravljen doma za take trenutke). Včasih se je pojavilo počasneje in je z antibiotikom zbledelo, letos pa sem imela antibiotik od septembra (torej sedaj teče že tretji mesec) ko sem bila na različnih antibiotikih že petkrat. Te mesece sploh nimam energije za nič in tudi vsak fizični napor mi sproži vnetje, bolniške tudi ne morem vzeti preveč, ker delam v zdravstvu, kjer je trenutno kriza. Držim se pa vseh priporočil glede preventive, kar obstaja. Kaj bi mi lahko še svetovali?

  • Dr. Stanko Pušenjak pravi:

   Spoštovani,
   nič niste povedali o načinu obravnave. Ste pod nadzorom zdravnika ali se kar sami zdravite. Za mnoge, ki delamo v zdravstvu je namreč takšno “samozdravljenje” precej dostopna varijanta, bi pa jo ob opisanem stanju toplo odsvetoval. Vi spadate z vašim stanjem absolutno v roke zdravnika, ki bo resno presodil o potrebni diagnostiki, preden se še kar zdravite na pamet. Treba je jasno ugotoviti, kakšen sev bakterije vam povzroča težave in na kateri antibiotik je občutljiv. Če ste že v oskrbi zdravnika, ki pozna vašo situacijo, se resno pogovorite, da vas pošlje naprej v roke specialista, najverjetneje infektologa.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja