PCO – sindrom policističnih jajčnikov

VPRAŠANJE:

Pozdravljeni! Stara sem 30 let. Menstruacijo sem dobila pri 13 letih. Nikoli ni bila redna. Bila je boleča in močna. Takrat mi je ginekolog povedal, da imam policistične jajčnike. Sem prekomerno poraščena, malo anksiozna, teža je ok. Drug ginekolog je povedal, da imam cisto napolnjeno s krvjo. Nato sem začela z jemanjem kontracepcijskih tablet. Jemala sem jih približno deset let. Vse ok. Aprila letos sem prekinila, ker želim zanositi. Ker do julija nisem dobila menstruacije, sem obiskala ginekologa. Ginekolog je rekel da imam na vsakem jajčniku osem foliklov in maternično sluznico debelo 8mm, maternica ok. Dobila sem Dabroston in po jemanju 3 dan dobila menstruacijo. Nato sem začela z ovulacijskimi testi kontrolirati ovulacijo. Vendar sem opazila, da do ovulacije ni prišlo. Je to možno? Zakaj pride do izostanka ovulacije? Kako naprej? Imam Dabroston za 3 mesece. Je možno, da tista krvava cista pred leti nakazuje na endometriozo? Imam že več let tudi eno vaginalno cisto, ki z jemanjem kontracepcijskih tablet ni izginila. Vendar ginekologi pravijo, da ni nevarna. Hvala za vaše odgovore, zelo mi boste pomagali. Lp.

ODGOVORJAJO:

stanko-pusenjak policistični jajčniki

MAG. STANKO PUŠENJAK, DR. MED.

Možno je, da do ovulacije ni prišlo, zakaj do tega prihaja, pa ni mogoče odgovoriti na splošno, ker so razlogi lahko zelo različni, odvisno od ženske in okoliščin, ki do tega vodijo. Omenjate PCO sindrom? To je eden glavnih razlogov za neredno, nepredvidljivo ali odsotno ovulacijo in s tem tudi neredno, nepredvidljivo ali odsotno menstruacijo. O vaši cisti ne morem ugibati. Če ima res določen videz na ekranu UZ, je lahko tudi krvava oziroma endometriotična. Vaginalne ciste pod vplivom KT ne izginjajo. Ste prepričani, da je cista vaginalna ali je cista na jajčniku in se jo je zgolj dalo videti z vaginalnim UZ?

Katarina Galič Jerman

KATARINA GALIČ JERMAN, DR. MED.

Pri mladih je prvi korak pri pomoči za zanositev ob sindromu PCO Dabroston, katerega jemanje se priporoča 6 mesecev. Seveda je možno, da kljub temu ne pride do ovulacij, vendar priporočam, da vztrajate s to terapijo še 3 mesece. V kolikor ne zanosite, pa vam po končani terapiji svetujem posvet z izbranim ginekologom, ki vam bo predstavil nadaljnje možnosti.

Preberite tudi:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja