Mirena in pridobivanje na teži

VPRAŠANJE:

Pozdravljeni. Zanima me, ali je možno, da zaradi Mirene, ki jo imam že 3 leta, ne morem shujšati? Po rojstvu dveh otrok sem se namreč kar zredila, kljub redni telovadbi že 7 let in pa kar zdravi prehrani pa ne morem shujšati!<

ODGOVORJAJO:

stanko pusenjak Mirena

MAG. STANKO PUŠENJAK, DR. MED.

Spoštovani, zaradi Mirene se niste zredili, tudi posredno ne, ker nima vpliva na tek (apetit), pa tudi ne povzroča zadrževanja vode v telesu, kar sicer lahko očitamo nekaterim kontracepcijskim hormonskim tabletkam.

Ena misel na “Mirena in pridobivanje na teži

 1. Stanko Pušenjak pravi:

  odgovor na vprašanje o težavah s hujšanjem iz zvezo z Mireno je enak. Mirena nima, oziroma bi ne smela imeti nobene zveze z vašo težo.

 2. Maja Tin pravi:

  Mirena lahko povzroči več nezaženih stranskih učinkov: amenorejo (menstruacije ni), krvavitve med menstruacijami (vmesne),bolečine v trebuhu in v medenici, ciste v ovarijih, glavobole, hude migrene, akne, depresijo, nihanje razpoloženja. Uporabnice opažajo tudi nenadno povečanje teže, kar lahko potrdim tudi sama! Stalna napihnjenost, kljub povečani športni aktivnosti in zdravemu življenskemu slogu v 1 letu +8kg!!!
  Huda komplikacija je, če se mirena vgradi v steno maternice ali jo celo preluknja. Posledice vsega tega so brazgotine, okužbe, poškodbe drugih organov. Vse, ki se odločajo za mireno, naj najprej dobro preberejo stranske učinke in se nato odločijo. Jaz jih na žalost nisem.

  • Stanko Pušenjak pravi:

   Ja, vse to je zelo pester program sprememb, ki jih sicer res omenjajo tudi navodila oziroma spremna dokumentacija “farmacevstkega izdelka Mirena”. Ampak je treba na to gledati malce širše. Nenazadnje ima “nezaželen učinek” pridobivanja teže tudi naš hladilnik, nakupovalni voziček supermarketa, kreditna kartica itd. Vse je odvisno od perspektive. Namreč, vse okrog, na in v nas lahko vpliva tako ali drugače na naša čustva, ta pa na naše obnašanje, evforično nakupovanje, prehrano, oblačenje, varčevalno in zapravljivo kupovanje, izbiro itd. Tudi Mirena. Akne so tudi reden spremljevalec drugega dela ciklusa, kadar progesteron na življenjski slog vpliva tako, da se vzpostavijo pogoji za razvoj aken. Sicer ne. Tudi napihnjenost, glavoboli, migrene in na sploh vse našteto. Edino, kar je res specifično vezano na maternični vložek, sta perforacija maternice (ampak ta nastane ob vstavitvi in je odvisna od vstavitelja) in vraščanje v maternično steno (česar nisem pri Mireni še videl in osebno mislim, da je tega pri Mireni sploh ni), je pa prepisano iz navodil za uporabo bakrenega vložka kar “copy/past” ne da bi kdo to res dokazal. Sam sem namreč prisostvoval seminarju strokovnjaka histeroskopista, ki je kazal slike notranjosti maternice ob bakrenem vložku in enake situacije ob Mireni iz razlika je približno takšna kot med “rokerskim koncertom Woodstock in orgelskim koncertom v kakšni katedrali”.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja