Menstrualni miti in menstrualni tabuji

menstruacija

Brez menstruacije ne bi bilo nikogar. Brez nje ženske ne bi mogle zanositi, roditi in….ja, ohraniti človeške vrste.

Izkušnje z menarho (prvo menstrualno krvavitvijo) so pomemben dogodek deklet po vsem svetu. Dekleta se morajo naučiti obvladovati mesečne krvavitve in poleg prilagajanja fizičnim spremembam kot so razvoj dojk in nova čustva (npr. spolne želje) se morajo začeti prilagajati tudi družbenim pričakovanjem in novim odgovornostim.

V nekaterih kulturnih okoljih menstrualni miti prinašajo resne posledice in lahko služijo kot močno orodje za omejevanje in nadzor nad ženskami (Na to tematiko v branje priporočamo magistrsko delo z naslovom Menstruacija kot kulturno pogojeni sindrom).

Nekateri menstrualni miti so za nas, ki živimo v razvitem svetu, preprosto za lase privlečeni ali celo neumni (čeprav bomo pokazali, da so miti še kako prisotni tudi pri nas).

Zaradi pomanjkanja ustreznih informacij o menstruaciji, menstrualni higieni in posledično nastanku menstrualnih mitov, so milijoni deklet prisiljeni opustiti šolanje, se zgodaj poročiti in ne pridružiti se delovni sili. Vse to pogosto vodi v to, da začnejo prezirati svoje telo.

Menstrualna kri je bila pogosto izenačena z pojmi kot so: onesnaženost, nevarnost in zlo, kar je mnoge družbe prisililo, da so ta biološki proces obravnavali kot tabu (kjer gre po definiciji za stvar, ki je prikrita, skrivana in se o njej ne sme kritično razpravljati).

Eden večjih dejavnikov raznoraznih bolezenskih stanj v starostni skupini deklet, ki imajo prvo menstruacijo, je ravno neustrezna in pomanjkljiva menstrualna higiena, ki vodi do potencialnih okužb reproduktivnega trakta.

Kar vprašajte se, kolikokrat se lahko izognete besedi “menstruacija”:

 • “Tisti čas v mesecu je.”
 • “Ta rdečo imam.
 • “Prišla je teta s Krvavca.”
 • “Bolna sem.”
 • “Paradajz dnevi.”

Ne smemo pustiti napačnega vtisa, da do mitov in tabujev prihaja le v odročnih delih Azije ali Afrike. Pri nas je še posebno močan mit o spolnosti tekom menstruacije, ki pravi, da se mu je potrebno izogniti v širokem loku.

Ali pa npr. tragikomičen mit o tem, da lahko morski psi zavonjajo menstrualno kri. Med vrsticami oglas, kot je Tampax Pearl iz leta 2005, ki prikazuje potapljača le nekaj metrov stran od morskega psa z napisom: “Puščanje lahko pritegne neželeno pozornost.” (v originalu “A leak can attract unwanted attention.”) sporoča, da je menstruacija nekaj nevarnega in celo smrtonosnega in je potrebno z njo ravnati na skrivaj.

Kot pravi Ajla Sijamhodžić: “Odvzemanje menstruaciji njene de facto značilnosti in pripisovanje lastnosti, ki niso fiziološko določene, je postalo v očeh pripadnikov in pripadnic zahodne kulture naravno.”

Osnovno znanje o menstruaciji in varnem obvladovanju menstruacije je pomembno za vzpostavitev temeljev za odločitve, povezane z reproduktivnim zdravjem. Ne smemo pa pozabiti na opolnomočenje deklet v kulturah, ki na menstruacijo gledajo drugače, kot bi bilo potrebno.

Slovar pojmov

menstruacija slovar pojmov

V članku navajamo termine, ki se pogosto pojavljajo v napačnem kontekstu in je dobro, da vemo, kdaj uporabljati katerega. Na tem mestu navajamo nekatere najbolj znane termine:

 • Menstrualni koledar

Gre za koledar, s katerim vodite in spremljate svoje menstrualne cikle. Uporaben je takrat, ko želite ugotoviti, kdaj nastopijo plodni dnevi.

 • Menarha

Prva menstruacija, ki se običajno pojavi med 12 in 14 letom. O zgodnji menarhi govorimo, če se pojavi pred 9. letom, o pozni pa, če se pojavi po 16 letu.

 • Menstrualni cikel

Menstrualni cikel se začne z nastopom menstruacije. Menstrualni cikli so na osnovi dogodkov v jajčniku (ovarijski cikel) in maternici (maternični cikel) razdeljeni v 3 faze.

Ovarijski cikel sestavljajo folikularna faza, ovulacija in lutealna faza, maternični cikel pa menstruacija, proliferativna faza in sekretorna faza. Prvi dan menstrualnega cikla je prvi dan menstruacije.

Dobro je, da beležite svoje cikle, saj lahko tako spremljate, ali so vaše menstruacije redne ali pa so nastopile morebitne zdravstvene težave. (Neredni cikli sicer še niso problem.)

 • Menstruacija

Menstruacija NI sinonim za menstrualni cikel. Po definiciji gre za mesečno krvavitev, ki nastane zaradi vpliva endokrinih žlez. Pogosto je sinonim za menstrualno fazo. V povprečju se lahko pojavi vsakih 21 do 35 dni in traja od 3 do 7 dni. Ni vsaka krvavitev ovulacija. Menstruacija je samo tista krvavitev, ki sledi ovulaciji.

 • Menstrualna faza

Sinonim za menstruacijo.

 • Mesečno perilo

Sinonim za menstruacijo.

 • Amenoreja

Pomeni odsotnost oziroma izostanek menstruacije in je ena najpogostejših motenj menstrualnega ciklusa. Ločimo primarno amenorejo, kjer ženska še nikoli ni imela menstruacije, ter sekundarno amenorejo, ko je ženska v preteklosti že imela menstruacijo in je izostala.

 • Menopavza

Gre za konec reproduktivnega obdobja ženske, ki se v povprečju pojavi med 45 in 55 letom. Določimo jo šele naknadno, ko ženska leto dni nima več menstruacije.

 • Perimenopavza

Sinonim za klimakterij. Gre za obdobje neposredno pred menopavzo in najmanj eno leto po menopavzi.

 • Dismenoreja

Nekaj dni pred prvim dnem menstruacije ali prve dni menstruacije se pogosto pojavi menstrualna bolečina, ki se ji reče dismenoreja. Ločimo primarno, ki nima organskega vzroka in sekundarno, ki se pojavi zaradi pridruženega bolezenskega stanja (npr. vnetje, endometrioza ipd.)

Gre za čezmerno ali podaljšano menstruacija (ki je večja od 80 ml ali trajajoča dlje kot 7 dni).

 • Metroragija

Gre za krvavitev iz maternice, ki ni povezana z menstruacijo. Ločimo juventilno (najstnice) in klimakterično (ženske v klimakteriju oz. perimenopavzi)

Ovulacija in plodni dnevi niso sinonim. Ovulacija je proces sprostitve jajčeca, ki se zgodi 12-16 dni pred začetkom naslednje menstruacije.

 • Plodni dnevi

Plodni dnevi so dnevi med menstrualnim ciklom pred ovulacijo, vključno z dnevom ovulacije.

Kako je menstruacija postala tabu

Kljub temu, da se v članku dotikamo menstrualnih mitov, pa vseeno ne moremo mimo menstrualnih tabujev. Po eni strani so miti splošna, a napačna prepričanja, ki lahko o resničnosti pretiravajo ali jo idealizirajo, tabuji pa lahko predstavljajo med drugim prepoved, ki izhaja iz družbenih običajev.

Mit ni enak tabuju. Posledice za percepcijo menstruacije pa so na koncu zelo podobne – negativne.

Izvori menstrualnih tabujev segajo toliko nazaj v preteklost (tisoče let), da si o njih niso zedinjeni niti strokovnjaki. Nekateri govorijo celo o tem, da menstrualni tabuji izhajajo iz časov preden smo uporabljali jezik. Kakor koli že – ta prepričanja so oblikovala generacije kulturnih stigm.

In te stigme podpirajo tudi zelo pomembne verske knjige, kot sta koran in biblija.

V koranu piše, če ima moški s svojo ženo spolne odnose med menstruacijo, je to zanj škodljivo. Ženske se med menstruacijo ne smejo dotikati korana ali recitirati koran.

V bibliji med drugim piše:

 • Če ima ženska tok in ji iz telesa teče kri, naj bo sedem dni v svoji mesečni čišči; kdor koli se je dotakne, je nečist do večera.
 • Če pa kakšen moški celó leži z njo in pride njena mesečna čišča nanj, je sedem dni nečist; tudi vsako ležišče, na katerem leži, je nečisto.
 • Če pa ženski zunaj dobe njene mesečne čišče več dni izteka kri ali če se ji tok podaljša prek časa mesečne čišče, je vse dni, ko se to dogaja, nečista kakor v dneh svoje mesečne čišče: nečista je.

Sigmund Freud je menil, da je strah pred krvjo eden izmed razlogov za tabuje, drugi razlog pa je povezan s strahom ženske pred izgubo nedolžnosti.

Kako na menstruacijo gledajo po svetu

Po svetu se družbe na pojav menstruacije odzivajo drugače. Nekateri označujejo menstruacijo kot nečisto, kot nekaj, kar spravlja v zadrego in onemogočajo, da se o njej govori v medijih ali celo zasebno v krogu družine ali z moškimi.

V tem poglavju članka smo strnili nekaj primerov:

 • V indijanskem plemenu Čerokijev verjamejo, da je ženska moč izhaja iz menstrualne kri in ima moč uničenja sovražnikov.
 • Judovski zakoni menstruirajočo žensko opredelijo kot niddah in prepovedujejo spolne odnose z njo.
 • Tako v ZDA kot Veliki Britaniji (in verjetno tudi v preostalem razvitem svetu) prevladuje mnenje, da se predmenstrualni sindrom (oz. bolj znan pod PMS) manifestira kot razdražljivost, nihanje razpoloženja ipd.
 • Na Poljskem verjamemo, da lahko spolni odnosi med menstruacijo ubijejo partnerja.
 • V Romuniji verjamejo, da se ne smeš dotakniti rož, saj lahko le te hitreje uvenijo.
 • V Braziliji ne priporočajo bose hoje, saj lahko to vodi v menstrualne krče.
 • Na Japonskem ne priporočajo izdelave sušija med menstruacijo…zaradi neravnovesja v okusu…

V članku z naslovom Stigma of staining? Negotiating menstrual taboos amongst young women in Kenya poročajo o plemenu Luo iz Kenije, kjer ženskam v času menstruacije med drugim ni dovoljeno: obiskovati cerkva, se gledati v ogledalo, prepevati, sedeti na postelji staršev, se pogovarjati ali imeti spolne odnose z moškimi ali se celo sprehajati blizu reke.

V branje predlagamo tudi članek Menstruation Taboos Around the World: How Did Periods Become Taboo?, kjer pišejo o nekaterih tabujih v Nepalu, Indiji, Afriki in Indoneziji. UNICEF poroča, da je na podeželju Balija kar četrtina deklet, ki se z nikomer ne pogovori, ko doživi prvo menstruacijo.

Primer PMS

pred menstrualni sindrom

“Ali PMS-aš?

Predmenstrualni sindrom oz. PMS je bil res ustvarjalno prilagojen neologizmu, tako da se je spremenil v glagol – “Ona PMS-a.” Kljub temu, da ima PMS več kot 150 simptomov, to ne odvrača od dejstva, da se praviloma navaja le en simptom: izguba nadzora nad svojimi čustvi in na splošno izražanje sitnosti, kritike ali jeze.

Ta posledica navajanja enega simptoma ima lahko precej resne posledice. Npr. nekateri oporekajo ženskam, da zasedajo najvišje politične položaje ravno zaradi tega, ker naj bi ženske v tem obdobju sprejemale nepredvidljive odločitve.

Kje je tu srž problema?

Po definiciji naj bi bil vsak sindrom neke vrste medicinska skrivnost. Toda pri PMS-ju obstaja veliko simptomov, ki nimajo še ugotovljeno skupnega vzroka. Takrat ko je vzrok odkrit, namreč beseda “sindrom” odpade in se ji dodeli novo ime za bolezen.

Do sedaj pa nobena znanstvena raziskava ni izolirala skupne etiologije simptomov (Znano je, da poleg hormonskega spreminjanja v normalnem menstruacijskem ciklusu na PMS vplivajo tudi socialni, kulturni, biološki in psihološki faktorji.) in zato ostaja poimenovanje vseh teh simptomov kot PMS vsaj…dvomljivo.

Ali lahko ločite med resnico in neresnico?

Digitalna pismenost je v današnjem času lažnih novic (ang. fake news) izjemnega pomena. Preberite si članek, ki govori o tem, kako prepoznati lažne novice.

Če izpostavimo samo nekaj elementov:

 • Preverite vsebino.

Ne zaupajte slepo vsaki novici, ki je bila objavljena.

 • Preverite fotografije.

Fotografije je izjemno lahko spremeniti.

 • Uporabite zdravo pamet.

Je napisano preveč dobro, da bi bilo res? Poiščite vire, ki podpirajo to novico.

Menstrualni miti še zdaleč niso izvzeti iz lažnih, nepopolnih ali vzetih iz konteksta novic (Na tem mestu naj omenimo, da niso novice napačne izključno iz “zlobe” avtorja, temveč gre lahko tudi za površnost.). Napačne informacije lahko pomenijo spolno diskriminacijo, poroke z otroci, revščino, nasilje in še mnogo več

Spodaj je naštetih nekaj trditev o menstruaciji. Čisto na dnu članka so pravilni odgovori. Ali ste uganili pravilno?

 • Normalni menstrualni cikel mora trajati 28 dni. (1)
 • Glas se lahko spremeni tekom menstruacije. (2)
 • V času menstruacije lahko zapravite več denarja. (3)
 • V času menstruacije se spreminja obraz. (4)
 • Če nimate ustrezne teže, vam menstruacija lahko izostane. (5)

Menstrualni miti

Menstrualni miti

Za koliko od spodnjih mitov ste že slišali?

 • Če imaš spolne odnose v času menstruacije, ne moreš zanositi.

Pomembno je, da tudi v času menstruacije med spolnimi odnosi uporabljate zaščito. Tako se boste izognili nezaželeni nosečnosti, pa tudi morebitnim spolno prenosljivim boleznim.

 • PMS obstaja samo v tvoji glavi.

Predmenstrualni sindrom je še kako resničen, ki ga doživi veliko žensk. Res pa je, da je na tem področju še mnogo neraziskanega. Več o tem si lahko preberete npr. na uradni spletni strani ameriškega urada za zdravje žensk.

 • Močna menstruacija ni razlog za skrb.

Lahko je, lahko ni. Čeprav imajo tudi tvoje znanke ali prijateljice močnejšo menstruacijo, ni treba, da se s tem sprijazniš. Sploh če tvojo menstruacijo spremljajo hudi krči. Svetujemo, da se obrneš na svojo ginekologinjo in preveriš ali je vse normalno.

 • Med menstruacijo se izogibaj športnim aktivnostim.

Ne. Samo gibanje ne vpliva na menstruacijo. Včasih lahko aktivnosti pripomorejo k manj intenzivnim menstrualnim krčem.

 • Menstrualna kri je drugačna od navadne krvi.

Ja in ne. Toda bolj ne kot ja. 🙂 Namreč menstrualna kri ni nič drugačna od navadne krvi. Kri je kri. Je pa res, da je lahko menstrualna kri drugačne barve in gostote (zaradi ravni hormonov, tkiva ipd.).

 • Tamponi se v vagini lahko izgubijo.

Če ste kdaj lovili tisto vrvico na koncu tampona in je niste ulovili, potem veste, da je lahko strašljiv občutek, če ga ne ulovite. Toda vaš vaginalni kanal je dolg v povprečju med 7 in 12 cm (nekateri viri navajajo do 17 cm) in tampon se nima kam skriti. Vaša nožnica se konča na materničnem vratu in mimo njega tampon ne more. Tako da brez panike. (Namig: poskusite najti tampon s čistim prstom, ko ste v počepu.)

 • Če ti menstruacija izostane, potem si zagotovo noseča.

Pravijo, da je gotova le smrt in davki. Veliko razlogov je, da menstruacija lahko zamuja. Stres, dodatni kilogrami…Toda če si imela nezaščitene spolne odnose, vseeno naredi test nosečnosti. To bo najboljši način.

 • Vaša menstruacija se zaustavi, ko se potopite v vodo.

To je delno res, čeprav v bistvu ni. Naj razložimo. Ko se potopite v vodo, se menstrualna kri ne “zaustavi”. Zgodi se fizika (tlak 🙂 ), ko vaše telo zadržuje kri v notranjosti in preprečuje, da bi skozi nožnico tekla navzdol. Tu je potrebno vedeti, da se tlak hitro izniči že, če se zaderete, ko vas prijateljica skuša potunkati.

 • Menstruacijo imate lahko večkrat na mesec.

Res je. Toda naj razložimo, bolj natančno. Menstruacijo imate lahko samo enkrat na menstrualni cikel. Če pa je vaš cikel kdaj krajši, se lahko zgodi, da doživite menstruacijo dvakrat v koledarskem mesecu. Priporočamo, da obiščete svojo ginekologinjo, v kolikor se to ponavlja več zaporednih mesecev (razlogov je lahko več: od endometrioze, delovanje ščitnice, miomi maternice itn.).

Enkrat za vselej. Najprej, kaj pomeni devištvo?

Devica je nekdo, ki še ni imela spolnega odnosa. Toda ta definicija nam ne pomaga kaj dosti. Namreč spolni odnos različni ljudje različno definirajo.

Gre tu za vaginalni spolni odnos (penetracija moškega spolnega organa)? Ali vam himen (oz. deviška kožica) pomeni znamenje deviškosti, dokler se ga ne predre s penetracijo (Mimogrede, himen se res lahko natrga med spolnim odnosom, a še zdaleč ni to edini način.) ?

Kako potem gledate na dejstvo, da se himen lahko pretrga tudi na drugačne načine (npr. med športom)? Mimogrede, kam naj bi odtekala menstrualna kri, v kolikor bi bil himen neprepustna zapora? Oz. v nekaterih primerih je himen neobičajno močan in ga ni mogoče naravno raztrgati (potreben je celo manjši kirurški poseg). Kaj takrat?

Himen ni kos tkiva, ki v celoti prekriva vaginalno odprtino. V večini primerov je himen obroben del tkiva, ki je okoli vaginalne odprtine. Nekatere ženske se tudi rodijo brez njega.

Vaginalna aplikacija tampona ali menstrualne skodelice iz tega vidika ne pomeni izgube nedolžnosti. Tampon je dokaj majhen in kompakten, vpijanje menstrualne krvi počasi povečuje njegov volumen. Ravno to počasno povečevanje volumna ne botruje pretrganju deviške kožice.

Iz vidika spolov se lahko npr. vprašate še tole:

“Za moške je prva spolna izkušnja mišljena kot pridobitev. Eden izmed simbolom moške zmožnosti. Po drugi strani pa je za ženske nedolžnost kot nekaj, čemur se morajo odreči.” Zakaj je temu tako?

Za konec. Definicija nedolžnosti ni tako preprosta, kot se zdi na prvi pogled.

Predvsem od vas je odvisno, kako gledate nanjo. Za nas je “izguba nedolžnosti” predvsem začetek spolnega življenja.

 • Menstruacija je naravno čiščenje telesa.

Ključna beseda tu je čiščenje. Ženski reproduktivni sistem ne potrebuje mesečnega čiščenja. Menstruacija je odvečno maternično tkivo, ki ga telo izloči, če ne pride do oploditve. Mesečna čišča je za nas izjemno zavajajoč termin.

 • Spolni odnosi med menstruacijo so absolutno nesprejemljivi.

Ponavadi iz zdravstvenega vidika ni posebnih zadržkov glede seksa med menstruacijo. Gre bolj za odločitev med partnerjema. Nekatere poročajo o tem, da spolni odnosi med menstruacijo lajšajo menstrualne krče, lajšajo glavobole, znižajo nivo stresa ipd. In nekatere pravijo, da je menstrualna kri lahko tudi naravni lubrikant.

 • Menstruacija uničuje pridelek.

Plinij starejši je ob začetku našega štetja menstruacijo opredelil kot tekočino, ki uničuje pridelek in rjavi železo.

 • Prijateljice krvavijo skupaj.

Gre za precej pogost mit, imenovan menstrualna sinhronost. Ameriška psihologinja Martha McClintock je pojav omenila prvič v letu 1971 v svoji raziskavi, kjer je ugotovila, da imajo skupine tesnih prijateljic iz študentskih domov pogosto sinhrono mesečno perilo. Raziskave, narejene kasneje, so ugotovile, da za to domnevo ne obstajajo dovolj trdni dokazi.

 • Ženske lahko med menstruacijo onesnažijo hrano.

V podeželskih delih Indije velja mit, da ženske v obdobju menstruacije ne morejo zalivati rastlin ali kuhati, ker bo njihova “nečistoča” pokvarila hrano.

 • Umivanje med menstruacijo povzroča neplodnost.

Po stari afganistanski tradiciji se ženska v času menstruacije ne sme umiti, ker bo postala neplodna.

 • Če imate menstruacijo, ne morete zanositi.

Tu je izziv v terminologiji. V Kunapipi podcastu je Stanko Pušenjak govoril o tem, da je potrebno vedeti, da ni nujno, da je vsaka krvavitev tudi menstruacija. In v kolikor je govora o “pravi menstruaciji”, potem med menstruacijo ni mogoče zanositi, ker je od menstruacije do ovulacije še vsaj 8,9 dni, spermiji pa v idealnem primeru preživijo največ pet dni.

In tu leži problem. Včasih je lahko zamenjati vaginalno krvavitev z začetkom menstruacije. Možnost je, da krvavite med ovulacijo, ko ste najbolj plodne. Nezaščiten spolni odnos v tem obdobju pa drastično poveča vaše možnosti zanositve.

Zaključek

Termini kot so “teta s Krvavca” samo nakazujejo na to, da je z besedo menstruacija potencialno nekaj narobe – kot da bi se je morali sramovati.

Ozaveščenost o menstruaciji, o menstrualni higienski praksi in tudi o spolno prenosljivih boleznih je izjemnega pomena – sploh v starostni skupini deklet v puberteti, ki so iz večih razlogov ranljiva skupina (v državah v razvoju še toliko bolj)

Kaj lahko storimo že danes torej?

 • Pogovarjajmo se.

Več ko govorimo o tematiki, več o njej vemo in manj je tabuja okoli nje.

 • Uporabljajmo zdrav razum in uporabljajmo dvom.

Samo zato, ker so menstrualni tabuji in miti tako dolgo že med nami, ne pomeni, da jih moramo jemati za samoumevne.

 • Ne uporabljajmo sinonimov.

Veliko vlog (v bistvu eno večjih) nosijo oglaševalci intimnih izdelkov za ženske (navsezadnje je menstruacija tudi izjemno donosen posel).

Tea Kojadinović v svojem magistrskem delu priporoča oglaševalcem med drugim par stvari:

 • Izogibajte se besedni zvezi “lahko pozabiš na menstruacijo” in “damski vložki”.
 • Poimenujte ženski spolni organ s pravim imenom – vagina in ne uporabljajte izrazov kot so “pravo mesto” ali “tukaj”.
 • Ne pripisujte menstruaciji bolezenskih stanj v kontekstu “ženska naj med menstruacijo počiva”. Znebimo se sramu in tišine enkrat za vselej. Menstruacija je del naših življenj in je nekaj popolnega normalnega. Razen če je normalno to, da se v intimnih izdelkih v reklamah namesto rdeče barve krvi, pojavlja modra barva.

Menstruacija pomeni obdobje plodnosti in simbol ženskosti.

p.s. Odgovori na vprašanja na temo lažnih novic:

(1) Ženske različno doživljajo menstruacijo. Razlike obstajajo tako pri dolžini, intenzivnosti in simptomih. Tudi pri posamezni ženski lahko dejavniki kot so hormonsko neravnovesje, stres ali življenjski slog spremenijo menstruacijo. Menstrualni cikel lahko variira med 21 in 35 dni.

(2) Presenetljivo gre za resnično dejstvo. Nekatere raziskave kažejo, da ženske med menstruacijo govorijo z višjim tonom glasu.

(3) Obstaja verjetnost, da boste v obdobju menstruacije porabile več denarja (pa ne zaradi kupovanja higienskih izdelkov). Nekatere raziskave kažejo na to, da ženske bolj impulzivno kupujejo in včasih že zaradi tega, da se jim dvigne raven serotonina.

(4) V članku, objavljenem v publikaciji Journal of Evolutionary Psychology z naslovom The myth of hidden ovulation: shape and texture changes in the face during the menstrual cycle ugotavljajo (analizirali so 20 mladih žensk), da so našli dokaze o teksturnih spremembah in spremembah oblike obraza, ki bi lahko nastopile zaradi nastopa ovulacije. Na splošno naj bi bile ženske privlačnejše, čim bližje ovulaciji so.

(5) Pravilno. Če nekaj kilogramov izgubite ali pridobite, nimate razloga za skrb. Če se vam teža znatno spremeni (navzgor ali navzdol), lahko menstruacija izostane. Prenizka telesna teža lahko prekine hormonalne funkcije v telesu in tako zaustavlja ovulacijo (ponavadi, če je ITM ali indeks telesne teže pod vrednost 20). Ženske, ki imajo motnje hranjenja, kot sta anoreksija ali bulimija, pogosto nimajo menstruacije zaradi hormonalnih sprememb.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja