Zakaj pred nakupom menstrualne skodelice preveriti višino materničnega vratu

Preveri višino materničnega vratu

Predvideni čas branja: 5 minut

Kratek odgovor: ker samo ko veste višino materničnega vratu, boste vedele, kakšna menstrualna skodelica vam bo najbolj ustrezala. Tako. Prihranili smo vam 10 min branja. Za vse tiste, ki bi rade vedele, kako izmeriti višino materničnega vratu in katera menstrualna skodelica je za vas, berite dlje.

Višina materničnega vratu je lahko dostopna in zelo uporabna informacija, ki lahko izboljša vse, od vašega spolnega življenja do menstruacije. Je pa pomembna takrat, ko ženska kupuje menstrualno skodelico.

Ali ste že preverjale višino materničnega vratu?

(oddajte glas in preverite rezultate)

Kaj je maternični vrat?

Maternični vrat je majhen, a zelo pomemben del ženske anatomije, saj gre za povezavo med nožnico in maternico. Je okrogle oblike s premerom približno 3 cm, ki pa se po trdnosti razlikuje glede na vaš menstrualni cikel, nosečnost in vzburjenje.

Ima majhno odprtino, ki omogoča vstop spermijev in odtekanje menstrualne tekočine. Maternični vrat je zasnovan tudi za prilagajanje na porod, z možnostjo, da se med porodom razširi do 10 cm.

Na spletni strani Beautiful Cervix Project si lahko pogledate galerijo kako maternični vrat izgleda.

Kakšno povezavo ima maternični vrat z menstrualnimi skodelicami?

Predstavljajte si, da za svojo nožnico kupite nekaj, kar ji ne ustreza. Če poznate višino materničnega vratu, potem lahko izberete menstrualno skodelico, ki je najbolj primerna za vaše telo.

Skodelice so različnih oblik in velikosti. Pomembno je, da sedi pod materničnim vratom, da zbira menstrualno tekočino, hkrati pa mora biti v nožnici, tudi steblo skodelice.

Kako izmerim višino materničnega vratu?

  1. V nožnico vstavite čisti prst. Nadaljujte dokler se konica prsta ne dotakne materničnega vratu, ki ga boste od svoje nožnice nemudoma ločili, saj je tkivo nekoliko bolj čvrsto kot so vaše vaginalne stene. Občutite ga tako kot bi se dotaknili konice svojega nosu.
  2. Če lahko vstavite samo en sklep prsta, imate zelo nizek maternični vrat. Če lahko vstavite dva sklepa, imate povprečno višino materničnega vratu. Če pa lahko vstavite celoten prst, pa imate visok maternični vrat.
  3. Ko ugotovite višino materničnega vratu, jo primerjajte z dolžinami različnih menstrualnih skodelic, tako da boste našli skodelico, ki je popolna za vas. Preden pa se dokončno odločite, preverite še ostale dejavnike.
Višina materničnega vratu

Mesečni cikel materničnega vratu

Mesečni hormonski cikel ne vpliva samo na menstruacijo. Vaš maternični vrat se lahko premika skozi ves cikel. Okoli ovulacije, ko ste najbolj plodni, je maternični vrat pogosto višje v vaginalnem kanalu in je nekoliko mehkejši. Ko se bliža menstruacija in tudi med njo, se maternični vrat pomakne nižje in postane trdnejši.

Višina materničnega vratu se med menstrualnim ciklom celo spreminja, kar vpliva na vrsto in dolžino skodelice. Poskusite preverjati višino materničnega vratu v različnih fazah meseca in obdobja. Tako boste prepričane, da boste izbrale skodelico, ki vam najbolj ustreza.

Najboljša menstrualna skodelica za nizek maternični vrat

Ženske, ki imate nižji maternični vrat, se bolj prilegajo krajše menstrualne skodelice, kot je Lily Cup Compact, ki je za 2 cm krajša od klasične Lily Cup. Steblo skodelice omogoča, da ga po potrebi skrajšate.

Lily Cup Compact lahko zaradi svoje lastnosti delno zložite in jo tako naredite še krajšo.

Oglejte si naš vodnik o tem, kako obrezati steblo menstrualne skodelice.

Najboljša menstrualna skodelica za visok maternični vrat

Če imate visok maternični vrat, se lahko same odločite ali boste uporabljale daljšo ali krajšo skodelico, pri ženskam z višjim materničnim vratom je daljšo skodelico, kot je klasična Lily Cup, lažje doseči med odstranjevanjem, poleg tega pa ima večjo zmogljivost. Lahko pa uporabite krajšo skodelico, vendar v tem primeru vam mišice medeničnega dna ne bodo morale skodelice potisniti navzdol, zato da jo boste lažje odstranile.

Torej, če še niste, je čas, da preverite višino materničnega vratu in potem lahko izberete najboljšo velikost menstrualne skodelice za svoje telo.

Povzeto po intimina.com in dr. Alyssa Dweck

Katero velikost menstrualne skodelice?

Preberite tudi:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja