Policistični jajčniki in naravno uravnavanje hormonov

VPRAŠANJE:

Pozdravljeni. Stara sem 25 let. Ginekologinja mi je diagnosticirala policistične jajčnike, menstruacijo imam le 2x letno, trenutno ne jemljem več kontracepcijskih tabletk zaradi migren. Zanima me, če sama lahko kaj naredim da uravnam hormone, izboljšam situacijo po naravni poti.

ODGOVORJAJO:

stanko-pusenjak sindrom policističnih jajčnikov

MAG. STANKO PUŠENJAK, DR. MED.

Mogoče bi veljalo poskusiti z izgubo teže (recimo kakšnih 5 do 7 kg) ter z uvedbo antidiabetika Aglurab. Ta namreč izboljša odzivnost jajčnikov na gonadotropine, kar lahko sproži ciklus in se zadeve potem ob aglurabu uredijo. PCOs je namreč po svoji naravi spremenjenega odziva foliklov na gonadotropine podoben diabetesu tipa II, kjer se telesne celice, ki so pri uporabi glukoze odvisne od insulina prav tako slabo odzivajo na insulin. Na oboje ima oprijemališče oralni antidiabetik, ki ta odklon izboljša ali odpravi. Vsekakor velja vsaj poskusiti. Podoben učinek na odzivnost ima tudi izguba telesne teže, zlasti zmanjšanje podkožnega maščevja.

Mišo Rajić sindrom policističnih jajčnikov

MIŠO RAJIĆ, DR. MED.

BMI=26, kar kaže na to, da ste zmerno pretežka. Naravna metoda uravnavanja delovanja osi hipotalamus-hipofiza-jajčniki je hujšanje (primerna dieta, športne aktivnosti, zdrav način življenja,…), v vašem primeru 5-10kg, kar bi že lahko imelo vpliv na vaš menstrualni ciklus. V primeru migren z avro je kombinirana hormonska kontracepcija (KHK) kontraindicirana, če pa imate migrene brez avre pa bi bilo morebiti še mogoče poskusiti s KHK.

Preberite tudi:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja