Seks med menstruacijo

Seks med menstruacijo

Dotaknimo se najprej slona v sobi. Ko v tem članku govorimo o seksu med menstruacijo, govorimo o vaginalnemu seksu. Na področju spolnega zdravja in intimnosti je le malo tem, ki bi vzbujale toliko radovednosti in včasih tudi strahu, kot seks med menstruacijo.

Za mnoge ostaja tabu, zavit v mite in napačne predstave. Za druge pa je to naravni del njihove spolne rutine. Ko se poglobimo v to temo, je ključnega pomena, da se je lotimo z odprtim umom, oboroženi z natančnimi informacijami in razumevanjem.

V številnih kulturah in religijah menstruacija velja za čas nečistoče ali nečistosti. V nekaterih hindujskih tradicijah se na primer ženskam odsvetuje sodelovanje pri verskih obredih ali vstop v templje v času menstruacije. To prepričanje se lahko razširi tudi na spalnico, kjer je seks med menstruacijo prepovedan ali odklonilen.

Menstruacija je naravni fiziološki proces, ki ga doživlja približno polovica svetovnega prebivalstva. Pomeni izločanje maternične sluznice, proces, ki telo pripravi na morebitno nosečnost. Spolna aktivnost v tem času lahko sproži nešteto čustev in skrbi, od skrbi glede higiene in morebitnih tveganj do raziskovanja močnejših občutkov in intimnosti.

Ali si za seks med menstruacijo?

Menstrualni disk Ziggy Cup™ 2

Original price was: 34,95€.Current price is: 27,96€.

Brez puščanja med intimnostjo Poslušali smo vaša mnenja in zasnovali menstrualni disk Ziggy Cup™ 2. Narejen je iz ojačanega, 100% medicinskega silikona. Za odstranjevanje brez zdrsa pa smo dodali rebrast jeziček.…

Za moške lahko razumevanje menstruacije in z njo povezanih sprememb v ženskem telesu spodbuja globljo empatijo in povezanost. Razblinja lahko negotovosti in utira pot bolj odprti komunikaciji z njihovimi partnerkami. Za ženske lahko sprejemanje njihovega telesa v tem obdobju vodi k večji samozavesti in bolj izpolnjujočim spolnim izkušnjam.

Znanstveno gledano je treba upoštevati več vidikov, ko se pogovarjamo o seksu med menstruacijo. Med njimi so potencialne koristi za zdravje, kot sta lajšanje bolečin pri menstrualnih krčih in sproščanje hormonov dobrega počutja. Obstajajo pa tudi vidiki, kot sta tveganje prenosa nekaterih spolno prenosljivih bolezni in pomen vzdrževanja dobre higiene.

Ženske ste edinstvene vsaka zase. Ne smemo zanemariti čustvenega vidika nekaterih žensk, ki se med menstruacijo počutijo bolj ranljive ali čustvene in morda niso razpoložene za intimnosti. Zanje je to čas za počitek in samopomoč. Po drugi strani pa je za določeno skupino žensk to čas, v katerem se njihov libido poveča , in menijo, da je spolnost v tem času bolj zadovoljujoča. Trdijo, da je to lahko način za krepitev intimnosti in povezanosti s partnerjem.

Tako kot čustveni vidik, je pomembna tudi perspektiva opolnomočenja. Nekatere ženske trdijo, da so družbeni tabuji glede menstruacije način nadzora in stigmatizacije ženskih teles. Zavzemajo se za odpravo teh tabujev in sprejemanje vseh vidikov ženskosti. Obstaja pa seveda tudi drugi tabor, ki trdi, da je odločitev, da se med menstruacijo vzdržimo spolnih odnosov, lahko tudi opolnomočujoča. Gre za odločanje in sprejemanje odločitev, ki se zdijo primerne za lastno telo.

Namen tega članka je osvetliti te vidike, razbliniti mite in zagotoviti dokaze ne glede na to, ali ste moški, ki želi razumeti in podpreti svojo partnerko, ali ženska, ki želi obvladati ta vidik svojega spolnega zdravja, je naš cilj ponuditi uravnotežen pogled.

Toda najprej: Pogovor o spolnosti med menstruacijo s partnerjem

Usmerjanje v intimne pogovore je lahko izziv, še posebej, ko odpremo temo spolnosti med menstruacijo. Tukaj je kratek vodnik, ki vam bo pomagal k tej temi pristopiti z občutljivostjo in razumevanjem:

 1. Prej se poučite. Preden začnete pogovor, se seznanite z dejstvi. Menstruacija je naraven proces, in medtem ko se nekateri pari v tem času izogibajo spolnim aktivnostim, se drugim zdi povsem sprejemljiva in celo prijetna. O tej temi kroži veliko mitov. Za informacije se zanesite na ugledne zdravstvene vire in razmislite o posvetu z zdravstvenim delavcem, če imate posebne pomisleke.
 2. Izberite pravo okolje: Izberite miren, zasebni prostor, kjer se oba počutita udobno in sproščeno. Izogibajte se odpiranju teme med intimnimi trenutki; namesto tega izberite nevtralen čas.
 3. Bodite odkriti in iskreni. Začnite z izražanjem svojih občutkov ali radovednosti v zvezi s temo. Na primer: “Brala sem o spolnosti med menstruacijo in želela sem vedeti, kaj si o tem misliš.”
 4. Aktivno prisluhnite. Partnerju dovolite, da deli svoja čustva (brez da ga prekinjate). Morda ima zadržke zaradi kulturnih prepričanj, osebnega udobja ali skrbi za zdravje.
 5. Odpravite pomisleke. Nekateri pogosti pomisleki vključujejo nered, bolečino ali verska prepričanja. Pogovorite se o možnih rešitvah, kot so uporaba brisač, preizkušanje različnih položajev ali razumevanje meja drug drugega.
 6. Samo ja pomeni ja. In ne pomeni ne. Ne pozabite, da je najpomembnejša obojestranska privolitev. Če je kateremu od vaju ideja neprijetna, spoštujte te meje. Bistveno je zagotoviti, da se oba partnerja počutita varno in slišana.
 7. Ljudje se s časom spreminjamo. Čustva in meje ljudi se lahko sčasoma spremenijo. Koristno je, da se občasno vrnemo k tej temi in tako zagotovimo, da oba partnerja ostaneta na isti strani.

Kako udobno bi se počutila, če bi partnerju predlagala seks med menstruacijo oz. če bi ti jo predlagal partner?

Prednosti seksa med menstruacijo

Seks med menstruacijo je tema, ki je pogosto zavita v mite in napačne predstave. Vendar pa lahko spolne aktivnosti v tem času prinesejo številne koristi tako moškim kot ženskam. Tukaj je kratek vodnik za razumevanje prednosti:

 1. Naravna lubrikacija. Menstrualni tok lahko deluje kot naravno mazivo, kar lahko olajša spolni odnos in zmanjša potrebo po zunanjih izdelkih.
 2. Blaženje bolečin. Orgazmi sproščajo endorfine, naravna protibolečinska sredstva v telesu. Mnogim ženskam lahko orgazem med menstruacijo pomaga ublažiti menstrualne krče in bolečine v križu. Nekatere ženske z endometriozo, pri kateri tkivo, podobno maternični sluznici, raste zunaj maternice, menijo, da jim lahko spolni odnos med menstruacijo pomaga ublažiti bolečine. Orgazmi namreč pomagajo sprostiti medenične mišice in začasno ublažijo bolečine.
 3. Krajše menstruacije. Nekatere ženske poročajo, da lahko seks med menstruacijo pomaga pospešiti menstrualni tok, kar privede do krajše menstruacije. Krčenje maternice med orgazmom bi lahko pripomoglo k hitrejšemu izločanju menstrualne krvi.
 4. Zboljšanje razpoloženja. Endorfini, ki se sproščajo med orgazmom, lahko preprečijo tudi nihanje razpoloženja in občutke razdražljivosti ali žalosti, ki jih nekatere doživljajo med menstruacijo.
 5. Krepitev intimnosti. Delitev izkušnje lahko spodbudi globljo čustveno povezanost med partnerjema, razbija družbene tabuje in krepi zaupanje.
 6. Zmanjšanje stresa: Spolna aktivnost lahko na splošno zmanjša stres zaradi sproščanja oksitocina, hormona, ki spodbuja povezovanje in sproščanje.
 7. Potencial za povečanje libida: Nekatere ženske imajo med menstruacijo povečan libido, zato je to optimalen čas za intimnost.

Stranski učinki in morebitna tveganja seksa med menstruacijo

Seks med menstruacijo je osebna izbira, in čeprav se mnogim zdi popolnoma varen in celo koristen, se je treba zavedati morebitnih stranskih učinkov in tveganj. Kljub mnogim prednostim spolnega odnosa med menstruacijo so potrebni previdnostni napotki:

1. Poveča se tveganje za okužbe.
Maternični vrat se med menstruacijo nekoliko odpre, kar olajša vstop bakterij v maternico. Z vključevanjem v spolno aktivnost lahko vnesete bakterije, kar poveča tveganje za medenično vnetno bolezen (PID) in druge okužbe.

2. Možnost prenosa spolno prenosljivih okužb.
Menstrualna kri lahko prenaša virus HIV in druge spolno prenosljive okužbe (SPO). Tveganje za prenos je v tem času večje, zlasti če je eden od partnerjev že okužen. Za zmanjšanje tega tveganja vedno uporabljajte zaščito, na primer kondome.

3. Nepričakovana nosečnost.
Čeprav so možnosti manjše, je še vedno mogoče zanositi, če imate spolne odnose med menstruacijo. Nekatere ženske imajo krajše menstrualne cikle ali pa ovulacijo prej, zaradi česar je zanositev mogoča.

4. Spolni nered.
Menstruacijski tok je lahko močan ali lahek, pri spolnem odnosu pa lahko pride do tega, da se kri nabere na rjuhe, oblačila ali oba partnerja. Če vas to skrbi, položite brisačo ali razmislite o seksu pod tušem.

5. Povečana občutljivost.
Nekatere ženske imajo med menstruacijo povečano občutljivost, zaradi česar je lahko seks prijetnejši. Za druge pa je lahko neprijeten ali boleč zaradi bolezni, kot je endometrioza.

6. Čustveni vidiki.
Hormonska nihanja med menstruacijo lahko vplivajo na razpoloženje. Nekatere ženske se v tem času počutijo bolj intimne in povezane, medtem ko se druge lahko počutijo bolj ranljive ali razdražljive.

Odpravljanje mitov o seksu med menstruacijo

Seks med menstruacijo je tema, ki je zavita v mite, napačne predstave in kulturne tabuje. Dotaknimo se nekaterih najpogostejših mitov o tej temi in jih ovrgnimo:

 1. Spolni odnosi med menstruacijo so umazani. Eden od najbolj razširjenih mitov je, da je seks med menstruacijo umazan ali nehigieničen. V resnici je menstrualna kri mešanica krvi in tkiva, ki se izloča iz maternice, in ni nič manj higienična kot druge telesne tekočine, ki se izmenjujejo med seksom.
 2. Pri seksu med menstruacijo ne morete zanositi. Čeprav so možnosti manjše, je še vedno mogoče zanositi, če seksate med menstruacijo. Spermiji lahko v telesu živijo do pet dni, in če pride do ovulacije na začetku vašega ciklusa, obstaja tveganje za zanositev.
 3. Žensko seks med menstruacijo boli. Mnoge ženske ugotavljajo, da lahko spolni odnosi med menstruacijo dejansko pomagajo ublažiti menstrualne krče in nelagodje. Sproščanje endorfinov med orgazmom lahko deluje kot naravno sredstvo proti bolečinam.
 4. Moški v seksu med menstruacijo ne uživajo. To je subjektiven mit. Nekaterim moškim je ta ideja morda neprijetna zaradi kulturnih ali osebnih razlogov, medtem ko drugi z njo nimajo težav. Komunikacija s partnerjem je ključnega pomena.
 5. Tveganje za spolno prenosljive okužbe je povečano. Čeprav menstrualna kri sama po sebi ne povečuje tveganja za spolno prenosljive okužbe, je maternični vrat v tem času nekoliko bolj odprt, zaradi česar lahko virusi in bakterije lažje vstopijo v maternico. Vedno uporabljajte zaščito, če niste v monogamni zvezi ali če niste prepričani o partnerjevem statusu spolno prenosljivih okužb.
 6. Seks med menstruacijo je namenjen izključno heteroseksualnim parom. Ljudje vseh spolnih usmeritev lahko in tudi imajo spolne odnose med menstruacijo. Za vse veljajo enaki premisleki o udobju, privolitvi in komunikaciji.

Ukvarjanje s spolnostjo med menstruacijo je tema, ki jo že stoletja obkrožajo miti, tabuji in napačne predstave. Vendar je po obsežnih raziskavah in posvetovanjih z zdravstvenimi strokovnjaki jasno, da spolnost med menstruacijo ni le varna, temveč lahko nudi tudi številne prednosti tako za moške kot za ženske.

S pojavom menstrualnih skodelic in menstrualnih diskov ter nekaterih vrst tamponov številne ženske ugotavljajo, da se lahko spolno udejstvujejo brez večjih težav. Ti izdelki lahko poskrbijo, da je izkušnja bolj udobna za oba partnerja.

Pri ženskah lahko spolni odnos med menstruacijo povzroči večjo lubrikacijo, zaradi česar je dejanje lahko bolj udobno. Nekatere ženske poročajo celo o zmanjšanju menstrualnih krčev in krajši menstruaciji kot posledici orgazma. Poleg tega lahko hormonske spremembe v tem obdobju povečajo libido, zaradi česar se nekatere ženske počutijo bolj vzburjene kot običajno.

Pri moških lahko razumevanje in odprtost za intimnost v tej naravni fazi ženskega ciklusa spodbudita globlje čustvene povezave in zaupanje. Bistveno je, da se zavedamo, da je menstruacija naravni proces in da ni nobenega zdravstvenega razloga, da bi se v tem času izogibali spolnim aktivnostim, razen če nam to svetuje zdravstveni delavec.

Nočemo se ponavljati kot papiga, ker smo o tem že nekajkrat pisali zgoraj v članku, a če želite vsaj poskusiti seksati med menstruacijo, so tu za vas 4 Kunapipini nasveti:

 1. Uporabljajta brisače ali nepremočljive rjuhe. Za obvladovanje morebitnega nereda je lahko koristno položiti brisačo temne barve ali uporabiti nepremočljive rjuhe. To zagotavlja, da se morebitni menstrualni tok po koncu zlahka pospravi.
 1. Poskusita seks pod tušem. Seks pod tušem je lahko praktična rešitev za tiste, ki jih skrbi čistoča. Voda lahko odplakne menstrualno kri, toplo okolje pa lahko pomaga tudi pri sproščanju mišic in lajšanju krčev.
 1. Poskusita različne spolne položaje, dokler ne najdeta ustreznega. Nekateri položaji so lahko med menstruacijo bolj udobni kot drugi. Na primer, položaji, ki omogočajo plitvejšo penetracijo, so lahko primernejši za tiste z občutljivim materničnim vratom.
 1. Poskusita menstrualni disk Ziggy Cup 2. Edini disk za večkratno uporabo, ki vama bo omogočal seks med menstruacijo brez nereda!

Preberite več:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja