Miti in dejstva o menstruaciji

Miti in dejstva o menstruaciji

Zagotovo si že videla: tišina in zardevanje, ko nekaj tamponov po nesreči pade iz torbice pred skupino moških prijateljev. Presenetljivo je, da je tabu okoli menstruacije za mnoge ženske še vedno vzrok za zadrego. Vendar resnica je, da je vaša menstruacija dejansko precej izjemna značilnost človeške biologije. Tukaj je nekaj presenetljivih dejstev (in mitov) o menstruaciji, ki bodo morda spremenili vaš pogled na svojo mesečno obiskovalko.

Dejstvo: Povprečna mesečna izguba menstrualne krvi je približno le 2 žlici (30 ml)

Čeprav je morda videti, da med menstruacijo izgubimo veliko več kot le dve žlici krvi, temu ni tako. Vložki in tamponi namreč vpijejo vso tekočino, zaradi česar je težko določiti, koliko pravzaprav izločimo.

Menstrualne skodelice, ki so narejene iz medicinskega silikona, pa tekočino zbirajo in ne vpijajo, zato lahko z njihovo pomočjo natančneje ocenite količino tekočine, ki jo izgubite vsak mesec in tako lažje opazite morebitne spremembe.

Mit: Med menstruacijo ne moreš zanositi

Splošno zmotno prepričanje je, da ženska ne more zanositi, če ima spolne odnose med menstruacijo. Čeprav je to malo verjetno, ni povsem nemogoče. Spermiji lahko v ženski nožnici namreč preživijo do pet dni. Če bi imela ženska na primer nezaščiten spolni odnos na zadnji dan krvavitve, tri dni kasneje pa bi sledila ovulacija, bi lahko zanosila. Če torej želite biti prepričani, da ne boste zanosili, poskrbite za varno spolnost.

Dejstvo: Menstrualna tekočina ni le kri

Še en razlog, zakaj se vam zdi, da vsak mesec izgubite veliko, je ta, da menstrualna tekočina poleg krvi vsebuje tudi sluz materničnega vratu, vaginalne izločke in endometrijsko tkivo. Veliko žensk zamenjuje grudičasto endometrijsko tkivo za krvne strdke, čeprav gre v resnici morda za maternično sluznico. Več o strdkih in njihovem pomenu za menstrualno higieno in intimno zdravje si preberite tukaj. (članek: Zakaj imam menstrualne krvne strdke?)

Mit: Med menstruacijo ne smeš telovaditi – počivaj, počivaj, počivaj!

Za večino žensk to ne bi moglo biti dlje od resnice. Vadba namreč sprošča endorfine, kemikalije v možganih, ki so naravno protibolečinsko sredstvo v telesu. Ameriško združenje porodničarjev in ginekologov priporoča redno aerobno vadbo za lajšanje PMS, krčev in stresa, ki se lahko pojavijo v tem obdobju. Po vadbi pa se boste zagotovo počutili bolj samozavestno in odlično. Za še boljše počutje pa si po dobri vadbi privoščite tudi dolgo, toplo kopel.

Dejstvo: Menstrualna tekočina v resnici ne smrdi

Dokler ni izpostavljena zraku. Ko je tekočina v vložku ali tamponu, jo doseže zrak, zaradi česar lahko dobi rahel kovinski vonj – vendar ga ljudje običajno ne bodo zaznali. Pri izogibanju neprijetnega vonja lahko pomaga menstrualna skodelice, saj se le-te nosijo v notranjosti in tvorijo nežno tesnilo, ki zbira vašo tekočino, ki pa ostane ločena od zraka, dokler je niste pripravljeni izprazniti – zato ni vonja!

Mit: Spolni odnosi med menstruacijo so velik NE!

Čeprav se morda nekatere ženske počutijo neprijetno med spolnimi odnosi v obdobju menstruacije, je v večini primerov to popolnoma v redu. Če vas skrbi nered, položite spodaj temno brisačo in se držite misijonarskega položaja, saj ležanje na hrbtu zmanjša tok. Če se poskušate izogniti pranju perila, potem preizkusite menstrualno skodelico Ziggy Cup 2, ki ne povzroča nereda in je namenjena za uporabo med spolnim odnosom.

Dejstvo: Maternica je le v velikosti (in obliki) hruške

Med menstruacijo se vam bo zaradi krčev in napihnjenosti zdelo, da je maternica ogromna, vendar je v resnici dolga le približno 3-4 centimetrov in široka 2,5 centimetra. Povečan pretok krvi in zadebelitev tkiva maternične sluznice lahko povzročita, da se maternica med menstruacijo nekoliko poveča, kar je lahko veliko bolj dramatično.

Mit: Obdobje vsake ženske je enako. Vsak cikel traja 28 dni

Menstrualni cikel ni enak za vse ženske. Običajni ciklus lahko traja od 21 do 35 dni, menstruacija pa od dva do sedem dni. Menstruacija je lahko redna ali neredna, lahka ali močna, kratka ali dolga, s krči ali brez njih. »Normalno« je tisto, kar je za vas normalno. Cikli se lahko z leti spreminjajo zaradi zdravstvenih težav, sprememb življenjskega sloga, zdravil in vplivov okolja. Če ste zaskrbljeni zaradi sprememb v svojem ciklusu, se obrnite na svojega zdravnika.

Dejstvo: Zaradi cikličnih hormonskih sprememb si lahko zaželite več kot le čokolado

Sprememba hormona progesterona, ki je med menstruacijo najnižji, lahko sproži povečanje hrepenenja po sladkorju in ogljikovih hidratih ter povečanje hrepenenja po spolnih odnosih.  Še eno zanimivo dejstvo je, da lahko porast hormonov med ovulacijo poveča vaš libido, ko je pravi čas za spočetje. Če se vam zdi, da ste vsak mesec nekoliko bolj živahni, ne skrbite, to je običajno!

Mit: Večja verjetnost je, da bodo ženske med menstruacijo, napadli medvedi in morski psi

To je naš najljubši mit! Očitno med menstruacijo ne morete kampirati, ne da bi se bali, da vas bo napadel medved, niti se ne morete približati morju, ne da bi se nenadoma zaslišala tema iz filma Žrelo. Oba mita sta tako razširjena, da so izvedli študije, da bi ugotovili ali sta resnična. Rezultati? Oba preprosto ne držita. Medvedi in morski psi niso bolj občutljivi na kri in vonj, ki se pojavita med menstruacijo. To ne pomeni, da priporočamo, da med menstruacijo bivate v majhnem, tesnem šotoru, vendar če to storite, morate biti varni. Če plavate ali se potapljate, lahko za popolno in dolgotrajno zaščito uporabite tudi menstrualno skodelico.

Dejstvo: Orgazmi lahko olajšajo bolečine med menstruacijo

Orgazmi sprožijo sproščanje oksitocina in dopamine ter drugih endorfinov, ki delujejo kot naravna protibolečinska zdravila. To je še ena točka v prid temu, da se prepustite spolnim odnosom med menstruacijo, če pa niste razpoloženi za spolni odnos, ne pozabite, da obstaja veliko drugih načinov, da sami dosežete orgazem.

Mit: Menstrualna kri lahko zdravi zdravstvene težave

Ko govorimo o zgodovini – težko je verjeti, vendar so nekateri ljudje v preteklosti verjeli, da lahko menstrualna kri zdravi zdravstvene težave, kot so glavoboli, protin, hemoroidi, bradavice, materina znamenja itd. Če bi le… V časih čarovništva in demonov so z menstrualno krvjo preganjali demone in z njo čarali ljubezen. Nekateri so najbolj cenili prvo kri devic, ki naj bi bila zdravilo za kuge. V srednjem veku so nekateri menili, da so rdeči lasje posledica menstruacije. Z drugimi besedami, verjeli so, da so bili rdečelasi otroci spočeti, če je ženska seksala med menstruacijo.

Dejstvo: Med menstruacijo se vaš glas spremeni

Na podlagi znanstvenih raziskav se ženski glas med menstrualnim ciklusom spreminja. Odvisno pa je od tega, v kateri fazi ciklusa se trenutno nahajajo. Vse te spremembe so posledica hormonov. Raziskave kažejo, da se v obdobju ciklusa spreminjata višina in intenzivnost glasu. Še bolj zanimivo pa je, da je ista raziskava pokazala, da uporabnice oralnih kontracepcij, pri katerih so hormonska nihanja utišana, niso kazale teh cikličnih sprememb glasu.

Mit: Menstruacije so bile na televiziji prvič omenjene v 21. stoletju

Ste že slišali za video o menstruaciji, ki ga je Disney posnel v 40. letih? Če ne, si ga vsekakor oglejte. Najbolj presenetljivo in osupljivo je, da je ta video star že več kot 80 let in je še vedno zelo aktualen, saj ponuja vse osnovne informacije o menstruaciji skozi igrivo vizualno podobo.

Nasveti, ki jih lahko najdete v videu, so popolnoma enaki tistim, ki so zapisani danes, saj govorijo o pomenu zdravega načina življenja in dajejo predloge, kako se spopasti s krči in močnim tokom.

Dejstvo: Ne morete našteti vseh evfemizmov za menstruacijo

Ali si vedela, da po vsem svetu obstaja več kot 5000 evfemizmov za menstruacijo? Skoraj vsi jeziki imajo svoje načina za poimenovanje menstruacije. Aplikacija za spremljanje menstrualnega cikla Clue je objavila raziskavo »Pogovor o menstruaciji – mednarodna raziskava«, v kateri so predstavljeni rezultati, vključno z najbolj priljubljenimi evfemizmi o menstruaciji.

Naše najljubše so »Rote Armee«, kar v nemščini pomeni rdeča armada, »C’est la saison des fraises«, kar v francoščini pomeni »ta jagodna sezona«, finski »Hallum lechman tauti«, kar pomeni bolezen norih krav, danski »Der Er Kommunister i Lysthuset« pomeni »v zabavščini so komnisti« in hrvaški »stvari«.

Mit: Smo edini sesalci, ki imajo menstruacijo

In nenazadnje, pravzaprav dejstvo v zvezi z menopavzo – ste se kdaj vprašali, kateri drugi ženski sesalci gredo skozi te spremembe? Odgovor je, da le še dve! Poleg človeških žensk, sta to še kit grbavec in slon. Si predstavljate? Dejansko smo ena od treh vrst v celotnem živalskem svetu na planetu, ki doživlja menopavzo.

To je vse. Kot smo omenili na začetku je včasih ne le zabavno, ampak tudi koristno prebrati dejstva o temi, ki se pogosto zdi nepojmljiva, da bi spoznali, kako zanimiva in zapletena so ženska telesa.

Menstruacije nam ni potrebno skrivati in skrbeti, da bi drugi izvedeli zanjo. Naše telo je pravzaprav zelo dobro in več kot veste o svojem, bolj informirane bodo vaše zdravstvene odločitve. Delite vso to novo pridobljeno znanje s prijatelji in ne bodite v zadregi, da se pogovarjate o svojih menstruacijah.

Če se želite odločiti, katera skodelica vam najbolj ustreza, preverite: Katero menstrualno skodelico izbrati. (članek: https://kunapipi.si/katero-menstrualno-skodelico-izbrati/)

Preberite tudi:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja