Septum v maternici

VPRAŠANJE:

Spomladi je ginekolog na rutinskem posegu z ultrazvokom opazil septum v moji maternici. Pravi, da ga bo pred načrtovanjem prve nosečnosti potrebno prerezati. Po pogovoru z drugo ginekologinjo, ki je rekla, da to ni obvezna praksa, da se posega ne posveča vsak ginekolog in da lahko pooperativna brazgotina zaradi vezivnega tkiva predstavlja enako tveganje za plod kot septum sam. Zanima me vaše mnenje.

ODGOVORJAJO:

Katarina Galič Jerman

KATARINA GALIČ JERMAN, DR. MED.

Po novih smernicah, se pregrade (septuma), ne odstranjuje rutinsko, prav zaradi zapletov, ki vam jih je opisala ginekologinja. Za operativni poseg obstajajo indikacije…. po domače povedano : če ne zanosite 1 leto, če imate vsaj 2 spontana splava ali prezgodnji porod. Tako da, kar brez skrbi. Poskušajte pozabiti na pregrado… in boste reševali stanje, v kolikor bodo težave, ki sem jih navedla. Mišo Rajić

MIŠO RAJIĆ, DR. MED.

Načeloma se manjših pregrad maternice ne operira, če ne povzročajo težav. V primeru težav (pri zanositvi, spontanih splavih v zgodnji nosečnosti,…), pa se svetuje kirurška terapija. V primeru, da ginekolog oceni, da gre za večjo pregrado, ki bo najverjetneje povzročala težave pa je v izbranih primerih indicirana kirurška terapija.

Preberite tudi:

Ena misel na “Septum v maternici

  1. L pravi:

    Pred tremi meseci sem bila operirana septum kar velik.. okol 4 cm. Po prvem pregledu po posegu pa mi je ginekologinja povedala, da se še vidi kot da je ena majhna pregrada.
    Skrbi me, da operacija ni uspela. sicer Ginekologinja pravi da je, da je odstranila kar je videla.
    Mene pa skrbi da je del pregrade ostaal ali da poseg ni uspel.
    Zanima me za zanositev, donositev. Kaj se v tem primeru še lahko naredi?
    lp

    • mag. Stanko Pušenjak pravi:

      Za enkrat je najpametneje pustiti zadevo pri miru in poskusit zanositi. Zelo verjetno bo v redu. Če bi se ponovil splav pa je še vedno možnost poskusa odstranitve še ostanka. Včasih je bolje da kaj ostane kot da smo preveč agresivni, ker se ob tem lahko maternico tudi perforira, kar je slabše od ostanka.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja