Vzroki za suho nožnico

VPRAŠANJE:

Zanimajo me vzroki za suho nožnico, tudi med spolnimi odnosi. Uporabljam naravna mila, bombažno perilo,.. Imam enega, stalnega partnerja. Spolni odnosi so brez lubrikanta praktično nemogoči. Obstaja kakšna trajna rešitev za odpravo problema?

ODGOVORJAJO:

stanko pušenjak suha nožnica

MAG. STANKO PUŠENJAK, DR. MED.

Upam, da pod zdravili razumete tudi kontracepcijo, ki je med pogostejšimi razlogi za suho, oziroma spolnim odnosom neprilagojeno nožnico. Če ne uporabljate kontracepcije, imate pa reden in predvidljiv ciklus, namreč za suho nožnico ne bi smelo biti razlogov, če je kljub temu tako, pa je lahko vzrok v pomanjkljivem vzdraženju in pripravljenosti za odnos. Vzdraženost sama namreč praviloma povzroči spremembe v nožnici in spolovilu pri ženski kot je tvorba sluzi, naval krvi v to področje, povečanje in podaljšanje nožnice ter vse potrebno za spolno združitev. Skratka, samo navedba odsotne navlaženosti brez podrobnejšega vpogleda v pomanjkljivost redko daje dovolj informacij za uporaben nasvet in odpravo pomanjkljivosti. Samo ob navedenih informacijah bi zdravnik verjetno lahko priporočil le uporabo lubrikanta, kar vi že uporabljate. Drugega simptomatskega sredstva medicina ne pozna. Vzročno zdravljenje pa je možno le, če identificiramo vzrok, ta pa je lahko zelo različen, od psihičnih preko organskih do funkcijskih, kar pa je večinoma mogoče ločiti le v osebnem kontaktu.

Katarina Galič Jerman suha nožnica

KATARINA GALIČ JERMAN, DR. MED.

V tem obdobju so vzroki za suho nožnico lahko stres ali hormonska kontracepcija. Svetujemo zniževanje stresa, zamenjavo oblike kontracepcije in uporaba preparata z hialuronsko kislino za vaginalno uporabo (kupi v lekarni).

Mišo Rajić suha nožnica

MIŠO RAJIĆ, DR. MED.

Moj odgovor bo bolj splošen, sprva me zanima še starost ženske in trajanje razmerja ter izkušnje s prejšnjimi spolnimi partnerji. Na splošno velja, da se vsaka ženska (tudi po menopavzi) zadosti lubricira oz. navlaži ob zadostni stimulaciji. Kaj je zadostna stimulacija je odvisno od ženske do ženske (nekatere potrebujejo več, nekatere manj stimulacije). Sicer pa so možni vzroki za suho nožnico pomanjkanje estrogena (pomenopavzalne ženske, po porodu oz. ob dojenju, po radioterapiji ali kemoterapiji, ki jo uporabljajo za zdravljene raka trebušne votline, po kirurški odstranitvi jajčnikov, protiestrogenska zdravila, kombinirana hormonska kontracepcija…) ter drugi vzroki (Sjögrenov sindrom, alergije, zdravila proti prehladu in antidepresivi, prepogosto tuširanje, kjer se izpira nožnico, pomanjkanje predigre pred spolnostjo).

Preberite tudi:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja