Menstrualna skodelica ali tampon – kaj ustreza vam?

Menstrualna skodelica ali tampon

Predvideni čas branja: 4 minute

Morda ste še najstnica, ki je ravno začela z menstruacijo, morda imate že ogromno izkušenj in znanja s področja menstruacije. Morda razmišljate o tamponih ali o tem, da jih ne bi več uporabljali.

Ne glede na to, kdo ste, v zadnjem času ste verjetno že veliko slišali o menstrualnih skodelicah. Preden se odločite, je koristno, da si ogledate značilnosti tamponov in menstrualnih skodelic, da se lahko odločite, kaj je najboljše za vas.

Ali uporabljate menstrualno skodelico ali tampone....ali kaj drugega?

(oddajte glas in preverite rezultate)

Sestava

Tamponi se običajno narejeni iz kombinacije bombaža, rajona ali mešanice obeh. Čeprav tamponi vsebujejo več barvil ali konzervansov, je težko reči, kaj je še v njih. Uprava za prehrano in zdravila v ZDA ne nadzoruje in ureja sestavin tamponov, zato podjetjem ni treba v celoti razkriti, kaj je v njih.

Menstrualne skodelice so, odvisno od znamke, narejene iz lateksa ali medicinskega silikona. Čeprav je lateks naravna snov, imajo številne ženske alergije nanj. Medicinski silikon je hipoalergen material, ki se uporablja v medicinskih vsadkih, zato je varen za uporabo v telesu.

Delovanje

Menstrualne skodelice so namenjene zbiranju tekočine, dokler je ne izpraznite. Tamponi pa menstrualno tekočino absorbirajo, nekako tako kot vata absorbira vodo. Žal zaradi tega tamponi absorbirajo tudi naravno vaginalno vlago, ki nekaterim ženskam preveč izsuši nožnico.

Koliko tekočine zadrži?

Vpojnost tampona je odvisna od njegove velikosti, vendar ima menstrualna skodelica več kot petkratno prostornino tampona. Lily Cup One ena izmed najmanjših skodelic na tržišču zadrži kar 20ml menstrualne tekočine, kar je za dva povprečno velika tampona.

Udobje

Ko jih vstavite, ne bi smeli otipati niti tampona niti skodelice. Pri obeh vrstah zaščite lahko traja nekaj časa, da najdete pravilen položaj, ko pa vam uspe, sploh ne boste vedele, da je tam.

Ker so tamponi izdelani iz bombaža in vlaken, lahko včasih sušijo in dražijo vašo nožnico (še posebej, če uporabljate takšen tampon ki je zelo vpojen) in to lahko poruši vaše ph ravnovesje. Silikon je zasnovan tako, da je ne-invaziven za vašo naravno biokemijo, zato ne spreminja naravnega ravnovesja bakterij in vlage.

Vstavljanje

Tamponi in menstrualne skodelice se vstavijo v nožnico. Tamponi v vaši nožnici sedijo nekoliko višje kot menstrualne skodelice in jih lahko vstavite s prstom ali z aplikatorjem, ki je priložen izdelku.

Menstrualno skodelico je potrebno prepogniti, da jo vstavite, nato pa se odpre, ko se pravilno postavi v nožnico in tako ustvari nežno tesnilo z nožničnimi stenami, ki preprečuje puščanje.

Morda boste morali preizkusiti nekaj različnih načinov zlaganja in vstavljanja. (Tu je nekaj nasvetov za začetek uporabe vaše skodelic).

Odstranjevanje menstrualne skodelice zahteva tudi nekoliko več praktičnega napora kot tamponi, ki jih samo odstranite z vlečenjem vrvice.

Z odstranitev stisnite dno skodelice, ki razbije tesnilo, in jo nato nežno izvlecite. Nato samo izpraznite tekočino v stranišče in umijte skodelico preden jo znova vstavite. (Tu najdete več nasvetov za odstranjevanje skodelice – članek v izdelavi).

Kako dolgo ga lahko pustim v nožnici?

Nekatere tampone lahko pustite v nožnici do 8 ur, vendar je priporočljivo, da jih zaradi higiene in da se izognete puščanju, menjate pogosteje.

Skodelico lahko pustite do 12 ur (npr. čez noč), vendar je to odvisno od vašega pretoka. Če imate močnejšo menstruacijo, jo boste morali pogosteje prazniti. Enako velja za tampone.

Varnost

Tamponi in menstrualne skodelice so varni za uporabo. Tveganje, ki je najpogosteje povezano s tamponi, je sindrom toksičnega šoka ali TSS.

TSS je redka, a potencialno usodna bolezen, ki nastane, ko se bakterije kopičijo v nožnici in vstopijo v krvni obtok. Če uporabljate tampone, jih pogosto menjajte in uporabite le velikost/vpojnost, ki je potrebna za vaš pretok.

Medicinski silikon večine menstrualnih skodelic je neporozen, ne vpojen in je odporen proti bakterijam, zato ne ustvarja okolja, primernega za rast bakterij, kot ga ustvarjajo tamponi (zato se medicinski silikon uporablja v medicinskih vsadkih, kot so srčne zaklopke). Čeprav so morda nekoliko zastrašujoči, so popolnoma varni za uporabo.

Cena

Ocenjeno je, da bo ženska v življenju uporabila več kot 12.000 izdelkov za enkratno uporabo. Čeprav so začetni stroški menstrualnih skodelic višji, so sčasoma bistveno manjši od stroškov tamponov.

Vpliv na okolje

Vsako leto na odlagališčih konča približno 20 milijard (ja, milijard!) menstrualnih izdelkov. (Čeprav so organski tamponi narejeni izključno iz bombaža, jih je treba kompostirati, da se lahko biorazgradijo.)

Povprečna ženska ima menstruacijo 38 let in ustvarja približno 140 kilogramov odpadkov samo iz tamponov, vložkov, aplikatorjev in ovojev. Ker je življenska doba menstrualnih skodelic do 10 let, lahko prehod na skodelice znatno zmanjša količino odpadkov, ki jih prispevate.

Menstrualne skodelice je mogoče reciklirati tudi kjer koli, kjer je medicinski silikon; številne bolnišnice imajo programe za recikliranje tovrstnih materialov.

Ne glede na izdelek, ki ga izberete, poskrbite, da bo ustrezal vam in vaši rutini. Vsaka ženska je drugačna, zato tisto, kar je prav za eno, morda ne ustreza za drugo.

Konec koncev – menstruacija je naravni del življenja in jo je treba sprejeti z odprtimi rokami.

Preberite tudi:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja