Menstrualna skodelica za začetnice

Prvič uporabljate menstrualno skodelico

Predvideni čas branja: 5 minut

Si tudi ti prišla do točke, ko si rekla dovolj je in se za vedno odpovedala vložkom in tamponom ter se odločila za nakup menstrualne skodelice?

Z menstrualno skodelico in našim hitrim vodičem za uporabo boš pripravljena. Potrebuješ le še dobra navodila o tem, kaj lahko pričakuješ, ko boš prvič uporabljala menstrualno skodelico.

1. Intimnost s tvojim telesom

Vstavljanje menstrualne skodelice v nožnico je nekoliko drugačno od vstavljanja tampona. Pri vstavitvi in odstranitvi skodelice si ne pozabi umiti rok. Pri uporabi skodelice bodi pozorna, da nimaš kakšnih ureznin ali okužb.

Vse več žensk se zaveda pozitivnih lastnosti, ki jih menstrualna skodelica prinaša. 

2. Potrpežljivost je vrlina

Veliko žensk uporablja menstrualno skodelico, zato ne boš prva, ki se bo pri uporabi skodelice kdaj zmedla, to je povsem normalno. Svetujemo ti, da dokler se skodelice ne privadiš, poskušaš z njeno vstavitvijo in odstranitvijo pod prho, saj voda deluje kot mazivo. Mi priporočamo tudi uporabo vlažilnega intimnega gela.

3. Vsako telo je drugačno

Za vstavljanje skodelice poznamo veliko različnih pripogibov, od tebe in tvojega telesa pa je odvisno kateri ti bo najbolj ustrezal. Tukaj si lahko ogledaš naše najboljše tehnike prepogibanja skodelic.

Vedno priporočamo, da skodelico vstaviš višje v vaginalni kanal, saj boš tako imela več prostora, da jo lahko premikaš in razpreš. Da skodelico v nožnici razpreš, jo je potrebno nekoliko zasukati in nežno povleči navzdol.

Tako dosežeš, da bo skodelica tesnila. Pri samem postopku bodi čim bolj sproščena (sprosti mišice medeničnega dna).

4. Do puščanja lahko pride..toda iz drugačnega razloga, kot si misliš

Ko boš prvih nekajkrat uporabila skodelico bo morda prišlo do puščanja, kar pomeni, da skodelica ni pravilno nameščena, vendar brez skrbi, to se zgodi vsakomur.

Tako kot pri tamponih in vložkih je priporočeno, da s seboj za vsak slučaj nosiš rezervne spodnje hlačke. Skozi čas boš bolje spoznala svoje telo in kako uporabljati skodelico.

Obstajajo različno velike menstrualne skodelice, ki ustrezajo različnim anatomijam (npr. za višji ali nižji maternični vrat), zato si pred nakupom preberi podrobnosti vsake skodelice.

5. Ko je skodelica enkrat v nožnici, je ne boš čutila

Prehod iz vložkov in tamponov na menstrualno skodelico je preprost. Ko je skodelica enkrat vstavljena, je ne čutiš več, zato veliko uporabnic pravi, da včasih pozabijo, da imajo menstruacijo (priporočamo, da se vsebina skodelice izprazni do največ 10 ur po vstavitvi).

Večina menstrualnih skodelic je narejenih iz medicinskega silikona, ki ne absorbira menstrualnega toka, tako kot vložki in tamponi, zato skodelice ne povzročajo draženja ali suhosti. Naše skodelice so vse narejene iz 100% medicinskega silikona.

6. Odstranite jo nad straniščem ali pod prho

Ne počni tega ravno v novih kavbojkah, vsaj ne prvih nekajkrat! 🙂 Ena največjih skrbi glede odstranjevanja skodelice je ta, da se bo vsebina v skodelici razlila vsepovsod. To se seveda ne zgodi, če skodelico pravilno odstraniš. (Kar mirno kri!)

Poišči miren prostor in si vzemi nekaj časa. S svojimi vaginalnimi mišicami potisni skodelico navzdol in s čistimi rokami stisni dno skodelice, da sprostiš tesnjenje, nato skodelico nežno izvleci. (Pomaga tudi položaj v čepe.)

7. Menstrualna skodelica bo redko polna krvi!

V povprečju izgubiš le 80ml ali 5,5 žlice krvi v vsaki menstruaciji, tako da tvoja skodelica ne bo polna, tudi po 10 urah rabe.

Za tiste ženske z zelo močnimi menstruacijami, so na voljo skodelice z večjimi zmogljivostmi, kot je klasična Lily Cup.

8. Menstrualna kri ni takšna kot navadna kri..čeprav gre za isto kri.

Skodelica ti v primerjavi z drugimi menstrualnimi izdelki omogoča, da vidiš svoj menstrualni tok. 

Menstrualna kri ima tudi maternično tkivo, celice iz sluznice nožnice, rdeče krvne celice in beljakovine.

Morda se sliši grozno, toda spremljanje menstrualnega toka, strdkov in barv ti lahko veliko pove o tvojem splošnem zdravstvenem stanju, kar je izjemna prednost!

9. Bodi nežna pri spiranju

Nežno izpiranje je dovolj, da skodelico umijete za ponovno vstavitev. Če se odločiš, da boš skodelico umila z milom, kar sicer ni potrebno, se sprva prepričaj, da je pH uravnoteženo, zato da se izogneš draženju ali okužbam. Lahko uporabiš tudi namensko čistilo za intimne pripomočke.

Nasvet: če boš skodelico med čiščenjem na hitro napolnila z močnim curkom vode iz pipe, se lahko zgodi, da bo menstrualna kri po vsej kopalnici.  Zato je priporočeno, da vodo le malo odpreš in nežno očistiš skodelico. Pomembno je, da si pred odstranitvijo skodelice umiješ roke!

10. O tem se boš želela pogovarjati

Ko začneš uporabljati menstrualno skodelico hitro ugotoviš, kako se tvoje življenje spremeni na bolje, zato boš želela to deliti z vsemi. 🙂

Nenavadno se ti bo zdelo, ko ničesar ne boš vrgla v smeti, na primer tako kot si včasih stran metala vložke in tampone.

Osebno mnenje uporabnice Lily Cup One

Včasih sem v prvih dveh dneh menstruacije lahko na uro in pol porabila en tampon, zato sem mislila, da bom menstrualno skodelico uporabljala z lahkoto.

Ko sem prvič poskusila Lily Cup sem se odločila, da bom to storila zvečer in za vsak slučaj uporabila še vložek. Ko sem se naslednje jutro zbudila je bila skodelica polna vendar ni bilo nobenega puščanja. Tako sem bila navdušena, da sem bila pripravljena vse svoje menstrualne izdelke podariti sostanovalki.

Prekmalu. Iz nekega razloga nisem pravilno razprla skodelico. Ugotovila sem, da mi je veliko lažje skodelico uporabljati zvečer, predvidevam, da se skodelica z morda lažje razpre ko se med spanjem premetavam in obračam. Ko pa sem podnevi v pisarni, in moram skodelico izprazniti, pa razpiranje skodelice ne gre s takšno lahkoto.

Nato sem poskusila Lily Cup One.

Ta majhna skodelica ima odebeljen, trden rob, ki zagotavlja, da se odpira in tesni kot v sanjah! Za vstavljanje skodelice sem uporabila C pripogib, s katerim nisem imela težav. Lily Cup One se je popolnoma spremenila v smislu, da me je naredila samozavestno, ne glede na to ali sem v službi, v telovadnici ali pa v lokalu.

Lily Cup One je najmanjša menstrualna skodelica, vendar njena oblika mehurčka omogoča, da zadrži več kot Lily Cup Compact A. Toplo priporočam Lily Cup One za tiste, ki so še začetnice ali pa imajo težave z odpiranjem svojih skodelic, saj Lily Cup One vse to neverjetno olajša in je ustvarjena ravno za začetnice.

Povzeto po Intimina.com in dr. Shree Datta.

Preberite tudi:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja