Menstruacija: znane Slovenke odkrito spregovorijo o menstruaciji

Znane slovenke odkrito o menstruaciji

Se tudi ti izogibaš neposrednemu poimenovanju?

Menstruacija, menstruacija, menstruacija, menstruacija, menstruacija, menstruacija, menstruacija, menstruacija, menstruacija, menstruacija, menstruacija, menstruacija, menstruacija, menstruacija, menstruacija, menstruacija, menstruacija, menstruacija, menstruacija, menstruacija, menstruacija, menstruacija, menstruacija, menstruacija, menstruacija, menstruacija, menstruacija, menstruacija, menstruacija, menstruacija, menstruacija, menstruacija, menstruacija.

Popolnoma naravno in normalno.

Izrazi, ko so menstra, bolna sem, tardeča, paradajz teden, teta iz Amerike, sodijo na smetišče zgodovine.

V mnogih deželah gledajo na menstruacijo kot na nekaj nečistega, sramotnega in nevarnega.

V Sloveniji je bilo še v obdobju mladosti naših babic ali prababic govoriti o menstruaciji pomenilo storiti greh. Menstruacija je bila nekaj sramotnega, nečistega in nevarnega ter nekaj, kar je bilo potrebno skrivati

Ti menstrualni tabuji še danes, v civiliziranem svetu, vplivajo na posameznikova prepričanja in odnos do menstruacije. Zaradi tabujev so nekatera dekleta o menstruaciji še vedno slabo poučena ali pa sploh ne.

Vemo, da je menstruacija še vedno nepotreben tabu. Predvsem zaradi pogostega odnosa družbe do menstruacije. Marsikdo noče videti menstrualne krvi, ne moti pa ga kri (in nasilje) v filmih in na televiziji.

Tabuizacija in stigmatizacija menstruacije pa ima zelo konkretne posledice – med drugim ženske ne iščejo pomoči in informacij o tem naravnem procesu, ne hodijo na redne ginekološke preglede in ob tem tvegajo med drugim ne odkrivanje potencialne bolezni – endometrioze.

Informiranost o menstruaciji je zelo pomemben dejavnik, ki vpliva na oblikovanje stališč o menstruaciji in posredno na njeno doživljanje in težave. Matere igrajo pri tem izjemno pomembno vlogo. Tako glede vsebine kot količine informacij. Tako glede doživljanje menstruacije kot stališča o menstruaciji.

Dekleta rabijo podporo, pomiritev ter zagotovitev, da je vse v redu. Pomembna je dvosmerna komunikacija v zaupnem ozračju, ki omogoča, da dekle oblikuje pozitiven odnos do menstruacije ter dobi odgovore na vprašanja.

Prispevek je namenjen dekletom, ki se prvič soočajo z menstruacijo in vsem materam, ki morajo svojim hčeram predstaviti tematiko na pozitiven način, saj so glaven vir informacij (in ne drage mame, ni dovolj le iti po vložke..).

Dekleta v 21. stoletju še vedno ob prvi menstruaciji pogosto občutijo negativna čustva. Tista, ki niso ustrezno pripravljena na menstruacijo, se ob prvi menstruaciji prestrašijo, pogosto mislijo, da je nekaj narobe. Dokazano je, da imajo nepripravljena dekleta bolj negativen odnos do prve menstruacije in tudi do naslednjih.

Dekletom ni dovolj, da poslušajo o menstruaciji le kot o fiziološkem dogodku, želijo slišati tudi kaj več o menstruaciji kot osebnem dogodku. Zato smo slovenske ženske (vplivnice na družbenih omrežjih) povprašali po njihovih izkušnjah.

Tržna Influencerka je besedna, ki ima danes morda malce slabšo konotacijo, saj predvsem namiguje, da se vsakdo s tem nazivom trži na družbenih omrežjih. Sami se radi obračamo na definicijo Sprotnega slovarja slovenskega jezika, ki influencerko oz. vplivnico definira tako:”Ženska, ki z ugledom, ki ga uživa znotraj mreže sledilcev, bralcev, zlasti na družbenih omrežjih, pomembno vpliva na njihove odločitve, življenjski slog.”

Poimenujte jih torej vplivnice, influencerke, znane Slovenke, spletne zvezde, medijske osebnosti ali kaj drugega. Dejstvo je to, da pomembno vplivajo k oblikovanju mnenj slovenskih deklet.

Doživeli smo izjemen odziv in pripravljenost za sodelovanje, za kar se vsaki posebej še enkrat zahvaljujemo.

Vsem smo postavili 11 vprašanj:

 1. Kaj pomislite, ko vam nekdo reče “menstruacija”? Kaj vam pomeni menstruacija?
 2. Kako ste dojemali menstruacijo v začetku in kako jo dojemate sedaj?
 3. Kje ste na začetku dobili največ informacij?
 4. Kakšni so bili vaši občutki ob prvi menstruaciji?
 5. Če bi se vrnila v čas, ko ste doživeli prvo menstruacijo, kaj bi si rekla?
 6. Kaj bi povedali svoji hčerki o menstruaciji?
 7. Kateri mit o menstruaciji vam gre še posebno na živce?
 8. Kateri izdelki za menstruacijo so bolj pisani na vašo kožo in zakaj?
 9. S katerimi načini se soočate s težavami med menstruacijo?
 10. Ali uporabljate kakšno aplikacijo za spremljanje menstruacije?
 11. Kaj bi lahko naredili danes, za nove generacije punc, ki so tik pred tem, da doživijo menstruacijo, da bi jim osvetlili področje?

Na vprašanja so nam odgovarjale (kliknite na ime, če si želite prebrati odgovore od specifične ženske) Sabina Jeršin, Lara Voler, Kaja Berlot, Tanja Kocman, Lucija Vrankar, Natalija Bratkovič, Kristina Čebohin, Nuša Gnezda, Maja Grintal, Aleksandra Ernestl, Petra Greiner, Bojana Ksela Rose, Eva Peternelj, Katarina Braniselj, Zala Đurić Ribič, Veronika Strašek, Katka Bogataj, Tanja Nakov, Katja Stojilkovski, Tajda Vezoti, Petra Sodja, Zvezdana Mlakar, Tara Zupančič, Nina Puhek, Sara Srakar, Maruša Bračun, Špela Štamol, Nastja Kramer Pesek, Teja Jugovic, Katra Špacapan, Urška Oman, Andreja Jernejčič, Vesna Petrović, Katarina Avbelj, Mojca Fatur, Manca Andrejc, Lucija Ćirović, Maja Pinterič, Ana Žontar Kristanc, Aleksandra Šefran, Veronika Sivka, Karin Šimonka, Nika Hauptman, Lara Muhič, Gordana Grandošek Whiddon.

(Odgovori niso navedeni po nobenem posebnem vrstnem redu.)

Sabina Jeršin

Sabina Jeršin je mamica dveh fantov, na Instagramu pa jo lahko najdete pod imenom zmedena mami.

Kaj pomislite, ko vam nekdo reče “menstruacija”? Kaj vam pomeni menstruacija?

Meni osebno to pomeni ženskost, zdravje. Dan danes, ko je vedno več težav z zanositvijo se mi zdi še toliko bolj pomembno, da ženske vlagamo in se počutimo odlično v svojem telesu predvsem pa da mu prisluhnemo.

Kako ste dojemali menstruacijo v začetku in kako jo dojemate sedaj?

Od začetka mi je bilo nekaj groznega, najhujši teden v mesecu. Zdaj ko sem mama dveh otrok in sem preživela splav ter posilstvo sem vesela vedno ko jo dobim, ker to pomeni da sem zdrava.

Kje ste na začetku dobili največ informacij?

Od mami, ker se je usedla in pogovorila z mano glede menstruacije mi pokazala vložke, kako se jih namesti in mi jih tudi paketek dala da sem si jih spravila v sobo.

Kakšni so bili vaši občutki ob prvi menstruaciji?

Sama sem bila čisto obupana prvi moment ko me je doletela menstruacija, ker sem si to res predstavljala kot nekaj groznega, ker so vse prijateljice vedno govorile samo o hudi bolečini ob menstruaciji.

Če bi se vrnila v čas, ko ste doživeli prvo menstruacijo, kaj bi si rekla?

Da ni tako grozno, kot sem si mislila da je na prvo žogo.

Kaj bi povedali svojemu otroku o menstruaciji?

Da je to del ženskega telesa naše narave in da je to proces ki se ga nikoli in nikdar ne sramujemo. Seveda ko bo čas zato nameravam izobraziti (sem spada tudi razlaga anatomije in fiziologije ženskega telesa) tudi svoja sinčka o menstruaciji, ker hočeš nočeš bo to postalo tudi del njunega življenja (v kolikor bosta imela partnerko v odraslem življenju).

Kateri mit o menstruaciji vam gre še posebno na živce?

Najbolj od vsega mi gre na živce da v “moških” glavah menstruacija velja še vedno za nek “umazan” čas pri ženski, da jim je to ogabno. Sama imam sicer sijajnega partnerja ki je v tistih dnevih še toliko bolj pozoren do mene in nikoli ne pokaže kakršnega koli gnusa. Na žalost pa velikokrat zasledim takšne in drugačne zapise da je to nekaj fuj. Spremeniti je treba miselnost moških in jih izobraziti v tej smeri.

Kateri izdelki za menstruacijo so bolj pisani na vašo kožo in zakaj?

Sama sem dolga leta uporabljala vložke, ker je takrat, ko sem odraščala veljalo da so tamponi samo za ženske, ki so že rodile. Trenutno menjavam vložke in tampone odvisno glede na moč toka in aktivnosti ki jo izvajam.

S katerimi načini se soočate s težavami med menstruacijo?

Sama nimam hudih težav, imam bolj blage menstruacije, ampak definitivno mi pomaga termofor, veliko športanja (meni osebno takrat najbolj paše da sem aktivna) in čokolada 🥰.

Ali uporabljate kakšno aplikacijo za spremljanje menstruacije?

Sama uporabljam aplikacijo FLO in moram reči da sem super zadovoljna, ker mi napove ovulacijo, spremljam lahko dolžino cikla, hkrati pa je polna informacij, ki me opozarjajo, če pride do kakšnih večjih sprememb.

Kaj bi lahko naredili danes, za nove generacije punc, ki so tik pred tem, da doživijo menstruacijo, da bi jim osvetlili področje?

Definitivno je potrebno več govoriti o menstruaciji in nasploh o ženskem telesu, sami anatomiji in fiziologiji spolovil. Deklice je potrebno izobraziti že v času osnovne šole, sama menim da bi tukaj definitivno prišla v poštev spolna vzgoja kot obvezni predmet oziroma del predmetnika.

Lara Voler

Lara Voler je blogerka, najdete jo lahko na Instagramu.

Kaj pomislite, ko vam nekdo reče “menstruacija”? Kaj vam pomeni menstruacija?

Beseda menstruacija, hmm… pomislim na mesečno obveznost, če lahko tako rečem. Zame iskreno nima nekega pomena, velikokrat zgolj preglavica.

Kako ste dojemali menstruacijo v začetku in kako jo dojemate sedaj?

Predvidevam, da se je moj pogled na menstruacijo spremenil po porodu, ko nisem imela več menstrualnih krčev. Včasih so bili ti dnevi zame res naporni in zoprni, danes pa predvidevam da zaradi odsotnosti krčev nanjo gledam kod nekaj kar pač mora biti.

Kje ste na začetku dobili največ informacij?

Ko sem dobila menstruacijo, sva se z mami pogovorili o tem kaj in kako.

Kakšni so bili vaši občutki ob prvi menstruaciji?

Kolikor se spomnim čisto nič prijetni. Najprej strah, katerega ne znam točno definirati, zakaj. Ko sem občutila prve krče pa sem bila malo jezava, zakaj nimajo moški namesto žensk menstruacije. Hehehh …

Če bi se vrnila v čas, ko ste doživeli prvo menstruacijo, kaj bi si rekla?

Postala sem ženska!

Kaj bi povedali svojemu otroku o menstruaciji?

Doma imam malo deklico, zato tudi mene čez nekaj let to čaka. Povedala ji bom, da je menstruacija mesečna krvavitev, katero je pametno zapisovati na mesečni koledarček. Sedaj si postala spolno zrela, kar pomeni, da v primeru spolnega odnosa, kjer se združi tvoja jajčna celica in fantova sperma, nastane nova celica, ki zraste v dojenčka, malčka in tako dalje, katera je tvoj otroček. Da preprečimo nosečnost v primeru spolnega odnosa pa uporabimo denimo kondome, kontracepcijske tabletke, diafragmo,… Ko menstruacije ni oz., da zamuja in si imela spolni odnos je velika verjetnost, da si noseča. Želim si, da bi bila moja hči z mano tako odprta o teh temah, kot sem bila jaz z mojo mami.

Kateri mit o menstruaciji vam gre še posebno na živce?

Najbolj zoprn mi je ta, da smo ženske tečne, ko imamo menstruacijo, a menim da temu sploh ni tako. Tudi če nimamo menstruacije znamo biti tečne hehe…

Kateri izdelki za menstruacijo so bolj pisani na vašo kožo in zakaj?

Najpogosteje uporabljam tampone, kajti se mi zdijo bolj higienski kot vložki. Slišala sem že tudi za menstrualne posodice, katere so zelo funkcionalno narejene, vendar si sama ne predstavljam kako bi jo uporabljala.

S katerimi načini se soočate s težavami med menstruacijo?

Preden sem rodila pa sem imela res močne krče. Meni je najpogosteje pomagala topla termoforka, postelja, tableta, čokolada in mir.

Ali uporabljate kakšno aplikacijo za spremljanje menstruacije?

Ja, obvezno ! Brez nje sem izgubljena v svojem ciklusu. Ko sva z Aljažem (partner) po tihem načrtovala otročka sva točno vedela, kdaj je ovulacija in ta da uspelo je. Uporabljam aplikacijo Flo.

Kaj bi lahko naredili danes, za nove generacije punc, ki so tik pred tem, da doživijo menstruacijo, da bi jim osvetlili področje?

Draga dekleta, pozdravljena v svetu žensk! Kljub temu, da smo vse vrtnice, je naša pot en teden v mesecu lahko trnjava. Prve menstruacije sem se sama ustrašila, ampak sploh ni takšen »bavbav«, ko se navadiš. Vsaki punci bi priporočila zagotovo pogovor z mami o tej temi. Hvala bogu sem bila sama deležna omenjenega, lažje je tebi in veš kaj se dogaja s tabo.

Kaja Berlot

Kaja Berlot je blogerka, najdete jo lahko na Instagramu.

Kaj pomislite, ko vam nekdo reče “menstruacija”? Kaj vam pomeni menstruacija?

Uf, zame je to tisti del meseca, ko vem, da moram prestaviti v nižjo prestavo, ker moje telo preprosto ne zmore. Od nekdaj moje menstruacije spremljajo zares močne bolečine, razlog pa je endometrioza, katero so mi diagnosticirali spomladi 2021.

Kako ste dojemali menstruacijo v začetku in kako jo dojemate sedaj?

Že vse od prve menstruacije trpim res res reeeees močne bolečine, zaradi katerih sem večkrat pristala tudi na urgenci. Zato je moj odnos so nje veliko slabši, kot si želim, da bi bil.

Kje ste na začetku dobili največ informacij?

Mislim, da sem največ informacij o tem nabrala prav v zadnjem letu, ko sem se poglobila v vzroke bolečin, raziskala, kaj endometrioza sploh je, in kako je povezana z menstruacijo. Na žalost moja ginekologinja v preteklih letih ni bila ravno dober vir odgovorov na moja vprašanja, drugje pa jih preprosto nisem znala poiskati. K sreči imam zdaj dve čudoviti ginekologinji v Kliničnem centru v Ljubljani, ki sta vedno pripravljeni odgovoriti na moja (tudi najbolj bizarna) vprašanja.

Kakšni so bili vaši občutki ob prvi menstruaciji?

Joj, grozni. Dobila sem jo v 7. razredu OŠ, in to kar med poukom. Spomnim se neznosne bolečine v spodnjem delu trebuha, in občutka nevednosti, zakaj se mi to dogaja.

Če bi se vrnila v čas, ko ste doživeli prvo menstruacijo, kaj bi si rekla?

Ne zadovolji se z odgovorov, da bodo bolečine minile po prvem porodu. Izredno boleče menstruacije niso običajne, in vedno se nekje skriva razlog za to.

Kaj bi povedali svojemu otroku o menstruaciji?

Da ne gre za nič sramotnega, in da gre za čas v mesecu, ko se tvoje telo preprosto mora umiriti. Ko ga moraš drugače negovati in sama sebi privoščiti drugačne rituale. Ja, seveda ti kdaj prekriža načrte, ampak želim si, da moji otroci do menstruacije ne bi razvili tako sovražnih čustev, kot sem jih sama.

Kateri mit o menstruaciji vam gre še posebno na živce?

Da bo bolečina minila po prvem porodu. Sicer nisem še rodila, ampak mislim, da če bi slepo verjela temu, še danes ne bi odkrila pravega razloga svojih bolečin.

Kateri izdelki za menstruacijo so bolj pisani na vašo kožo in zakaj?

Poskusila sem praktično vse, ampak mi zaradi neznosnih bolečin nekako najbolj odgovarjajo organski vložki ter vlažni robčki za intimno nego.

S katerimi načini se soočate s težavami med menstruacijo?

Protibolečinske tablete so stalnica – po nasvetu ginekologinje jih začnem jemati že nekaj dni, prej kot se pojavi, vendar je to v mojem primeru, ker Nimam točne menstruacije, malce večji zalogaj.

Ali uporabljate kakšno aplikacijo za spremljanje menstruacije?

Ja, uporabljam aplikacijo Flo, ki res super deluje.

Kaj bi lahko naredili danes, za nove generacije punc, ki so tik pred tem, da doživijo menstruacijo, da bi jim osvetlili področje?

Predvsem si želim, da menstruacija ne bi bila takšen tabu, ker na žalost vse pogosteje opažam, da je ženske še kar naprej sram govoriti o tem. Tega sem se lotila tudi s svojimi zabavnimi grafikami na Instagramu, s katerimi se večkrat dotaknem tudi ženskih težav in menstruacije. Ne vem, zakaj bi se tega sramovali, skrivali in se ob tem slabo počutili, če pa jo imamo čisto vse ženske v rodni dobi. No, vsaka jo doživlja drugače, ampak to res ni razlog, da o tem ne bi govorili.

Tanja Kocman

Tanja Kocman je radijska voditeljica, najdete jo lahko na Instagramu.

Kaj pomislite, ko vam nekdo reče “menstruacija”? Kaj vam pomeni menstruacija?

Trenutno mi pomeni olajšanje, ker vem, da nisem ne noseča in ne v meno pavzi. 😊 Drugače pa je postala menstruacija pač del mojega življenja, zavedam se njene pomembnosti, a istočasno mi gredo občasno dnevi z njo na živce. Ker mi nekako vedno uspe, da se druživa tudi na dopustih in izletih. 😊Ampak načeloma sva si z leti postali povsem ok.

Kako ste dojemali menstruacijo v začetku in kako jo dojemate sedaj?

Seveda sem na začetku bila ponosna, da sem dobila menstruacijo, ker se mi je zdel to tak pomemben mejnik med deklico in žensko (čeprav sem bila pri tistih mladih letih še daleč od tega). Kasneje mi je postala nujno zlo ter izgovor za pretiravanje s čipsom in čokolado. Zdaj pa sem samo vesela, da me vsak mesec obišče in potem zapusti. 😊

Kje ste na začetku dobili največ informacij?

Definitivno od mame. Ona mi je tudi podarila knjigo o ženskem telesu, kjer sem zvedela še marsikaj dodatnega. Nekaj informacij pa sem dobila tudi iz kakšnih serij, revij in podobnega.

Kakšni so bili vaši občutki ob prvi menstruaciji?

Najprej je bila čista zmeda, potem pa veselje nad tem, da sem torej vstopila v svet žensk. In tako sva šli z mami na pico, da proslaviva. 😊

Če bi se vrnila v čas, ko ste doživeli prvo menstruacijo, kaj bi si rekla?

Pa nič dodatnega – mi je mami vse lepo povedala in razložila tako da pri meni ni vladala panika ali kakšen drug občutek.

Kaj bi povedali svojemu otroku o menstruaciji?

To, da je del življenja in, da v tem času ni absolutno nič tragičnega, ko jo imaš, ker imaš toliko različnih zadev s katerimi se lahko na te dni v mesecu pripraviš in jih preživiš povsem normalno.

Kateri mit o menstruaciji vam gre še posebno na živce?

Huh, res ne vem. Spomnim se samo, da je moj kolega na faksu mislil, da vse ženske na svetu dobimo menstruacijo na isti dan v mesecu. To je bilo kar presmešno.

Kateri izdelki za menstruacijo so bolj pisani na vašo kožo in zakaj?

Naravni vložki. Tu ostajam zelo staromodna, a nekako se še vedno najbolje počutim z njimi. Zelo težko sem se navadila na tampone in se jih poslužujem zelo redko, ko pač to situacija od mene zahteva. Drugače pa sem ekipa vložki. Vsaj zaenkrat.

S katerimi načini se soočate s težavami med menstruacijo?

Nekoč sem imela močne krče in nihanje razpoloženja. Zadnja leta pa dejansko ni več (na srečo) nobene drame.

Ali uporabljate kakšno aplikacijo za spremljanje menstruacije?

Da. To se mi zdi ekstremno fajn, ker v tem tempu hitro pozabiš kdaj te obišče in si potem lažje poplaniraš kakšne zadeve.

Kaj bi lahko naredili danes, za nove generacije punc, ki so tik pred tem, da doživijo menstruacijo, da bi jim osvetlili področje?

Pa menim, da je stvar zelo preprosta – kot s številnimi drugimi temami – o tem se je treba pogovarjat. Ženske smo zelo različno grajene, imamo različne izkušnje in nič na tem ne bi smelo biti sramotno ali tabuizirano. Zato menim, da je iskren pogovor vedno to, kar nam vsem pride najbolj prav in nam lahko olajša marsikatero situacijo.

Lucija Vrankar

Lucija Vrankar je stevardesa, najdete jo lahko na Instagramu.

Kaj pomislite, ko vam nekdo reče “menstruacija”? Kaj vam pomeni menstruacija?

Ko mi nekdo izreče besedo menstruacija pomislim na žensko oz. na ženski spol. Nekaj kar se tiče samo žensk in ženskega telesa. Menstruacija mi daje občutek »odraslosti« oz. zrelosti mojega telesa.

Kako ste dojemali menstruacijo v začetku in kako jo dojemate sedaj?

Ko sem bila mlajša sem se menstruacije bala. Predvsem iz razloga, da ne bom mogla plavati ali pa se kopati v bazenu, hoditi na plavali tečaj oz. šolo v naravi. Takrat še nisem razumela samega koncepta menstruacije in krvavenja. V moji glavi je bila količina krvavenja ogromna oz. nezaustavljiva.

Kje ste na začetku dobili največ informacij?

Največ informacij sem prejela od prijateljic, ki so že imele menstruacijo. Torej pogovor s sovrstniki mi je izredno pomagal. Pomembne informacije pa mi je podala tudi moja mami. Na primer to, da ne dobi vsako dekle menstruacijo ob določenem letu oz. starosti, temveč, da se telesa med seboj razlikujejo in nekatera dekleta dobijo menstruacijo hitreje kot druge.

Kakšni so bili vaši občutki ob prvi menstruaciji?

Spomnim se, da sem sedela na domačem stranišču in se začela smejati. Poklicala sem mojo mami, da mi je pokazala, kje v hiši »skriva« vložke. Bila sem vesela, saj sem bila ena izmed zadnjih deklet v mojem razredu, ki še niso prejele menstruacije. Takrat sem se še obremenjevala s tem, da sem »tako kot druge« oz. podobna moji vrstniški skupini.

Če bi se vrnila v čas, ko ste doživeli prvo menstruacijo, kaj bi si rekla?

»Ne razmišljaj preveč. Nihče ne vidi tvojega vložka skozi hlače…« (to je bila moja največja skrb)

Kaj bi povedali svojemu otroku o menstruaciji?

Menstruacija je naravna biološka ura ženske. Tako, ti telo sporoča, da se razvijaš v pravo smer. In, da moraš sedaj še bolj skrbeti za svoje telesno ter duševno zdravje.

Kateri mit o menstruaciji vam gre še posebno na živce?

To, da moški pojasnjujejo ali pa opisujejo kako se ženske počutimo pred oz. med menstruacijo. Nikoli je niso izkusili…

Kateri izdelki za menstruacijo so bolj pisani na vašo kožo in zakaj?

Dolgo časa sem uporabljala samo vložke. Sedaj pa v službi uporabljam tampone, saj mi je lažje oz. se počuti bolj sveže. Doma oz. ponoči pa še vedno pristajam na vložke. Želim si poskusiti tudi  menstrualno skodelico a še nisem izbrala poguma 😊

S katerimi načini se soočate s težavami med menstruacijo?

Probam se izogibati tabletam. Vzamem jih samo če sem v službi in nimam pri sebi mojega termofora z vročo vodo ter možnosti počitka. Če sem pa v domačem okolju pa si skuham šipkov čaj, se uležem v posteljo in si na spodnji del trebuha položim termofor z vročo vodo. Prižgem si tudi eno izmed najljubših tv serij, nato bolečina mine v parih minutah. Pozorna sem tudi na to, da pijem veliko tekočine.

Ali uporabljate kakšno aplikacijo za spremljanje menstruacije?

Da. Uporabljam »Period Calendar«.

Kaj bi lahko naredili danes, za nove generacije punc, ki so tik pred tem, da doživijo menstruacijo, da bi jim osvetlili področje?

Sedaj lahko veliko informacij najdeš na socialni omrežjih. Predvsem na Youtubu se nahajajo zelo dobri posnetki, ki obrazložijo sam cikel menstruacije in samega soočanja s tem »prestopom« telesa. Poleg tega pa bi svetovala vsem mladim dekletom, naj si pomagajo med seboj oz. poiščejo pomoč oz. nasvete pri svojih sovrstnikih ki so že prejeli menstruacijo. To je meni najbolj pomagalo.

Želela bi si, da bi v osnovnih šolah potekal nek program ali pa samo predavanje za punce o menstruaciji ter možnostmi pri uporabi raznoraznih izdelkov za menstruacijo, ki se nahajajo na našem trgu.

Natalija Bratkovič

Natalija Bratkovič je televizijska voditeljica, najdete jo lahko na Instagramu.

Kaj pomislite, ko vam nekdo reče “menstruacija”? Kaj vam pomeni menstruacija?

Pravzaprav ne pomislim na nič posebnega. Menstruacija je del mojega življenja, z njo sem se naučila živeti, sprejeti tudi kakšne slabe trenutke, ki jih prinese s sabo. Me pa zmoti oziroma bolje rečeno mi je smešno to, ko kdo namesto „Imaš menstruacijo“ reče : „Kaj si bolna?“ To pa mi je smešno oziroma deluje mi tako, kot, da imam ne vem kakšno nepremagljivo bolezen..

Kako ste dojemali menstruacijo v začetku in kako jo dojemate sedaj?

Dobila sem jo precej zgodaj, stara sem bila nekje 10 let (oziroma poleti, po zaključku 6. razreda OŠ).. tistega prvega trenutka se spomnim, kot, da bi bil včeraj.. za trenutek panika, ker pač ne pričakuješ krvi, ko greš na WC, ampak sem takoj vedela, za kaj gre, saj sem z mamo že imela pogovore o tem. Prvih nekaj mesecev mi je bilo vse skupaj zanimivo, danes pa je to pač del mojega življenja , ki se mu prilagajam.

Kje ste na začetku dobili največ informacij?

Od mame in prijateljic. V tistih časih interneta še ni bilo.

Kakšni so bili vaši občutki ob prvi menstruaciji?

Kot zapisano zgoraj: najprej miniaturna panika, ko so se misli pomirile in zbrale pa kot prižgana žarnica v stripih: Takoj se mi je posvetilo, za kaj gre in to je bilo to. Se pa spomnim, da sem ves čas imela občutek, da drugi vedo, da se mi vidi vložek, hodila sem bolj skupaj, da mi slučajno ne bi kaj padlo ven … smešno, pravzaprav.. zabavno, ko se zdaj tako spominjam.

Če bi se vrnila v čas, ko ste doživeli prvo menstruacijo, kaj bi si rekla?

Verjetno čisto nič, ker se mi zdi, da sem zadevo kar dobro speljala.

Kaj bi povedali svojemu otroku o menstruaciji?

Vse- od tega kaj je to, zakaj je, kako se s tem „spopasti“ (če bi imela hčerko).. Tudi sinu bi povedala in razložila, saj se mi zdi pomembno, da se (moški še posebej) zavedajo, kaj vse to pomeni in povleče za sabo. Eno mojih glavnih vodil v življenju namreč je, da je odkrit pogovor (o vsem) najbolj pomemben in najboljša možna stvar.

Kateri mit o menstruaciji vam gre še posebno na živce?

Bolj kot kakšni miti me moti to, da je govoriti o menstruaciji včasih še vedno tabu oziroma zdi se mi, da se enostavno premalo ve o tem. In to mi gre na živce. Ne vem sicer ali danes teče beseda o tem že v šoli, pri kakšnem predmetu, ali ne, ampak vsekakor bi bilo potrebno govoriti o vsem, kar zadeva spolnost in spolno življenje.

Kateri izdelki za menstruacijo so bolj pisani na vašo kožo in zakaj?

Tamponi. Sicer v zadnjem času nisem tako redna uporabnica teh (jih zamenjam z vložki) ampak mi vseeno tamponi bolj odgovarjajo.. predvsem zaradi mojega vsakdana. Veliko sem v gibanju, ukvarjam se s kickboxom, redno treniram in se z njimi počutim bolj „varno“.. morda zato, ker sem jih pač navajena, a vseeno.

S katerimi načini se soočate s težavami med menstruacijo?

S telovadbo in, po potrebi, s toplo termovko. Odkar redno treniram opažam manj (oziroma skoraj nič!) boleče menstruacije, tudi PMS ne zaznam, nelagodnega črvičenja in stikanja v predelu jajčnikov skorajda ni..

Ali uporabljate kakšno aplikacijo za spremljanje menstruacije?

Posebej aplikacijo ne, nosim pa športne ure in fitness trackerje, ki imajo spremljanje menstrualnega ciklusa že vključeno v samo delovanje oziroma operacijski sistem.

Kaj bi lahko naredili danes, za nove generacije punc, ki so tik pred tem, da doživijo menstruacijo, da bi jim osvetlili področje?

Danes je puncam dosti, dosti lažje, kot je bilo moji ali pa še kateri starejši generaciji.. predvsem zaradi interneta, poplav raznoraznih revij in tudi televizijskih oddaj. Morda bi slednjih lahko bilo več, tistih res odkritih in odprtih v debati, ampak že to, da se o tem javno govori in piše, je veliko. Bi pa puncam/dekletom dala en nasvet, ki bi morda takrat tudi meni prišel prav in sicer: poslušajte, spremljajte in opazujte svoje telo. Samo tako boste opazile spremembe in pravi čas ukrepale, če bo potreba po tem.

Kristina Čebohin

Kristino Čebohin lahko najdete na Instagramu.

Kaj pomislite, ko vam nekdo reče “menstruacija”? Kaj vam pomeni menstruacija?

Menstruacija pomeni zame tistih par dni v mesecu, ko rabim mir. Ker so kdaj, ne vedno prvi dnevi boleči in, ker sem mamica samohranilka si zrihtam varstvo za svojega sinčka, si pripravim kopel, kupim čokolado in nekako počakam, da mine 😁

Kako ste dojemali menstruacijo v začetku in kako jo dojemate sedaj?

Na začetku sem menstruacijo dojemala samo kot nekaj, kar ima vsaka punca, ženska. Nisem dala veliko pomena na to. Pač vsak mesec sem samo vedela, da pride. Zdaj gledam na to kot nekaj intimnejšega. Te dneve si vzamem čas zase, da se malo razvajam in si nudim udobje. Predvsem pa poskrbim za čistočo tam spodaj.

Kje ste na začetku dobili največ informacij?

Največ informacij, ker se takrat internet ni tako uporabljal kot danes sem dobila od svoje mame in none. Takrat so mi rekle. Kristina naša, danes si postala prava ženska, nisi več punca.

Kakšni so bili vaši občutki ob prvi menstruaciji?

Prvi občutki, ko sem dobila menstruacijo so bili čudni. Ker sem bila stara 13 let in je bilo poletje sem bila na počitnicah pri očetu.Ni mi bilo prav, ker se nisem mogla kopati v morju. Takrat je bilo to zame mučno, ker smo živeli tik ob plaži in sem dneve preživljala od zjutraj do zvecer tam in kar naenkrat sem mogla spremeniti svoj vsakdan.

Če bi se vrnila v čas, ko ste doživeli prvo menstruacijo, kaj bi si rekla?

Tako pač je in s tem boš živela najverjetneje do menopavze. Vsak mesec. Verjetno tudi bi si rekla vzami si čas za počitek, ampak takrat tega ni bilo, samo akcija.

Kaj bi povedali svojemu otroku o menstruaciji?

Že zdaj mu pravim, da mamica ima tisti čas, ko uporablja “pleničke” in ga lepo prosim naj ni jezen name, če se ne morem igrati z njim cel dan. On si to jemlje kot mamica je “malo bubana” ma bo kmalu dobro.

Kateri mit o menstruaciji vam gre še posebno na živce?

Mit, ki mi gre se vedno na živce je, da to “nujno boli”. Mislim, da, če skrbimo za intimno zdravje in smo zdravi ni nujno, da boli, sicer sem seveda razdražljiva tisto obdobje in več pojem (predvsem čokolade) ampak to je to. Letos, da sem sina peljala na bazene sem za tistih par ur uporabila tampon, sicer se ga ne poslužujem.

Kateri izdelki za menstruacijo so bolj pisani na vašo kožo in zakaj?

Zaenkrat in od vedno uporabljam natur vložke in so edini, ki mi pašejo na kožo. Zadnje čase pa razmišljam o skodelici zato sem vesela, da ste začeli pisati o tem, ker sem ravno pred nakupom. Le da se ne znam odločiti, ker je dosti ponudnikov.

S katerimi načini se soočate s težavami med menstruacijo?

Kot sem že zgoraj napisala pomagam si predvsem s tem, da si vzamem čas zase, kar pomeni razvajanje, pojem kaj dobrega in, če mi čas to dopušča tisti dan ne čistim doma in si pogledam kakšno dobro serijo. Če pa pridejo bolečine (1 do 2 X na leto) si pomagam z Nalgesinom in spancem.

Ali uporabljate kakšno aplikacijo za spremljanje menstruacije?

Ne uporabljam nobene aplikacije za spremljanje menstruacije. Nikoli je nisem uporabljala. Niti si ne pišem na koledar, ker je ponavadi točna vsak mesec. In iskreno se tako dobro poznam, da vem po povišanem apetitu, da je na poti.

Kaj bi lahko naredili danes, za nove generacije punc, ki so tik pred tem, da doživijo menstruacijo, da bi jim osvetlili področje?

Puncam bi samo povedala to, da naj se nič ne sekirajo in naj si dovolijo kljub hormonom povedati kaj jim ne paše, si vzeti čas zase v tem obdobju, da se imajo rade in se cartajo. Predvsem pa bi jim rada povedala naj uporabljajo naravna intimna mila in naj poskrbijo za svoje intimno zdravje, ker je to še kako zelo pomembno.

Nuša Gnezda

Nuša Gnezda je diplomirana trenerka, najdete jo lahko na Instagramu.

Kaj pomislite, ko vam nekdo reče »menstruacija« Kaj vam pomeni menstruacija?

Meni menstruacija pomeni 5 vitalni znak, vem kako je biti brez nje in kako se ženska počuti, kot da ji nekaj manjka. In res ji manjka, vitalnost:)

Kako ste dojemali menstruacijo v začetku in kako jo dojemate sedaj?

Sedaj jo dobesedno častim, saj sem imela težave jo dobiti nazaj. V začetku mi je šla seveda na živce:)

Kje ste na začetku dobili največ informacij?

Od mame.

Kakšni so bili vaši občutki ob prvi menstruaciji?

Vesela sem jo bila, saj sem jo dobila pozno, vse sošolke so jo že imele, tako da sem se počutila ponosno :).

Če bi se vrnila v čas, ko ste doživeli prvo menstruacijo, kaj bi si rekla?

To ni nekaj samoumevnega.

Kaj bi povedali svojemu otroku o menstruaciji?

Da je urejen cikel izjemno pomembna stvar, da ni to samo mesečna krvavitev, kakor jo dojema veliko žensk.

Kateri mit o menstruaciji vam gre še posebno na živce?

Da kontracepcijska tabletka uredi menstruacijo.

Kateri izdelki za menstruacijo so bolj pisani na vašo kožo in zakaj?

Menstrualna skodelica. Ker reši en kup nesnage z vložki.

S katerimi načini se soočate s težavami med menstruacijo?

Občasno migrene.

Ali uporabljate kakšno aplikacijo za spremljanje menstruacije?

Ne

Kaj bi lahko naredili danes, za nove generacije punc, ki so tik pred tem, da doživijo menstruacijo, da bi jim osvetlili področje?

Ne vem, kako trenutno poteka ozaveščanje, vsekakor pa še več njega.

Maja Grintal

Maja Grintal je blogerka, najdete jo lahko na Instagramu.

Kaj pomislite, ko vam nekdo reče “menstruacija”? Kaj vam pomeni menstruacija?

Meni to predstavlja zdravje, žensko zdravo telo, nekaj čistega in lepega. Predstavlja mi čas proslavljanja, negovanja, počitka.

Kako ste dojemali menstruacijo v začetku in kako jo dojemate sedaj?

Na začetku mi je bila predstavljena bolj kot neko breme, okoli katerega je bilo veliko sramu in skrivanja pred vložkov pred družinskimi člani. Prav tako mi je povzročala skrb med igranjem košarke, saj sem se baja, da bo kaj prišlo čez.

Kje ste na začetku dobili največ informacij?

Začetne informacije sem dobila od mame.

Kakšni so bili vaši občutki ob prvi menstruaciji?

Bila sem vesela in hkrati presenečena ter radovedna.

Če bi se vrnila v čas, ko ste doživeli prvo menstruacijo, kaj bi si rekla?

Rekla bi: Bravo! In se peljala na sladoled, v kino ter na pico.

Kaj bi povedali svojemu otroku o menstruaciji?

Svojemu otroku bom predstavila menstruacijo kot sveto, to so častile ženske vso zgodovino in je simbol ženskosti. Ter to, da menstruacija ne rabi boleti – če boli, te telo opozarja, da potrebuješ neko spremembo ter posvetiti več časa svojemu zdravju in telesu.

Kateri mit o menstruaciji vam gre še posebno na živce?

Da menstruacija oziroma PMS boli in je to  naravno. PMS ni naraven in menstruacija ne rabi boleti.

Kateri izdelki za menstruacijo so bolj pisani na vašo kožo in zakaj?

Obožujem menstrualno šalčko v kombinaciji s pralnimi vložki.

S katerimi načini se soočate s težavami med menstruacijo?

Občasno se srečam s krči na prvi dan. Ampak to je zelo redko, mogoče 2x na leto. Po navadi se krči pojavijo po zelo napornem in stresnem mesecu. Poleg tega pa imam ob napornih mesecih pred začetkom menstruacije boleče prsi. Predvsem se s tem spopadam tako, da ozavestim stvari, s katerimi sem spravila telo v to stanje. Torej da ozavestim, da je bilo preveč stresa prejšnji mesec. Za krče mi zelo pomaga toplota – torej ali termofor na predel trebuha, ali pa položim roke in pošiljam toploto ter ljubezen. Pri bolečih prsih pa zelo pomaga masaža prsi.

Ali uporabljate kakšno aplikacijo za spremljanje menstruacije?

Ne, poznam kako poteka naravni cikel in ga spremljam sama v svojem koledarčku. Na to temo sem poslušala in prebrala veliko gradiva, zato sem kar samozavestna v svoje poznavanje svojega menstrualnega cikla. Za enkrat še ne spremljam preko metode naravne plodnosti, ampak se bom počasi podala tudi v to.

Kaj bi lahko naredili danes, za nove generacije punc, ki so tik pred tem, da doživijo menstruacijo, da bi jim osvetlili področje?

Definitivno bi želela, da imajo že v osnovni šoli resnično razložen cikel – ne samo zdravstveno, ampak holistično. In da se že na začetku začnejo učiti spremljati svoj cikel po naravni metodi ter da se začne ozaveščati, da so kontracepcijske tabletke za telo zelo slabe. Ter da se menstruacija začne predstavljati kot sveto stvar, vredno proslavljanja, ne skrivanja.

Aleksandra Ernestl

Aleksandra Ernestl je ustvarjalka vsebin, najdete jo lahko na Instagramu.

Kaj pomislite, ko vam nekdo reče “menstruacija”? Kaj vam pomeni menstruacija?

Bolečina, ker sem vedno imela izredno boleče menstruacije.

Kako ste dojemali menstruacijo v začetku in kako jo dojemate sedaj?

Kot najstnica sem bila seveda izredno vesela, saj je to pomenilo, da sem “odrasla” 🙂 Zdaj pa…trenutno sem noseča in vesela, da je nekaj časa ne bo, tako bom rekla :).

Kje ste na začetku dobili največ informacij?

V šoli in od mami.

Kakšni so bili vaši občutki ob prvi menstruaciji?

Končno sem zrela ženska.

Če bi se vrnila v čas, ko ste doživeli prvo menstruacijo, kaj bi si rekla?

Ničesar ne bi spreminjala.

Kaj bi povedali svojemu otroku o menstruaciji?

Razložila bi zakaj pride do tega, da ima menstruacijo vsaka ženska, da ni to ničesar takšnega česar bi se ženska morala sramovati ampak popolnoma normalna naravna stvar.

Kateri mit o menstruaciji vam gre še posebno na živce?

Da so ženske tisti čas v mesecu “bolane”.

Kateri izdelki za menstruacijo so bolj pisani na vašo kožo in zakaj?

Sama uporabljam vložke, ker imam zelo močne menstruacije.

S katerimi načini se soočate s težavami med menstruacijo?

Počitek prva dva dni, prilagojena športna aktivnost, še več tekočine.

Ali uporabljate kakšno aplikacijo za spremljanje menstruacije?

Ne.

Kaj bi lahko naredili danes, za nove generacije punc, ki so tik pred tem, da doživijo menstruacijo, da bi jim osvetlili področje?

Naj si preberejo vse o tej temi, najdejo izdelke, ki ustrezajo njim, naj si naredijo, da jim bo čim bolj udobno v tem času in da bodo čim bolj neobremenjene.

Petra Greiner

Petra Greiner je fizioterapevtka in Slovenka leta 2017, najdete jo lahko na Instagramu.

Kaj pomislite, ko vam nekdo reče “menstruacija”? Kaj vam pomeni menstruacija?

Mejnik.

Kako ste dojemali menstruacijo v začetku in kako jo dojemate sedaj?

Dobila sem jo zelo pozno. V prvem letniku srednje šole. Ampak ob zavedanju, da sem to podedovala po mami, me sploh ni vznemirjalo. Sebe sem dojemala kot koščeno in manj razvito dekle, kar sem verjetno tudi bila. Sedaj jo dojemam kot sopotnico in sem glede na besede ginekologinje v predmenopavzni fazi, ko je postala še manj redna, ob njej so se pojavile bolečine, ki mi niso domače, a se očitno od mene poslavlja.

Kje ste na začetku dobili največ informacij?

Mami sem rekla, da želim knjigo Nerodna leta ob tem pa me je vprašala ali jo res potrebujem. Očitno se ob lastnih izkušnjah ni znala spraviti iz kalupa in z menoj iskreno pogovoriti. Upam, da sem sama svoji hčeri v večjo pomoč.

Kakšni so bili vaši občutki ob prvi menstruaciji?

Zmedeni. Od ponosa, do doslej nepoznanih bolečin v medenici, nekaj sramu, kar je še najbolj žalostno.

Če bi se vrnila v čas, ko ste doživelia prvo menstruacijo, kaj bi si rekla?

Juhej. Postala si ženska. To je treba praznovati. Iz tega boš črpala moč celo življenje. Tudi takrat, ko je na stara leta ne bo več.

Kaj bi povedali svojemu otroku o menstruaciji?

Upam, da sem ji bila v konkretno pomoč, čeprav se posebej o tem na dolgo nisva pogovarjali. Opažam, da je v naši družini očitno z mamo o tem težko govoriti.

Kateri mit o menstruaciji vam gre še posebno na živce?

Nečista ženska.

Kateri izdelki za menstruacijo so bolj pisani na vašo kožo in zakaj?

Absolutno in nujno bombažni (!) vložki.

S katerimi načini se soočate s težavami med menstruacijo?

Na srečo nimam  nobenih resnih težav, razen, da je celo življenje neredna in sem bila posledično prepričana, da bo imela težave z zanositvijo, kot mama, kar pa ni bilo res.

Ali uporabljate kakšno aplikacijo za spremljanje menstruacije?

Eve.

Kaj bi lahko naredili danes, za nove generacije punc, ki so tik pred tem, da doživijo menstruacijo, da bi jim osvetlili področje?

Kot ženska morda ne boš nikoli mama, morda boš imela ducat otrok. To ni pomembno! Menstruacija predstavlja tvojo moč in veličino. In še: uporabljaj ekološke pripomočke in ne pozabi krepiti mišice medeničnega dna.

Bojana Ksela Rose

Bojana Ksela Rose je blogerka, najdete jo lahko na Instagramu.

Kaj pomislite, ko vam nekdo reče “menstruacija”? Kaj vam pomeni menstruacija?

Če pogledamo najprej iz energijskega vidika, menstruacija pomeni mesečno čiščenje. Tega privilegija, ali cikla, kakorkoli želite, moški nimajo. Predvsem pa je to zame simbol ženskosti. Simbol nežnosti, ranljivosti in hkrati največje moči. In kot tako jo moramo pripadnice nežnejšega spola tudi sprejemati. Na ta svet smo bile poslane, da bomo nekega dne nadaljevale svoj rod. In kot mama dveh otrok, četudi 15 let nazaj niti slišati nisem želela, da bi jih imela, lahko povem, da je rojstvo otroka zame najvrednejši trenutek v življenju, ki preseže vse. Kaj se lahko primerja s tem, da tvoje telo, tvoja maternica, kreira novo življenje?

Kako ste dojemali menstruacijo v začetku in kako jo dojemate sedaj?

Ker sem odraščala v zelo neurejenih razmerah, so se menstrualne težave pojavile že zelo zgodaj. Menstrualne težave so vselej povezane s partnerskimi odnosi, bodisi v družini ali kasneje s partnerjem. Posledično menstruacije seveda nisem marala in sem jo zavračala. Vsak mesec sem se bala kdaj bo prišla. Zavračala sem svojo ranljivost. Ženstvenost. Slednje sem dojemala kot nekaj šibkega, neuporabnega. Nekaj, kar te naredi ranljivo. Nekaj kar je odveč in je v napoto. Leta gojenja intenzivnih negativnih čustev so vodila v razvoj hude ginekološke bolezni. Destrukcije lastnih rodil. Danes pri 40-ih, ko počasi sprejemam, da otrok najbrž ne bom imela več, sem hvaležna, da sem ženska. Hvaležna sem za menstruacijo, ter da imam dva čudovita, zdrava, malčka.

Kje ste na začetku dobili največ informacij?

Ko sem bila najstnica še ni bilo interneta, ki bi odgovoril na vsako vprašanje. Takrat smo dekleta večino izvedela od sošolk in prijateljic. O tej temi sem se lahko vselej sproščeno pogovarjala tudi z mamo. O menstrualnih težavah, predvsem o endometriozi pa je bilo takrat še zelo malo znanega.

Kakšni so bili vaši občutki ob prvi menstruaciji?

Ne prav pozitivni. Bila sem na poti v glasbeno šolo, ko sem na stranišču zagledala krvave madeže na spodnjih hlačkah. Takoj sem poklicala mamo in mislim da tudi babico, ki sta malodane skakali od veselja, da sem postala ženska, mene pa je bilo kar malo sram, češ dajmo to pozabit in živet naprej, kot da se ni nič zgodilo. ( Smeh )

Če bi se vrnila v čas, ko ste doživeli prvo menstruacijo, kaj bi si rekla?

Če bi imela znanje in zavest, kot ju imam danes, bi prihod menstruacije z veseljem pozdravila in jo tako tudi vsak mesec nagovorila. Bila bi hvaležna, da sem se razvila v žensko. Svoje telo bi spoštovala in imela do njega drugačen odnos. Nikoli več ne bi zanikala in zavračala svoje biti. Če pogledam nazaj, sem bila zelo nevedna.

Kaj bi povedali svojemu otroku o menstruaciji?

Gotovo bi najprej spregovorila o vsem, kar sem že zapisala zgoraj. Šele nato bi razložila kaj pomenijo cikli, kako se je potrebno zaščititi itd. Pri tem bi seveda močno odsvetovala uporabo kontracepcijskih tablet, ker zaradi hormonov izjemno slabo vplivajo na naše zdravje in puščajo velike posledice. Obstajajo tudi drugi načini zaščite. Ja, tako nekako bi se tega lotila, če bi imela hči in s sinovi je zelo podobno. Jaz sem zelo odprta mama in moj 6 letnik že zelo dobro ve, čemu služi menstruacija. Njegovim letom primerno, se razume. Seveda mu nisem hitela razlagati o seksu in za zdaj verjame, da seme do mamine maternice pride po zraku. Sem mu pa brez oklevanja pokazala video o razvoju otroka v maternici. Od spočetja, do rojstva, ker ga je zanimalo. Otroci razumejo veliko več, kot si mislimo, da razumejo.

Kateri mit o menstruaciji vam gre še posebno na živce?

Nikoli se nisem ukvarjala z miti o menstruaciji. Spomnim pa se, kako so me jezili fantje, ki so se že v osnovni šoli muzali ob spoznanju, da imamo punce menstruacijo, da nam rastejo prsi. Gotovo zato, ker jih doma, v tistem času, nihče o tem ni podučil. To so za dekleta gotovo najtežja leta in iskreno, ne bi se vrnila nazaj.

Kateri izdelki za menstruacijo so bolj pisani na vašo kožo in zakaj?

Razen vložkov, pa še te sem v preteklosti zamenjala za ekološke, ker komercialni vložki vsebujejo belila, ki prav tako negativno vplivajo na naša rodila, na sluznico, ne uporabljam ničesar drugega. Tudi tamponov ne. Menstrualna kri, ki se izloča, mora čimprej iz telesa, ne pa da jo v telesu zadržujemo. Vse to so pripomočki, ki si jih je izmislil človek, zaradi udobja. Če temu sploh lahko rečemo udobje. Vem, da najstnice pogosto posegajo po tamponih, zato bom delila še besede kitajske mojstrice, ki mi je pomagala pri zdravljenju endometrioze: ” Ženska bi se morala izogibati hladnemu, še posebej v času menstruacije. Kopanje in mrzla voda se v času čišče odsvetujeta. Zelo pomembna je tudi hrana, ki jo ženska v rodni dobi uživa. Večino hrane, ki jo užijemo v zahodnem svetu, telo ohlaja in dviguje raven estrogena, hormona ki povzroča največ menstrualnih težav, in vpliva na neplodnost. Mlečne izdelke, belo moko in sladko je treba črtati iz jedilnika.”

S katerimi načini se soočate s težavami med menstruacijo?

Sama težav z menstruacijo nimam več. Ko sem spremenila sebe, način življenja, uredila partnerski odnos, se je menstruacija spremenila in postala taka, kot mora biti. Kaj pomeni zdrava in urejena menstruacija? Kri je svetle, živo rdeče, barve. Traja največ pet dni. Lahko tudi tri. Preobilna menstruacija, ki jo spremljajo izcedki, bolečine, slabosti, bruhanje, opozarjajo na hormonsko neravnovesje. Tudi če je tako, moramo biti hvaležne, da nam telo sporoča, da nekaj ni tako, kot bi moralo biti. Znakov seveda ne smemo spregledati ali jih celo zatreti s protibolečinskimi tabletami.

Ali uporabljate kakšno aplikacijo za spremljanje menstruacije?

Nikoli je nisem uporabljala. Tudi takrat, ko sem želela zanositi je nisem. Prihod menstruacije si vpisujem v telefon. Jo pa uporabljajo skoraj vse moje prijateljice in pravijo, da je super zadeva. 😉

Kaj bi lahko naredili danes, za nove generacije punc, ki so tik pred tem, da doživijo menstruacijo, da bi jim osvetlili področje?

Kaj bi še sporočila dekletom, ki so tik pred tem, da postanejo ženske? Menstruacija je nekaj najbolj naravnega, rodila pa so nekaj najbolj kreativnega. To je pozdrav narave, da je tvoje telo pripravljeno spočeti novo življenje. Sama se ponoči, v postelji, velikokrat zahvalim za ta dar. In tako kot mi je bilo nekoč neprijetno da je prišla, se danes bojim, da jo izgubim…

Eva Peternelj

Eva Peternelj je fitnes trenerka, najdete jo lahko na Instagramu.

Kaj pomislite, ko vam nekdo reče “menstruacija”? Kaj vam pomeni menstruacija?

Pomislim na žensko, ki ni več otrok, torej žensko, ki je odrasla, ki odrašča. In na tisti njen teden, ko je prava ženska, ko je malo drugačna, ko se ženska loči od moških. Tisti teden ko imam menstruacijo, ko je to nekaj normalnega, ko sem mogoče malček bolj občutljiva.

Kako ste dojemali menstruacijo v začetku in kako jo dojemate sedaj?

Ko sem bila mlajša je bila to stvar, o kateri nisem rada govorila, ko je bila to neka takšna stvar, ki bi jo rad skril, ker te je bilo nekakšno sram, da jo imaš. Medtem ko zdaj, se mi zdi to nekaj čisto normalnega, saj imamo to vse ženske, zdrave ženske, v bistvu jo hočemo imeti, ker če je nimaš, pomeni, da telo ni v ravnovesju, da je neka težava. Ampak mislim, da si jo ženske, vsaj tiste, ki pač niso noseče, želijo imeti vsak mesec čim bolj redno. To je zdaj del mojega življenja, kar je čisto normalno, in sem vesela, da jo imam.

Kje ste na začetku dobili največ informacij?

Jaz bi rekla, da mogoče celo v osnovni šoli, kjer smo imeli neka izobraževanja na to temo in pa seveda tudi doma, od mame.

Kakšni so bili vaši občutki ob prvi menstruaciji?

Mislim, da sem bila malček prestrašena, po drugi strani pa vesela, ker so jo imele že vse moje prijateljice, jaz pa še ne. Mogoče bi rekla bolj strah, kot veselje.

Če bi se vrnila v čas, ko ste doživeli prvo menstruacijo, kaj bi si rekla?

Je bil že čas. Da to ni nič takšnega, da je to normalno za vse ženske.

Kaj bi povedali svojemu otroku o menstruaciji?

Da to dobijo vse punce, da je to znak, da nisi več otrok, da odraščaš. Da to pomeni, da je ženska zdrava. Pač nekako bi otroka poučila o tem, kaj to pomeni, in da imamo to čisto vse ženske, in da je to normalno, da ni to nič hudega in groznega, ampak da je to žensko telo.

Kateri mit o menstruaciji vam gre še posebej na živce?

Da ko imaš menstruacijo, se ne smeš kopati. Ampak to pač ni res, ne vem zakaj je prišlo do tega, ali so nam narobe razložili. Ampak jaz sem to razumela, da ko imaš menstruacije se ne smeš kopati, ne smeš v bazen, v morje. Ne vidim razloga, zakaj so nas tako učili.

Kateri izdelki za menstruacijo so bolj pisani na vašo kožo in zakaj?

Jaz uporabljam tampone, ker se z njimi najboljše počutim. Tako da v večini uporabljam le njih.

S katerimi načini se soočate s težavami med menstruacijo?

Vedno imam pri sebi nalgesin. Moram reči, da je zdaj zadnje čase boljše, ne vem v čem je razlog, da se je to umirilo. Ampak sem imela res zelo močne krče. Tisti dan, ko sem dobila menstruacijo sem bila čisto hin. Ampak zdaj je boljše, tudi prvi dan ko jo dobim bolečine niso tako neznosne.

Ali uporabljate kakšno aplikacijo za spremljanje menstruacije?

Ja, to sem pa zelo vesela da uporabljam, in sicer aplikacijo Flo, v katero vsak mesec vpišem kdaj imam menstruacijo, in mi točno preračuna tiste plodne dneve, neplodne dneve, kdaj jo bom naslednji mesec dobila, točno vem kdaj imam ovulacijo. Tako da res zelo dobra stvar.

Kaj bi lahko naredili danes, za nove generacije punc, ki so tik pred tem, da doživijo menstruacijo, da bi jim osvetlili področje?

Jaz bi naredila tako, če je to v osnovni šoli, nek razred, bi združila punce in bi se z njimi pogovarjala o temu, bi jim povedala oziroma razložila vse stvari. Nekako bi jih hotela pomiriti, da to ni nič groznega, da naj se tega ne bojijo, da naj bodo ponosne na to, da so ženske in da imajo to samo ženske, da to pomeni da so zdrave, da je to zdravo telo, da bodo lahko nekega dne imele otroke. Predstavila bi jim vse, pač tudi kako se uporablja tampone, vložke, vse te pripomočke, kako se skrbi za higieno. Vse bi jim razložila, da jih ne bi bilo tega strah.

Katarina Braniselj

Katarina Braniselj je televizijska voditeljica, najdete jo lahko na Instagramu.

Kaj pomislite, ko vam nekdo reče “menstruacija”? Kaj vam pomeni menstruacija?

Pravzaprav na nič posebnega, del življenja, del procesa, del ženske. Tudi nimam posebnega odnosa, moram reči: ja, mesečno je to neprijetnost, zaradi katere poješ kdaj kak protibolečinski tablet, se počutiš malo slabše, ti »uniči« kakšen dan, ampak zelo racionalno gledam nanjo. To so vse bolečine in procesi, ki jim poznaš izvor, veš, da so normalni in bodo minili, in rečem preprosto, so what. Pravzaprav se ne pustim motiti.

Kako ste dojemali menstruacijo v začetku in kako jo dojemate sedaj?

Ni se kej dosti spremenilo; spremenil se je sam cikel, po kontracepciji je šibkejši in manj boleč, je pa zame to res nekaj, kar je del življenja. Nič posebnega, torej.

Kje ste na začetku dobili največ informacij?

Od mame, zagotovo. Doma, torej.

Kakšni so bili vaši občutki ob prvi menstruaciji?

Ne spomnim se, nič posebnega, verjetno. Sem vedela, da bo slej ko prej prišla.

Če bi se vrnili v čas, ko ste doživeli prvo menstruacijo, kaj bi si rekli?

Da ne bo nič šlo skozi hlače, brez skrbi.

Kaj bi povedali svojemu otroku o menstruaciji?

Vse, kar mora vedeti. Torej o tem, zakaj sploh je, biološko, pa potem tehnično, kako rokovati: kako namestiti ščitnike perila, menstrualne skodelice, morda tampone, kaj spregovorila o toksičnem šoku itd.. Se mi pa zdi dobro, da tudi fantom starši povejo, kaj in kako je z menstruacijo, da potem z leti to ne postane tabu tema.

Kateri mit o menstruaciji vam gre še posebno na živce?

Nekako ne sprejemam vedenja žensk, ki menstruacijo dojemajo kot bolezen. Razumem – lahko ima človek bolečine, in to strašne, nikakor pa to ni bolezen.

Kateri izdelki za menstruacijo so bolj pisani na vašo kožo in zakaj?

Poskušam posegati bo naravnih, čisto preprosto, ker imam boljši občutek.

S katerimi načini se soočate s težavami med menstruacijo?

Predvsem skušam to jemati kot del mene, potem vse težave izginejo.

Ali uporabljate kakšno aplikacijo za spremljanje menstruacije?

Uporabljam.

Kaj bi lahko naredili danes, za nove generacije punc, ki so tik pred tem, da doživijo menstruacijo, da bi jim osvetlili področje?

Se mi zdi, da se veliko naredi, tudi v šolah, v okviru zdravstva, je pa res, da nekatere deklice menstruacijo dobijo zelo zgodaj, to jih lahko preseneti; s starši bi bilo verjetno treba veliko delati, da bi znali s svojimi deklicami pravočasno govoriti o tem.

Zala Đurić Ribič

Zala Đurić Ribič je umetnica, najdete jo lahko na Instagramu.

Kaj pomislite, ko vam nekdo reče “menstruacija”? Kaj vam pomeni menstruacija?

Iskreno, je bila moja prva asociacija kri. Sicer, pa mi predstavlja (o)čiščenje.

Kako ste dojemali menstruacijo v začetku in kako jo dojemate sedaj?

Včasih sem jo dojemala, kot šibkost. Zdaj pa kot opomnik, da imam supermoč.

Kje ste na začetku dobili največ informacij?

Pa nikjer v bistvu zares. Spomnim se samo, da smo proti koncu osnovne šole imeli v zdravstvenem domu predavanje o spolni vzgoji, ki ni bila preveč koristna. Spomnim se strahu pred spolno prenosljivimi boleznimi in izbruhe smeha (sploh med fanti) za vsako, ko je sestra izrekla besedo, kondom, menstruacija, ali bog ne daj kateri spolni organ. (smeh)

Kakšni so bili vaši občutki ob prvi menstruaciji?

Malo me je bilo sram povedat doma, veliko pa sem bila tudi ponosna. Počutila sem se neizmerno pomembno.

Če bi se vrnila v čas, ko ste doživeli prvo menstruacijo, kaj bi si rekla?

Ni ti treba uporabljat kod za menstruacijo. Ni ti treba it na trening, če se počutiš šibko. In predvsem, bodi nežna do sebe.

Kaj bi povedali svojemu otroku o menstruaciji?

Da naj bo nežna do sebe, oz. nežen do tistih, ki imajo menstruacijo. Da menstruacija ni ogabna. In da je v bistvu prav lepo izhodišče za rituale.

Kateri mit o menstruaciji vam gre še posebno na živce?

/

Kateri izdelki za menstruacijo so bolj pisani na vašo kožo in zakaj?

Vložki, narejeni samo in zgolj iz naravnih materialov. Za silvestrovo sem dobila menstruacijo in sem prosila fanta, če mi spotoma na pumpi kupi vložke, nisem ga želela obremenjevat in pošiljat na drug konec mesta po naravne pripomočke. Njegovega zaprepadenega izraza ne bom pozabila. Izrekel je en tak žalosten; “ne” in nato “ne boš je v plastiko zavijala.” Jaz pa sem se se malo bolj zaljubila vanj.

S katerimi načini se soočate s težavami med menstruacijo?

V bistvu, moram potrkat v les, so moje menstruacije precej neboleče in mile. Seveda sem utrujena, zato se, kadar se da, počivam in crkljam, pijem veliko tople tekočine, izogibam se napornejših vadb, ki boostajo moško energijo, kot so box in power workouti in se raje odločim za dolg sprehod po gozdu ali jogo.

Ali uporabljate kakšno aplikacijo za spremljanje menstruacije?

Ne.

Kaj bi lahko naredili danes, za nove generacije punc, ki so tik pred tem, da doživijo menstruacijo, da bi jim osvetlili področje?

Že dolgo govorim, da bi si želela uvest, da bi imele vse ženske in dekleta upravičene 3 dni na mesec od šole/službe. Z moškimi smo si enakopravne, ne pa enake, in to je tako lepo.

Veronika Strašek

Veronika Strašek se ukvarja z videoprodukcijo, najdete jo lahko na Instagramu.

Kaj pomislite, ko vam nekdo reče “menstruacija”? Kaj vam pomeni menstruacija?

Menstruacija je zame lep pomen, saj sporoča telesu ženskost in moč. Ne vsakdanja kri, ki je v življenju človeka močnega pomena.

Kako ste dojemali menstruacijo v začetku in kako jo dojemate sedaj?

Prvič sem dobila menstruacijo pri 11 letih, ni bil ravno mavričen prihod le te gospe, zato sem jo v prihodnjih letih najstništva doživljala kot nekaj tragikomičnega, odvečnega, nekaj neprijetnega. Danes, ko imam že dva otroka in je menstruacija moja najboljša prijateljica, ob njenem prihodu zaupam sebi, umirim svoje misli in predvsem telo.

Kje ste na začetku dobili največ informacij?

Na spletu, v knjigah in pri mami.

Kakšni so bili vaši občutki ob prvi menstruaciji?

Neprijetni, imela sem premalo znanja.

Če bi se vrnila v čas, ko ste doživeli prvo menstruacijo, kaj bi si rekla?

Zaupaj si malo bolj, vse bo ok, umiri se ob dnevih menstruacije in več uporabljaj naravnih protibolečinskih sredstev. Več vprašanj naslovi na svojo ginekologinjo. Ne verjemi “po porodu bo boljše” ker to ni nujno da bo, z leti in drugačnim dojemanjem tega pa bo. Zato se informiraj. Pravilno!

Kaj bi povedali svoji hčerki o menstruaciji?

“Dragi moj otrok prijavila te bom na program Agate (rumeno rdeča) – ženska cikličnost in čez ta program greva skupaj – da spoznaš sebe in svoje telo. Veselim se tega.” (punčka) … “če imaš kakršno koli vprašanje ga prosim naslovi najprej name” (fantek ali punčka)”.

Kateri mit o menstruaciji vam gre še posebno na živce?

Da je ženska “bolna” ko ima menstruacijo. Dzizs. Se mi zdi to kar napačna raba besed.

Kateri izdelki za menstruacijo so bolj pisani na vašo kožo in zakaj?

Menstrualna skodelica, pralni vložki in voda. Ker najverjetneje menstruacijo dojemam drugače kot večina žensk.

S katerimi načini se soočate s težavami med menstruacijo?

Načini? Če je pravi odgovor počitek na to vprašanje, naj bo to.

Ali uporabljate kakšno aplikacijo za spremljanje menstruacije?

Ne, spremljam pa svoje telo, ker najbrž bom sebe in svoj ciklus bolj(e) (s)poznala kot aplikacija.

Kaj bi lahko naredili danes, za nove generacije punc, ki so tik pred tem, da doživijo menstruacijo, da bi jim osvetlili področje?

Več profilov o pravilnem informiranju, vse gre naprej vzporedno z virtualnim svetom oz. socialnim življenjem, punce/najstnice/ženske največ informacij iščejo(mo) tam. Influencerke naj za začetek pravilno informirajo svoje sledilke – da bo čim manj negodovanja “ahhhh spet imam tardečo”.

Katka Bogataj

Katka Bogataj je pisateljica, najdete jo lahko na Instagramu.

Kaj pomislite, ko vam nekdo reče “menstruacija”? Kaj vam pomeni menstruacija?

Hmm, pomislim na kri, ki priteče iz mene haha. In pa na nekaj bolečine v prvih dneh.

Kako ste dojemali menstruacijo v začetku in kako jo dojemate sedaj?

V začetku sem jo sigurno dojemala kot sram (kot najstnica) in kot nekaj, kar si želim, da ne bi obstajalo. No tudi sedaj je sicer ne pozdravim z zabavo, ampak jo razumem in spoštujem kot del mojega telesa.

Kje ste na začetku dobili največ informacij?

Mislim, da kar internet. Sicer se je moja mami želela o tem z mano pogovarjat, ampak me je bilo preveč sram – škoda a ne?

Kakšni so bili vaši občutki ob prvi menstruaciji?

Sram. Občutek, da sem umazana.

Če bi se vrnila v čas, ko ste doživeli prvo menstruacijo, kaj bi si rekli?

Verjetno, da je sram zadnji občutek, ki ga rabim čutit. Da je to nekaj popolno normalnega in da bom čez leta na to gledala čisto drugače. In tudi to, da gre vsaka ženska skozi isto stvar, zato je sram odveč.

Kaj bi povedali svojemu otroku o menstruaciji?

Uf v resnici ne vem. Upam, da bo odnos tak, da bomo o tem govorili spontano že mnogo prej in na sam dan menstruacije ne bom potrebovala posebnih litanij. Želim, da moj otrok menstruacijo dojema popolnoma normalno.

Kateri mit o menstruaciji vam gre še posebno na živce?

Da z menstruacijo postaneš ženska. Pa, da to smrdi in da takrat spolni odnosi niso mogoči.

Kateri izdelki za menstruacijo so bolj pisani na vašo kožo in zakaj?

Uf največja zagovornica menstrualne skodelice – lifesaver. Iz več razlogov – je zelo udobna, durabilna in pa predvsem čista za okolje. Hkrati pa prišparaš. 🙂

S katerimi načini se soočate s težavami med menstruacijo?

V resnici nimam nekih težav. En dan krčev, katere pač preguram.

Ali uporabljate kakšno aplikacijo za spremljanje menstruacije?

Ja, Flo.

Kaj bi lahko naredili danes, za nove generacije punc, ki so tik pred tem, da doživijo menstruacijo, da bi jim osvetlili področje?

Mam občutek, da bi sama težko kaj. Prej bi mogoče izobrazila strarše o načinu naslavljanja te teme z otroci.

Tanja Nakov

Tanja Nakov je blogerka, najdete jo lahko na Instagramu.

Kaj pomislite, ko vam nekdo reče “menstruacija”? Kaj vam pomeni menstruacija?

Ob besedi menstruacija pomislim na čiščenje, ki se dogaja v telesu. Pomeni mi obdobje, ko se moje telo na nek način obnovi in ponovno regenerira.

Kako ste dojemalI menstruacijo v začetku in kako jo dojemate sedaj?

Bila sem dobro podučena o njej, saj sem jo dobila kar pozno, načeloma jo pa dojemam enako. Del procesov v telesu ženske.

Kje ste na začetku dobilI največ informacij?

V literaturi, v šolstvu, od sestre in od mame.

Kakšni so bili vaši občutki ob prvi menstruaciji?

Čudni. Čeprav sem veliko vedela o njej, nisem vedela kaj naj pričakujem.

Če bi se vrnila v čas, ko ste doživeli prvo menstruacijo, kaj bi si rekli?

Morda izgleda neprijetno, ampak to je del procesa, ki nekoč omogoči, da si ustvariš družino.

Kaj bi povedali svojemu otroku o menstruaciji?

V ženskem telesu se vsak mesec proizvaja jajček, iz katerega nekoč nastanejo otroci. Če še ni pravi čas, da pridejo otroci, jajček poči in se izloči skozi telo. Naslednji mesec spet nastane nov…

Kateri mit o menstruaciji vam gre še posebno na živce?

Da med menstruacijo ne moreš zanositi.

Kateri izdelki za menstruacijo so bolj pisani na vašo kožo in zakaj?

Že od nekdaj sem navajena vložkov, v srednješolskih časih tudi včasih tamponi, sedaj pa le še vložki. Se mi zdi da gre v teh občutljivih časih še za najmanj invaziven poseg v nožnico.

S katerimi načini se soočate s težavami med menstruacijo?

Na srečo nikdar pretiranih težav. Mogoče malo pmsa, pretiranih bolečin pa ne. Vedno redna, neboleča, le nekaj menstruacij po porodu je bilo bolečih.

Ali uporabljate kakšno aplikacijo za spremljanje menstruacije?

Da. Period tracker.

Kaj bi lahko naredili danes, za nove generacije punc, ki so tik pred tem, da doživijo menstruacijo, da bi jim osvetlili področje?

Kvaliteten pogovor s starši je čisto dovolj.

Katja Stojilkovski

Katja Stojilkovski je blogerka, najdete jo lahko na Instagramu.

Kaj pomislite, ko vam nekdo reče “menstruacija”? Kaj vam pomeni menstruacija?

Nekaj domačega. Navsezadnje jo imam že več kot 20 let in je to nekaj, kar se dogaja vsak mesec. Mogoče se bo slišalo smešno, ampak jaz imam svojo menstruacijo rada. 🙂 Trenutno sem sicer noseča in je nimam, ampak ko sem prenehala jesti kontracepcijske tabletke je v enem trenutku nisem imela 6 mesecev, potem je prihajala zelo redko in šele ko so se hormoni vzpostavili nazaj v NARAVNO stanje (po letu in pol), sem dobila redno menstruacijo. Res se veselim vsake menstruacije, ker neredne (plus vse težave, ki pridejo zraven z neuravnovešenimi hormoni) so res še bolj grozne!!

Kako ste dojemali menstruacijo v začetku in kako jo dojemate sedaj?

Na začetku mi je šla bolj na živce kot sedaj, ker je pač neka stvar s katero se moraš ukvarjat. Ampak kot sem napisala zgoraj – sedaj mi je to normalno, kot dihanje.

Kje ste na začetku dobili največ informacij?

Po moje od mami, prijateljic, ki so jo že imele.

Kakšni so bili vaši občutki ob prvi menstruaciji?

Mogoče sem bila malo prestrašena. Začetne so me tudi precej bolele, nisem znala delati s tamponi, menstrualnih skodelic še ni bilo itd. Čas privajanja. 🙂

Če bi se vrnila v čas, ko ste doživeli prvo menstruacijo, kaj bi si rekla?

To je naravni del življenja – navadi se nanjo. 😄 In ne jej kontracepcijskih tablet.

Kaj bi povedali svojemu otroku o menstruaciji?

Svoji hčerki, ki je stara 2 leti ničesar ne skrivam. Pač me je zasledovala v wc, tudi ko sem uporabljala menstrualno skodelico (to je takšna starost, ko kot starš nisi nikoli sam), zato ji sproti razlagam kaj je kaj, enkrat ji bo jasno. Zanjo to ne bo nikoli tabu. Za moje pralne vložke pravi, da so plenice hahaha.

Kateri mit o menstruaciji vam gre še posebno na živce?

Mogoče niti ni mit o sami menstruaciji, ampak glede na moje izkušnje s kontracepcijskimi tabletkami in propagande, da ti tabletke uredijo menstruacijo (zraven pa še porušijo celoten spolno hormonski sistem in povzročijo še ostale težave na dolgi rok), se mi jih zdi res nevarno predpisovati že tako pogosto.

Kateri izdelki za menstruacijo so bolj pisani na vašo kožo in zakaj?

Meni najbolj ustreza menstrualna skodelica in pralni vložki za tiste res šibke dni. Ne maram vložkov in tamponov.

S katerimi načini se soočate s težavami med menstruacijo?

V bistvu z ničemer, ker nekako nimam težav.

Ali uporabljate kakšno aplikacijo za spremljanje menstruacije?

Ja, že zaradi vseh let nerednih menstruacij.

Kaj bi lahko naredili danes, za nove generacije punc, ki so tik pred tem, da doživijo menstruacijo, da bi jim osvetlili področje?

Meni je zelo pomagalo, da sem imela odprto mamo in prijateljice, ki so naredile to tematiko normalno in vsakdanjo. Če imaš ‘podporo’ bližnjega s katerim se lahko odkrito pogovarjaš, je to najboljše, kar lahko dobiš.

Tajda Vezoti

Tajda Vezoti je blogerka.

Kaj pomislite, ko vam nekdo reče “menstruacija”? Kaj vam pomeni menstruacija?

Meni je menstruacija nekaj popolnoma normalnega. Je “pojav”, ki ga imamo vse ženske.

Kako ste dojemali menstruacijo v začetku in kako jo dojemate sedaj?

Nikoli mi to ni predstavljalo nekih negativnih občutij. Vedno sem vedela, da jo bom dobila na neki točki. Celo komaj sem čakala, saj so jo takrat nekatere sošolke že imele. Zdaj pa je pač “nujno zlo”. Nihče je ni vesel, ker sem v tistih dneh malo bolj razdražljiva, je pa situacija po porodu veliko boljša.

Kje ste na začetku dobilI največ informacij?

Doma, v šoli in na spletu. Mama je vedno odkrito govorila o menstruaciji. Tudi v šoli smo imeli kakšna predavanja na to temo. Ogromno sem pa tudi prebrala na internetu.

Kakšni so bili vaši občutki ob prvi menstruaciji?

Kljub temu, da sem bila “pripravljena”, sem seveda malo onemela ob pogledu na krvave spodnjice. Poklicala sem mamo in skupaj sva rešili zadevo. Se enkrat mi je vse razložila, pokazala kako zamenjati vložek, kako ga zložiti itd.

Če bi se vrnila v čas, ko ste doživeli prvo menstruacijo, kaj bi si rekli?

Da je to prva izmed mnogih. (hec) Da je to nekaj normalnega in da jih bom imela mnogo in da prej se sprijaznim, da je to del vsake ženske, lažje mi bo.

Kaj bi povedali svojemu otroku o menstruaciji?

Isto kot je meni mama. Da je to normalen pojav in da me ne rabi biti sram ob tej besedi.

Kateri mit o menstruaciji vam gre še posebno na živce?

Da ob menstruaciji ne more ženska zanositi.

Kateri izdelki za menstruacijo so bolj pisani na vašo kožo in zakaj?

Meni osebno vložki. Uporabim tudi tampon, vendar redko. Se pa zelo spogledujem z menstrualnimi skodelicami.

S katerimi načini se soočate s težavami med menstruacijo?

Sama sem pred porodom imela zelo boleče menstruacije in sem jemala Nalgesin Forte prvi dan. Po porodu so pa te bolečine zelo manjše.

Ali uporabljate kakšno aplikacijo za spremljanje menstruacije?

Flo.

Kaj bi lahko naredili danes, za nove generacije punc, ki so tik pred tem, da doživijo menstruacijo, da bi jim osvetlili področje?

Lahko bi jih njihove vzornice povedale več o tem. Tudi fantom.

Petra Sodja

Petra Sodja je ustvarjalka tort, najdete jo lahko na Instagramu.

Kaj pomislite, ko vam nekdo reče “menstruacija”? Kaj vam pomeni menstruacija?

Menstruacija mi zadnje čase pomeni zelo veliko, ker tako vem da je moje telo v ravnovesju in da je zdravo, umirjeno in uravnoteženo.

Kako ste dojemali menstruacijo v začetku in kako jo dojemate sedaj?

Ko sem bila mlajša, sigurno bolj kot »nadlogo«, prav tako ji nisem posvečala veliko pozornosti. V zadnjem času pa si prizadevam da si uredim svoj menstrualni cikel in mi pomeni zelo veliko (glej zgornje vprašanje)

Kje ste na začetku dobili največ informacij?

Od vseh premalo. Največ še od ginekologinje, ampak še vedno ne dovolj.

Kakšni so bili vaši občutki ob prvi menstruaciji?

Bila sem je kar vesela, ker sem jo dobila dokaj pozno…

Če bi se vrnila v čas, ko ste doživeli prvo menstruacijo, kaj bi si rekli?

Da je zelo pomemben pokazatelj da je tvoje telo v ravnovesju.

Kaj bi povedali svojemu otroku o menstruaciji?

Točno to kar bi sebi v zgornjem vprašanju + podala bi ji vse možne informacije ki so na voljo.

Kateri mit o menstruaciji vam gre še posebno na živce?

Mogoče to ko kdaj kakšni moški pokomentirajo – lej ko je ta tečna, ta ima zihr menstruacijo. Ne vem kako bi oni prenašali to krivuljo hormonov ki vpliva na naše počutje.

Kateri izdelki za menstruacijo so bolj pisani na vašo kožo in zakaj?

Vložki. Ne vem zakaj, meni so pač najbolj udobni.

S katerimi načini se soočate s težavami med menstruacijo?

Definitivno vpliva na moje počutje in voljo, ker sem bolj »down« in razdražljiva. Ponavadi že kakšen dan prej in prvi dan potem pa se počutje izboljša.

Ali uporabljate kakšno aplikacijo za spremljanje menstruacije?

Ne, si pa beležim v koledar.

Kaj bi lahko naredili danes, za nove generacije punc, ki so tik pred tem, da doživijo menstruacijo, da bi jim osvetlili področje? 

Težko vprašanje. Mislim da že pogovor in informiranje o tem kako pomembne so te zadeve veliko pomaga. Super je da se o tem piše tudi na soc. omrežjih, ki ga večinoma mladih punc uporablja. In da so informacije res preverjene. Pa tudi to, da se bi o tem več govorilo že v šoli (mogoče se zdaj že, ne vem sicer ker nima otrok) in navsezadnje tudi pri ginekologu.

Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar je igralka, najdete jo lahko na Instagramu.

Kaj pomislite, ko vam nekdo reče “menstruacija”? Kaj vam pomeni menstruacija?

Pomeni “ ženska zadeva “. Nekaj, kar me je bolelo, kar je lahko tudi smrdelo. Menstruacija je bila zame nočna mora in nekaj, o čemer, če se le da, se ne govori. Še danes mi je neprijetno, če se kakšna ženska preveč razgovori o menstruaciji v mešani družbi. Ampak, časi se spreminjajo!

Kako ste dojemali menstruacijo v začetku in kako jo dojemate sedaj?

V začetku sem jo dojemala negativno, kot nujno zlo. Zdaj je že del mojega  bivšega življenja in gledam nanjo kot na normalen del življenja ženske.

Kje ste na začetku dobili največ informacij?

Na začetku nisem dobila nobenih informacij.

Kakšni so bili vaši občutki ob prvi menstruaciji?

Ko sem dobila prvo menstruacijo sem bila šokirana. Krvav madež v hlačkah sem skrivala cel dan. Zvečer sem prestrašena povedala mami, ki mi je dala debel zavoj okornih, debelih vložkov in mi rekla, da bo zdaj tako vsak mesec. In, da moram zdaj pazit, da ne dobim otrok. Zakaj in kako, mi ni povedala. Povedale so mi sošolke.

Če bi se vrnila v čas, ko ste doživeli prvo menstruacijo, kaj bi si rekla?

Ah, jasno, da bi se veselila dogodka, ko deklica postaja cela ženska. Rekla bi si, deklici v meni, da je to praznik in povedala kaj se ji dogaja v telesu, kaj to pomeni. Kako je povezana z luno, naravo in, da naj spoštuje svoje telo, ga neguje in vsak mesec praznuje z menstruacijo svoj ženskost.

Kaj bi povedali svojemu otroku o menstruaciji?

Jaz sem rodila samo fante, pa sem tudi njim, ko so me spraševali o spremembah v telesu v puberteti, enako skrbno razložila spremembe v moškem telesu in ženskem telesu. O tem, da je treba spoštovati fizične razlike, da je telo celota, da se fizično, psihično in mentalno v telesu ne da ločiti.  Da nas menstruacija vsak mesec spomni, kako zelo smo del narave, del življenjskega kroga.

Kateri mit o menstruaciji vam gre še posebno na živce?

Da je menstruacija znak šibkosti.

Kateri izdelki za menstruacijo so bolj pisani na vašo kožo in zakaj?

Ko sem še imela menstruacijo, sem najrajši uporabljala tampone. Nekateri so me opozarjali, da je to preveliko nasilje nad telesom in, da so “ plastični “. Danes vidim, da so tudi tamponi lahko 100% naravni, tudi vložki…meni je veliko pomenilo to, da sem mobilna, da se ne počutim utesnjeno. Slišim tudi, da obstajajo skodelice, da ženske vse bolj prisluškujejo svojemu telesu, ga razumejo. Slišim tudi, da bolečine niso nujni del menstruacije, da te bolečine nekaj pomenijo…zelo je drugače!

S katerimi načini se soočate s težavami med menstruacijo?

Jaz sem goltala tablete proti bolečinam in preživela. Ker me je menstruacija skoraj vedno bolela, ker je bila neredna, sem skoraj celo življenje jemala anti-baby pilule. Šele danes se zavedam, kaj sem počela svojemu telesu. Nikoli si nisem vzela bolniške zaradi boleče menstruacije. Mislim tudi, da menstruacija v bistvu ne sme boleti, če si zdrav, uravnovešen, v harmoniji in zato ne sme biti izgovor, da ne delaš. Če boli, je treba poiskati vzrok. Zenska mora poskrbeti v tem času zase, jaz sem bila zelo, zelo občutljiva. Proti koncu sem se že znala izogniti prevelikim pritiskom v času svoje menstruacije.

Ali uporabljate kakšno aplikacijo za spremljanje menstruacije?

Nekoč sem si zapisovala v koledarček…

Kaj bi lahko naredili danes, za nove generacije punc, ki so tik pred tem, da doživijo menstruacijo, da bi jim osvetlili področje? 

Znanje je moč in to je moj edini odgovor!

Tara Zupančič

Tara Zupančič je ustvarjalka in televizijska voditeljica, najdete jo lahko na Instagramu.

Kaj pomislite, ko vam nekdo reče “menstruacija”? Kaj vam pomeni menstruacija?

Večino časa se spomnim na bolečine, ampak v zadnjih letih skušam to spremeniti že v mislih v nekaj dobrega – v moč, ki jo imamo le ženske, v telo, ki je sposobno tega.

Kako ste dojemali menstruacijo v začetku in kako jo dojemate sedaj?

Kot sem rekla, se ta dojemanje spreminja z odraščanjem. Tako fizičnim, kot mentalnim. Včasih so nas učili, da je takrat ženska v slabšem, šibkem položaju in dekleta (vsaj jaz) smo to tako ponotranjila, da sem se zelo dolgo tudi sama počutila izredno ranljivo. A sem to sedaj spremenila v nekaj drugega. To je čas, ko dejansko moram še bolj poslušati svoje telo, ker rabi mir. Rabi, da ga slišim.

Kje ste na začetku dobili največ informacij?

Pri prijateljicah. Starejših in bolj izkušenih.

Kakšni so bili vaši občutki ob prvi menstruaciji?

Precej čudni. Imela sem občutek, da sedaj pa nisem več otrok. Ni mi bilo všeč.

Če bi se vrnila v čas, ko ste doživeli prvo menstruacijo, kaj bi si rekla?

Da je to začetek spoznavanja sebe, kot žensko in da je v tem nekaj lepega.

Kaj bi povedali svojemu otroku o menstruaciji?

Najprej ji ne bi že vnaprej vgradila strahu in občutka, da je to nekaj slabega. Da si takrat »bolan«. To je nekaj, kar se danes ne oprostim okolici –  kakšno mišljenje je to? Povedala bi jih, da se skozi njo ženska prerojeva, čisti, oživlja in postaja močnejša.

Kateri mit o menstruaciji vam gre še posebno na živce?

Točno ta – »Ona je pa bolna.« Prav sovražim ga, haha.

Kateri izdelki za menstruacijo so bolj pisani na vašo kožo in zakaj?

Vsi, samo da so bombažni in naravni. Čez dan pa definitivno tamponi,  vedno se šalim, da ne maram, da »rdeča reka luči, mimo mene hiti.«

S katerimi načini se soočate s težavami med menstruacijo?

Z vse vrstnimi resnično. Imam kar boleče in naporne dneve, sploh če se v tem času ne poslušam in preobremenjujem svoje telo. Da o nihanju hormonov in razpoloženju ploh ne govorim. Resnično mi pomaga samo ta »sprava« s svojim telesom, da mu dovolim vse kar takrat potrebuje. Pa naj bo to hrana, počitek, smiljenje sami sebi.. res karkoli on hoče. To najbolj deluje. Čeprav večino časa pač posežem po analgetikih in naravnih sredstvih proti bolečinam in se mi potem rahlo »šmirgla« hahaha.

Ali uporabljate kakšno aplikacijo za spremljanje menstruacije?

Ja, Flo.

Kaj bi lahko naredili danes, za nove generacije punc, ki so tik pred tem, da doživijo menstruacijo, da bi jim osvetlili področje

Govorila bi o tem, brez nekega občutka, da ne smem. Oziroma, da je to neka tabu tema, da je to nekaj v kar posegamo in je rezervirano samo za nas ženske v toplini našega doma. Verjetno bi bilo dobro, da bi mlade punce dobile občutek, da niso edine, kar sicer verjamem da vedo, ampak bolj v smislu mišljenja in dojemanja same menstruacije in vsega kar paše zraven.

Nina Puhek

Nina Puhek je ustvarjalka, najdete jo lahko na Instagramu.

Kaj pomislite, ko vam nekdo reče “menstruacija”? Kaj vam pomeni menstruacija?

Menstruacijo smatram kot neko čiščenje. 

Kako ste dojemali menstruacijo v začetku in kako jo dojemate sedaj?

Enako jo dojemam. Nekako kot “nujno zlo” hehe, oz. kot žensko zadevo aktivnega obdobja.

Kje ste na začetku dobili največ informacij?

Od žensk moje družine.

Kakšni so bili vaši občutki ob prvi menstruaciji?

Ko sem jo dobila prvič pri 13. letih sem bila zares vesela, da sem postala zenska, kot da bi en velik preskok k odraslosti naredila v glavi.

Če bi se vrnila v čas, ko ste doživeli prvo menstruacijo, kaj bi si rekli?

Uporabljaj menstrualno skodelico, najboljša in najbolj čista zadeva.

Kaj bi povedali svojemu otroku o menstruaciji?

To je naravni proces, noben bav bav, sprejeti ga je potrebno, takrat se umiriti in ne naprezati ker telo postane v tem obdobju šibkejše in potrebuje malo pavze.

Kateri mit o menstruaciji vam gre še posebno na živce?

Noben.

Kateri izdelki za menstruacijo so bolj pisani na vašo kožo in zakaj?

Menstrualna skodelica in hlačke.

S katerimi načini se soočate s težavami med menstruacijo?

Nimam težav.

Ali uporabljate kakšno aplikacijo za spremljanje menstruacije – katero?

Uporabljam P.D.

Kaj bi lahko naredili danes, za nove generacije punc, ki so tik pred tem, da doživijo menstruacijo, da bi jim osvetlili področje? 

V šoli predstaviti hitro in enostavno razlago o procesu, pripomočkih in uporabi, o spremljanju zdravega cikla in o morebitnih težavah s krči, migrenami itd. in kako si pomagati.

Sara Srakar

Sara Srakar je fizioterapevtka, ki na svojem Instagram profilu govori o svojih izkušnjah iz materinstva in nosečnosti (Veliko koristih informacij!).

Kaj pomislite, ko vam nekdo reče “menstruacija”? Kaj vam pomeni menstruacija?

Glede menstruacije imam sama zelo mešane občutke. Gre za neko normalno stvar o kateri mi ni nikoli nerodno govorit. Ko me zaradi nje boli trebuh bom brez zadržkov povedala, da imam “fešto” (menstruacija po primorsko). Je nekaj naravnega in hkrati zelo lepega saj je to en od znakov plodnosti. To je nekaj, kar nas ločuje od nasprotnega spola in nam omogoča, da dobimo najlepši naziv na svetu -mama.  Ima pa menstruacija žal tudi grde plati. Sem ena tistih, ki ob vsaki krvavitvi občuti bolečine v maternici in v križu. Ob njeni prisotnosti sem bolj razdražena in slabše spim.

Kako ste dojemali menstruacijo v začetku in kako jo dojemate sedaj?

Pred prvo krvavitvijo je bila menstruacija zame ena izmed tabu tem. Tudi potem sem potrebovala nekaj časa, da sem to stanje sprejela. Kot že omenjeno pa je moj pogled nanjo sedaj čisto drugačen.

Kje ste na začetku dobili največ informacij?

Iskreno se niti ne spomnim od kje sem dobila informacije. Vem pa, da se o tem ni veliko govorilo. Sošolke so ena za drugo govorile, da so jo dobile in takrat sem dobila največ informacij, ki so me zanimale. Ker sem iz zdravstvenih vod pa sem to področje podrobno predelala kasneje na faksu.

Kakšni so bili vaši občutki ob prvi menstruaciji?

Sama sem želela menstruacijo pred starši prekriti, ker mi je to predstavljalo velik občutek sramu. Žal (bolj na srečo 😅) pa se je prva krvavitev pojavila na družinskem pikniku, kjer nisem imela druge izbire kot to, da grem do mame in jo prosim za vložek.

Če bi se vrnila v čas, ko ste doživeli prvo menstruacijo, kaj bi si rekli?

Ni važno kaj bi si rekla, ker mi takrat ob tistem mišljenju noben nasvet nebi pomagal oz. mi nebi spremenil občutka. To obdobje je res zelo občutljivo že zaradi samega spreminjanja telesa (poraščenost, rast dojk, nabiranje oblogic, mozolji…) poleg tega pa hormoni niso na tvoji strani. Res bi bilo dobro, da bi se o teh stvareh več govorilo in bi na tak način zmanjšali tako grozne občutke tega naravnega obdobja.

Kaj bi povedali svojemu otroku o menstruaciji?

Oti bom vedno govorila o svojih občutkih glede menstruacije in ji dala vedet, da je to nekaj naravnega. Ker poznam samo anatomijo bi ji na prijazen način brez olepševanja narisala in razložila zakaj je ta ženski organ tako zelo čudovit.

Kateri mit o menstruaciji vam gre še posebno na živce?

To, da se med menstruacijo ne da zanositi. Sama sicer nisem imela nikoli težav s tem, ker sem na kontracepciji. Vem pa, da veliko parov uporablja naravno kontracepcijo in niso o določenih stvareh dovolj seznanjeni.

Kateri izdelki za menstruacijo so bolj pisani na vašo kožo in zakaj?

Od samega začetka uporabljam Always vložke. Te je mama kupovala in na te sem se navadila. Ko sem imela obdobje skoraj trimesečnega krvavenja pa sem se navadila uporabljati tudi tampone saj je bila drugače koža spodaj zaradi konstantne krvi razdražena in vneta.

S katerimi načini se soočate s težavami med menstruacijo?

Ko dobim menstruacijo sem najprej žalostna zato morem prvo poskrbeti za žalost 😅 rada pojamram partnerju in mi je takoj lažje. Vzamem 2 Nalgesina ali pa enega forte in s tem preprečim hujše krče, na križ pa si dam kdaj pa kdaj termofor.

Ali uporabljate kakšno aplikacijo za spremljanje menstruacije – katero?

Nimam nobene aplikacije. Uporabljala sem samo Flo pred nosečnostjo za beleženje ovulacij.

Kaj bi lahko naredili danes, za nove generacije punc, ki so tik pred tem, da doživijo menstruacijo, da bi jim osvetlili področje? 

K nam je v šolo prišla zdravstvena delavka in imela predavanje glede teh tem. Menim, da bi bilo dobro narediti eno predavanje prvo ločeno fanti in punce tako, da bi se med pogovorom bolj sprostili in temo res z zanimanjem obdelali. Lahko bi pripravili kako predstavitev in jo predstavili drugemu spolu nato pa se o vsem pogovorili in na ta način začeli govorit o teh temah. Dobro bi bilo, da bi bilo takih predavanj več in da bi se o tem nasploh veliko govorilo.

Maruša Bračun

Maruša Bračun je komentatorka, najdete jo lahko na Instagramu.

Kaj pomislite, ko vam nekdo reče “menstruacija”? Kaj vam pomeni menstruacija?

Ta besede mi pomeni: da sem ženska, da sem lahko zaradi menstruacije mamica.

Kako ste dojemali menstruacijo v začetku in kako jo dojemate sedaj?

Ko sem bila mlajša mi je bilo to nekaj, o čemer smo morali biti tiho, skrivati, na skrivaj kupovati vložke, bilo me je sram. Zdaj vem, da je to nekaj, kar me naredi žensko, nekaj kar je naravno in nikakor ni tabu tema.

Kje ste na začetku dobili največ informacij?

Največ informacij sem dobila od svoje mami in prijateljice, saj takrat še ni bilo popularno brskanje po spletu.

Kakšni so bili vaši občutki ob prvi menstruaciji?

Ustrašila sem se, pa vendar sem takoj vedela kaj to je, saj sva se z mami o tem že prej pogovarjali. Bilo mi je čudno, da bom imela menstruacijo tako pogosto in da bom uporabljala vložke. Niso mi bili prijetni.

Če bi se vrnila v čas, ko ste doživeli prvo menstruacijo, kaj bi si rekli?

Rekla bi si; postala si ženska, si ženstvena in močna. Naj te ne bo sram.

Kaj bi povedali svojemu otroku o menstruaciji?

To je nekaj normalnega, s tem postaneš ženska, ki ima lahko otroke. To nas dela posebne in močne. Naj te ne skrbi in naj te ne bo sram. Pokazala bi ji kako zgledajo vložki, tamponi, menstrualna skodelica in hlačke, ter ji prepustila da se odloči kateri izdelke bo uporabljala in da je potrebno intenzivno skrbeti za higieno.

Kateri mit o menstruaciji vam gre še posebno na živce?

Da se je potrebno izogibati športu. Kar definitivno ne drži, saj telesna aktivnost pripomore k manj intenzivnim krčem.

Kateri izdelki za menstruacijo so bolj pisani na vašo kožo in zakaj?

Vedno sem uporabljala vložke, tamponov nisem nikoli marala. Odkar pa sem odkrila menstrualne hlačke, jih ne zamenjam za nič na svetu!

S katerimi načini se soočate s težavami med menstruacijo?

Izrazitih težav nimam. Pred menstruacijo sem malo bolj razdražljiva. Prve dva dni pa imam zelo močen tok. Dokler sem uporabljala vložke, je bilo to res moteče saj sem se počutila umazano, to težavo sem rešila z menstrualnimi hlačkami.

Ali uporabljate kakšno aplikacijo za spremljanje menstruacije – katero?

Aplikacij ne uporabljam, zapisujem si v koledar na telefonu.

Kaj bi lahko naredili danes, za nove generacije punc, ki so tik pred tem, da doživijo menstruacijo, da bi jim osvetlili področje

O tem se more veliko govoriti, razbijati mite. Jaz bi recimo predlagala vodič z nasveti, ki bi ga lahko prebrala vsaka mlada punca pred menstruacijo. Predvsem pa o tem odkrito govoriti tudi pred moškimi.

Špela Štamol

Špela Štamol je urednica, najdete jo lahko na Instagramu.

Kaj pomislite, ko vam nekdo reče “menstruacija”? Kaj vam pomeni menstruacija?

Pomislim na žensko, na moč rojevanja in čiščenje. Povezujem jo z materinstvom in čeprav jo simbolizira kri,  ki jo sicer težko prenašam.

Kako ste dojemali menstruacijo v začetku in kako jo dojemate sedaj?

Na začetku sem premalo vedela o tem, zakaj jo imamo punce, a sem še preden sem postala ženska želela menstruacijo – kot dokaz, da odraščam. Sedaj je zgolj en del cikla, del življenja vsake ženske.

Kje ste na začetku dobili največ informacij?

Od mame in sestre.

Kakšni so bili vaši občutki ob prvi menstruaciji?

Zelo mešani, dobila sem jo zadnja zaradi hormonskih in motenj hranjenja. Pravzaprav je prvo menstruacijo sprožila hormonska terapija. In bila sem vesela.

Če bi se vrnila v čas, ko ste doživeli prvo menstruacijo, kaj bi si rekla?

Vse bo v redu, zdaj je tu in bo tudi ostala. (Smeh.)

Kaj bi povedali svojemu otroku o menstruaciji?

Razlagati na široko o sami biologiji in življenjskih ciklih se mi na začetku ne zdi toliko pomembno kot zaupanje mami, da ji otrok lahko pove vse, kar ga muči oz. vpraša vse, ne glede na leta in težave. V kolikor tega ni, ni medsebojne podpore in lahko tudi takšna stvar, kot je menstruacija, povzroči travmo. Nepotrebno.

Kateri mit o menstruaciji vam gre še posebno na živce?

Ne gledam na življenje skozi mite in jemljem življenje takšno, kot je. In takšno je lepo.

Kateri izdelki za menstruacijo so bolj pisani na vašo kožo in zakaj?

Vložki, ker najmanj ovirajo proces in ob pravi uporabi narekujejo, da veliko pozornosti namenimo higieni v tistih dneh.

S katerimi načini se soočate s težavami med menstruacijo?

Nimam težav, pri bolečinah pa se moram včasih ustaviti. Manj športa, več gretja predela trebuščka in malo več nežnosti do svojega telesa.

Ali uporabljate kakšno aplikacijo za spremljanje menstruacije?

Ne, poznam svoje telo in točno vem, kdaj gre skozi ovulacija in kdaj bo nastopil prvi dan menstruacije. Ne glede na datum.

Kaj bi lahko naredili danes, za nove generacije punc, ki so tik pred tem, da doživijo menstruacijo, da bi jim osvetlili področje

Nujno se moramo ženske o tem pogovarjati. Pogovarjati na glas, saj nam generacije sledijo in tisto, kar slišijo od okolice, je normalno, kar pa se skriva, je tabu. Nepotreben tabu! Vesele moramo biti, da smo ženske in k temu spada tudi urejen cikel in delovanje hormonov. Kot mama morda gledam drugače na to, ne vem.

Nastja Kramer Pesek

Nastja Kramer Pesek je lastnica spletne trgovine, najdete jo lahko na Instagramu.

Kaj pomislite, ko vam nekdo reče “menstruacija”? Kaj vam pomeni menstruacija?

Moja prva asociacija je bolečina. Na splošno se mi pa zdi to ena zelo fajn zadeva in vesela sem, da imam redno menstruacijo ter da nikoli nisem imela nobenih problemov. To predstavlja znak, da si zdrava in da je vse okej s teboj in imaš lahko otroke. Vedno sem bila vesela ko sem jo dobila. Trenutno je še nimam, ker dojim. Skratka, menstruacija je zelo pozitivna stvar.

Kako ste dojemali menstruacijo v začetku in kako jo dojemate sedaj?

Sprva mi je bilo zelo nerodno. Je pa že nekje 20 let od moje prve menstruacije. Mi je bilo pa seveda bolj nerodno kot sedaj. Ko si najstnik ti je to nekaj ogabnega in se sprašuješ zakaj moraš imeti to, pa še boli po vrhu. Nikakor je nisem jemala tako pozitivno kot pa jo danes.

Kje ste na začetku dobili največ informacij?

Dobila sem jih od mami, kar mi je zelo dobro, saj sva se lahko odprto pogovarjali vedno o tem. Mami mi vedno vse razloži. Meni je bilo sicer malo nerodno, ko mi je to razlagala ampak po drugi strani mi je bilo pa super, ker mi ni bilo potrebno iskati drugje teh informacij. Je pa tako, da se pri veliko sošolk doma o tem niso pogovarjali, kar mi je prav žalostno, da gre za takšno tabu temo.

Kakšni so bili vaši občutki ob prvi menstruaciji?

Žal se ne spomnim. Težko kaj odgovorim.

Če bi se vrnila v čas, ko ste doživeli prvo menstruacijo, kaj bi si rekli?

Rekla bi si, da je to nekaj pozitivnega, da je to fajn in da sem zdrava. Da to ni nič  kaj takega in spornega.

Kaj bi povedali svojemu otroku o menstruaciji?

Razložila mu bom kako stvari potekajo, kaj to je, zakaj je to pomembno,  seveda tako da bo razumel.

Kateri mit o menstruaciji vam gre še posebno na živce?

Predvsem to, da nekdo pomisli, da je menstruacija nekaj ogabnega. To se mi zdi, da je na en način zelo narobe.

Kateri izdelki za menstruacijo so bolj pisani na vašo kožo in zakaj?

Jaz uporabljam tampone, uporabljala sem tudi menstrualno skodelico, vložke. Vse sem probala a še vseeno mi najbolj odgovarjajo in se najboljše počutim s tamponi.

S katerimi načini se soočate s težavami med menstruacijo?

Moram reči, da imam srednje boleče menstruacije, ni pa tako boleče, da bi morala doma obležat. Jaz vedno, ko vem da jo bom dobila, vzamem eno tableto (Lekadol ali pa kaj takšnega) in potem zadeva hitro mine. Skratka, ne trpim. Drugih težav pa nimam, vse štima.

Ali uporabljate kakšno aplikacijo za spremljanje menstruacije – katero?

 Uporabljam aplikacijo a ne vem kako se ji reče.

Kaj bi lahko naredili danes, za nove generacije punc, ki so tik pred tem, da doživijo menstruacijo, da bi jim osvetlili področje

Dobro je, da bi se o tem čim več javno govorilo. Super je, ko vaša ekipa Kunapipi to tudi izpostavlja. Res pa je, da se o tem govori čedalje več, tudi drugje.

Teja Jugovic

Tejo Jugovic lahko najdete na Instagramu.

Kaj pomislite, ko vam nekdo reče “menstruacija”? Kaj vam pomeni menstruacija?

Meni osebno čisto nič – menstruacija je normalen mesečni proces pri ženski, zaradi katerega smo sposobne tudi roditi. Je mesečna krvavitev, ki pride. Je pa res, da se jaz z menstruacijo malce drugače povezujem, glede na to da nisem imela redne menstruacije in je bila povezana z neplodnostjo. Tako da vam zelo priporočam, da si ogledate tudi moj video in v njemu lahko vidite, kaj meni pomeni menstruacija.

Kako ste dojemali menstruacijo v začetku in kako jo dojemate sedaj?

Menstruacijo sem dobila zelo pozno, mislim da pri 17 letih. Pred tem so vse moje sošolke že dobile svoje krvavitve, tako da sem bila takrat zelo srečna in tudi moja družina. Potem sem menstruacijo izgubila oz. so bile zelo neredne (na 3 ali 4 mesece) in sem začela zato tudi s kontracepcijo, da bi imela redne menstruacije. Po 12 letih sem dobila menstruacijo nazaj in od takrat jo imam sedaj že 10 let in redno. Dala mi je tudi moja dva otroka in jo imam kar rada, s tem da pred otroci nisem niti čutila bolečin, sedaj pa točno vem kdaj pride. Je kar boleča moram reči.

Kje ste na začetku dobili največ informacij?

Definitivno od moje družine in pa seveda od ginekologinje. Kakor sem že rekla, imela sem policistične jajčnike in sem zaradi tega morala h ginekologinji, da mi je ona povedala vse informacije zakaj moram jemati kontracepcijo, zakaj je dobro imeti redne menstruacije in te zadeve.

Kakšni so bili vaši občutki ob prvi menstruaciji?

Bila sem zelo srečna, sploh ker sem jo dobila tako pozno. Spomnim se, da smo imeli šolski ples. Šli smo v diskoteko in takrat so bile še telefonske govorilnice (ni bilo mobitelov) in sem poklicala domov očija in mamico ter sem jima srečno razlagala, da sedaj sem pa tudi jaz ženska.

Če bi se vrnila v čas, ko ste doživeli prvo menstruacijo, kaj bi si rekli?

Čisto nič drugačnega kot takrat. To je bil zame ful en poseben moment in mislim, da bi ga sedaj isto podoživela.

Kaj bi povedali svojemu otroku o menstruaciji?

Moja otroka oba že vesta kaj je menstruacija. Vesta, da mamica 1x mesečno krvavi in poznata tudi hlačke, ki jih uporabljam in skodelico. Vsekakor želim, da se bosta z mano lahko pogovarjala o vsem in jima ne mislim nič skrivati.

Kateri mit o menstruaciji vam gre še posebno na živce?

Sploh ne poznam nobenega mita. Jaz točno vem, kdaj bom dobila menstruacijo, ker sem en teden prej res zoprna, hormonsko se res spremenim. Vse čutim v razpoloženju. In pa tudi mit, da mi takrat zelo prijajo sladkarije, se mi zdi da je to vse res. Nimam nobenega mita, ki bi mi šel na živce.

Kateri izdelki za menstruacijo so bolj pisani na vašo kožo in zakaj?

Imela sem priložnost testirati menstrualno skodelico. Prvo kot prvo, vložki mi gredo na živce, pa tudi tamponi, ker mi izsušijo sluznico. Zato sem pričela iskati alternative in našla sem menstrualno skodelico, ki mi je bila 2 leti zelo v redu potem pa me je začelo malce motiti. Nato sem odkrila menstrualne hlačke Moni Bodi, ki izgledajo zelo lepo in sploh ne veš da gre za drugačne hlačke, ki so seveda podložene z Merino volno in v bistvu jih imaš cel dan gor in lepo vpijajo (nisi umazana, nič ne smrdi). Res sem vesela, da jih imam. Menjaš jih 2x na dan, lepo spereš pod vodo, daš v pranje in to je to.

S katerimi načini se soočate s težavami med menstruacijo?

Moje razpoloženje se zelo spremeni. Sem zelo zoprna, tečna, težim, kompliciram. Takrat je najboljše, da se kar umaknem, čeprav je kar težko, če imaš 2 majhna otroka. Potem pa seveda še bolečine v jajčnikih. Nimam pa nobenih načinov, kako bi se soočala s tem. Vem, da je menstruacija in da bo minilo.

Ali uporabljate kakšno aplikacijo za spremljanje menstruacije – katero?

Ja, že kar nekaj časa uporabljam aplikacijo Flo. Dobro mi je, recimo takrat ko je ovulacija (sicer to čutim v telesu) in potem pogledam v aplikacijo in vidim, da takrat res ovuliram in zakaj me bolijo jajčniki.

Kaj bi lahko naredili danes, za nove generacije punc, ki so tik pred tem, da doživijo menstruacijo, da bi jim osvetlili področje

Naredila sem že veliko na tem področju. Posnela sem že malo morje IG TV-jev, potem je bil na to temo tudi Čaj s Tejo, posnela polurni video o menstruaciji na YouTubu zato, ker je veliko mladih punc, ki mi pišejo, da ne morejo govoriti o tem doma s starši, ker jim je tabu tema. Jaz sem zagovornica, da menstruacija nikakor ni noben bav bav, to je del naš žensk in da so nam dali to z razlogom, ker so vedeli, da samo me lahko mesečno prenašamo mesečne krvavitve (smeh). Ne vem kako bi pa bilo, če bi jo imeli moški haha. To bi bila katastrofa 1x na mesec – po mojem mnenju, bi si vzeli kar bolniško odsotnost haha.

Jaz živim z menstruacijo normalno, ko jo dobim, dam gor Moni Bodi menstrualne hlačke in še vedno sem aktivna ter delam stvari še vedno tako kot prej. Je pa res, da nikoli nisem imela takšnih groznih bolečin, kot nekatere, ki sem jih poznala (npr. niso morale hoditi v šolo). Vse generacije bi na tem področju osvetlila s tem, da bi jim rekla, da to ni nič groznega, naj se o tem pogovarjajo ter da je menstruacija neka lepa zadeva zaradi katere smo ženske potem spodobne imeti otroke, kar je pa nekaj najlepšega na tem svetu.

Katra Špacapan

Katro Špacapan lahko najdete na Instagramu.

Kaj pomislite, ko vam nekdo reče “menstruacija”? Kaj vam pomeni menstruacija?

Menstruacija mi pomeni del življenja, del procesa, del cikla, del mene. Brez menstruacije ni življenja.

Kako ste dojemali menstruacijo v začetku in kako jo dojemate sedaj?

Če sem čisto iskrena, nikoli nisem kaj dosti razmišljala o tem, ker sem to že v začetku sprejela kot
del odraščanja, kot del sebe in tega da sem ženska.

Kje ste na začetku dobili največ informacij?

Seveda od mame, pa tudi od sošolk v osnovni šoli, smo se o tem pogovarjale. Pravzaprav smo bile
zelo odprte med sabo glede tega in smo si veliko povedale.

Kakšni so bili vaši občutki ob prvi menstruaciji?

Čisto prvi občutek je bil na eni strani (čeprav zaradi sošolk veš, da si v tem obdobju) mešanica
šoka – ko kar naenkrat zagledaš kri in na drugi strani pričakovanje nekega novega obdobja –
odraščanja v žensko. Nekakšna življenjska prelomnica.

Če bi se vrnili v čas, ko ste doživeli prvo menstruacijo, kaj bi si rekli?

Naštimaj si vložek malo nižje. :)))) (Glede pozicioniranja sem imela od začetka res nekaj težav,
priznam). Drugače, če se zresnim, pa.. ne vem. Hej, dobrodošla. 🙂

Kaj bi povedali svojemu otroku o menstruaciji?

Moje punce so stare 2, 3 in 4 in pred njimi nikoli nisem skrivala svoje menstruacije, če bo bile
zraven, so pač bile. Vemo kako je s tako majhnimi otroci, povsod ti sledijo. Tako da so vse že
videle kri na vložku. Pravzaprav se jim je zdelo zabavno, da Mimi (najmlajša) ima še pleničko in
mama ima tudi pleničko, samo malo drugačno. No, seveda so me tudi vprašale zakaj je kri in sem
jim povedala tako kot je, na preprost način. Da je to del življenja, del mene, ker sem že odrasla.
Da ko bodo tudi one dovolj zraste, bodo dobile menstruacijo. Enkrat na mesec. In zaradi
menstruacije imaš lahko tudi dojenčka… Zelo poenostavljeno. 🙂

Kateri mit o menstruaciji vam gre še posebno na živce?

Kaj pa vem. Pravzaprav niti ne vem kakšni so miti. Da je menstruacija umazana? To mi je smešno.
Mi je pa malo mimo prepričanje, da je čudno, če moški v trgovini kupi vložke. No, moj mož nima
nobenih težav s tem. Vem pa, da je bilo včasih dojemanje menstruacije drugačno in da v drugačnem okolju še vedno
obstaja kakšno prepričanje, da česa ne smeš, kadar imaš menstruacijo.

Kateri izdelki za menstruacijo so bolj pisani na vašo kožo in zakaj?

Kombiniram tampone in vložke. V dnevih kadar je menstruacija res močna (po sterilizaciji
opažam, da je močnejša) rada posežem po tamponu, ker mi je tako pač lažje, se počutim bolj
prijetno, ob manjši krvavitvi pa vložek. V mlajših letih sem uporabljala izključno tampone.
Razmišljam pa tudi v smeri menstrualne skodelice.

S katerimi načini se soočate s težavami med menstruacijo?

V določenem obdobju sem imela res močne krče in kdaj je bilo neznosno, takrat sem vzela 2
nalgesina. Zdaj ni tako zelo hudo, bi si pa ob neprijetnih krčih privoščila malo umiritve in počitka.
Brez slabe vesti.

Ali uporabljate kakšno aplikacijo za spremljanje menstruacije – katero?

Clue. Pa ga niti ne potrebujem, ker imam urejen ciklus in točno vem in čutim, kdaj prihaja. 🙂

Kaj bi lahko naredili danes, za nove generacije punc, ki so tik pred tem, da doživijo menstruacijo, da bi jim osvetlili področje?

Odprtost glede te teme, pogovori, debate, platforme, kjer se najdejo informacije, nasveti, pomoč.
Instagram profil kot je vaš.

Urška Oman

Urška Oman je ustvarjalka, najdete jo lahko na Instagramu.

Kaj pomislite, ko vam nekdo reče “menstruacija”? Kaj vam pomeni menstruacija?

Menstruacijo asociiram z močnejšo krvavitvijo, bolečinami in pms-om, ki zna biti precej naporen.

Kako ste dojemali menstruacijo v začetku in kako jo dojemate sedaj?

Menstruacijo zdaj jemljem kot mesečni normalen pojav pri vsaki odrasli ženski, včasih pa sem jo dojemala kot neko nujno zlo, bilo me je sram, nismo govorili veliko o tem.

Kje ste na začetku dobili največ informacij?

Največ informacij sem dobila od starejših prijateljic, mame in ginekologa.

Kakšni so bili vaši občutki ob prvi menstruaciji?

Strah in zmedenost, dobila sem jo precej hitro in nanjo res nisem bila pripravljena.

Če bi se vrnili v čas, ko ste doživeli prvo menstruacijo, kaj bi si rekli?

Verjetno bi se poskušala pomiriti in potolažiti, da ni nič narobe z mano.

Kaj bi povedali svojemu otroku o menstruaciji?

Zdi se mi prav, da večkrat odpremo ta pogovor in jim na ta način damo vedeti, da ne gre za noben tabu, ampak za normalen proces odraščanja.

Kateri mit o menstruaciji vam gre še posebno na živce?

“PMS ni resničen”. O, pa še kako je!

Kateri izdelki za menstruacijo so bolj pisani na vašo kožo in zakaj?

Menstrualna skodelica se mi zdi krasen izum – zelena alternativa vložkom, ki varuje okolje in denarnice.

S katerimi načini se soočate s težavami med menstruacijo?

Prvi dan menstruacije si vedno vzamem čas zase in počivam. Takrat imam najhujše bolečine in si privoščim en dan na off.

Ali uporabljate kakšno aplikacijo za spremljanje menstruacije – katero?

Aplikacije ne uporabljam, si pa vpisujem cikle kar v zapiske na telefonu.

Kaj bi lahko naredili danes, za nove generacije punc, ki so tik pred tem, da doživijo menstruacijo, da bi jim osvetlili področje?

V iskreni komunikacijo je ključ. Več bi se pogovarjali o menstruaciji in jo poskušali s tem detabuizirati.

Andreja Jernejčič

Andreja Jernejčič je navdušena popotnica, inštruktorica joge in na prvem mestu mama, najdete jo lahko na Instagramu.

Kaj pomislite, ko vam nekdo reče “menstruacija”? Kaj vam pomeni menstruacija?

Krvavitev, odraščanje, iniciacija v žensko.

Kako ste dojemali menstruacijo v začetku in kako jo dojemate sedaj?

Na začetku malo s strahospoštovanjem in razburjenostjo, občasno z negodovanjem (vedno pride ob “tapravem” času) sedaj pa bolj s ponosom in zavedanjem, da menstruacija pomeni tudi zdravo telo, sposobno zanositve).

Kje ste na začetku dobili največ informacij?

To je bilo še pred dobo interneta, tako da od prijateljic in iz knjig.

Kakšni so bili vaši občutki ob prvi menstruaciji?

Vznemirjenost, navdušenje in KONČNO (saj sem jo dobila pozno glede na ostale prijateljice).

Če bi se vrnili v čas, ko ste doživeli prvo menstruacijo, kaj bi si rekla?

Zdaj imaš moč, super moč, možnost kreirati življenje.

Kaj bi povedali svojemu otroku o menstruaciji?

Resnico. Kako pomembna je mentruacija za obstoj človeštva. Da je sveta. Da je to en najpomembnejših mejnikov v vživljenju vsakega dekleta – iniciacija v žensko.

Kateri mit o menstruaciji vam gre še posebno na živce?

Da je menstruacija umazana, nadležna, da jo moramo prikrivati/skrivati (kakor tudi vložke in ostale higienske pripomočke…)

Kateri izdelki za menstruacijo so bolj pisani na vašo kožo in zakaj?

V zadnjem času bolj trajnostno naravnani izdelki kot so pralni vložki in posodica, želim pa si preizkusiti tudi pralne hlačke, ki vpijajo kri.

S katerimi načini se soočate s težavami med menstruacijo?

Pred nosečnostjo, ko je bila menstruacija bolj boleča, sem v ta namen predvsem poizkusila počivati ta dan in dati telesu čas, da opravi svoje. Kadar to ni šlo, sem posegla po protibolečinskih sredstvih.

Ali uporabljate kakšno aplikacijo za spremljanje menstruacije?

Trenutno ne, sem še bolj old school, in vse zapisujem v rokovnik.

Kaj bi lahko naredili danes, za nove generacije punc, ki so tik pred tem, da doživijo menstruacijo, da bi jim osvetlili področje?

Posebne delavnice in izobraževanja, kjer bi jih podučili o pomenu menstruacije, kakšno moč ima, kako pomembna je za evolucijo. Seveda bi vse to razširila na celoten cikel, ne samo menstruacijo, saj tako bolje spoznamo in razumemo svoje telo.

Vesna Petrović

Vesna Petrović je blogerka, najdete jo lahko na Instagramu.

Kaj pomislite, ko vam nekdo reče “menstruacija”? Kaj vam pomeni menstruacija?

Prva stvar na katero pomislim je plodnost. Sam pomen menstruacije za mene je odraščanje iz deklice v dekle, telesne spremembe, odkrivanje in spoznavanje novega sebe, saj z odraščanjem, hormonskimi spremembami se tudi mi spreminjamo.

Kako ste dojemali menstruacijo v začetku in kako jo dojemate sedaj?

Prvič, ko sem jo zagledala, sem bila prav ponosna. To je tisti prehod, ko prvič zares občutiš, da postajaš ženska. V kasnejših letih je pa zaradi bolečin postala malo naporna a vseeno, vesela sem, da me je vedno spremljal reden cikel. Zadnja leta jo pa skoraj pogrešam, saj sem v zadnjih 6 letih bila 5x noseča.

Kje ste na začetku dobili največ informacij?

Pri mami in v šoli. Kasneje pa sem si pomagala z internetom.

Kakšni so bili vaši občutki ob prvi menstruaciji?

Kot sem že zgoraj navedla, sreča. Bila sem med prvimi v razredu, ki sem dobila menstruacijo in vse punce so mi govorile ”blagor tebi” hehe J

Če bi se vrnila v čas, ko ste doživeli prvo menstruacijo, kaj bi si rekli?

Prav nič. Nekako sem super takrat to sprejela in tudi informacij sem imela dovolj.

Kaj bi povedali svojemu otroku o menstruaciji?

Razložila bi ji kaj je menstruacija in kaj z njo vse pride, zakaj imamo menstruacijo; od plodnosti dalje do odgovornosti, ki se prične z pričetkom spolnih odnosov.

Kateri mit o menstruaciji vam gre še posebno na živce?

To, da če imaš boleče menstruacije pred otroci, bodo neboleče po otrocih. Nikakor ne drži. 🙂

Kateri izdelki za menstruacijo so bolj pisani na vašo kožo in zakaj?

Že kot najstnica sem bila športnica in zaradi tega sem uporabljala večinoma tampone. Zdaj pa vložke ali menstrualno skodelico.

S katerimi načini se soočate s težavami med menstruacijo?

Počitek in topel čaj.

Ali uporabljate kakšno aplikacijo za spremljanje menstruacije – katero?

Še nikoli. Moja menstruacija je bila vedno točna kot ura.

Kaj bi lahko naredili danes, za nove generacije punc, ki so tik pred tem, da doživijo menstruacijo, da bi jim osvetlili področje

Najprej bi jim rekla naj uživajo v otroštvu, kljub temu, da so že dobile menstruacijo, so zelo mlade. Kljub bolečim menstruacijam naj ne posegajo takoj za kontracepcijo. Naj se dobro pozanimajo, katere produkte bodo uporabljale med menstruacijo in posledično čuvajo svoje zdravje.

Katarina Avbelj

Katarina Avbelj je blogerka, najdete jo lahko na Instagramu.

Kaj pomislite, ko vam nekdo reče “menstruacija”?

Osebno mi predstavlja nekaj nadležnega ampak zelo nujnega.

Kaj vam pomeni menstruacija?

Menstruacija mi pomeni, da je moje telo zdravo in sposobno delovati, tako kot “mati narava” hoče.

Kako ste dojemali menstruacijo v začetku in kako jo dojemate sedaj?

Približno tako kot danes – zelo nadležna stvar, a dober pokazatelj, da v telesu vse teče tako kot mora.

Kje ste na začetku dobili največ informacij?

Pri svoji mami. Ker je imela zelo boleče in močne menstruacije, mi je znala dobro svetovati in prikazati kako si lahko pomagam.

Kakšni so bili vaši občutki ob prvi menstruaciji?

Iskreno, sem bila prestrašena in zgrožena nad tem kaj moje telo dela, brez moje zavesti.

Če bi se vrnila v čas, ko ste doživeli prvo menstruacijo, kaj bi si rekli?

Da se je raje hitro navadi, ker bo s tabo še nekaj časa.

Kaj bi povedali svojemu otroku o menstruaciji?

Da obstajajo pripomočki in zdravila, ki ti pomagajo pri bolečinah, ne rabiš trpeti. Obstajajo tehnike in preventivne stvari, ki se jih lahko lotiš preden pride! Termoforji so tvoji prijatelji, kot tudi nalgesini in spasmex. Pij veliko vode in ne skrbi, vložek se ne vidi čez hlače!

Kateri mit o menstruaciji vam gre še posebno na živce?

Med menstruacijo ne moreš zanositi. Ta mislim, da se je že večkrat izkazal za napačnega. Menstruacija ≠ kontracepcija!

Kateri izdelki za menstruacijo so bolj pisani na vašo kožo in zakaj?

Sama uporabljam vložke in menstrualno skodelico.

S katerimi načini se soočate s težavami med menstruacijo?

Veliko pijem in se skušam čimbolj gibati. V skrajnem primeru vzamem tablete za bolečine.

Ali uporabljate kakšno aplikacijo za spremljanje menstruacije?

Imam menstrualni koledar, ki ga uporabljam že vsaj 7 let. Beleži tudi čas plodnosti in spremembe v razpoloženju. Period tracker by Simple design Ltd.

Kaj bi lahko naredili danes, za nove generacije punc, ki so tik pred tem, da doživijo menstruacijo, da bi jim osvetlili področje?

Da ni vse tako lepo in prijetno kot kažejo v reklamah za vložke.  Menstruacija je boleča in  neprijetna, kot tudi občutljiva tema, saj izkušnja ene punce niso enake za vse ostale. Nekatere jo dobijo kmalu in nekatere zelo pozno. Nič ni prav ali narobe, vse ob svojem času. Pogovarjajte se o težavah  z mamo, teto, sestrično, prijateljico.. z osebami ki so jo dobile pred vami. Vsi nasveti so dobrodošli.

Mojca Fatur

Mojca Fatur je igralka, najdete jo lahko na Instagramu.

Kaj pomislite, ko vam nekdo reče “menstruacija”? Kaj vam pomeni menstruacija?

Menstruacija je zame tisti del menstrualnega cikla, ko ženska krvavi. Predstavlja mi dneve, ko se izklopim za zunanji svet in si privoščim poglobljen počitek na vseh nivojih. Opažam, da imam med menstruacijo hitrejši dostop do višjih stanj zavedanja in močno poostreno intuicijo.

Kako ste dojemali menstruacijo v začetku in kako jo dojemate sedaj?

Menstruacijo sem v svojih mlajših letih dojemala zgolj kot krvavitev, ki se je ponavadi pojavila ob najmanj primernih dneh. 😉 Danes pa, kot že rečeno, nanjo gledam kot na dneve, ki mi omogočajo poglobljen stik s sabo.

Kje ste na začetku dobili največ informacij?

Osnovne informacije sem dobila od mame, prijateljic in iz knjige, namenjene odraščajočim dekletom. Vendar so bile vse te informacije zelo tehnične narave, vezane izključno na fizično plat menstruacije.

Kakšni so bili vaši občutki ob prvi menstruaciji?

Nič pretresljivega. Ne morem reči, da sem se je ravno razveselila, nisem se je pa sramovala ali kaj podobnega.

Če bi se vrnili v čas, ko ste doživeli prvo menstruacijo, kaj bi si rekli?

Predvsem bi si povedala, da je pomemben celoten menstrualni cikel in ne samo dnevi, ko krvavimo. Da gremo ženske znotraj enega menstrualnega cikla, zaradi dnevnih sprememb ravni treh glavnih hormonov, skozi različne faze. Da je izredno pomembno, da se znamo opazovati in prisluhniti temu plimovanju znotraj nas. Tako lahko skozi življenje plujemo s tokom, ki nas podpira, namesto da brezglavo drvimo proti toku in se po nepotrebnem izčrpavamo.

Kaj bi povedali svojemu otroku o menstruaciji?

S svojo najstniško hčerjo se veliko pogovarjava o menstrualnem ciklu. Zaradi pomanjkanja informacij in globljega znanja, se na menstruacijo žal večinoma gleda kot na neko nujno zlo. Pomembno se mi zdi, da bi se o ženski cikličnosti izobrazilo tudi fante, ki bi tako zagotovo lažje razumeli svoje partnerke.

 Kateri mit o menstruaciji vam gre še posebno na živce?

Predvsem me žalosti, da se marsikje še danes na menstruacijo gleda kot na nekaj umazanega. Nekaj, česar bi se ženska morala sramovati.

Kateri izdelki za menstruacijo so bolj pisani na vašo kožo in zakaj?

Ker so menstrualni izdelki v neposrednem stiku s sluznico, se mi zdi izredno pomembno, da so čimbolj naravni in pomožnosti iz ekološko pridelanih materialov.

S katerimi načini se soočate s težavami med menstruacijo?

Med menstruacijo nimam nobenih težav. Tiste dni sem samo bolj utrujena, kar pa v resnici ni težava, ker si vedno privoščim menstrualni počitek.

Ali uporabljate kakšno aplikacijo za spremljanje menstruacije – katero?

Ne, nobene.

Kaj bi lahko naredili danes, za nove generacije punc, ki so tik pred tem, da doživijo menstruacijo, da bi jim osvetlili področje? 

Na družbenih omrežjih vidim, da je že kar nekaj žensk, ki so temeljito proučile značilnosti in skrivnosti menstrualnega cikla ter svoje znanje v obliki predavanj in delavnic delijo dalje. Dekletom bi zato priporočila, naj po spletu preverijo čigav način jim je najbližji in se udeležijo kakšnega dogodka.

Manca Andrejc

Manca Andrejc je blogerka, najdete jo lahko na Instagramu.

Kaj pomislite, ko vam nekdo reče “menstruacija”? Kaj vam pomeni menstruacija?

Na menstruacijo od nosečnosti/poroda naprej gledam s popolnoma drugimi očmi. Zdaj sem zanjo hvaležna, jo častim. Brez nje nikoli ne bi imela hčerke.

Kako ste dojemali menstruacijo v začetku in kako jo dojemate sedaj?

Pred tem, torej na začetku, pa sem se spraševala, zakaj za vraga je to potrebno. Zakaj se ženske večji del življenja vsak mesec izgubljajo v nešteto vložkih/tamponih, bolečinah in slabemu počutju …

Kje ste na začetku dobili največ informacij?

Največ informacij sem sprva dobila od starejše sestre in mame.

Kakšni so bili vaši občutki ob prvi menstruaciji?

Prva menstruacija zame ni bila nič travmatičnega. Najprej sem se malo ustrašila, v šoli mi je bilo neprijetno.

Če bi se vrnili v čas, ko ste doživeli prvo menstruacijo, kaj bi si reklia?

Morda bi sama sebi poskušala razložiti, da to ni nič umazanega, česar se je treba sramovati, da je to pač del življenja.

Kaj bi povedali svojemu otroku o menstruaciji?

Pred hčerko menstruacije ne skrivam oz. se ne delam, da kaj takega ne obstaja. Tako je ne bo presenetila kot strela z jasnega, ko jo enkrat dobi. Že ko je bila mlajša, sem ji razložila, da je to del praktično vsake ženske in da imamo ravno zato lahko otroke. Ko bo starejša in bo zadevo bolje razumela, se bova pomenili tudi o tem, da je to neke vrste čiščenje telesa in da je s fizičnim povezan tudi psihični vidik ter da menstruacija ženskam daje moč, ne pa jemlje.

Kateri mit o menstruaciji vam gre še posebno na živce?

Da je to bolezen. Moti me tudi, da je menstrualni tok v reklami prikazan kot neka modra/vijolična, bistra tekočina. Kako naj potem mlade punce sploh vedo, kaj je dejansko na stvari.

Kateri izdelki za menstruacijo so bolj pisani na vašo kožo in zakaj?

Največ uporabljam menstrualno skodelico in pralne vložke.

S katerimi načini se soočate s težavami med menstruacijo?

Občasno kak blagi glavobol ali bolečine v križu, sicer pa močna in dolga menstruacija.

Ali uporabljate kakšno aplikacijo za spremljanje menstruacije?

Da, aplikacija se imenuje Flo.

Kaj bi lahko naredili danes, za nove generacije punc, ki so tik pred tem, da doživijo menstruacijo, da bi jim osvetlili področje?

Predvsem se je treba o tem odkrito pogovarjati, to temo večkrat nasloviti pri pouku, v kaki mladinski knjigi ali seriji. Predvsem mediji in oglaševalci menstruacijo prikazujejo kot nekaj, kar ni. Običajno ne skačemo presrečne z belimi hlačami po nakupovalnem centru, medtem ko nam na vložek kaplja nekaj modrega. Punce si sploh ne morejo ustvariti realne slike. Naj zvedo, da je s tem včasih povezano slabo počutje in kakšen je lahko tok (različnih barv, oblik in gostote). Več bomo odkrito govorili o tem, lažje bo mladim puncam, ki se bodo (prvič) soočale s tem. Pa že samo besedo je treba detabuizirati. Menstruacija, ja. Obstaja, izgovarjajmo besedo, pogovarjajmo se o tem na glas, tega se ni treba sramovati.

Lucija Ćirović

Lucija Ćirović je igralka, najdete jo lahko na Instagramu.

Kaj pomislite, ko vam nekdo reče “menstruacija”? Kaj vam pomeni menstruacija?

Prva misel ob besedi menstruacija je: a imam vložke v bližini?! Menstruacija je pač nekaj s čemer se ženske ubadamo več ali manj vsak mesec od pubertete dalje in bili so trenutki, ko so se dogajale tudi kakšne »nesreče«, ko te je menstra dobila nepripravljeno. Mi pa menstruacija predstavlja žensko plat, žensko energijo. Ker takrat postanemo zelo čuječe in občutljive. Ne nujno v negativnem smislu.

Kako ste dojemali menstruacijo v začetku in kako jo dojemate sedaj?

Menstruacija se skozi leta spreminja. Na začetku je bila bolj boleča, bolj nepredvidljiva (skoraj nikoli ni bila čisto točna in nikoli znaki, da pri prihaja, niso bili enaki), krvavitve so bile močnejše in dlje je trajala (kakšen teden). Nekje vmes se je ustalila in sem že lahko malce predvidevala kakšen bo potek. Sedaj, ko se bližam meni (morda celo že sem tam?), pa je spet postala nepredvidljiva (ni čisto jasno kdaj pride in kako bo močna) je pa krajša (3-4 dni).

Kje ste na začetku dobili največ informacij?

Huh, tega se pa ne spomnim .. Verjetno mi je kaj povedala mama.

Kakšni so bili vaši občutki ob prvi menstruaciji?

Pravzaprav se prve menstruacije sploh ne spomnim. Vem, da se je zgodila v osnovni šoli. Pojma pa nimam kdaj in kako. In že vse življenje imam težave, ko me npr. zdravnik vpraša kdaj se je zgodila prva menstruacija, ker ne vem in se potem izmislim vsakič drug podatek.

Če bi se vrnili v čas, ko ste doživeli prvo menstruacijo, kaj bi si rekli?

Rekla bi si: »Zdaj si pa zapomni kateri datum je danes in kako se počutiš, da boš lahko čez leta znala odgovoriti na vprašanja o tem!«

Kaj bi povedali svojemu otroku o menstruaciji?

Vse. Da je to naravno. Da ni edina, ki jo ima oziroma jo bo dobila. Kako naj si pomaga, če ima močno krvavitev ali močne bolečine. Kateri vložki so najboljši… In pa tudi kako se najbolje opere kri iz hlač.

Kateri mit o menstruaciji vam gre še posebno na živce?

Da si ne smemo umiti las, ko imamo menstruacijo. Ker…? A bi jo čisti lasje prestrašili ali kaj?

Kateri izdelki za menstruacijo so bolj pisani na vašo kožo in zakaj?

Vložki s krilci! Brez kril mi živeti ni. Ko pride tisti dan (ali dva ali tri), ko imam najmočnejše krvavitve, so krilca na vložkih moji rešitelji.

S katerimi načini se soočate s težavami med menstruacijo?

Če imam prehude bolečine v trebuhu ali premočan glavobol, vzamem Lekadol. Vem, da gospe in gospodične za take primere jemljejo močnejše tablete, a jaz tablete na splošno tako redko jemljem, da ko je nuja, en Lekadol zaleže. Pa trudim se čim več počivati. Pri čustvenih izbruhih se pa ne zadržujem in si dam pa duška.

Ali uporabljate kakšno aplikacijo za spremljanje menstruacije – katero?

Včasih sem uporabljala Flo. Trenutno pa nobene. Podatke kar ročno vpisujem v moj papirnati rokovnik.

Kaj bi lahko naredili danes, za nove generacije punc, ki so tik pred tem, da doživijo menstruacijo, da bi jim osvetlili področje? 

Glede na to, da so nove generacije non-stop na računalnikih in pametnih telefonih, bi jim lahko omogočili še več aplikacij. Mogoče naredili kakšno igro ali kviz s to temo. Predvsem pa je pomembno, da se o teh stvareh enostavno čim več pogovarjamo. Glasno.

Maja Pinterič

Maja Pinterič je voditeljica, najdete jo lahko na Instagramu.

Kaj pomislite, ko vam nekdo reče “menstruacija”? Kaj vam pomeni menstruacija?

Menstruacija je zame zelo poseben čas. Meni to pomeni čiščenje telesa, odplakovanje stare energije in čas, ko sem še posebej hvaležna svojemu telesu, da  da mi tako lepo služi.  

Kako ste dojemali menstruacijo v začetku in kako jo dojemate sedaj?

Uh, na začetku mi je bila menstruacija predstavljena kot nekaj nezaželenega, celo čudnega, smešno mi je, ko zdaj pomislim, da mi je včasih kdo rekel ‘’a, menstruacijo imaš, joj boga.’’ To vsekakor ni stvar, ki bi se je morale ženske sramovati, res nasprotno. Danes jo dojemam kot nekaj svetega, kot čas, ko se moje telo čisti, čas, ko se poglobim v svoje telo, počivam, delam to, kar me sprosti. Včasih mi je bilo vedno mučno, ko sem dobila menstruacijo, zdaj pa se je prav veselim.

Kje ste na začetku dobilI največ informacij?

Največ informacij mi je povedala moja mami pa tudi s prijateljicami smo se o tem pogovarjale.  

Kakšni so bili vaši občutki ob prvi menstruaciji?

Prvič sem menstruacijo dobila, ko sem bila sama doma, in nekako se mi zdi, da še nisem prav vedela, kaj se mi dogaja. Mislim, da mi je bilo zelo zanimivo, zdelo se mi je, da sem zdaj še bolj odrasla. Lepo sem jo sprejela. 

Če bi se vrnila v čas, ko ste doživeli prvo menstruacijo, kaj bi si rekli?

Naredila bi si prav posebno praznovanje. 🙂 Še bolj bi se veselila, da se mi je zgodil ta preskok v ‘bolj odraslo žensko’. Rekla bi si, da je to zelo lepa stvar, ki se je moram veseliti, ne pa se zaradi nje obremenjevati ali celo slabše počutiti.

Kaj bi povedali svojemu otroku o menstruaciji?

Rekla bi mu, da je to proces, ko telo izloča. Da ta proces nastaja zato, ker se jajčne celice niso oplodile, zato namesto, da bi človek takrat lahko razvil otročka, telo izloča vse, kar mu je odveč. Menstruacija je zelo lepa stvar, zato jo ceni, da jo imaš, saj to pomeni, da si ploden in povezan s svojim telesom.  

Kateri mit o menstruaciji vam gre še posebej na živce?

Na živce mi gre predvsem to, da se jo dojema kot nekaj ogabnega. Kri, ki se izloči, je pač ‘enaka’ kot vse ostale snovi v našem telesu – naša slina, solze, urin … Zato to ni čisto nič ogabnega, ampak je najbolj normalna stvar, ki jo navsezadnje doživlja polovica naše populacije. 

Kateri izdelki za menstruacijo so bolj pisani na vašo kožo in zakaj?

Jaz uporabljam vložke, sem pa v fazi, ko razmišljam tudi o nakupu menstruacijskih hlačk. Predvsem iz vidika udobja, saj mi lahko vložki po parih dneh nošnje povzročajo že nekoliko razdraženo kožo, pa tudi z ekološkega vidika so hlačke bolj prijazne.  

S katerimi načini se soočate s težavami med menstruacijo?

Jaz se s posebnimi težavami ob menstruaciji ne spopadam. Mislim, da je pomembno predvsem to, da si izkažeš takrat še posebno ljubečo pozornost. Jaz obožujem vročo prho, večkrat si predel maternice grejem z rokami in ji z mislimi pošiljam nasmeh in ljubezen. Zelo je pomembno, da smo ženske povezane s svojo maternico. Da jo ozavestimo, spoštujemo, se z njo pogovarjamo. Ker maternica je središče nas žensk. Tudi tistih, ki je morda nimajo – še vedno je tu energijska točka. zato mi je pomembno, da sem povezana s tem delom. Najpogosteje to počnem ob meditaciji – meditiram ob sproščujoči glasbi, vprašam telo, kako se počuti, pošiljam ljubeče misli. 

Ali uporabljate kakšno aplikacijo za spremljanje menstruacije – katero?

 Da, trenutno uporabljam Period Tracker oz. Period Calendar. Všeč mi je, ker ima veliko opcij za opazovanje simptomov, ki spremljajo menstruacijo oziroma celoten cikel. Zdaj mi prihaja v navado, da si vsak dan beležim, kako se počutim, če imam kakšen poseben izcedek, bolečine, spremembe v razpoloženju in podobno. To se mi zdi zelo pomembno, ker se na tak način dobro spoznaš, vidiš, nekaj ni vredu, spremljaš delovanje svojega telesa. In to mi je sveto – super bi bilo, če bi vsak bolj pazil pri sebi, kako se počuti in si zapisoval take stvari, namesto, da po socialnih omrežjih spremljamo, kaj počnejo drugi … Bistvo je povezanost s svojim telesom, s sabo. In z nikomer drugim. 🙂

Kaj bi lahko naredili danes, za nove generacije punc, ki so tik pred tem, da doživijo menstruacijo, da bi jim osvetlili področje

Jaz bi svetovala, da se na to temo veliko več govori v šoli. Nam so to predstavili samo enkrat na hitro, pa še vsem je bilo bolj nerodno kot kaj drugega. Jaz bi itak v popolnosti spremenila učni program, da bi nas učili res pomembne stvari, kako skrbeti zase, za svoje dobro počutje, ne pa neke balastne stvari, ki sploh ne doprinesejo nobene koristi. Glede na to, da zdaj tudi otroci čedalje hitreje dobijo mobilne telefone in so uporabniki soc. omrežij, bi vsekakor svetovala čim več podobnih strani, kot je vaša, da ozaveščajo mlade o lepotah svojega telesa in da svojo menstruacijo dojemajo kot nekaj najbolj naravnega, čistega in lepega. 🙂 

Ana Žontar Kristanc

Ana Žontar Kristanc je avtorica, najdete jo lahko na Instagramu.

Kaj pomislite, ko vam nekdo reče “menstruacija”? Kaj vam pomeni menstruacija?

Menstruacija mi trenutno v tej točki v življenju, pomeni odlični pokazatelj, da tisti mesec nisem zanosila, ker sem veselo zaključila z dvema lepima fantkoma. Tako da je menstruacija en zelo vesel dan, ko pride.

Kako ste dojemali menstruacijo v začetku in kako jo dojemate sedaj?

Menstruacija je vedno bila ena tema, o kateri sva se z mojo mami ogromno pogovarjali. Nikoli ni bil to tabu v naši družini. Točno sem vedela, kaj se bo zgodilo in kaj to pomeni, še preden sem jo dobila. Dobila sem jo zgodaj – pri desetih letih. Menstruacija je del mene in redna menstruacija mi pove, da sem zdrava in sem jo sprejela kot del tega, da si ženska.

Kje ste na začetku dobili največ informacij?

Moja mami je ena takšna moja velika zaupnica, ki ji povem vse stvari in tudi menstruacija je ena izmed stvari, o kateri sva se veliko pogovarjali. Razložila mi je vse, ko sem bila stara nekje 8 ali 9 let, ker jo je tudi ona dobila že zelo zgodaj. In te stvari se takole prenašajo iz roda v rod, zato sem pričakovala, da jo bom tudi jaz dobila zgodaj (pa sem tudi jo). Tako, da mami je bila največji prinos o sami menstruaciji.

Kakšni so bili vaši občutki ob prvi menstruaciji?

Uh, to je že zelo dolgo nazaj. Priznam, moje menstruacije so bile sploh na začetku nestabilne in neredne. Pa tudi izjemno močne in boleče. Moji prvi občutki so bili zelo boleči.

Če bi se vrnili v čas, ko ste doživeli prvo menstruacijo, kaj bi si rekli?

Ne vem, če bi si kaj rekla, ker sem vedela, kaj se dogaja, sem bila pomirjena s situacijo. Sčasoma sem se prilagodila in sprejela, da je bila moja menstruacija boleča in da sem našla načine, da sem si jo olajšala.

Kaj bi povedali svojemu otroku o menstruaciji?

K sreči imam 2 fanta in te situacije ne bo oz. vsaj ne planiram je. Drugače pa ne bi ovinkarila, ker je to del življenja in del žensk, zato to ni nič takega. Tudi moja dva fanta vesta, kaj je menstruacija, vesta, kadar jo imam. Razložila sem jima neko osnovo. Ne zdi se mi to stvar, o kateri ne bi govorili. Menstruacija se mi ne zdi več tabu, ker smo že preveč napredni. Tako, da definitivno ne bi imela težav s tem, da bi zadevo pojasnila in razložila. V neki osnovi sem jo tudi mojim dvema fantoma.

Kateri mit o menstruaciji vam gre še posebej na živce?

Če sem čisto iskrena, nisem še slišala nekih mitov o menstruaciji, zato bi težko komentirala.

Kateri izdelki za menstruacijo so bolj pisani na vašo kožo in zakaj?

Priznam, da uporabljam zelo različno. Vložke in tampone. Tampone sploh takrat, ko imam treninge ali kakšne nastope, saj se z njimi počutim bolj varno pa še lepše se lahko oblečem. Zadnje čase pa se zelo trudim, da bi vse te stvari za enkratno uporabo zamenjala s pralnimi vložki. Deloma mi uspeva, občasno pa uporabim še navadnega, a se trudim v to smer.

Na katere načine se soočate s težavami med menstruacijo?

Menstruacijo sem imela včasih v enem obdobju zelo močno in neredno, imela sem tudi ogromno cist na jajčnikih, sem že pri petnajstih letih dobila kontracepcijo, ki mi je uredila menstruacijo in jo tudi ublažila. Trenutno pa je moja menstruacija zelo kratka. Začutim pa jo en teden prej. Recimo zelo zanimivo je to, da me boli rama. Potem pa sem po prvemu dnevu menstruacija čisto okej, kot da ni nič.

Ali uporabljate kakšno aplikacijo za spremljanje menstruacije – katero?

Ne. V bistvu imam redno menstruacijo vsak mesec in nekako nimam te potrebe, da bi beležila. Nikoli nisem imela potrebe po tem. Približno vem, katere dneve pride in seveda potem samo čakam. Če ne pride takoj, se malce tresem in potem ko pride, sem vesela.

Kaj bi lahko naredili danes, za nove generacije punc, ki so tik pred tem, da doživijo menstruacijo, da bi jim osvetlili področje? 

Prva stvar je ta, da se poučijo, kaj v bistvu sploh je menstruacija, kaj to pomeni (kako se s tem spopadati, kako uporabljati vložke, tampone ali druge pripomočke), kako si pomagati, če so zelo boleče. Naj osvojijo neko osnovo, potem je pa tako ali tako vsako telo drugačno in si vsaka najde načine, ki ji ustrezajo.

Aleksandra Šefran

Aleksandra Šefran je blogerka, najdete jo lahko na Instagramu.

Kaj pomislite, ko vam nekdo reče “menstruacija”? Kaj vam pomeni menstruacija?

Ženska! To je definitivno prva stvar, ki mi pade na pamet. Pomeni mi ogromno, ker me vsak mesec opominja kako lepo je biti ženska. Zame je to prečudovit cikel, ko se resnično brez slabe vesti razvajam in seveda jem kar mi paše, hihi.

Kako ste dojemali menstruacijo v začetku in kako jo dojemate sedaj?

Se mi zdi, da iz leta v leto dojemam drugače. Kot najstnica mi je bilo to tko nadležno. Sedaj na svoje telo gledam popolnoma drugače, drugače dojemam in sprejemam.

Kje ste na začetku dobili največ informacij?

Definitivno pri svoji mami. Res sem imela srečo glede tega, ker sva imeli oziroma imava še vedno krasen, odprt odnos. Vse mi je lepo razložila, da to ni prav nič strašnega in da ima to prav vsaka ženska. Strahu res nisem imela nič.

Kakšni so bili vaši občutki ob prvi menstruaciji?

Kljub lepi razlagi, razumevanju je bil prisoten strah. Ko sem prvič na svojih spodnjih hlačkah zagledala krvavi madež, je moje srce na polno razbijalo. A sem se ob opori mame hitro pomirila.

Če bi se vrnili v čas, ko ste doživeli prvo menstruacijo, kaj bi si rekli?

Prav nič, ker sem to prav lepo sprejela. Mogoče malo pomirila.

Kaj bi povedali svojemu otroku o menstruaciji?

Doma imam 9 let staro hčerko s katero veliko govorim o tem. Ubrala sem nekako isti pristop kot moja mama pri meni. Že v naprej sem ji dala vedeti, da to prav nič ni hudega in naj ne bo prestrašena, ker to je kljub vsemu nekaj lepega.

Kateri mit o menstruaciji vam gre še posebej na živce?

Mit? Mogoče to, da med menstruacijo ne moreš zanositi ali pa prav ta, da se ne kopaš v kadi v času menstruacije.

Kateri izdelki za menstruacijo so bolj pisani na vašo kožo in zakaj?

Definitivno vložki. Kot najstnica sem prisegala na tampone, sedaj se pa najbolj počutim z vložkom. Me pa seveda mika menstrualna skodelica.

Na katere načine se soočate s težavami med menstruacijo?

Kot najstnica sem imela neznosne bolečine ob katerih sem padala tudi v nezavest. Ko sem jo kdaj dobila v šoli, me je mama prišla iskat, ker je bilo neznosno. Sedaj je popolnoma drugače, menstruacije so blage, cikel imam reden.

Ali uporabljate kakšno aplikacijo za spremljanje menstruacije – katero?

Ne uporabljam in nikoli nisem.

Kaj bi lahko naredili danes, za nove generacije punc, ki so tik pred tem, da doživijo menstruacijo, da bi jim osvetlili področje? 

Opažam da veliko staršev to skriva pred otroci, kar mi ni popolnoma jasno. Mislim da bi vsaka mama lahko že s tem, da se z otrokom pogovori naredila veliko. Otrok bo najbolj prisluhnil svoji mami. Menstruaciji je treba predstaviti kot prekrasen cikel, ki ga telo doživlja mesečno. Preveč se govori o bolečini, krčih, hudih krvavitvah, o PMSu. Pač ja, to je del tega, ampak je pa odvisno kako se to predstavi otroku.

Veronika Sivka

Veronika Sivka je ustvarjalka vsebin, najdete jo lahko na Instagramu.

Kaj pomislite, ko vam nekdo reče “menstruacija”? Kaj vam pomeni menstruacija?

Zame je to velik pokazatelj mojega notranjega stanja. Ko sem jaz v redu, je tudi menstruacija čisto okej obdobje, ko sem pod stresom, pa me spremljajo bolečine.

Kako ste dojemali menstruacijo v začetku in kako jo dojemate sedaj?

Na začetku se mi je zdela zoprna, sploh v poletnem času. Danes pa je to zame obdobje, ko si privoščim več počitka, se ustavim in sem do sebe bolj nežna.

Kje ste na začetku dobili največ informacij?

Nekih (zelo bežnih) osnov so nas učili že v šoli, sicer pa od prijateljic in ženske strani družine.

Kakšni so bili vaši občutki ob prvi menstruaciji?

Joj, iskreno se sploh ne spomnim. Edino, kar se spomnim je, da je bilo poletje in sem bila žalostna, ker nisem smela na plažo. 😂

Če bi se vrnili v čas, ko ste doživeli prvo menstruacijo, kaj bi si rekli?

Najbrž bi si rekla, da si moram vzeti čas za počitek, ampak se verjetno itak ne bi poslušala. 😂

Kaj bi povedali svojemu otroku o menstruaciji?

Vse, kar bi ga/jo zanimalo. Potrudila bi se dati čim bolj točne in iskrene informacije, če pa kakšnega odgovora slučajno ne bi imela, bi ga skupaj poiskala.

Kateri mit o menstruaciji vam gre še posebej na živce?

V bistvu noben mit, me pa mogoče moti, da je to še vedno tabu tema o kateri si ne upamo govoriti. Kljub temu, da je menstruacija nekaj povsem naravnega in običajnega – je prej zaskrbljujoče, če je nimamo.

Kateri izdelki za menstruacijo so bolj pisani na vašo kožo in zakaj?

Že nekaj let uporabljam menstrualno skodelico in sem super zadovoljna. Je udobna, praktična in prijazna okolju.

Na katere načine se soočate s težavami med menstruacijo?

Sicer večinoma nimam hujših težav. Ponavadi si privoščim več počitka in si pripravim hrano, ki mi v tistem trenutku paše. V primeru bolečin pa mi najbolj pomaga umirjen sprehod.

Ali uporabljate kakšno aplikacijo za spremljanje menstruacije – katero?

Uporabljam aplikacijo Flo, čeprav nisem najbolj dosledna z vpisovanjem. 😂

Kaj bi lahko naredili danes, za nove generacije punc, ki so tik pred tem, da doživijo menstruacijo, da bi jim osvetlili področje? 

Zavedam se, da vse deklice nimajo te sreče, da bi informacije o menstruaciji dobile doma. Zato bi v prvi vrsti v šolah uvedla kvalitetna predavanja o spolnosti, ki bi vključevala tudi vse informacije o menstruaciji. Predavanja bi bila tudi za fante, ker se mi zdi, da kot odrasli moški res nimajo pojma, kaj sploh menstruacija je. 😂

Karin Šimonka

Karin Šimonka je soustanoviteljica super sladoledov Indy&Pippa, najdete jo lahko na Instagramu.

Kaj pomislite, ko vam nekdo reče “menstruacija”? Kaj vam pomeni menstruacija?

Menstruacija mi pomeni nov cikel, en dan časa, ki si ga moram vzeti le zase. Umik v mojo notranjost.

Kako ste dojemali menstruacijo v začetku in kako jo dojemate sedaj?

V začetku, ko sem bila še najstnica, mi je predstavljana bolečino in nekaj odvečnega. Z leti in z veliko dela na sebi se je moj pogled precej spremenil. Sedaj se opazujem. Opazujem kako se počutim pred menstruacijo, med menstruacijo in po koncu. Vsak mesec dobim odgovor kako sem poskrbela zase, za svoje telo in predvsem za svojo dušo.

Kje ste na začetku dobili največ informacij?

Doma in v šoli nisem dobila nobenih informacij, razen tiste tehnične informacije. Veliko sem raziskovala sama, prebirala knjige, se udeležila raznih predavanj.

Kakšni so bili vaši občutki ob prvi menstruaciji?

Ob prvi menstruaciji sem bila malce prestrašena, po drugi strani pa vesela, da sem jo dobila tudi jaz.

Če bi se vrnili v čas, ko ste doživeli prvo menstruacijo, kaj bi si rekli?

Želela bi si, da bi me kdo podučil kaj menstruacija sploh pomeni, pa ne samo na fizični ravni, vendar tudi na emocionalnem, duhovnem nivoju. Želim si, da bom sama dobro opravila to nalogo nekoč pri moji hčerki.

Kaj bi povedali svojemu otroku o menstruaciji?

Hčerki bi poskušala razložiti kaj pomeni menstruacija na fizični ravni in skušala bi jo naučiti kako naj se opazuje v različnih obdobjih enega cikla.

Kateri mit o menstruaciji vam gre še posebej na živce?

Noben mit mi ne gre na živce.

Kateri izdelki za menstruacijo so bolj pisani na vašo kožo in zakaj?

Sem privrženka vložkov iz ekološkega bombaža. Tampone iz ekološkega bombaža uporabljam redko.

Na katere načine se soočate s težavami med menstruacijo?

Če je le mogoče, si prvi dan menstruacije vzamem zase. Takrat raje delam od doma, pa še to čim manj, če je to mogoče.

Ali uporabljate kakšno aplikacijo za spremljanje menstruacije – katero?

Uporabljam Flo, ampak le kot menstrualni koledarček.

Kaj bi lahko naredili danes, za nove generacije punc, ki so tik pred tem, da doživijo menstruacijo, da bi jim osvetlili področje? 

Sama sem ugotovila, da pravilna, uravnotežena prehrana zelo vpliva na menstrualni cikel in seveda na celotno zdravje. Glede na to, da se sama ukvarjam z zdravo prehrano, bi mladim želela osvetliti predvsem to področje.

Nika Hauptman

Nika Hauptman je umetnica ličenja, najdete jo lahko na Instagramu.

Kaj pomislite, ko vam nekdo reče “menstruacija”? Kaj vam pomeni menstruacija?

Pomislim na nekaj normalnega, naravnega. Pa tudi na boleč in rahlo tečen teden v mesecu 😅.

Kako ste dojemali menstruacijo v začetku in kako jo dojemate sedaj?

Ne spomnim se, kako sem jo dojemala na začetku. Verjetno me je bilo sram in o tem nisem želela govoriti. Sedaj se zavedam, da je to res neka normalna stvar in ni nič takšnega, kar bi se morali sramovati.

Kje ste na začetku dobili največ informacij?

Preko prijateljic in spleta.

Kakšni so bili vaši občutki ob prvi menstruaciji?

Iskreno se ne spomnim svojih občutkov ob prvi menstruaciji.

Če bi se vrnili v čas, ko ste doživeli prvo menstruacijo, kaj bi si rekli?

Ničesar se ne sramuj, vsaka ženska gre čez to in vse to je normalno in NUJNO. Brez tega nas navsezadnje ne bi bilo.

Kaj bi povedali svojemu otroku o menstruaciji?

Da je to nekaj čez kar gre vsaka ženska, da se o tem lahko z mano pogovarja in me vpraša karkoli. Da to ni tabu tema in nekaj kar bi se morala sramovati.

Kateri mit o menstruaciji vam gre še posebej na živce?

PMS ne obstaja, to je samo v glavi.

Kateri izdelki za menstruacijo so bolj pisani na vašo kožo in zakaj?

Tekom dneva uporabljam tampon, ker mi je bolj udobno, za spanje pa vedno vložke.

Na katere načine se soočate s težavami med menstruacijo?

Masaža hrbta, topli obkladki na trebuhu, hrana 😅.

Ali uporabljate kakšno aplikacijo za spremljanje menstruacije – katero?

Ne več.

Kaj bi lahko naredili danes, za nove generacije punc, ki so tik pred tem, da doživijo menstruacijo, da bi jim osvetlili področje? 

Razširjena spolna vzgoja v šoli, ki bi vključevala tudi veliko informacij o menstruaciji, razbijanje mitov, da bi se o tem pogovarjali tudi z dečki, da bi se naučili, da to ni popolnoma nič “čudnega”.

Lara Muhič

Lara Muhič je ljubiteljska fotografinja in magistra farmacije, najdete jo lahko na Instagramu.

Kaj pomislite, ko vam nekdo reče “menstruacija”? Kaj vam pomeni menstruacija?

Ob besedi menstruacija pomislim na nekaj kar izkazuje to posebno moč žensk… ki se poleg vseh tegob v življenju, spopadamo še s tem. Včasih nam je prizaneseno, večkrat tudi ne, ampak kljub temu to zmoremo.

Kako ste dojemali menstruacijo v začetku in kako jo dojemate sedaj?

Od začetka sem gledala na menstruacijo kot nekaj groznega, prvo srečanje z njo ni bilo ravno prijetno, danes pa na njo gledam kot nekaj popolnoma normalnega, naravnega.

Kje ste na začetku dobili največ informacij?

Največ informacij sem dobila od prijateljic in mame.

Kakšni so bili vaši občutki ob prvi menstruaciji?

Občutki niso bili najbolj prijetni, pojavila se je huda slabost, neznosne bolečine in splošno slabo počutje.

Če bi se vrnili v čas, ko ste doživeli prvo menstruacijo, kaj bi si rekli?

“Saj bo vedno lažje!”

Kaj bi povedali svojemu otroku o menstruaciji?

Naj to sprejme kot nekaj naravnega in prirojenega ter naj se ob tem poskusi čimbolj sprostiti in se razvajati.

Kateri mit o menstruaciji vam gre še posebej na živce?

Da se med menstruacijo ne da zanositi…

Kateri izdelki za menstruacijo so bolj pisani na vašo kožo in zakaj?

Definitivno vložki, čimbolj naravni, izključno iz bombaža ter brez dišav.

Na katere načine se soočate s težavami med menstruacijo?

Privoščim si kakšen tretma, grem na oddih v naravo, si pustim malo zadihati.

Ali uporabljate kakšno aplikacijo za spremljanje menstruacije – katero?

Ne.

Kaj bi lahko naredili danes, za nove generacije punc, ki so tik pred tem, da doživijo menstruacijo, da bi jim osvetlili področje? 

Naj se pustijo usmeriti, naj jih ne bo strah spraševati in govoriti o tem. Posvetujejo se naj z zdravnico in prijateljicami, ki so to že prestale. Predvsem pa naj se temu prepustijo in se s tem čim manj obremenjujejo.

Gordana Grandošek Whiddon

Gordana Grandošek Whiddon je plesalka, najdete jo lahko na Instagramu.

Kaj pomislite, ko vam nekdo reče “menstruacija”? Kaj vam pomeni menstruacija?

Menstruacija mi v bistvu nikoli ni pomenila veliko. Dobila sem jo že zelo hitro in ker sem se ukvarjala s športnim plesom nisem polagala neke velike pozornosti in je tudi ne polagam sedaj.

Kako ste dojemali menstruacijo v začetku in kako jo dojemate sedaj?

Za mene menstruacija ni bila velika stvar, saj je bil moj fokus popolnoma usmerjen ples. To je bila pač ena od stvari, ki se je priključil mojemu življenju. Isto jo dojemam sedaj. Je del mene.

Kje ste na začetku dobili največ informacij?

Največ informacij sem dobila verjetno v šoli in pri mami.

Kakšni so bili vaši občutki ob prvi menstruaciji?

Občutkov se ne spomnim ravno. Če bi bili neugodni, bi se verjetno spomnila.

Če bi se vrnili v čas, ko ste doživeli prvo menstruacijo, kaj bi si rekli?

Isto bi reagirala kot sem. Its not a big deal… zdi se mi, da sedaj punce iz tega naredijo veliko več kot je. Ne vem, verjetno ker se večina ne ukvarja s športom ali čem drugim in imajo samo šolo in tako lahko polagajo več pozornosti na taksne stvari.

Kaj bi povedali svojemu otroku o menstruaciji?

Povedala bi ji vse kar je potrebno. Tudi o spolnih odnosih. To jim povem že prej, vsem mojim prijateljičinim hčerkam…..NAJ UPORABLJAJO KONDOM… ker jaz ga nisem in sem zanosila pri 17 letih, vedoč da lahko zanosim…. in sem mislila, meni se to vsekakor ne more zgodit. in ja, se je…tako da KONDOM OBVEZEN. CE POČI, OBVEZNO AFTER MORNING PILL.

Kateri mit o menstruaciji vam gre še posebej na živce?

Ne poznam nobenega.

Kateri izdelki za menstruacijo so bolj pisani na vašo kožo in zakaj?

Jaz nisem nek komplikant glede izdelkov. Rada imam bombažne vložke. Uporabljam tampone, samo ko plešem oz. grem plavat v morje.

Na katere načine se soočate s težavami med menstruacijo?

Nimam nekih velikih problemov. Na začetku sem imela kar krce, ko sem začela jemati kontracepcijske je to ponehalo. Ko sem jih nehala imam zelo blage krče.

Ali uporabljate kakšno aplikacijo za spremljanje menstruacije – katero?

Ne.

Kaj bi lahko naredili danes, za nove generacije punc, ki so tik pred tem, da doživijo menstruacijo, da bi jim osvetlili področje? 

Lahko bi imela predavanje. 🙂

Zaključek

Normalizacija pogovora o menstruaciji v mladosti bo dobra popotnica za bolj odprt pogled na to temo v poznejšem življenju.

Predsodkov se je potrebno lotiti direktno.

Menstruacija ne sme biti tabu.

Menstruacija ne sme biti zadrega.

Nisi umazana, nisi nečista.

Preberite tudi:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja