Uporaba menstrualne skodelice: hitri vodič

Kako uporabljati menstrualno skodelico

Predvideni čas branja: 4 minute

Menstrualna skodelica je izjemen intimni izdelek v obdobju menstruacije. Morda ste mnenja, da se boste nanjo le stežka navadile (sploh če ste že več let uporabljale izključno izdelke za enkratno uporabo – tampone), vendar uporaba ni tako zapletena kot se zdi (plus imejte v mislih, katere prednosti vse prinaša). Vaja dela mojstra!

Kaj je menstrualna skodelica?

Menstrualna skodelica je narejena iz 100% medicinska silikonska, ki se nosi v nožnici in zbira vašo menstrualno tekočino. Obstaja veliko razlogov, zakaj preklopiti na skodelico – in ko enkrat to storite, se boste stežka vrnile k vložkom in tamponom (Če pomislimo, zakaj bi se sploh?).

Vstavljanje vaše skodelice

  • Začnite doma

Začetki vstavljanja menstrualne skodelice lahko predstavljajo izziv, ki ga ne želite prvič reševati na javnem stranišču. Predlagamo, da prvo uporabo skodelice izvedete doma, tako zaradi udobja kot v primeru, če boste morale skodelico čez dan prilagajati oziroma popravljati njeno lego.

  • Čiščenje

Preden vstavite skodelico, si obvezno umijte roke, saj ne želite prenos bakterij v nožnico. Pred vsako menstruacijo je dobro, da svojo skodelico vrete 5-8 minut, saj želite, da je čista in higienična. (Za več informacij o oskrbi vaše skodelice si poglejte naš članek o čiščenju in oskrbi menstrualnih skodelic).

  • Izberite si položaj

Večini žensk je najbolj udobno sedeti na stranišču z razmaknjenimi nogami – podobno kot takrat, ko vstavite tampon. Lahko tudi počepnete pod prho ali kadjo ali pa eno nogo položite na rob kadi – vse je odvisno od tega kaj vam ustreza.

Vzemite si čas in najdite pravi položaj – vse smo že to storile, zato ne skrbite, ker je normalno, če boste prvih nekajkrat videti trapasto. Edine boste, ki boste to videle!

  • Sprostite se

Najpomembnejša stvar, ki si jo morate zapomniti je SPROSTITEV. Če ste preveč nervozne, se bodo vaše nožne mišice zakrčile, zato bo vstavljanje skodelice neprijetno.

Pomagalo vam bo, da si vzamete nekaj časa za spoznavanje svojega telesa. Poiščite vaginalno odprtino in vstavite prst, da poiščete maternični vrat (tam, kjer se konča nožnica in začne maternica, občuti se kot konica nosu).

Če poznate svojo anatomijo, boste lažje pravilno namestile skodelico. Mimogrede – poznavanje svojega telesa je na splošno zelo pomembno, da lažje prepoznate možne zdravstvene težave!

  • Preizkusite pregibe

Obstaja več načinov, kako prepogniti menstrualno skodelico – in vsaka ženska ima svoje želje. Glede na vrsto skodelice, ki jo imate, in lastno anatomijo boste morda potrebovale nekaj testov, da boste našle najboljšega zase.

  • Vstavite pod kotom

Ko skodelico prepognete, jo primite z eno roko (s steblom navzdol) in jo potisnite proti hrbtenici in ne naravnost navzgor.

  • Prepričajte se, da je odprta

Dno skodelice lahko stisnete (ne steblo!) in rahlo povlečete navzdol in zasukate skodelico za 360 stopinj – kar pomaga odpreti skodelico in tako ustvariti tesnjenje, ki preprečuje, da bi skodelica puščala.

S prstom lahko potujete tudi med skodelico in steno nožnice, pri čemer ste pozorne, da skodelica ni zložena.

  • Preverite steblo

Steblo skodelice ne sme gledati iz nožnice in ko je skodelica enkrat vstavljena ga ne smete čutiti. Če steblo vseeno čutite in vas zbada, vzemite skodelico ven in prilagodite steblo – pazite, da pustite dovolj stebla, da vam bo v pomoč pri odstranjevanju skodelice. (Ni pa nič narobe, če steblo skrajšate v celoti. Predlagamo, da stebla ne krajšate takoj na začetku, temveč prvih nekajkrat uporabljate v celoti. Krajšate lahko še vedno.)

Če vas skodelica pri vstavljanju zbode oziroma dregne, jo vzemite ven in jo ponovno vstavite drugače prepognjeno in pod drugačnim kotom.

  • Uživajte v svojem dnevu

Skodelico lahko nosite do 12 ur, odvisno od jakosti menstruacije, ampak veliko dlje kot tampon. (Dokler se skodelice res ne privadite, priporočamo uporabo med 6-10 ur).

Povzeto po intimina.com.

Preberite tudi:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja