Povečano tveganje za Downov sindrom

VPRAŠANJE:

Pozdravljeni. V začetku meseca avgusta sem bila pri dr. Pušenjaku na amniocintezi zaradi povečanega tveganja za DS. Naslednji dan popoldan mi je v dveh relativno večjih curkih (moker vložek) odtekala plodovnica, nato še v nekaj manjših ponoči na stranišču, ko sem zaradi občutka polnega mehurja (in žeje) neprestano hodila na wc. Naslednji dan se je stanje umirjalo, občutila sem se odtekanje po kapljicah. V bolnici sem en teden mirovala in prejemala antibiotik. Izvidi v tistem tednu so sledeči: 1. dan (sprejem): St. praesens: / St. gin.: V spek.: PO ok, CK zaprt, v nožnici rumenkasta tekocina VUZ: NMU zaprto, pred glavico žep plodovnice UZ abd: plod manj, AFI ~ 5 Th Zinnat CRP neg. 2. dan: Še vedno opaža odtekanje tekočine iz nožnice, sicer manj 3. dan: Danes opaža le še kapljice občasno UZ: PSU+, gibi+, plodovnice se nekoliko manj, placenta zadaj, CX 40mm 5. dan: +/+, Placenta bp, plodovnice

ODGOVORJAJO:

stanko-pusenjak

MAG. STANKO PUŠENJAK, DR. MED.

Ne. Če se je količina plodovnice normalizirala, posledic za plod ne bo. Glede aktivnosti težje kaj rečem, vendar če je od AC že mesec dni in plodovnica več ne uhaja, bi verjel, da lahko počasi obnovite vse aktivnosti, ki ste jih izvajali prej. Odpovedati se ima smisel še naprej le spolnim odnosom. Ob morfologiji bi priporočil tudi merjenje dolžine materničnega vratu.

Preberite tudi:

Ena misel na “Povečano tveganje za Downov sindrom

 1. Katarina pravi:

  Pozdravljeni.

  Če dovolite bi se Vas povprasala za komentar. Vceraj sem bila na pregledu (morfologija; 22. teden) in je bilo vse videti vredu, otrok se normalno razvija. Je pa plodovnice spet na spodnji meji normale, tocnega AFI ni povedala (en zep je bil 4.5 cm, za ostale ne vem). Ali je to zaradi tega, ker nisem ves cas strogo lezala? Zadnjic mi je bilo receno, da je kolicina normalna. Za naprej mi je bil se vedno narocen pocitek. Bom potem morala do konca lezati? Maternicni vrat je zaprt.

  Hvala za odgovor.

 2. Stanko Pušenjak pravi:

  Spoštovani,
  spet moram povedati, da za eksakten odgovor, kaj je in kaj ni potrebno, potrebujem temu primerno zadovoljive podatke. Količino plodovnice merimo na različne načine. Eden od načinov je mera “največjega žepa plodovnice”, ki naj bo vsaj 5 cm, drugi način je tako imenovani AFI (amniotic fluid index), ki ga tvori seštevek vertikalne izmere plodovnice v 4 kvadrantih in ta naj bol med 8 in 20 cm. Če je plodovnice manj kot 5 cm v največjem žepu ali manj kot 8 cm v 4Q, govorimo o “manj plodovnice”, če je plodovnice več kot pol manj (npr. v največjem žepu manj kot 2,5 cm ali v 4Q manj kot 5 cm med 18. tednom in 37. tednom nosečnosti, pa je plodovnice zelo malo. Če in kaj to pomeni je odvisno potem še od mnogih drugih pridruženih stanj, zato o tem težko govorim na splošno. Ker o vaši količini plodovnice nimam podatka v nobeni od zgoraj omenjenih oblik, ki mimogrede tudi niso povsem eksaktne, so pa najboljše kar imamo, vam tudi ne znam reči, če je potrebno kakorkoli prilagajati življenjski slog, mirovati ipd. Vsekakor se odsvetuje karkoli ekstremnega, kar pa dvomim, da sploh načrtujete oziroma želite. Po mojem lahko vse počnete v normalnem okviru, seveda pa se bo stanje plodovnice še naprej preverjalo sproti, recimo na 3 do 4 tedne ali kaj podobnega.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja