Potrebujete metodo za razkuževanje menstrualne skodelice brez vrenja? Ni problema!

Čiščenje menstrualne skodelice brez vrenja v vodi

Predvideni čas branja: 4 minute

Ena boljših stvari pri menstrualnih skodelicah je, da vam lahko ob pravilni negi zdržijo leta. Pravzaprav Lily Cup One, Lily Cup in Lily Cup Compact do 10 let in Ziggy Cup do 2 leti.

Najboljši način za nego menstrualne skodelice je uporaba metode prekuhavanja skodelice v vodi. Ta način uporabljamo za čiščenje skodelice med menstrualnimi cikli. Vam povemo en uporaben trik? Menstrualno skodelico vstavite v sredino metlice za stepanje, da se ne dotakne dna ali stene lonca. 🙂

Kaj pa če ne morete zlahka dostopati do vrele vroče vode? Morda ste v študentskem domu, morda si delite gospodinjstvo in se ne počutite najbolje, ko gledate (ali gledajo drugi!) kako skodelica v vreli vodi skače sredi kuhinje.

Ne skrbite! Obstajajo tudi drugi načini, da zagotovite, da je vaša menstrualna skodelica čim bolj čista.

Razkuževanje ali čiščenje?

Torej, v čem je razlika? Ko govorimo o prekuhavanju menstrualne skodelice v vreli vodi, govorimo o metodi razkuževanja. Kar pomeni odstranjevanje mikroorganizmov, kot so bakterije, na varno raven. Stopnja naprej pa je sterilizacija, ki pomeni odstranitev vsega, kar pa je v domačem okolju težko izvedljivo.

Čiščenje pa pomeni odstranjevanje površinskih bakterij, vonja in ostalih snovi.

Razlog, da menstrualne skodelice izdelujemo iz 100% medicinskega silikona, je predvsem ta, da je kot neporozen material odporen proti rasti bakterij.

Po naših izkušnjah, se večina žensk predvsem počuti bolje, če svoje menstrualne skodelice med menstrualnimi cikli skodelico razkužijo v vreli vodi.

Kako razkužiti menstrualno skodelico brez vrenja?

Poleg metode kuhanja obstajajo tudi drugi načina za razkuževanje skodelice:

  • Avtoklav. Če imate kakšnega na dosegu rok (ne priporočamo uporabe tistega, ki ga imate v službi) je to odličen način, da očistite skodelico. Nastavite ga na 121°C za 60 minut s suhim ciklom in sicer v skladu z navodili proizvajalca.
  • Parna vrečka za črpalko za dojenje. Ta priročna vrečka je namenjena razkuževanju delov opreme črpalke za dojenje v mikrovalovni pečici. So enostavne za uporabo in naj bi uničile 99,9% običajnih bakterij in mikrobov.
  • Parni razkuževalnik za menstrualne skodelice. Upoštevajte, da niso vse naprave izdelane po enakih standardih, zato se vsekakor prepričajte o kakovosti takšne naprave, da ne bojo poškodovale vaše skodelice.

Kako očistiti menstrualno skodelico?

Čiščenje menstrualne skodelice med menstruacijo je tako enostavno kot temeljito izpiranje in nekaj brezalkoholnega antibakterijskega mila!

Nekatere ženske svojo skodelico rade očistijo kar pod prho, saj je to po praznjenju skodelice diskretno in enostavno. (Po drugi strani pa dobivamo veliko vprašanj na temo, kako očistiti skodelico na javnem stranišču.)

O tem kako očistiti menstrualno skodelico v javnem stranišču, si lahko preberete tukaj.

Kako odstraniti madeže z menstrualne skodelice

Tudi s pravilnim razkuževanjem (dezinfekcijo) in čiščenjem bo vaša skodelica zaradi uporabe doživela nekaj barvnih sprememb. Prav tako lahko naletite na težave z madeži ali vonjem. Obstajata dva najbolj pogosta načina za odstranjevanje madežev ali vonjav z menstrualne skodelice:

Vodikov peroksid (1%)

Dobite ga lahko v večini drogerij in lekarnah. Uporabite en del 1% vodikovega peroksida in en del vode, se pravi v razmerju 50:50. Potopite menstrualno skodelico in jo pustite namakati 24ur. Predno jo uporabite ali shranite jo dobro operite, da odstranite vse ostanke vodikovega peroksida.

Beli kis

Bili kis verjetno ne bo tako dobro opravil svojega dela kot vodikov peroksid, vendar je zelo dostopen in popolnoma naraven. Uporabite en del kisa na dva dela vode. Potopite in namakajte menstrualno skodelico 24ur. Če po pranju skodelica še vedno diši po kisu, nadaljujte z vrenjem v vodi.

Kdaj menstrualna skodelica ni več uporabna?

Menstrualne skodelice niso neuničljive. Menstrualna skodelica Intimina je uporabna do 10 let (ali dve leti za Ziggy Cup), vendar jo boste morda morale zamenjati prej.

Menstrualno skodelico morate zamenjati če:

  • Obstajajo vidne fizične poškodbe, kot so razpoke ali cepljenja.
  • Skodelica postane lepljiva na dotik tudi po čiščenju ali ima kredne ostanke.
  • Če zadrži katerikoli vonj tudi po preizkusu zgornjih nasvetov.
  • Razvije se nenavadna barva (na primer bledenje je normalno, zelena barva pa ne).

Preberite tudi:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja