Sterilizacija in pridobivanje na teži

VPRAŠANJE:

Pozdravljeni, čez en mesec sem naročena na sterilizacijo, sedaj pa me malo skrbi, kajti kolegica mi je povedala, da je po sterilizaciji večja možnost, da se zredim. Pa me zanima ali je to res. Hvala za odgovor, lepo pozdravljeni!

ODGOVORJA:

stanko-pusenjak Sterilizacija

MAG. STANKO PUŠENJAK, DR. MED.

Spoštovani, sama sterilizacija pomeni le mehaničen poseg na jajcevodih, ki nimajo hormonske vloge v telesu, ampak predstavljata le “cev”, skozi katero se oplojeno jajčece prebija v smeri maternice, preden se tam ugnezdi. S prekinitvijo jajcevodov torej ne vplivamo na presnovo, zato je trditev, da se po sterilizaciji ženska lahko zredi brez osnove. Seveda se lahko ženska zredi kadarkoli, ampak so razlogi v tem primeru drugje.

Ena misel na “Sterilizacija in pridobivanje na teži

 1. Mirjana pravi:

  Pozdravljeni.
  Zanima me okrevanje po sterilizaciji.
  Kak dolgo se okreva in kak dolgo ne smeš imeti spolnih odnosov po posegu.
  Hvala lepa za odgovor.

  • mag. Stanko Pušenjak pravi:

   Po laparoskopski sterilizaciji se primarno okreva kak teden dni, spolne odnose pa odsvetujemo cca. 2 tedna. Večina že po nekaj dnevih nima več nobenih težav.

  • mag. Stanko Pušenjak pravi:

   Če bi to bilo res, bi ne smeli dvigovat bremen po nobeni laparoskopiji. Dvigovanje bremen ne vpliva na nič po taki operaciji. Počnete torej lahki vse, kar vam ne povzroča jasno izraženih težav.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja