Septum v maternici

VPRAŠANJE:

Spomladi je ginekolog na rutinskem posegu z ultrazvokom opazil septum v moji maternici. Pravi, da ga bo pred načrtovanjem prve nosečnosti potrebno prerezati. Po pogovoru z drugo ginekologinjo, ki je rekla, da to ni obvezna praksa, da se posega ne posveča vsak ginekolog in da lahko pooperativna brazgotina zaradi vezivnega tkiva predstavlja enako tveganje za plod kot septum sam. Zanima me vaše mnenje.

ODGOVORJAJO:

Katarina Galič Jerman

KATARINA GALIČ JERMAN, DR. MED.

Po novih smernicah, se pregrade (septuma), ne odstranjuje rutinsko, prav zaradi zapletov, ki vam jih je opisala ginekologinja. Za operativni poseg obstajajo indikacije…. po domače povedano : če ne zanosite 1 leto, če imate vsaj 2 spontana splava ali prezgodnji porod. Tako da, kar brez skrbi. Poskušajte pozabiti na pregrado… in boste reševali stanje, v kolikor bodo težave, ki sem jih navedla. Mišo Rajić

MIŠO RAJIĆ, DR. MED.

Načeloma se manjših pregrad maternice ne operira, če ne povzročajo težav. V primeru težav (pri zanositvi, spontanih splavih v zgodnji nosečnosti,…), pa se svetuje kirurška terapija. V primeru, da ginekolog oceni, da gre za večjo pregrado, ki bo najverjetneje povzročala težave pa je v izbranih primerih indicirana kirurška terapija.

Preberite tudi:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja