Obroček za penis: kaj je in kako se ga uporablja

LELO TOR 2 vibracijski obroček informacije o izdelku

Obročki za penis (na področju medicine jih imenujejo tudi penilni zažemni obročki ali obročki za erektilno disfunkcijo), ki se v svetu igrač za odrasle pogosto obravnavajo kot preprost pripomoček, imajo zgodovino in funkcionalnost, ki presegata njihovo navidezno preprosto obliko.

Ti obročki, ki se običajno nosijo okoli osnove penisa, služijo različnim namenom, od medicinskih do rekreativnih. Ta članek se poglobi v svet obročkov za penis in osvetli njihovo uporabo, prednosti in previdnostne ukrepe.

Svet igrač za odrasle je obsežen in raznolik, inovacije pa se nenehno pojavljajo. Med to množico možnosti ostaja obroček za penis brezčasna klasika, ki je cenjena zaradi svoje preprostosti in učinkovitosti. Zaradi svoje vsestranskosti, ki ustreza tako medicinskim potrebam kot rekreativnim željam, je to osnovni pripomoček v intimnem življenju številnih ljudi.

V tem članku bomo spregovorili o:

Zgodovina in izvor

Uporaba erekcijskih obročkov sega v stare civilizacije. V preteklosti niso bili le orodje za povečanje spolnega užitka, temveč tudi simbol moči in moškosti. Starodavni kitajski cesarji naj bi na primer uporabljali nefritne obročke kot znak svoje moške moči. Sčasoma se je njihova glavna funkcija preusmerila v izboljšanje spolnega užitka in učinkovitosti.

V antični Grčiji so bili obročki narejeni iz kozjih vek z nedotaknjenimi trepalnicami (ja…domišljija brez meja), kar naj bi povečalo užitek obeh partnerjev. Rimljani pa so kot materiale uporabljali usnje in kovino, s čimer so pokazali svojo spretnost in umetelnost. Ko sledimo razvoju obročka za penis, postane jasno, da so njegovo obliko in namen oblikovali kulturni, medicinski in tehnološki vplivi.

Tipi obročkov za penis

Obročki za penis so na voljo v številnih materialih in oblikah. Trg je danes preplavljen z različnimi obročki, od katerih se vsak ponaša z edinstvenimi lastnostmi in prednostmi. Sodobni obročki so dokaz človeške iznajdljivosti pri iskanju užitka, od luči LED do daljinsko vodenih vibracij.

Vendar pa je ob tako široki paleti možnosti ključnega pomena, da uporabniki razločijo in izberejo tisto, kar najbolje ustreza njihovemu udobju in željam.

 • Vrsta. Obstajajo obročki za penis, ki si jih lahko nadenete na penis, na penis in istočasno testise ali samo na testise.
 • Materiali. Od prožnega silikona in gume do toge kovine in usnja, izbira materiala pogosto vpliva na udobje in namen. (Mi prisegamo na medicinski silikon.)
 • Oblika. Nekateri obročki vibrirajo, kar doda dodatno raven občutka. Drugi so ergonomsko oblikovani, da se lažje prilegajo.
 • Izkušnja. Obročki s stimulatorji klitorisa ali analnimi kroglicami ponujajo večdimenzionalno izkušnjo.

Kako delujejo erekcijski obročki?

Uporaba obročka za penis je zelo preprosta. Vse, kar morate storiti, je, da ga uporabite lubrikant in ga nataknete (najbolje nekje na sredini erekcije). Ko je enkrat erekcija v polnem teu, vse delo namesto tebe opravi tvoje telo. Nato lahko seksate ali masturbirate kot običajno. :)

V svojem bistvu obročki omejujejo pretok krvi iz pokončnega penisa. S tem lahko pomagajo vzdrževati močnejšo in dolgotrajnejšo erekcijo. Ujeta kri lahko tudi poveča občutljivost, kar omogoča intenzivnejši orgazem.

Načelo, ki stoji za obročki, izhaja iz osnovne človeške anatomije. Ob vzburjenju se krvne žile v penisu razširijo, kar omogoči večji pretok krvi in povzroči erekcijo. Erekcijski obroček deluje kot pregrada, ki preprečuje, da bi kri odtekla nazaj, in tako ohranja erekcijo. Čeprav je koncept preprost, lahko močno vpliva na spolno izkušnjo, kar vodi k močnejšim občutkom in daljši intimnosti.

Prednosti uporabe obročka za penis pa so večje kot le pomoč pri doseganju daljše erekcije. Drugi razlogi za uporabo tega spolnega pripomočka so lahko:

 • pomoč pri doseganju erekcije, če imate težave z erektilno disfunkcijo,
 • pomoč pri vzdrževanju erekcije, če imate težave z ohranjanjem erekcije dovolj dolgo za spolni odnos ali masturbacijo,
 • doseganje nekoliko večje erekcije,
 • doseganje močnejše erekcije,
 • povečanje občutka,
 • odložitev orgazma in povečanje njegove intenzivnosti, ko se pojavi.

Medicinska in rekreativna uporaba obročkov za penis

Mnogi se z obročki seznanijo po zdravniškem priporočilu. Erektilna disfunkcija, ki je sicer pogosta, lahko mnoge moške spravlja v stisko. Obročki za penis ponujajo neinvazivno rešitev, ki pogosto dopolnjuje druga zdravljenja.

Na rekreativnem področju so uporabo erekcijskih obročkov popularizirali industrija za odrasle in osebne anekdote, pri čemer mnogi prisegajo na njihovo sposobnost, da izboljšajo spolno izkušnjo.

 • Medicinska uporaba. Za moške z erektilno disfunkcijo (ED) so lahko obročki za penis nefarmacevtska rešitev. Pomagajo lahko vzdrževati erekcijo, zlasti če se uporabljajo v povezavi z orodji, kot so črpalke za penis.
 • Rekreativna uporaba. Poleg medicinskih aplikacij mnogi uporabljajo obročke za penis, da bi izboljšali spolni užitek, tako da je erekcija močnejša in seanse trajajo dlje. Ne pozabimo tudi na vidik povečanja samozavesti. Obroček za penis lahko definitivno poveča moško samozavest v spalnici (kuhinji, dnevni sobi, balkonu :) ). Z obročkom je moški bolj samozavesten in manj zaskrbljen zaradi ohranjanja erekcije. Lahko se osredotoči na polno uživanje v seksu.

Varnost in previdnostni ukrepi pri uporabi obročkov za penis

Čeprav so lahko erekcijski obročki zabavni in koristni, mora biti varnost vedno na prvem mestu. Tako kot vsi intimni pripomočki lahko tudi nepravilna uporaba obročkov za penis privede do zapletov. Bistveno je, da smo ozaveščeni in previdni ter da razumemo omejitve svojega telesa.

Ali obstaja kdo, ki ne bi smel uporabljati obročka? Absolutno. (Obstajajo tudi razlogi za ne-uporabo.)Pri Kunapipi vedno priporočamo, da se pred uporabo se posvetujte z zdravnikom. Namreč samo strokovno usposobljene osebe, kot npr. vaš zdravnik ali drug zdravstveni delavec (npr. urolog), se lahko z vami pogovorijo o vaših individualnih tveganjih in vam svetujejo glede nadaljnjih ukrepov, sploh če:

 • jemljete zdravila za redčenje krvi,
 • imate obstoječo poškodbo penisa,
 • imate bolečine v dimljah ali na področju genitalij,
 • imate Peyronijevo boleznijo,
 • imate sladkorno bolezen,
 • imate katero koli vrsto krvne ali živčne bolezni,
 • imate bolezni srca in ožilja.

Dobro nameščen obroček mora biti tesen, vendar ne boleč. Z rednim preverjanjem znakov neudobja ali spremembe barve lahko preprečite morebitne težave. Poleg tega je vedno dobro prebrati navodila in smernice, ki jih zagotovi proizvajalec.

 • Trajanje. Priporočljivo je, da obročka ne nosite več kot 30 minut.
 • Znaki, na katere je treba biti pozoren. Odrevenelost, bolečina ali sprememba obarvanosti so lahko znaki omejenega pretoka krvi in morebitne poškodbe tkiva. (Pogosto je to lahko posledica premajhnega obročka. Izberite takšnega, ki se lahko malce razteza.)
 • Medicinski vidiki. Osebe z motnjami krvi ali osebe, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi, naj se pred uporabo obročka posvetujejo z zdravstvenim delavcem.

Kako izbrati pravi obroček za penis?

Izbira pravega obročka (Ne pozabite preveriti, če je naš LELO TOR™ 2 vibracijski obroček tisto, kar iščete.) je ključnega pomena tako za varnost kot za užitek. Iskanje popolnega obročka je lahko proces poskusov in napak. Bistveno je, da dajete prednost udobju in varnosti pred estetiko ali trendi.

Za začetnike lahko začnete z nastavljivimi ali raztegljivimi obročki, ki zagotavljajo večjo prilagodljivost in enostavnost uporabe. Ko se bolje navadijo, lahko raziskujejo različne materiale in modele ter izbiro prilagodijo svojim specifičnim željam in potrebam.

 • Velikost in prileganje. Pretesen obroček je lahko nevaren, preohlapen pa morda ne bo učinkovit.
 • Upoštevanje materialov. Prepričajte se, da niste alergični na material.
 • Želeni rezultati. Če si želite dolgotrajne erekcije, vam bo morda zadostovala preprosta oblika. Če pa iščete boljše občutke, razmislite o prstanih z dodatnimi funkcijami.

Inovativna uporaba in užitki

Obročki za penis niso namenjeni samo penisu. Lahko so vsestransko orodje v spalnici. Vsestranskost obročkov za penis je pogosto premalo raziskana. Poleg svoje primarne funkcije so lahko orodja za raziskovanje, ki posameznikom in parom predstavijo nove občutke in izkušnje.

Vibracijski obroček lahko na primer deluje kot stimulator klitorisa, kar predigri doda novo dimenzijo. Sodobni erekcijski obročki z inovacijami v ospredju izzivajo tradicionalne predstave o užitku in intimnosti.

 • Solo in partnersko igranje: Z obročki z vibratorji lahko stimuliramo različne erogene cone.
 • Stimulacija klitorisa: Nekateri modeli so posebej namenjeni stimulaciji klitorisa, kar poveča užitek obeh partnerjev.

Čiščenje in vzdrževanje

Vzdrževanje obročka zagotavlja daljšo življenjsko dobo in varno uporabo. Higiena je pri intimnih pripomočkih najpomembnejša. Redno čiščenje ne zagotavlja le dolge življenjske dobe izdelka, temveč tudi preprečuje morebitne okužbe ali draženja.

Priporočljivo je, da obroček očistite po vsaki uporabi in poskrbite, da bodo odstranjeni vsi ostanki. Pri shranjevanju lahko z namestitvijo v posamezne vrečke ali posode preprečite poškodbe in ohranite njihovo obliko. Tisti, ki imate več igrač za odrasle, razmislite o investiciji v posebno škatlo za shranjevanje, s čimer boste zagotovili, da bo vsak predmet ostal čist in lahko dostopen.

 • Tehnike čiščenja. Odvisno od materiala lahko nekatere obročke kuhamo, druge pa očistimo z blagim milom in vodo.
 • Skladiščenje. Shranjujte v hladnem in suhem prostoru. Če ima prstan elektronske komponente, pred shranjevanjem odstranite baterije.

Zaključek

Vprašajte kogar koli, katero asociacijo dobi, ko mu rečete “erotična igrača”. Zagotavljamo, da boste dobili odgovore kot so vibrator, kroglice in napihljiva lutka. Na srečo je danes na tržišču malo morje raznih drugih pripomočkov, ki lahko bistveno izboljšajo spolno življenje parov, predvsem tistih, ki imajo v postelji kakšne težave. Eden takih pripomočkov je obroček za penis (ali z drugimi imeni kot so erekcijski obroček, prstan za penis, vibracijski obroček), ki zagotavlja vrhunske užitke.

Obročki za penis so s svojo bogato zgodovino in raznoliko uporabo več kot le igrače za odrasle. So orodja užitka, medicinski pripomočki in simboli moškosti. Kot pri vsakem intimnem pripomočku sta ključnega pomena varnost in komunikacija. Ne glede na to, ali raziskujete sami ali s partnerjem, je razumevanje in spoštovanje signalov vašega telesa ključnega pomena.

Zlato pravilo: Obvezno odstranite obroček po največ 30 minutah nošenja.

Veliko uporabnikov, ki brska po spletu, na žalost še vedno naleti na površne ali celo zavajujoče in napačne informacije (Preberete si lahko naš članek o mitih na področju kondomov, kjer smo pisali kar o 49!! takšnih mitih in prepričanjih).

Tu smo našli izvrsten članek, ki govori o štirih tovrstnih mitih in prepričanjih:

 • Zaradi nošnje vam bo odpadel penis. Čeprav je to tehnično mogoče, je zelo malo verjetno (Kako verjetno je, da zadanete na lotu?), a verjetno je, saj ko je obroček nameščen, le ta zmanjša pretok krvi iz penisa in mošnjička. To lahko povzroči velik pritisk na kožo v penisu in njegovi okolici. Če obroček ostane predolgo nameščen, lahko pride do poškodb celic. V izjemno redkih primerih – ki so posledica ekstremnih scenarijev, ki trajajo več dni – so lahko poškodbe trajne. (Tako da, brez pretiravanja. Upoštevajte navodila!)
 • Obroček se bo zataknil na penisu. Ponovno – tudi to je tehnično mogoče, vendar je zelo malo verjetno. Če je obroček za penis, ki ga uporabljate, premajhen, se lahko med erekcijo preveč zategne. Poskusite ostati mirni. Morda pomaga že hladen tuš, ki bo zmanjšal erekcijo. Lahko tudi dodate več lubrikanta, da obroček lažje zdrsne s penisa ali moda. Pomembno: Če ste uporabili kovinski obroček ali obroček, ki ga ne morete prerezati, obiščite urgenco.
 • Izvlekel bo vaše sramne dlake. Obročki za penis so ponavadi narejeni iz materialov, med katerimi je malo verjetno, da bi se prijeli za dlake. Če ste še vedno na trnih, razmislite o striženju dlak okoli penisa in testisov, da dodatno preprečite zatikanje. Dlake bodo zrasle nazaj, vi pa se boste počutili bolj sproščeno.
 • Poškodoval bo kožo na penisu. To se ne bo zgodilo, če boste pravilno nameščen obroček nosili priporočeno dolgo. Lahko pa razdražite in vnetite kožo okoli penisa, če ga nosite predolgo ali pogosto uporabljate premajhnega. Pravilno prileganje je pomembno, zato si vzemite čas in poiščite ustrezno velikost.

Svet igrač za odrasle je obsežen, saj vsak izdelek ponuja edinstveno izkušnjo. Vendar obroček za penis izstopa po svoji preprostosti in večnamenskosti. Ko zaključujemo ta vodnik, si je treba zapomniti, da je izkušnja vsakega posameznika edinstvena.

Kar deluje pri enem, morda ne bo delovalo pri drugem. Zato je ključnega pomena, da k uporabi obročkov za penis pristopite z odprtim umom, potrpežljivostjo in pripravljenostjo na raziskovanje. Navsezadnje je lahko pot odkrivanja prav tako prijetna kot cilj.

Literatura in viri

Cock ring

Dewitte M, Reisman Y. Clinical use and implications of sexual devices and sexually explicit media. Nat Rev Urol. 2021 Jun;18(6):359-377.

Erectile Dysfunction: Treatment & Care

Hosseini SR. (2007). Does a constriction ring alter ejaculation latency?

How an Erectile Dysfunction Ring Can Help Erectile Dysfunction

Sex Toy Use by Gay and Bisexual Men in the United States

The sextech industry and innovative devices for treating sexual dysfunction

Wylie KR, et al. (2006). The combination of penoscrotal rings and PDE5i’s in the treatment of erectile dysfunction — the Sheffield PDE5i and ring duo technique. Two case reports.

Preberite tudi:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja