Nizko ležeča posteljica

VPRAŠANJE:

Pozdravljeni. Sem v 25 tednu nosečnosti. Imam diagnozo ZADAJ nizko ležeče. Zanima me še vaše mnenje, kaj pomeni zadaj in če je res mala verjetnost da se posteljica dvigne kot pa če je spredaj nizko? Zdaj sem v bolnici zaradi 2 krvavitve ki je bila v petek. Hvala.

ODGOVORJA:

stanko-pusenjak

MAG. STANKO PUŠENJAK, DR. MED.

Verjetnost, da se posteljica odmakne od roba materničnega ustja (dvigne), ni odvisna od tega, če je spredaj ali zadaj, temveč od tega ali in koliko prekriva maternično ustje. Če sega le do ustja se večinoma dvigne, če sega preko ustja, pa redko oziroma ne. Nina Slabe

NINA SLABE, DR. MED.

Pozdravljeni! V kolikor posteljica popolnoma prekriva maternično ustje (predležeča posteljica ali placenta previa), potem vaginalni porod ni mogoč in je to indikacija za carski rez. V kolikor pa je posteljica sega do roba materničnega ustja ali je v njegovi bližini, potem je vaginalni porod mogoč. Kakšna bo lega posteljice, na to nimate nobenega vpliva. Je pa možno, če je v času morfologije (okoli 20-22. tedna) posteljica nizko ali na robu materničnega ustja, da se bo tekom nekaj naslednjih tednov dvignila višje (ko bo maternica rastla, jo bo ‘potegnila’ s seboj gor). Pri predležeči posteljici odsvetujemo spolne odnose in napore, na kak lahek sprehod brez napora lahko greste.

Preberite tudi:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja