Policistični jajčniki in nosečnost

VPRAŠANJE:

Imam eno vprašanje. Imela sem policistične jajčnike in sem jemala tablete Yarina 7 let. Zdaj sem se odločila za otroka in sem jih nehala jemati pred 2 mesecema. Ali mislite, da sem pozdravila med tem časom jajčnike?

ODGOVORJAJO:

stanko-pusenjak policistični jajčniki

MAG. STANKO PUŠENJAK, DR. MED.

Sindrom PCO je v bistvu zelo približna diagnoza in marsikdaj niti ni prava ampak nekakšna “delovna diagnoza”, zlasti takrat, ko temelji le na enem ali dveh simptomih ali znakih, ki sta lahko le začasna niti patognomonična za PCOs (patognomonično pomeni unikatno značilno za določeno bolezen). Če gre za pravi PCO sindrom, tega ni mogoče “pozdraviti” ampak le “nadzorovati”. To pomeni, da moramo stalno nekaj zdraviti, kako, pa je odvisno od tega, kaj bi radi dosegli. Če nam je edini cilj ciklus, to dosežemo s hormonskimi zdravili, npr. KT ali nadomestnimi hormoni, če je cilj nosečnost pa z zdravili za spodbujanje ovulacije, saj je glavni simptom PCOs odsotnost ovulacije. Če se komu uspe “pozdraviti” od PCOs, potem je utemeljen dvom, da je sploh šlo za PCOs. Naravni konec tega stanja dosežemo ob menopavzi, ko aktivnost jajčnika preneha.

Preberite tudi:

Ena misel na “Policistični jajčniki in nosečnost

  1. Stanko Pušenjak pravi:

    če imate ovulacije, kolikor jih pač imate, lahko ob ovulaciji tudi zanosite. Problem PCO je slabo predvidljiva in redka ovulacija, kar ovira načrtovanje zanositve zlasti pri parih, ki nimajo rednih in pogostih spolnih odnosov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja