Ponovitev endometrioze

VPRAŠANJE:

Dvakrat sem bila v Celju operirana zaradi endometrioze. Tretjič pa v ljubljani zaradi eno po trebušni votlini in endo črevesja. Sedaj je 2 leti od tega in me zanima naslednje, ali je možno, da se tako hitro vrne, konstantna bolečina na desni strani trebuha, bolečine v križu, kolkih, bolečina pri odvajanju vode in blata, tri mesece imam vsak mesec dvojno menstruacijo, kmalu imam ginekologa zato bi še vaše mnenje o tem. Lep pozdrav.

ODGOVORJA:

stanko-pusenjak Endometrioza

MAG. STANKO PUŠENJAK, DR. MED.

Spoštovani, raje bi vam sadil rožice, pa je žal res, vsaj v času reprodukcijske dobe (13 do 50 let): 1x endometrioza, vedno endometrioza, oziroma ob simptomih, ki so značilni za endometriozo, je po nedvomni diagnozi vedno treba najprej izključiti ponovitev slednje. Ni nujno, da gre spet za endometriozo, je pa to najbolj verjetno. Najprej opravite običajni pregled z otipom, ki pogosto že sam po sebi identificira boleče zatrdlinice v predelu bolečnosti, če ne pa je potreben še usmerjeni UZ pregled na terciarni ravni.

Preberite tudi:

Ena misel na “Ponovitev endometrioze

  1. Marija pravi:

    Pri 30 _tih imela globoko endo.. Zdravili z viralex.. Po 27 letih se je ponovila zadeva.. Boleci odnosi, vneto crevesje, vnet mehur, odstranili jajcnika, pri polnem mehurju huda bolecina pri uriniranju ker zatrdlina pritiska na mehur,, ultrazvocno se ne vidi.. Laparoskopija ne pokaze.. Tudi prvic je bilo tako.. Imela cisto rjavo vulvo. Sele pri odcipu ugotovili.. Sedaj imam iste simptome. Pa se kar ugibajo. Ze dve leti obupana sem. Bolecine konstantne. Stara sem 58 let. Lp

    • Stanko Pušenjak pravi:

      Glavni problem je, da se da zdravit samo, kar se vidi (s prostim očesom ali s podaljški (RTG,MR,CT,UZ)), česar se ne da prikazat pa žal le simptomatsko, torej bolečino s protibolečinskimi ukrepi. Skrajna oblika take terapije je “nevroliza”, torej prerez živcev, ki posredujejo bolečino z določenega področja… ampak to je že interdisciplinaren problem za dogovore ned subspecialistom za endometriozo in eventuelno nevrokirurgom. Torej najbolj poklican je tu subspecialist za endometriozo, ki se eventualno dogovarja naprej.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja