Menstrualna skodelica

Menstrualna skodelica

Menstrualna skodelica INTIMINA™

Zakaj menstrualna skodelica?

Menstrualna skodelica je veliko bolj priročna od klasičnih izborov, ker zagotavlja kar do 12 ur zaščite, je zdravju prijazna, ker menstrualno tekočino zbira namesto absorbira kot tampon. Posledica absorbiranja je, da se nožnica izsuši, pri menstrualni skodelici pa tega ni, ni draženja in ni neprijetnih vonjav. Menstrualne skodelice so higienične. Narejene so iz 100% mehkega, telesu prijaznega medicinskega silikona, ki ne vsebuje lateksa, parabenov in hipoalergenov. So varne, brez kemikalij, vlaken in belil. So izjemno prijazne okolju in denarnici, saj so namenjene večkratni uporabi in je njihova življenjska doba do 10 let.

Kaj je in zakaj INTIMINA™

Intimina je švedska blagovna znamka, ki ponuja prvo in edino paleto izdelkov, namenjenih izključno vsem vidikom intimnega zdravja žensk. Njihova vizija je ponuditi celovito zbirko izdelkov in informacij za ženske v vseh življenjskih obdobjih, od prve menstruacije do menopavze.

Kot blagovna znamka je zelo blizu Kunapipijevemu načinu razmišljanja (njihovi izdelki in informacije so vedno preverjene s strani strokovnjakov, kot so ginekologi). So družbeno odgovorno podjetje, ki jim je mar za žensko zdravje. Intimina izdelki se proizvajajo na odgovoren način – s procesi, ki porabijo manj energije, manj vode in na splošno manj materialov. Pokrivajo 2 področja, ki sta izjemnega pomena: menstruacija in linija izdelkov za trening mišic medeničnega dna.

Naša vizija je ženskam olajšati dostop do zanesljivih informacij in rešitev za vse njihove intimne zdravstvene potrebe, ne glede na njihovo starost.

Menstrualna skodelica Lily Cup™ One

Menstrualna skodelica za začetnice Lily Cup One
Lily Cup One™
Menstrualna skodelica Lily One
Lily Cup One™

Menstrualna skodelica Lily Cup™ One je edinstvena, mehurčkasta skodelica ima tanek dizajn, ki je bolj primeren za anatomsko manjše nožnice, vendar s svojo mehurčkasto zasnovo ohranja kapaciteto skodelice. Lily Cup One ima trši dvojni obroč kot katera koli druga menstrualna skodelica, kar olajša razpiranje, ko je skodelica vstavljena.

Skodelici je priloženo plastično ohišje z odprtinami za odzračevanje kar olajša tako nošenje kot shranjevanje skodelice

Komu je namenjena

Lily Cup™ One je zaradi svoje majhnosti bolj primerna za anatomsko manjše nožnice, zato jo bolj priporočamo ženskam, ki se komaj začnejo srečevati z menstruacijo (najstnicam) ali na novo preidejo z blazinic in tamponov na skodelice (začetnice) in tistim, ki niso prepričane o višini materničnega vratu.

Ima nekaj edinstvenih funkcij, zasnovanih posebej za začetnice!

S svojo edinstveno obliko, nepropustnim tršim dvojnim obročem, ki omogoča enostavno razpiranje skodelice, bo prepričala tudi tiste, ki ste že izkušene na področju menstrualnih skodelic.

Lily Cup™ One je najmanjša skodelica iz Intiminine kolekcije skodelic, vendar ima še vedno impresivno prostornino 20 ml (20 ml – ali enako kot 2 običajna tampona).

Brez peclja je njena dolžina le 47mm, zato je najkrajša menstrualna skodelica v liniji izdelkov INTIMINA, kar pomeni, da bo delovala pri vseh uporabnicah, razen pri tistih z zelo nizkim materničnim vratom.

Pecelj je ploščate in zankaste oblike, ni predolg in je dovolj udoben. Lahko pa se ga tudi skrajša.

Dimenzije

Lily Cup One: Dožina: 47mm, Premer: 39mm, 20ml

Galerija

Spletni nakup skodelice - Lily Cup™ One

Menstrualna skodelica Lily Cup™ Compact

Menstrualna skodelica Lily Cup Compact A
Lily Cup Compact A
Menstrualna skodelica Lily Cup Compact B
Lily Cup Compact B

Menstrualna skodelica Lily Cup™ Compact je začela svojo uspešno pot s Kickstarter kampanjo leta 2016, kjer se je predstavila s svojim zložljivim dizajnom – prvim in edinim na tržišču.

Skodelici je priloženo plastično ohišje z odprtinami za odzračevanje kar olajša tako nošenje kot shranjevanje skodelice

Menstrualna skodelica Lily Cup Compact

Zložljiva menstrualna skodelica predstavlja 100% varnost. Zložljivost skodelice omogoča, da jo imate vedno na dosegu rok (npr. v torbici ali celo denarnici) kot prvo pomoč, ko vas menstruacija preseneti ali pa jo zaradi primernosti uporabljate v vseh dneh menstrualnega obdobja.

V primerjavi z ostalimi skodelicami na tržišču je mehkejša in če vam katera od ostalih skodelic povzroča težave glede pritiskanja in povzroča bolečine, je lahko naša skodelica prava za vas.

Komu je namenjena

Lily Cup™ Compact je izdelana v dveh velikostih in je namenjena ženskam z rahlimi in srednje močnimi menstruacijami.

Velikost A je namenjena ženskam, ki še niste rodile ali ste rodile s carskim rezom. Je kot nalašč tudi za tiste, ki imate rahle menstruacije.

Velikost B je priporočljiva za tiste, ki ste že rodile ali tiste, ki imate šibkejše medenično dno. Je namenjena tistim s srednje močnimi menstruacijami.

Je najboljša za tiste s povprečno višino materničnega vratu ali več. Lahko pa tudi eksperimentirate na način, da skodelico delno zložite in jo tako naredite še krajšo(nekatere to uspešno prakticirajo).

  • ste vedeli, da je reverzibilna? Samo obrnite jo navznoter in že ste pripravljene (tako bo steblo v notranjosti skodelice). Skodelica bo ravno tako učinkovita in le malenkost ji zmanjšamo zmogljivost (kapaciteto).

Če se s skodelico srečujete prvič boste na začetku potrebovale malo prakse glede vstavljanja in odstranjevanja.

Obe velikosti A in B sta dolžine 58mm (Lily Cup Compact A zadrži 18ml, Lily Cup Compact B pa 23ml menstrualne tekočine. ), lahko pa jo skrajšate za 8mm.

Dimenzije

Lily Cup Compact A: Dožina: 58mm, Premer: 42mm, 18ml

Lily Cup Compact B: Dožina: 58mm, Premer: 45mm, 23ml

Galerija

Spletni nakup skodelice - Lily Cup™ Compact

Menstrualna skodelica Lily Cup™

Menstrualna skodelica Lily Cup velikost A
Lily Cup A
Menstrualna skodelica Lily Cup velikost B
Lily Cup B

Menstrualna skodelica Lily Cup™ je s svojim kiparskim dizajnom in svilnato gladkim silikonom najlepša menstrualna skodelica na trgu (in pika).

Edinstven dizajn ima gladek rob, zaradi česar je udobna izbira, če imate pri drugih skodelicah občutek pritiskanja na mehur in druge nelagodne občutke. Je mehkejša od ostalih in jo med nošenjem ne boste čutile. Zaradi mehkobe pa ima za povečanje stabilnosti na hrbtni strani narejeno dodatno oporo, ravno tako je dodatno ojačan obroč, vendar ne toliko, da bi bilo moteče.

Komu je namenjena

Lily Cup™ je izdelana v dveh velikostih in je namenjena ženskam z višjim materničnim vratom ali tistim z močnejšimi menstruacijami.

Velikost A je namenjena ženskam, ki še niste rodile ali ste rodile s carskim rezom in za srednje močne menstruacije.

Velikost B je namenjena ženskam, ki ste že rodile ali tistim, ki imate šibkejše medenično dno in za tiste z močnejšimi menstruacijami.

Obe velikosti A in B sta dolžine 78mm (Lily Cup A zadrži 28ml, Lily Cup B pa 32ml menstrualne tekočine. ), lahko pa jo skrajšamo za 8mm. Zaradi daljše dolžine od ostalih skodelic je popolna za tiste z visokim materničnim vratom.

Dimenzije

Lily Cup A: Dožina: 78mm, Premer: 42mm, 28ml

Lily Cup B: Dožina: 78mm, Premer: 45mm, 32ml

Galerija

Spletni nakup skodelice - Lily Cup™

Menstrualna skodelica Ziggy Cup™

Menstrualni disk Ziggy Cup 2 velikost B
menstrualni disk menstrualna skodelica Ziggy Cup
Ziggy Cup™

Menstrualna skodelica oz. menstrualni disk Ziggy Cup™ 2 je revolucija med menstrualnimi skodelicami.

Zakaj? Ker se nosi povsem drugače kot klasična menstrualna skodelica – namreč leži diagonalno in pod materničnim vratom ter zavzame malo prostora v nožničnem kanalu.

Nekaterim so menstrualni diski všeč, ker omogočajo spolni odnos v času menstruacije. Druge imajo raje disk, ker jim je udobnejši od menstrualnih skodelic. Menstrualni disk omogoča večji volumen zbiranja menstrualne tekočine kot klasična skodelica in ga lahko nosite tudi, če imate nizek maternični vrat.

Za razliko od drugih diskov na trgu je Ziggy Cup™ 2 za večkratno uporabo in je njegova življenjska doba do 2 leti. Narejen je isto iz svilnato mehkega 100% medicinskega silikona, ki se uporablja pri vseh naših menstrualnih skodelicah.

Med tem ko so drugi diski okrogli, ima Ziggy Cup™ 2 ergonomsko obliko, ki bolje ustreza vaši anatomiji.

Ziggy Cup™ 2 ni kontracepcijsko sredstvo in ne preprečuje nosečnosti in/ali spolno prenosljivih bolezni.

Komu je namenjen

Ziggy Cup™ 2 je izdelan v dveh velikostih in je namenjen tako ženskam z nizkim materničnim vratom kot tistim z visokim materničnim vratom.

Velikost A je namenjena ženskam z nizkim materničnim vratom in ženskam, ki imajo rahle do srednje menstruacije.

Velikost B je namenjena ženskam z višjim materničnim vratom in ženskam, ki imajo srednje do močne menstruacije.

Dimenzije

Ziggy Cup™ 2 A: Dolžina: 62mm, Premer: 57mm, Višina 35mm, 50ml
Ziggy Cup™ 2 B: Dolžina: 73mm, Premer: 67mm, Višina: 35mm, 76ml

Galerija

Spletni nakup skodelice - Ziggy Cup™

NAŠE MENSTRUALNE SKODELICE IMAJO VSE! SO:

Priročno

Priročne

Zagotavljajo do 12 ur stalne zaščite.

Zdravju prijazno

Zdravju prijazne

Menstrualni tok raje zbirajo kot absurbirajo – brez suhosti, draženja ali vonjav.

Higienično

Higienične

100% medicinski silikon – brez lateksa in hipoalergenov.

Varno

Varne

Brez kemikalij, vlaken ali belil.

Okolju prijazno

Okolju prijazne

Zmanjšujte količino odpadkov – odstranite blazinice in tampone z odlagališč!

Ekonomično

Ekonomične

Za večkratno uporabo. Zdržijo do 10 let – nasvidenje blazinice in tamponi.

KATERA MENSTRUALNA SKODELICA JE NAJBOLJŠA ZA VAS?

 

Menstrualna skodelica Lily OneMenstrualna skodelica Lily Compact Velikost AMenstrualna skodelica Lily Compact Velikost BMenstrualna skodelica Lily Velikost AMenstrualna skodelica Lily Velikost BMenstrualna skodelica Ziggy Cup 2
Lily Cup One™Lily Cup Compact™Lily Cup™Ziggy Cup™ 2
Cena24.95€29.95€29.95€44.95€
Moč menstrualnega tokaRahla - SrednjaRahla - SrednjaRahla - MočnaRahla - Močna
ZAZačetniceA - še niste rodile oz. ste rodile s carskim rezom.
B - ste že rodile ali pa imate šibkejše medenično dno.
Imate višji maternični vrat in:

A - še niste rodile oz. ste rodile s carskim rezom.
B - ste že rodile ali pa imate šibkejše medenično dno.
Med intimnim odnosom

A - nizek maternični vrat
B - visok maternični vrat
Kapaciteta20mlA 18ml / B 23mlA 28ml / B 32mlA 50ml / B 76ml
Zložljivadada
Škatlicadadaetujida
Idealna za začetniceda
Idealna za dekleta z višjim materničnim vratomdada
Se lahko nosi med intimnim odnosomda
Dimenzija47mm x 39mm x 39mmVelikost A 58 x 42 x 42mm
Velikost B 58 x 45 x 45mm
Velikost A 78x 40x 40mm
Velikost B 78x 43.5 x 43.5mm
Velikost A 62x 57x 35mm
Velikost B 73x 67 x 35mm
VelikostEnojna enojnaA in B Velikost A in BA in B Velikost A in BA in B Velikost A in B

Ziggy Cup™ 2

Več o skodelici

Lily Cup™ Compact

Več o skodelici

Lily Cup™ One

Več o skodelici

Ste še vedno v dvomih katera je tista prava velikost menstrualne skodelice za vas?

Z zgoraj navedenimi informacijami ste že skoraj pripravljene na nakup menstrualne skodelice. Potrebno pa je preveriti še nekaj drugih stvari.

Zgodovina vašega intimnega zdravja

Zaradi različne anatomske zgradbe vsake ženske, smo v sodelovanju z ginekologi izdelali različne velikosti in oblike menstrualnih skodelic. S tem namenom so menstrualne skodelice Lily Cup Classic in Lily Cup compact izdelane v velikostih A in B.

Večja, velikost B je namenjena za tiste, ki ste že bile noseče. Tudi če niste imele vaginalnega poroda, lahko nošenje otroka v času nosečnosti povzroči šibkost mišic medeničnega dna, zaradi česar je bolj primerna nekoliko večja menstrualna skodelica.

Če je menstrualna skodelica velikosti B tista prava v času po porodu, se boste po okrepitvi mišic medeničnega dna vrnile na velikost A. Vsekakor je to odvisno od vas, zato vam priporočamo, da si preberete prispevek Keglove vaje oz. trening mišic medeničnega dna – za ženske in moške, kjer izveste kako po različnih stanjih z vajami za krepitev mišic medeničnega dna priti nazaj v formo in zakaj je to pomembno.

Če ste komaj pričele z menstruacijami, vas lahko skrbi, da bodo menstrualne skodelice za vas prevelike. To je razlog, zakaj je bila izdelana skodelica Lily Cup One. Zaradi manjše velikosti in drugih oblikovnih lastnosti je tako idealna za novopečene v menstrualnih obdobjih, kot za tiste izkušene, ki komaj začenjate z uporabo menstrualnih skodelic.

Merjenje višine materničnega vratu

Višina materničnega vratu je pri izbiri menstrualne skodelice zelo pomembna. Višina materničnega vratu pomeni dolžino nožnice (dolžino vaginalnega kanala). Višina materničnega vratu je pri vsaki ženski drugačna in se skozi celoten ciklus spreminja. Zato priporočamo, da med menstruacijo in tudi v vmesnem obdobju preverite, ali poznate najnižjo točko, ki jo dosežete.

Vse kar potrebujete so čisti prsti in podrobna razlaga merjenja višine materničnega vratu, ki jo najdete TUKAJ.

Če višino napačno presodite, lahko steblo menstrualne skodelice še vedno skrajšate, vendar priporočamo Lily Cup One in Lily Cup Compact za tiste ženske s krajšim materničnim vratom.

Več informacij za lažjo odločitev

Preberite še nekaj dodatnih člankov, ki primerjajo menstrualne skodelice, da boste lahko prepričane, da ste se pravilno odločile!

Prispevki in nasveti s področja menstrualnih skodelic

Menstrualna skodelica in pogosta vprašanja

Kje lahko kupim menstrualno skodelico INTIMINA™?

Menstrualno Skodelico Intimina lahko v Sloveniji kupite v naši spletni trgovini Kunapipi.si

Kako deluje skodelica Lily Cup?

Menstrualna skodelica Lily Cup je inovacija med skodelicami. Zaradi svoje kotne oblike, ki dopolnjuje vašo anatomijo je Lily Cup edina skodelica, ki jo je možno zviti tako tanko kot je debelina tampona. Izdelana je za tiste z višjim materničnim vratom in močnejšo menstruacijo, medtem ko med nošenjem nudi popolno udobje.

Kaj je menstrualna skodelica Lily Cup iz linije menstrualnih skodelic znamke INTIMINA™?

Menstrualne skodelice iz linije izdelkov znamke INTIMINA™ so nova generacija menstrualnih skodelic, so izjemno mehke, narejene za večkratno uporabo, izdelane iz telesu prijaznega 100% medicinskega silikona. So vrhunska alternativa blazinicam in tamponom. Lily Cup linija je primerna za tiste z blagimi menstruacijami kot za tiste z najmočnejšimi.

Katera je najmehkejša menstrualna skodelica?

Najmehkejša je Lily Cup skodelica. Izjemno mehak silikon je tanek in prilagodljiv, zaradi česar je tudi ena najmehkejših skodelic na tržišču. Ima tudi odlično zasnovo, odporno proti razlitju!

Katera skodelica je primerna za visok maternični vrat?

Najbolj primerna za visok maternični vrat je Lily Cup velikos A ali B. Sta ravno prav veliki, da dosežeta maternični vrat in zdržita do 12ur.

Najbolj primerna za visok maternični vrat je Lily Cup velikos A ali B. Sta ravno prav veliki, da dosežeta maternični vrat in zdržita do 12ur.

Lily Cup One je najudobnejša in najlažja za uporabo za začetnice in najstnice. Njena drobna oblika z dvojnim nepropustnim obročem in zanko za odstranjevanje naredijo menstrualno obdobje udobno od začetka do konca. Zloži se celo v torbico v velikosti balzama za ustnice.

Katera je najboljša menstrualna skodelica za začetnice?

Najboljša med menstrualnimi skodelicami za začetnice je po mnenju uporabnic Lily Cup One. Všeč jim je, njena majhnost in enostavnost uporabe, zaradi česar je odlična za najstnike in odrasle, narejena pa je iz 100-odstotnega medicinskega silikona (kar pomeni, da večina ljudi ne bo zaskrbljena zaradi alergij).

Ali lahko 11-letnica uporablja menstrualno skodelico?

Ali sem dovolj stara da uporabljam skodelico Lily Cup One? Če že imate menstruacijo ste zagotovo dovolj stari za uporabo skodelice Lily Cup One. Uporabnice, ki se že srečujejo s skodelico Lily Cup One so stare 12 let in več. Potrebno je tudi vedeti, da so vedno izjeme in, da mora vsaka pri sebi vedeti ali poskusiti z ustavljanjem skodelice. Začetki so lahko malo nerodni. Lahko pa se prej posvetujete z ginekologinjo.

Ali uporaba menstrualne skodelice prekine devičnost?

NE, z uporabo menstrualne skodelice ne boste izgubile nedolžnosti.

Ali je nošenje in vstavljanje skodelice pri devicah boleče?

Čeprav devištvo za nošenje skodelice ni ovira, so mišice nožnice bolj napete in je vstavljanje lahko izziv dokler se telo ne prilagodi na skodelico. Najstnice, ki imajo menstruacijo in še nepoškodovan himen, se morajo zavedati, da lahko vstavite skodelice pretrga himen. Ravno tako kot ga lahko pretrga vstavitev prsta.

Katero velikost menstrualne skodelice naj izberem?

Velikost je v glavnem odvisna od anatomije, rodnosti in moči medeničnega dna. Ker je žensko telo v življenju podvrženo številnim sprememb sta Lily Cup in Lily Cup Compact na voljo v dveh različnih velikostih, medtem, ko Lily Cup One in Ziggy Cup prihajata v eni velikosti.Vsaka skodelica je zasnovana za maksimalno udobje in se je med nošenjem ne sme čutiti. Če čutite kakršno koli nelagodje, lahko spremenite svojo velikost ali vrsto skodelice.

Ali moram pred prvo uporabo skodelico zavreti v vodi?

Pred prvo uporabo najprej skodelico umijte z blagim čistilom brez vonja. Po tem zavremo posodo z vodo in pustimo, da skodelica sedi v vreli vodi največ 10 minut. Med tem pazimo, da se ne dotika sten posode. Preberite si tudi prispevek Čiščenju in nega menstrualne skodelice.

Kako globoko jo je potrebno vstaviti?

Menstrualno skodelico tesno prepognite na polovico in jo vstavite. Morala bi ležati nekaj centimetrov pod materničnim vratom.

Bi moral pecelj menstrualne skodelice štrleti ven?

Konec stebla naj bo oddaljen največ 1 cm od odprtine nožnice. Ne sme štrleti ven, ampak mora biti v nožnici. V nekaterih primerih se lahko menstrualna skodelica dvigne višje in se nato ustali v svojem položaju.

Ali lahko s kokosovim oljem vstavim menstrualno skodelico?

DA, za mazanje skodelice lahko uporabite organsko in nerafinirano kokosovo olje, ker deluje odlično. Primerna so tudi vsa ostala maziva na vodni osnovi z dodatki Aloe vere – Vlažilni intimni gel. Prepričajte se, da uporabljate tudi pravo velikost skodelice!

Kako pogosto naj praznim menstrualno skodelico?

Skodelico lahko nosite do 12 ur. Priporočamo, da jo izpraznite vsaj 2-krat na 24 ur. Če govorimo na splošno, šibkejši ko je vaš menstrualni tok, manj pogosto jo boste praznila. S časom in prakso boste lahko ocenili, kako pogosto morate izprazniti skodelico.

Kako čistiti menstrualno skodelico?

Skodelico popolnoma potopite v vrelo za 5 do 8 minut. Ne kuhajte je na suhem. Pri dnevni uporabi jo po vsakem praznjenju umijte z blagim milom in vročo vodo ali namenskim čistilom. Temeljito sperite, da odstranite ostanke mila ali čistila, saj lahko povzroči draženje.

Kaj pa, če skodelice ne morem umiti v službi, na javnem stranišču ali ko sem zunaj?

Pred rokovanjem s skodelico si vedno umijte roke – razmislite o uporabi antibakterijskih robčkov ali razkužila za roke v torbi. Naše skodelice so zasnovane tako, da ne spodbujajo rasti bakterij, zato lahko izpiranje občasno preskočite.Če nimate dostopa do umivalnika, lahko s koščkom toaletnega papirja obrišete skodelico in jo znova vstavite. Druga možnost je, da vzamete s seboj steklenico vode in sperite skodelico nad straniščem. Lahko pa uporabite naše čistilo za intimne pripomočke. Za vas smo pripravili tudi navodila kako očistiti menstrualno skodelico na javnem stranišču.

Ali se lahko skodelica v meni zatakne ali izgubi?

Ne. Nožnica se konča pri materničnem vratu, zato skodelice v telesu ne morete izgubiti.

Se bo skodelica v meni stisnila (sploščila)?

Ne. Naše menstrualne skodelice so zasnovane tako, da ob nošenju vedno držijo svojo obliko.

Ali lahko skodelico nosim med telesno vadbo?

Da, če je menstrualna skodelica pravilno vstavljena, ste lahko prepričani, da vas bo ščitila tudi med vadbo.

Ali lahko s skodelico plavam?

DA, menstrualna skodelica deluje kot tesnilo, ki preprečuje uhajanje menstrualne tekočine iz vagine in vdora vode vanjo. Zadrži tudi več menstrualne tekočine kot tampon, tako da boste lahko dlje časa uživale v plavanju.

Ali se skodelica za menstruacijo lahko uporablja kot kontracepcijsko sredstvo?

Ne, naše menstrualne skodelice niso kontracepcijska sredstva in vas ne bodo zaščitile pred spolno prenosljivimi boleznimi ali nosečnostjo. Čeprav je Ziggy Cup mogoče nositi med spolnimi odnosi, ne deluje kot kontracepcijsko sredstvo.

Kakšen je rok uporabe menstrualnih skodelic?

Če z njimi skrbno ravnamo, lahko Lily Cups uporabljamo do 10 let, Ziggy Cup pa do 2 leti.

Koliko menstrualne tekočine lahko zadrži menstrualna skodelica?

Menstrualne skodelice Intimina lahko zadržijo od 20ml do 76ml. Lily Cup One zadrži 20ml, Lily Cup Compact A – 18ml, Lily Cup Compact B – 23ml, Lily Cup A – 28ml, Lily Cup B – 32ml in Ziggy Cup, ki predstavlja menstrualni disk zadrži 76ml menstrualne tekočine.

Kako naj vem, kdaj je menstrualna skodelica polna?

Da boste vedeli kdaj je menstrualna skodelica polna je v začetku potrebno zadevo malce spremljati. Prvič preverite po dveh in štirih urah in boste lahko ocenile kako pogosto jo morate prazniti. Se pa moč menstruacije skozi letne čase in življenjsko obdobje spreminja. Skratka zelo hitro boste ugotovile kdaj je čas za praznjenje skodelice.

Kako vem, da je skodelica pravilno vstavljena?

Če se želite prepričati, da je skodelica pravilno vstavljena, s prstom poiščite telo skodelice, zaokrožite okrog nje in preverite, da ni na njenih robovih neravnin oz. gub. Če povlečete skodelico za pecelj in se ne premakne, je skodelica lepo nameščena in ste pripravljeni! Prav tako lahko stisnete mišice medeničnega dna, da preverite ali je skodelica na pravem mestu.

Ali lahko pride do prelivanja oziroma puščanja?

Če je pravilno vstavljena in prave velikosti je uhajanje zaradi prelivanja zelo redko. Večinoma pri pravi izbiri velikosti skodelica zadrži vso nabrano menstrualno tekočino.Vzrok puščanja je lahko tudi nagnjen maternični vrat. Če imate nagnjen maternični vrat in skodelica ni pravilno poravnana, lahko menstrualna tekočina teče vzdolž nožnične stene in zgreši rob skodelice. V tem primeru poskusite nositi skodelico nižje.

Zakaj moja skodelica ponoči pušča?

Znano je, da se nekaterim ponoči mišice tako močno sprostijo, da lahko pride do puščanja. Pri Intimina skodelicah se to dogaja zelo poredkoma, vendar si vseeno pri vsaki posamični skodelici oglejte kako jo pravilno vstaviti, da ne bo ponoči puščanja.

Zakaj mi menstrualni disk Ziggy Cup pušča?

Menstrualni disk pušča, če se sname iz sramne kosti, kar se lahko zgodi med premikom črevesja. Na primer pri opravljanju velike potrebe.

Ali je priporočljivo menstrualno skodelico nositi vsak dan?

Skodelico lahko varno nosite do 12 ur. Če pozabite in jo nosite dlje časa jo spraznite takoj, ko se spomnite. Skodelice ne ustvarjajo toksičnega okolja kot je možno pri tamponih ampak je vseeno potrebno slediti navodilom za uporabo in jih prazniti, čistiti in po končani menstruaciji razkužiti ter spraviti.

Ali lahko nosim menstrualno skodelico, ko nimam menstruacije?

Če je skodelica vstavljena, ko nimate menstruacije, je nožnični kanal pogosto manj mazan in skodelica ne drsi tako enostavno (in bo precej neprijetno) kot v času menstruacije. Skodelica se bo tudi težje odprla in težje odstranila, kar lahko povzroči splošno neprijetno izkušnjo. Lahko pa poskusite in drsenje in mazanje uravnavate z vlažilnim gelom.

Ali menstrualne skodelice zmanjšujejo krče?

Mnoge ženske poročajo o manj hudih krčih pri uporabi skodelic, čeprav kliničnih študij v podporo temu niso izvedli.

Ali bo fant čutil, da imam vstavljeno Ziggy Cup?

Če je skodelica vstavljena pravilno, se pravi, da zadnji rob sega za maternični vrat in je sprednji rob lepo zataknjen za sramno kostjo jo fant nebi smel čutiti in jo tudi v večino primerih ne čutijo. Obstajajo pa seveda izjeme, ker je odvisno tudi kako nizek maternični vrat imate in od dolžine fantovega penisa. Nekaterim dodatno draženje tudi prija. No vsekakor pa fantu povejte, da imate vstavljen menstrualni disk Ziggy Cup, da ne bo kakšnih presenečenj.

Zakaj so menstrualne skodelice slabe?

Do danes je bilo samo eno poročilo o TSS (Toxic shock syndrome- Sindrom Toksičnega u0160oka) povezano z uporabo menstrualne skodelice. V tem primeru je uporabnica pri vstavljanju skodelice poškodovala stene nožničnega kanala. Ta praska je bakteriji Staphylococcus omogočila vstop v krvni obtok in širjenje po telesu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja