Vaginizem | Kako naj sprostim mišice tekom spolnega odnosa?

Vaginizem

VPRAŠANJE:

Ne vem, kako naj sprostim mišice tekom spolnega odnosa, ki so iz ne vem kakšnega razloga napete? Ne vem kako naj to odpravim, da se mišice ne stisnejo, ker potem je poleg tega še bolečina, kar ni v redu in bi res rada to odpravila. Samo stisnejo se notranje mišice in jih ne zmorem sprostiti oz. ne vem kako.

ODGOVORJAJO:

stanko pusenjak vaginizem

MAG. STANKO PUŠENJAK, DR. MED.

Težavi “s stiskanjem mišic okrog nožnice” pri odnosu sicer rečemo “vaginizem“. Takšne reči kot je vaginizem se včasih dajo reševati ali vsaj začeti reševati osebno pri ginekologu, vzame pa kar nekaj časa, zato se ginekologi z vaiginizmom redko ukvarjamo. Lahko poskusite s tako imenovano “biofeedback metodo”. Sami s prstom, oziroma dvema ali tremi, lahko pa tudi s spolnim pripomočkom, pridobite občutek, kako je in kako bi moralo biti, ko kaj vstavite v nožnico. Običajno je pri vaginizmu problem “zaupanje” v lastno telo in lastne občutke ob spolnem odnosu. Ker boste sami pri sebi najbolje vedeli, kdaj, kako in koliko je ravno prav, da ne boli ali je vsaj neprijetno, se boste s tovrstnim “treningom” uspeli naučiti nadzora nad mišicami okrog nožnice in se vam potem tudi pri odnosih ne bodo dogajale nevšečnosti. Se strinjam, da je to lažje reči kot narediti, vendar je ključ težave v nadzoru, tega pa se je potrebno naučiti, kot marsikaj drugega tudi. Tudi voziti kolo je za nekoga, ki to zna samoumevno, za nekoga, ki kolesa še nikoli ni vozil pa mogoče “misija nemogoče”.

Katarina Galič Jerman Vaginizem

KATARINA GALIČ JERMAN, DR. MED.

Ta težava se imenuje vaginizem. Potrebne so vaje za relaksacijo medeničnega dna in vaje za desenzibilizacijo. Lahko se naročite v naši ambulanti , kjer se s tovrstnimi težavami kot je vaginizem ukvarjamo.

Ne prezrite podcasta o bolečih spolnih odnosih in vaginizmu, ki smo ga posneli s Katarino Galič Jerman, dr. med.

Vaginizem, disparevnija in boleči spolni odnosi

Epizoda #20: Vaginizem, disparevnija in boleči spolni odnosi

V tokratni epizodi na vprašanja o vaginizmu odgovarja dr. Katarina Galič Jerman, specialistka ginekologije in porodništva. Je ena izmed 4 slovenskih kliničnih seksologov, v svoji ordinaciji pa se ukvarja s težavami deklet, žensk v rodni dobi vse do menopavze in še kasneje. Katarina ima obsežno znanje iz spolne medicine in je pravi naslov, če imate težave v spolnosti.

S klikom na sliko ali povezavo Boleči spolni odnosi in vaginizem poslušajte ali si preberite podcast.

Preberite tudi:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja