Vse o vgnezditveni krvavitvi

vgnezditvena krvavitev


Ženske, ki načrtujejo nosečnost, so ponavadi zaskrbljene glede svoje nosečnosti in želijo imeti glede tega zanesljive odgovore. Eden izmed znakov, ki jih lahko na to opozarja, je vgnezditvena krvavitev. A ugotavljanje tovrstne oblike krvavitve ni tako enostavno, kot se sprva zdi. Zakaj?

Vse ženske nimajo te vrste krvavitve (obstajajo ocene, da ima le 30% žensk tovrstno krvavitev), trajanje te oblike krvavitve je lahko različno od ženske do ženske, krvavitev lahko nastopi tudi zaradi deset in več drugih razlogov itn. Tudi Google vam s slikami ne bo kaj dosti koristil, saj na sliki ne boste ločili med menstrualno in vgnezditveno krvavitev. Edino test nosečnosti vam bo lahko potrdil, ali ste imeli vgnezditveno krvavitev ali ne.

Torej, kaj sploh je vgnezditvena krvavitev?

Vgnezditvena krvavitev je krvavitev iz nožnice, ki se pojavi v času vgnezditve zarodka v maternično sluznico in zaradi njegove vgnezditve.

Kdaj se vgnezditvena krvavitev pojavi?

Do vgnezditve pride 6 do 9 dni po oploditvi jajčeca, do katere pa pride ob ovulaciji. Do ovulacije pride običajno med 12. in 16. dnem ciklusa v rednem, 28-dnevnem ciklusu. Če te podatke združimo, si lahko izračunamo časovni razpon, ko najpogosteje pride do vgnezditvene krvavitve:
Najmanjši seštevek: 12 + 6 = 18
Največji seštevek:16 + 9 = 25

To pomeni, da se vgnezditev zgodi med 18. in 25. dnevom ciklusa in v tem času smemo pričakovati tudi vgnezditveno krvavitev, če do nje seveda sploh pride.

Ali se v času vgnezditve lahko pojavijo tudi krvavitve iz drugih razlogov?

Seveda. V času pred pričakovano menstruacijo oziroma v času vgnezditve se lahko pojavljajo tudi krvavitve iz povsem drugih razlogov, zato iz samega pojava krvavitve le te ne morem kar avtomatično imenovati »vgnezditvena«.

Do krvavitev lahko pride še zaradi prezgodnjega popuščanja rumenega telesca (korpusa luteuma), zaradi raznih organskih sprememb v maternici ali na materničnem vratu (polipi, miomi, rak), zaradi infekcij nožnice in materničnega vratu, zaradi mehanskih razlogov med spolnimi odnosi ipd.

Kako vemo, da gre za vgnezditveno krvavitev?

Ko se pojavi takšna krvavitev med 18. in 25. dnevom ciklusa, lahko naredimo test nosečnosti in če je pozitiven, je to zelo verjetno vgnezditvena krvavitev, če je test negativen, pa počakamo nekaj dni in test ponovimo. Če je test nekaj dni kasneje pozitiven, je to zelo verjetno bila ali je še vedno vgnezditvena krvavitev, če je teden dni po začetku krvavitve test še vedno negativen, pa gre bodisi za neuspešno zanositev (zelo zgodnji splav) ali za kaj drugega.

Bolj občutljiv oziroma natančen test nosečnosti je krvni test, ki pokaže že minimalno količino nosečnostnega hormona hCG (beta hCG) in je poleg tega še kvantitativno določljiva (v mU/L).

Je vgnezditvena krvavitev nevarna?

Takšna krvavitev načeloma (še) ni nevarna, je pa lahko povezana tudi s splavom, ker takšna krvavitev, če je zelo močna, lahko tudi »odplavi« zarodek. Lahko je tudi prvi znak izven maternične nosečnosti.

Je proti splavu mogoče kaj ukreniti?

Žal ne. Če se splav zgodi v tem času, gre za povsem mehanski pojav, ki je posledica naključne vgnezditve zarodka na mestu, kjer se odpre prevelika žila, katere tok krvi je za obdržanje zarodka v sluznici premočen in ga mehansko odtrga in odnese. Proti temu ne pomagajo niti hormoni, ki jih ginekologi pogosto predpisujejo z namenom, da bi se rešilo nosečnost.

Ali proti temu pomaga kakršen koli ukrep?

Žal ne. Ne pomagajo ne progesteron, ne sredstva proti krčenju maternice, ne prehranski dodatki in ne mirovanje.

Kdaj mora ženska k zdravniku?

K zdravniku naj gre, kadar se ji zazdi, da je krvavitev premočna za običajno menstruacijo in ta krvavitev traja že predolgo (8+) ali če postaja slabotna in tudi iz okolice dobiva signale, da ni videti dobro (bleda, slabotna, bolna…), če se ob krvavitvi pojavljajo tudi krči, ki niso občutiti kot menstruacijski ali če iz nožnice izpade večji kos tkiva, pa to ni videti kot strdek (»jetrca«).

Anketno vprašanje:

Ali ste imela vgnezditveno krvavitev?

(oddajte glas in preverite rezultate)

O avtorju

mag. Stanko Pušenjak, dr.med. je vodilni strokovnjak za perinatalno medicino v Sloveniji, moderator foruma ABC Ginekologije in porodništva na portalu med.over.net.

Krvavitve med nosečnostjo

Krvavitev v nosečnosti

Poslušajte al preberite tudi podcast Krvavitev v nosečnosti.

V epizodi se pogovarjamo z mag. Stanko Pušenjakom, dr. med. o krvavitvah v nosečnosti. Beri naprej…

Preberite tudi:

Ena misel na “Vse o vgnezditveni krvavitvi

  • Stanko Pušenjak pravi:

   Če je menstruacija pričakovana in normalna, potem je to zanesljiv znak, da niste noseči. Če vas to ne prepriča, pa naredite še test nosečnosti.

   • Katarina pravi:

    lp zadnja menstruacija je bila 27.4.2024 cikluse imam na 28 dni. naslednja menstruacija naj bi bila 24.5.2024
    danes sem imela na spodnjicah rozast izcedek. test je negativen, tudi krvni test je bil negativen ki sem ga opravila prejšnji teden. mi lahko kako pomagate glede odgovora ali je lahko krvni test negativen če se ni prišlo do vgnezditve. Hvala

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja