Prva menstruacija: 5 prepoznavnih znakov

Prva menstruacija

Rating: 5 out of 5.

Predvideni čas branja: 5 minut

Kako se imenuje prva menstruacija? Prva menstruacija, ki jo dekle dobi, se imenuje »menarche«, podobno kot anarhija… Nekako tako se lahko ob prvi menstruaciji počutite. Hormoni porušijo tvoje telo, te prevzamejo, spremenijo tvoje telo in način, kako se počutiš.

Prva menstruacija se imenuje “menarche”.

Članek je namenjen vsem dekletom, ki še niste dobile prve menstruacije, pa ne veste, na katere znake morate biti pozorne, ali je ta res pred vrati.

Dekleta se na to telesno anarhijo odzivajo na različne načine, nekatere s strahom, trepetom ali pa so celo navdušene. Kakor koli se zdijo te velike spremembe zastrašujoče, se lahko počutiš, da zamujaš, če so tvoje prijateljice že začele z menstruacijo, sama pa te izkušnje še nisi doživela.

Naj te ne skrbi, za takšne stvari je potreben čas in ko bo tvoje telo pripravljeno, boš tudi ti dobila svojo prvo menstruacijo.

Prve menstruacije ni mogoče napovedati, vendar je dobro, da se nanjo pripraviš, tako mentalno kot fizično, zato da te ne preseneti ob neprimernem trenutku in da ti ne uide na spodnje perilo. Če znaš prepoznati znake, ki jih daje telo, se boš na to lažje pripravila.

Ali pričakuješ svojo prvo menstruacijo?

(oddajte glas in preverite rezultate)

1. Tvoja starost

Zmotno je mišljenje, da starost vpliva na to, kdaj boš dobilo svojo prvo menstruacijo. V resnici ni pomembna le starost, vse je namreč v puberteti. Večina deklet začne puberteto okoli 11. leta starosti, lahko pa se začne že med 8. do 14. letom.

Razvijejo se dojke in po telesu se pojavi poraščenost, pravzaprav na splošno veliko zrasteš (zato si višja od vseh fantov). Lahko se ti pojavijo akne, občutiš nihanje razpoloženja. Morda to ni najboljši del najstništva, a je del tega, da postaneš ženska.

Po vsej verjetnosti boš svojo prvo menstruacijo dobila eno leto po tem, ko boš začela opažati te spremembe, kar je za večino deklet pri 12. letu starosti, vendar je ta razpon dejansko precej velik.

Prvo menstruacijo lahko dekle dobi kadar koli med 9. in 15. letom starosti in to je popolnoma normalno.

Ena stvar, ki ti lahko pomaga predvideti, kdaj bo prišla tvoja prva menstruacija je, da se pri mami pozanimaš, kdaj je ona dobila prvič menstruacijo.

Genetika igra namreč pomembno vlogo pri našem razvoju in če je mama dobila prvo menstruacijo pri 15. letih in si zdaj stara 12 let, menstruacija morda ne bo prišla še nekaj let.

2. Potrebuješ nedrček

Razvoj dojk je eden prvih znakov pubertete in to je tudi znak, da se približuje tvoja prva menstruacija.

Ko bodo tvoje dojke postale nežne in na občutek tudi nekoliko dvignjene, je to prvi znak, da se razvijajo. Lahko je malo boleče, vendar je to del razvoja in znak, da je obdobje menstruacije približno eno leto stran!

Nasvet: vodi dnevnik, da boš lažje beležila spremembe, ki se dogajajo s telesom, lahko meriš in zapisuješ datume, ko opaziš spremembe.

3. Poraščenost na intimnih delih telesa

Sramne dlake pridejo kmalu po tem, ko se začnejo razvijati dojke. Sprva boš opazila mehke puhaste dlake, ki se začnejo pojavljati okoli vulve in na sramni kosti. Sčasoma bodo postajale gostejše, temnejše in bolj krepke.

Prva menstruacija bi se morala pojaviti eno leto po začetku rasti sramnih dlak.

4. Izcedek iz nožnice

Izcedek iz nožnice je običajno bistra ali belo lepljiva tekočina, ki prihaja iz nožnice.

Povzročajo ga spreminjajoči se hormoni v telesu. Bel izcedek na hlačkah, je znak dozorevanja hormonskega sistema in naravnega čiščenja vagine in ne vnetja.

5. Nihanje razpoloženja

Predmenstrualni sindromi se lahko pojavijo en ali dva tedna pred začetkom menstruacije, zato je to znak, da je menstruacija tik za vogalom! Prepoznavanje predmenstrualnih simptomov je lahko zapleteno, nekatere jih sploh nimajo.

Lahko se ti pojavijo nekateri od naslednjih simptomov: akne, občutljive dojke, utrujenost, napihnjenost, razdražen trebuh ali nenavadne želje po hrani, da ne omenjamo, da se počutiš zelo čustveno. Nihanje razpoloženja se lahko dogaja v celotni puberteti.

Zaključek

Ne primerjaj se s tvojimi prijateljicami. Menstruacija bo nastopila, ko bo tvoje telo pripravljeno. Če si stara 16 let in še zdaj nimaš nobenega znaka, pojdi k zdravniku (ginekologu), ki bo opravil teste in ti podal jasne odgovore.

Pomemben korak je, da veš, da se prva menstruacija bliža in si nanjo pripravljena.

Kako izgleda prva menstruacija?

Kakor koli prva menstruacija izgleda se jo vsekakor ne ustrašite kaj šele sramujte, saj gre za povsem naraven pojav, ki je posledica spolnega dozorevanja. Vsak dan se na svetu srečuje z menstruacijo preko 280 milijonov deklet.

Koliko časa bo prva menstruacija trajala in kako močna bo je odvisno in se razlikuje od ženske do ženske. Prva menstruacija lahko traja med 2 do 8 dni, kasneje ko se menstruacija ustali pa nekje 5 dni.

Poslušajte tudi Epizodo #24: Kaj je menstruacija in kako spremljati menstrualni cikel, ki smo jo posneli z Alison Kogoj, diplomirano medicinsko sestro, ki je diplomirala iz področja naravnega načrtovanja družine.

Ali prva menstruacija boli?

Tudi tukaj so razlike od ženske do ženske. V prvih nekaj urah, dneh je bolečina zaradi krčenja maternice lahko nekoliko močnejša, vendar bi morala biti znosna in počasi izzveneti (48-72ur).
V kolikor se med menstruacijo pojavijo bolečine, ki postajajo neznosne, vas sili na bruhanje in se pojavi slabost, pa priporočamo, da obiščete svojega ginekologa, ki bo opravil pregled in po potrebi predpisal protibolečinska zdravila za lajšanje simptomov prve menstruacije.

V primeru, da dobiš menstruacijo, ko nisi doma, s seboj vedno nosi rezervne spodnje hlačke in vložek. Naredi nekaj lastnih raziskav o izdelkih za menstruacijo. Preizkusi čim več stvari, da ugotoviš, kaj najbolj ustreza tebi in tvojemu telesu.

Mi priporočamo menstrualne skodelice, ki jih lahko uporabljaš že od prve menstruacije. Ne samo, da so odlične za okolje in nožnico, vendar se vstavijo tako kot tamponi. Primerne so tudi za tiste, ki še niste spolno aktivne. So enostavne za uporabo, vzdrževanje njihove čistoče pa prav tako ne predstavlja težav.

Upamo, da boš zdaj znala prepoznati znake pred prvo menstruacijo in se boš nanjo lahko pripravila.

Ali razmišljaš o uporabi menstrualne skodelice?

(oddajte glas in preverite rezultate)

Prvič slišiš za menstrualno skodelico? Razmišljaš o uporabi menstrualne skodelice? Klikni na povezavo Menstrualna skodelica in preberi zakaj so dekleta in ženske nad menstrualno skodelico navdušene, kaj menstrualna skodelica ponuja in zakaj je boljša od ostalih izdelkov.

Prva menstruacija Lily Cup One

Preberite tudi:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja