Rumen izcedek iz nožnice

VPRAŠANJE:

Ginekologinja je na dopustu, odgovor pa me zanima že sedaj. Opažam rumen izcedek iz nožnice. Rumene madeže na spodnjicah bi opisala kot kremaste, in ne tekoče/sluzaste. Včasih dobim tudi občutek, da se izcedek kar vlije. Ni ga sicer veliko, so pa madeži konstantno na spodnjicah. Stara sem 26, vaginalni odnosi so vedno s kondomom. Gre morda za vnetje? Bi ga lahko zdravila s Canestenom, še preden se vrne moja ginekologinja z dopusta?

ODGOVORJAJO:

stanko-pusenjak

MAG. STANKO PUŠENJAK, DR. MED.

Obilni rumeno obarvan izcedek iz nožnice govori vsaj za porušeno vaginalno floro, če ne že za vnetje. Canesten je proti kvasovkam in te večinoma povzročajo sirast, mazav izcedek. Domnevam, da gre pri vas bolj za bakterije, ker ne vemo katere, pa bi za začetek svetoval le pomoč pri vračanju naravne flore laktobacilov z mlečno kislino in mlečnokislinskimi bakterijami. V ta namen si v lekarni priskrbite svečke z mlečno kislino ter kapsule Gynophylus z laktobacilivter to uporabljajte izmenični na 12 ur kak teden, če ne bo bolje pa se čez teden dni oglasite pri ginekologu, da morebitno vnetje bolje preveri in morda ustrezneje zdravi.

Katarina Galič Jerman

KATARINA GALIČ JERMAN, DR. MED.

Canesten vam v tem primeru ne bo pomagal. Po opisu izcedka, gre najverjetneje za bakterijsko vaginozo. Poskusite s preparati z mlečno kislino (kupite v lekarni). Potrebno vstavljati vaginalno in zunanje. V kolikor ne bo bolje v 7 dneh, pa svetujem pregled pri ginekologu. Mišo Rajić

MIŠO RAJIĆ, DR. MED.

Seveda lahko sama ukrepate in pričnete terapijo s Canestenom (vaginalne globule, vaginalna krema). Lahko si pomagate tudi z Micovag vaginalnimi globulami. Če se stanje izboljša, potem obiska pri ginekologu ne potrebujete. V primeru vztrajanja težav oz. v primeru poslabšanja težav pa svetujem obisk izbranega ginekologa.

Preberite tudi:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja