Miomi na maternici

VPRAŠANJE:

Stara sem 47 let in imamo miome na maternici. Majnih mimomov velikih cca. do 1 cm je več, dva pa sta velikosti 5 cm, eden pa 3 cm. Eden od mimov raste v notranjo steno in ta naj bi povzročal daljše menstruacije. Menstruacije imam še vedno redno na 28-30 dni. Menstruacija traja 10-12 dni, 3 dni je močna, ostale dni pa je šibka. Zanima me ali je smiselno da grem pri mojih letih na operacijo, odstranitev maternice, jajčniki bi ostali. Prosim za vaše mnenje in pa posledice ki lahko nastanejo zaradi odstranitve maternice. Bris materničnega vrata je vredu.

ODGOVORJAJO:

stanko-pusenjak

MAG. STANKO PUŠENJAK, DR. MED.

Težko je napovedati, koliko časa boste imeli še ciklus ker se to lahko zavleče tudi tja do 55., 56. leta, lahko pa je menopavza “za vogalom” in v tem primeru ne bi veliko pridobili. Odločitev za operacijo gre torej temeljiti na tem, koliko trpite zaradi omenjenih težav z miomi. Če zaradi premočnih in predolgih menstruacij niste slabokrvni, operacija v bistvu ni nujna, prav tako ne, če miomi oziroma močno povečana maternica ne povzroča težav s pritiskanjem na sečni mehur ali črevo. Sicer pa tudi ni nujno, da se odstrani celotna maternica. Lahko se odstrani tudi le telo maternice in maternični vrat ostane na svojem mestu, tako da potem občutki ob spolnih odnosih ostanejo nespremenjeni, pa tudi drugih posledic je manj, predvsem za celovitost medeničnega dna.

Katarina Galič Jerman

KATARINA GALIČ JERMAN, DR. MED.

Svetujem vam, da vas izbrani ginekolog napoti k ginekologu operaterju, ki vam na lokacijo miomov in težave natančno pove, kakšna vrsta operacije bi prišla za vas v poštev ali celo medikamentozna terapija z ulipristal acetatom ter vam predstavil prednosti in slabosti obeh možnosti.

Preberite tudi:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja