Vaginalni dilatorji: kaj, zakaj, kdaj in kako

Ženski Dilatorji Vagiwell velikost P

Predvideni čas branja: 10 minut

Opozorilo: Informacije v članku “Vaginalni dilatorji” niso mišljene kot medicinski nasveti, za namene diagnosticiranja ali zdravljenja. Posvetujte se s svojim zdravnikom, preden začnete s kakršnimi koli vaginalnimi dilatacijskimi vajami.

V kolikor ste se že kdaj srečale z besedo vaginizem, ste se srečale tudi z besedo dilator. Nekateri ga poimenujejo tudi nožnični dilator ali vaginalni dilator (oz. nožnični ali vaginalni dilatator).

p.s. Kot bomo predstavili kasneje, vaginizem ni edino področje, kjer se lahko srečate z dilatorji.

Vaginalni dilatorji so pripomočki, ki se uporabljajo za sprostitev mišic okoli vaginalnega vhoda (in v mali medenici) in nežno raztezajo območje vagine (t.i. vaginalne dilatacijske vaje). Dilatator je po definiciji Slovenskega medicinskega slovarja tudi inštrument, s katerim se opravlja razširitev.

Prvič je vaginalne dilatorje pri zdravljenju vaginalne ageneze opisal Robert T. Frank leta 1938 v članku z naslovom The formation of an artificial vagina without operation, kjer je navajal uporabo steklenih dilatorjev kot nekirurški tehniki pri izdelavi umetne nožnice.

Pogosto se dilatorji omenjajo v kontekstu vaginalnega spolnega odnosa in težav z njim, toda obstajajo tudi drugi razlogi, npr. izzivi pri ginekoloških pregledih, pomoč bolnicam z rakom dojke, ki imajo brazgotine v nožnici zaradi medeničnega sevanja oz. izziv pri navidezno preprosti stvari, kot je trening pred pričetkom uporabe tampona.

Povedano laično – vaginalni dilator je vaginalni trener, s katerim naučimo um in mišice medeničnega dna sprostitve pri vstavljanju nečesa v nožnico. Povedano malce bolj natančno – vaginalni dilator se lahko uporablja za ustvarjanje novega vaginalnega prostora ali za počasno raztezanje vaginalnega tkiva in relaksacijo medeničnih mišic ter posledično razširitvijo njene širine, globine in elastičnosti. Vaginalni dilator se lahko uporabi tudi za vaginalno prehodnost po rekonstrukciji nožnice.

Zoženje nožnice

Endometrioza

Vir slike endometrioze: Wikipedija Obstaja veliko razlogov, zaradi katerih je nožnica lahko pretesna. Eden izmed njih je disparevnija, do katere lahko pride zaradi več razlogov:

 • vaginitis (vnetje vaginalne sluznice, ki ga običajno spremlja povečan izcedek iz nožnice – dilator se lahko uporablja po vnetju, če so boleči spolni odnosi)
 • adneksitis (vnetje jajcevodov in jajčnikov)
 • vaginalna stenoza (zoženje nožnice)
 • endometrioza
 • vaginizem (krč mišic medeničnega dna)
 • epiziotomijaska brazgotine (po prerezu presredka)
 • po ginekoloških operacijah (npr. operacija ginekoloških rakov)
 • med in po kemoterapiji
 • po operaciji nožnice, ki vključuje oženje nožnice in brazgotinjenje
 • kožne bolezni spolovila, npr. lichen sclerosus
 • vaginoplastika (npr. med operacijo spremembe spola, po cistokelah / rekrokelah)
 • atrofija nožnice (v menopavzi)

5 različnih namenov uporabe vaginalnih dilatorjev

vaginalni dilatatorji

Vaginalne dilatorje se lahko uporablja za več namenov:

 1. Po radioterapiji. Če ima ženska radioterapijo, usmerjeno na nožnico ali v njeno bližino, se ji običajno proti koncu zdravljenja svetuje dilator. Na začetku uporaba dilatorja preprečuje, da bi se vaginalne stene med celjenjem zlepile. Ko se zdravljenje nadaljuje, sevanje v stenah nožnice povzroča brazgotinjenje (fibrozo). Dilator ali spolni odnosi dva do trikrat tedensko pomagajo nožnici, da ostane globoka in široka.
 2. Po rekonstrukciji nožnice. Če ima ženska operativni poseg nožnice zaradi razlogov kot so prirojena okvara ali po zdravljenju raka, se svetuje uporaba dilatorja, ki ga lahko nosi med spanjem in nekaj ur čez dan. Dilator pomaga novi nožnici, da ostane med zdravljenjem čim bolj globoka in široka.
 3. Z namenom dolgoročnega ohranjanja velikosti nožnice po menopavzi ali po zdravljenju raka. Vaginalni dilatorji lahko ženskam pomagajo ohranjati nožnico dovolj raztegljivo za spolne odnose ali ginekološke preglede. Dilatorji pomagajo tudi v obdobju, ko mora bolnica biti na hormonski terapiji pri raku dojk.
 4. Ustvarjanje nožnice pri mladih ženskah, ki so se rodile brez nje. Nekatere ženske so rojene brez nožnice. Namesto tega imajo majhno “jamico”, ki pa je v bistvu slepa ulica. Ko pridejo v najstniška leta, imajo možnost kirurškega posega za nastanek nožničnega kanala in uporabo dilatorja. Sčasoma lahko poglobijo nožnični kanal toliko, da imajo spolne odnose. Za vzdrževanje nožničnega kanala pa morajo redno uporabljati dilator ali imeti spolne odnose. V kolikor njihovo stanje vključuje tudi nizko raven hormonov, morajo uporabljati kremo z vsebnostjo estrogena za izboljšanje raztegljivosti.
 5. Za odpravljanje strahu pred vaginalno penetracijo. Pri vaginizmu gre za vztrajajočo ali ponavljajočo se težavo pri penetraciji moškega spolnega uda, prsta ali katerega koli drugega predmeta kljub temu, da si ona to želi. Vaginizem prinese tudi simptome kot so nehotno krčenje mišic medeničnega dna in vnaprej pričakovan strah pred bolečino. Ženske lahko s pomočjo treninga z dilatorjem sprostijo mišice.

Vaginalne dilatacijske vaje

Cilj vaj je desenzibilizacija nožnice in mišic medeničnega dna s počasnim raztegovanjem, s čimer postane spolni odnos manj boleč (neboleč) in ginekološki pregledi niso več boleče izkušnje. Vaje izvajajte na mestu, kjer se počutite prijetno in sproščeno. Prepričajte se, da vas med izvajanjem vaj ne bo motil niti telefon niti kaj drugega.

V naši spletni trgovini si lahko omislite dilatorje priznanega nemškega proizvajalca Vagiwell®. Spodnja navodila za uporabo veljajo za njihove dilatorje:

 1. Pred uporabo razširite Vagiwell® dilatatorje z vročo vodo in blagim milom ter jih temeljito posušite.
 2. Poiščite sproščen sedeč ali ležeč položaj, ki vam omogoča rahlo razmikanje nog. Za vstavljanje dilatatorjev priporočamo ležanje na hrbtu s pokrčenimi koleni in rahlo razmaknjenimi nogami. Lahko pa uporabite tudi dilatatorje stoje, z eno nogo na stolu.
 3. Vhod v nožnico in dilatator namažite z vodotopnim gelom za mazanje (lubrikantom na vodni osnovi).
 4. Dihajte mirno. Nežno potisnite dilatator v nožnico. Dilatator vstavite le toliko, kolikor vam ustreza. Če se pojavi bolečina, uporabljate preveč pritiska.
 5. Pustite dilatator nekaj minut v nožnici ali na vhodu v nožnico.
 6. Po tem vstavite in odstranite dilatator, ne da bi ga popolnoma izvlekli iz nožnice. Ponovite to gibanje približno 5-krat. Nato počasi začnite premikati dilatator z rahlim vrtljivim gibom: dilatator zavrtite 5-krat v desno in 5-krat v levo. Ti gibi pomagajo nežno razširiti vaginalno tkivo.
 7. Ko želite končati raztezno vajo, odstranite dilatator iz nožnice. Ostanite V ležečem položaju in se sprostite še nekaj minut.

Ko lahko udobno vstavite eno velikost, se vaša nožnica dovolj raztegne, da lahko uporabite naslednji večji dilatator. Pri prehodu z ene velikosti na naslednjo navzgor je treba najprej vstaviti nedavno uporabljeni dilatator in ga pustiti nekaj minut v nožnici. Nadaljujte z naslednjim večjim dilatatorjem, kot je opisano zgoraj.

Raztezne vaje lahko ponovimo tri do štirikrat na teden.

Ženski vaginalni dilatatorji

Pogosta vprašanja o dilatorjih

S katerim dilatorjem naj začnem?

Začnite s tisto velikostjo, pri kateri čutite najmanj nelagodja.

Katera je prava velikost zame?

Na trgu obstajajo dilatorji različnih barv in velikosti. Običajno jih lahko kupimo v kompletih, tako da lahko postopoma vstavljate večje velikost. Pri iskanju ustrezne velikosti obstajata dva splošna nasveta:

1. posvetujte se s svojim zdravnikom,
2. prisluhnite svojemu telesu.

Kako se očisti dilator?

Po uporabi, dilator sperite s toplo vodo in blagim milom. Prepričajte se, da so dilatatorji suhi, preden jih pospravite. Lahko pa uporabite naše namensko čistilo za intimne pripomočke.

Kdaj se odsvetuje uporaba dilatorja?

Obstajajo vsaj trije temeljni razlogi, kdaj ne smete uporabljati dilatorja. Prvi razlog je nosečnost, drugi je medenična okužba oz. premalo časa po okrevanju okužbe. Tretji razlog je čas menstrualne krvavitve V vsakem primeru se posvetujte s svojim zdravnikom.

Koliko dilatorjev priporočate?

Priporočamo da imate minimalno dva. Manjšega, s katerim nimate nobenih izzivov pri uporabi in enega, ki vas pelje bližje vašemu cilju.

Kateri lubrikant naj uporabljam poleg dilatorja?

Priporočljivo je, da se uporablja lubrikant na vodni osnovi. Predvsem z silikonskimi dilatorji ne smete uporabljati lubrikante na osnovi silikona.

Ali lahko namesto dilatorja uporabljam vibrator?

Po pravici povedano, je to odvisno izključno od vas. Vaginalni dilatorji se uporabljajo namensko za zdravljenje bolezenskih stanj, omenjenih v tem članku. Nekatere ženske raje uporabljajo vaginalne dilatorje namesto vibratorja zaradi načina razmišljanja, da je vibrator spolna igrača. Po drugi strani pa druge ženske rajši uporabljajo vibrator, saj se želijo po dolgih mesecih (ali celo letih) zdravljenja začutiti spolnost in uživati v njej. Verjetno je izbira nekje vmes. Tako vaginalni dilatorji kot vibratorji se lahko uporabljajo skupaj, saj ponujajo različne izkušnje. Vaginalni dilatorji pomagajo predvsem raztegniti zategnjena nožnična tkiva, vibrator pa pomaga pri pospešitvi pretoka krvi in je precej bolj prijeten na območju klitorisa. Kot praktični vidik je seveda potrebno gledati tudi na ceno. Ponavadi boste potrebovali več kot eno velikost in pri nakupu dilatorja dobite najmanj 3 različne velikosti. Na drugi strani pa samo en kakovosten vibrator stane krepko preko 100€.

Kakšna je potem razlika med dilatorjem in vibratorjem?!

Vibratorji so namenjeni predvsem spolni stimulaciji, dilatorji pa so terapevtski pripomočki, ki jih je mogoče uporabljati brez potrebe po stimulaciji. Spolni užitek ni namen dilatorja, pomembno je, da se ga uporablja, kot predpiše zdravnik.

Ali so dilatorji namenjeni samo izzivom v vaginalnem spolnem odnosu?

Ko smo predstavili v članku, smisel dilatorjev ni izključno v izboljšanju spolnega odnosa. Nekatere ženske imajo izzive pri ginekološkem pregledu oz. pri navidez najbolj preprosti stvari, kot je vstavljanje tampona. Ralika je predvsem v tem, da je za vaginalne spolne odnose potrebno uporabljati večjo velikost dilatatorja (vsaj malenkost večjega kot je velikost partnerjevega penisa).

Iz katerega materiala so narejeni dilatatorji?

Dilatatorji so ponavadi narejeni iz trše plastike, lateksa, silikona, stekla ali celo kirurškega jekla. Nekateri dilatorji imajo tudi magnetne lastnosti. (opomba: Trenutno še ne obstaja raziskava, ki bi potrjevala prednost enega materiala pred drugim. Potrebno je biti pazljiv le na morebitne alergije, kot je alergija na lateks.) Vagiwell dilatatorji, ki jih ponujami mi, so narejeni iz medicinskega silikona.

Kdaj naj bi začeli vaginalni dilatorji delovati?

saka ženska je edinstvena. V literaturi sicer obstaja nekaj razlogov, kdaj naj bi začeli vaginalni dilatorji delovati:

– bolečine, ki jih povzročajo predmeti v velikosti tampona, naj bi minile v prvih štirih tednih,
– izboljšanje občutja pri vstavljanju večjih predmetih naj bi trajalo od šest tednov pa vse do osem mesecev,
– atrofija v času menopavze, endometrioza in druga kronična stanja pa lahko trajajo tudi več kot eno leto, da pride do olajšanja.

Kako pogosto priporočate uporabo dilatorja?

Priporočamo zmerno uporabo – raztezne vaje lahko ponovite tri do štirikrat na teden, do 20 minut naenkrat.

Ali je uporaba dilatorjev boleča?

Dilatorji so orodje, ki naj bi olajšali bolečine. Vstavljanje dilatorja lahko povzroči nelagodje, do bolečine pa ne sme priti. Če čutite bolečino, si oddahnite in se začasno vrnite na manjšo velikost. Priporočljivo je, da med uporabo dilatorja uporabljate tehnike sproščanja in pravilnega dihanja z namenom zmanjšanja nelagodja.

Kaj je še pomembno vedeti o vaginalnih dilatorjih?

Še nekaj zadnjih informacij, ki jih je dobro vedeti:

 • Do bolečine ne sme prihajati, prav tako ne do pojava krvavenja. Če se pojavi kri, kontaktirajte svojega zdravnika.
 • Ne uporabljajte dilatorja prevelike velikosti, ki vam povroča večje nelagodje (oz. po domače: ne prehitevajte in dajte času čas!).
 • Ne hodite okoli z vstavljenim dilatorjem.
 • Ne uporabljajte dilatorja med spolnim odnosom.

Zaključek

V članku smo pokazali, kaj je vaginalni dilator, zakaj se ga uporablja in kako z njim ravnati. Ženske, ki se spopadajo z bolečimi spolnimi odnosi, pogosto težko najdejo prave informacije o tem, kako to odpraviti. Prvi korak naj bo vedno vaš zdravnik. V kolikor te možnosti nimate, se lahko obrnete na usposobljeno ginekologinjo in strokovnjakinjo na področju spolne medicine, kot je npr. Katarina Galič Jerman, dr. med. (intervju z njo si lahko preberete tu).

ŠE VEDNO NISTE PREPRIČANE O UČINKOVITOSTI VAGINALNIH DILATATORJEV?

Poslušajte ali preberite podcast o bolečih spolnih odnosih in vaginizmu.

V podcastu je razloženo, kaj je vaginizem, kako poteka zdravljenje, s kakšnimi težavami se srečujejo ženske z vaginizmom, na koga se lahko obrnete in kaj lahko naredite same.

Vaginizem, disparevnija in boleči spolni odnosi

Epizoda #20: Vaginizem, disparevnija in boleči spolni odnosi

V tokratni epizodi na vprašanja o vaginizmu odgovarja dr. Katarina Galič Jerman, specialistka ginekologije in porodništva. Je ena izmed 4 slovenskih kliničnih seksologov, v svoji ordinaciji pa se ukvarja s težavami deklet, žensk v rodni dobi vse do menopavze in še kasneje. Katarina ima obsežno znanje iz spolne medicine in je pravi naslov, če imate težave v spolnosti.

S klikom na sliko ali povezavo Boleči spolni odnosi in vaginizem poslušajte ali si preberite podcast.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja