Spontani splavi

VPRAŠANJE:

Pozdravljeni, v zadnje pol leta sem imela dva spontana splava (11. in 7. teden) in zaradi zapletov tri abrazije. Rečeno mi je, da na novo nosečnost ni potrebno čakati, da lahko takoj. Pa vendar se mi pojavlja vprašanje. Z nosečnostjo se mi ne mudi. Je za moje zdravje in boljši izid naslednje nosečnosti smiselno da počakam nekaj ciklusov? Ali res nima pomena?

ODGOVORJAJO:

stanko-pusenjak spontani splav

MAG. STANKO PUŠENJAK, DR. MED.

Spoštovani, po propadu nosečnosti pri 11 tednih in po abraziji, bi imelo smisla z novo nosečnostjo počakati 2, mogoče celo 3 cikluse, da se res povsem obnovi maternična sluznica, po spontanem splavu pri 7. tednih in če po tem ni bilo abrazije (žal pri omembi abrazij niste bili specifični, kdaj so bile), pa čakanje ni potrebno. Po dveh zaporednih splavih sicer opravimo nekaj osnovne diagnostike, s katero želimo izključiti kak grob razlog za splave, npr. preverimo, če ima maternica kakšno pregrado ali je kako drugače nepravilno razvita (to se naredi z UZ v drugem delu ciklusa), genetske teste partnerjev pa se žal dela šele po 3 zaporednih splavih (če pred tem ni bilo rojstva zdravega otroka) in pa po spontanem splavu po 10. tednu se priporoča tudi izključitev antifosfolipidnega sindroma ali trombofilije za kar obstaja presejalni test.

Preberite tudi:

  1. Veronika pravi:

    pozdravljeni imam rojeno en fantek 7 leta star iz proslog braka zdele sam sa drugim parter porocena do zanositvi je prislo 9 mesecov pa je bilo spontan splav pa zdele spet zelimo da zanosim in to spet tesko po spontano je vec islo 7 meseci in se nisam zanosila a bi spet zanosila lep pozdrav

    • mag. Stanko Pušenjak, dr. med. pravi:

      Pozdravljeni;
      odnovni časovni interval, znotraj katerega ocenjujemo sposobnost zanositve, je 1 leto (12 mesecev). Če ste 1. zanosili po 9 mesecih in splavili, zdaj pa 7 mesecev še niste zanosili, ni še nič narobe. Lahko pa brez zadržkov pošljete najprej partnerja na pregled semena (spermiogram). Ta preiskava lahko pojasni daljše intervale do zanositve.

  2. Tijana pravi:

    Pozdrav stara sem 38 let imam enega otroka 5 let star z drugim partnerjem od prej.Zanima me sem imela 2 spontana splava in sem bila že na kliniki za umetno oploditev na preiskavah in niso našli nič takega nevem pregrade nimam parter je že 2 opravil sprermiograf mene so na klini tudi pregledali a sem vseeno zanosla po naravni poti.Nevem a mi svetujete umetno oploditev ali naj poskušam naravno. Prvi splav je bil v 12 tednu 2 pa v 7 tednu. Hvaležna za idgovor

    • mag. Stanko Pušenjak pravi:

      Spoštovana, zelo verjetno imate le smolo v okviru tega pa vam verjetnost splava povečuje že tudi malo starost. Če s preiskavami ni bilo nič odkrito in vam rodila delujejo normalno, ter kot kaže vseeno relativno hitro zanosite, potem ne vidim razlog za OBMP ampak bi vam zgolj svetoval, da se trudite dalje in upate, da bo 1x uspelo donositi.

  3. Tijana pravi:

    Pozdrav dr Pušenjak najprej hvala za odgvor.Nekaj me zanima a oseben ginekolog nobenih preiskav ne naredi po 2 zaporednih s.splavih ker moja gin…mi je rekla da morem to nazaj na kliniko za umetno oploditev a jaz sem zdaj 2 po naravni poti zanosla ona pa meni vstraja da je to edina rešitev zame polek tega sem bila žalostna zaradi 2 splavov pa mi rekla da ona ni kriva da se meni to dogaja.Preiskav pa mi nobenih ne naredi a je to tako vredu?sem se menila z eno gospo pa ji je ginekolognja delal 3d ultrazvok pa kri ob menstruaciji meni pa nič samo kri mi jemljejo zaradi tega hormona če mi po splavu(z tabletkami ka sem imela pada)drugo pa nič.Samo danje ivf zame rešitev polpnoma sem zmedena da bi najraje manjala zdravnika hvaležna za odgvor

    • mag. Stanko Pušenjak pravi:

      Spoštovani,
      umetna oploditev ne rešuje problema splava ampak zgolj in samo probleme z zanositvijo. Donositev ni odvisna od načina zanositve. Če torej hitro zanosite, poskusite ponovno. Kar zadeva preiskav, večino teh naroči osebni ginekolog ali pa pošlje k ustreznemu specialistu. Po dveh zaporedni splavih se naredi nekaj osnovnih preiskav kot je preverjanje morebitne prisotnosti pregrade v maternici, delovanje ščitnice, diabetes, morda bris maternične votline na oportune bakterije kot so npr. klamidija, mikoplazma in ureaplazma in to je to. Če je bil kateri od splavov po 10. tednu se preverja tudi morebitno prisotnost anti fosfolipidnega sindroma. Genetika pride na vrsto šele po 3. zaporednem splavu. Če želite prej, pa tudi lahko, a samoplačniško (npr. pri Medgenu).

  4. Nina pravi:

    Pozdravljeni mene zanims ce je lhko kaj narobe ce bi zopet zanosila po ss imela ga v 7 tednu je samo šlo brez tabletk .. itd ginekolog mi je reko da nesmem zanosit 3 mesce ampak je moj spustil not 2x ker sma bila prepricana da nic ne bo ker zdj po ss sma se matrala 6 mescov mestruacije prve se nisem pocakala je lhko kaj narobe je lhko spet ss ali z plodom kaj narobe slabost me daje ze 3 dni 6 bi mogla dobit M

    Hvala za odgovor

  5. Tiana pravi:

    Pozdrav Dr Pušenjak pisala sem vam že kako 1 leto nazaj takrat sem imela 2 spontana splava (1 je bil v 12 tednu srček nehal 2 v 8 tednu plod se ni razvijal )zdaj sem že imela 3 spontani splav sicer so sumili molo vendar po histološkem izvidu so rekli da ni oba z partnerjem sem naročila na genetiko tudi sama sem naročila k hemetologu ponovno sem se naročila pregled ščitnice.Nevem za antifosforlipidni sindrom sem imela preiskavo eno leto nazaj pa kao da nimam.A.bi naj še šla na histeroskopijo in lapraskopijo kaj bi mi svetovali jaz sem.stara 39 in imam že precej niski amh 0.76 partner pa 35 njegov spremigiraf je ok .Iz prejšnjega razmerja imam otroka tam je bilo vse ok ..a je problem da s tem partnerjem nisva kompatibilna nevem kaj še lahko storim oba si zelo želiva

    • mag. Stanko Pušenjak pravi:

      Odgovor na to vprašanje je pa precej težak, saj je toliko možnosti, ki niso ali so zelo dvomljivo ugotovljivi, da se razlog za tovrstno ponavljanje splavov tako ali drugače skrije. Eden od razlogov za pogostejše ponavljanje splavov so kromosomske napake, ki se dogajajo spontano, torej nimajo z genetiko partnerjev nobene zveze, se pa poudarjeno dogajajo v napredovalih letih zlasti pri ženski. Nizek AMH je lahko že en znak biološko višje starosti od kronološke oziroma pospečenega procesa staranja jajčec s temu primerno višjemu deležu kromosomskijh napak od povprečne ženske te starosti. DRugo področje je področje takoimenovane “imunske neplodnosti”, ki je tako pestro in slabo raziskano, da je tudi težko s prstom pokazati na točno določen razlog znotraj tega. Strokovnjaki, ki obravnavajo neplodnost pri nas, v primeru resnega suma na “imunski razlog) poskušajo npr. z (na pamet) uvedbo kortikosteroidne terapije v prvih tednih nosečnosti, npr. Dexametazon 4 ali 8 mg/dan od ovulacije dalje pa do vsaj 12. tedna nosečnosti. Ali so dali kdaj od omenjenih primerov splava na genetsko analizo katerega od ostankov nosečnosti? To bi bila npr. zelo dragocena informacija za oceno razlogov za neuspeh.

  6. Nona pravi:

    Pozdravljeni!
    Sem 12 dan po umetni prekinitvi nosecnosti. Nosecnost sem prekinila s tableti. Danes sem imela spolni odnos z kondomom, ki je pocil. zanima me ali je mozna zanositev. lp

    • mag. Stanko Pušenjak pravi:

      Zanositev je sicer vedno možna, je pa tako zgodaj po prekinitvi skrajno malo verjetna. Pravzaprav manj verjetna kot če bi redno jemali kontracepcijo.

  7. Upanje pravi:

    pozdrav dr Pušenjak ponovil se.mi je.4 s splav in sicer preiskave sem imela že vse tudi genetiko stara sem.39 let.A še ima smisel poskušat ali pustit.Ovupacije tudi več nimam rednih…kaj mi svetujete a še je kake preiskava ki bi jo lahko naredila hvaležna za odgovor

    • mag. Stanko Pušenjak pravi:

      Spoštovani,
      ni isto, če se 4 splavi ponovijo pri 24 ali pri 37+ letih. Pri vas je verjetnost splava itak 3 do 4x pogostejša kot pri <30 letih, tudi brez posebnega razloga. Seveda to ne pomeni, da razloga pri vas za splav ni, ampak večinoma gre za posledico kromosomskih napak, ki so vgrajene v kasno reprodukcijo. Jaz na vašem mestu ne bi obupal ampak bi nadaljeval s prizadevanji. Pogumnim uspe pogosteje kot tistim, ki nehajo upati.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja