Menstruacija je umazana

Takšno je pogosto prepričanje. Popolnoma zmotno. A pogosto.

Ne glede na to, ali si odrasla ženska, ki ima že izkušnje z menstruacijo, ali pa deklica, ki se z menstruacijo prvič sooča, obstaja velika možnost, da te je bilo na neki točki strah oziroma sram govoriti o menstruaciji.

Menstruacija je namreč za večino ljudi ogabna in umazana, povezuje pa se jo tudi z neprijetnim vonjem.

Takšno mišljenje o menstruaciji ne pomaga nikomur. Že pri mladih letih se moramo dekleta spopadati z občutkom sramu zaradi menstruacije, ki je nekaj popolnoma normalnega.

Izogibanje besedi “menstruacija”

Zaradi sramu o menstruaciji oziroma pogovarjanju o njej so se razvile »kodne besede« za besedo menstruacija. Najbolj znana je zagotovo »teta s Krvavca«, »kečap« ali pa “ta rdeča”. Nekaj žensk/deklet pa preprosto reče »je tisti čas v mesecu« ali pa »bolana sem«.

Glede na to, da je že večini žensk težko oziroma sramotno govoriti, potem je nekaterim moškim to še stokrat težje. Moj profesor športne vzgoje je namesto besede menstruacija uporabil kar črko M.

Če katera izmed deklet ni telovadila, je rekla “M”. Skozi čas, smo vse prenehale s to krajšavo, in začele uporabljati pravo besedo, njemu pa ni bilo ravno prijetno.

Izvor tabuja in miti o menstruaciji

Kaj v zvezi z menstruacijo je tako sramotnega, da nas je že sram izgovoriti to besedo? Kdaj se je vse to začelo? Zakaj? Ker je povezana z vagino in intimnimi predeli?

Menstruacija je že od nekdaj povezana z umazanijo, nečistočo. Že zgodnji ljudje so imeli menstrualno kri za nečisto. Marsikateri so menili, da ženske med menstruacijo izžarevajo nevarno nadnaravno moč.

Moški so verjeli, da z njo ženske nadzorujejo cikle lune, plimovanje, temo, in da menstrualna kri negativno vpliva na organske materiale. Ravno zaradi tega so se ustvarili tabuji, saj so opozarjali druge moške, iz roda v rod, naj se izogibajo ženskam in nevarnostim, ki jih prinaša mesečna krvavitev.

Nekatera plemena so verjela, da če se moški dotakne menstrualne krvi, zbolijo, postanejo neumni, ali pa celo umrejo! Nekateri pa so menili, da moški ob stiku z žensko, ki ima ravno menstruacijo, izgubi svojo moškost.

O tem, kaj so ljudje včasih govorili o menstruaciji bi lahko še veliko povedala, ampak na koncu pridemo do enega zaključka – menstruacija je umazana, nečista, lahko se uporablja kot »orožje«, z njo pa celo pridobimo nadnaravne moči.

Ta celotna stigma, ki se je širila iz roda v rod, iz leta v leto, je močno vplivala na družbo kot celoto, predvsem na ženske in deklice. Stigma o menstruaciji je povzročila socialno izključenost, ekonomske razlike, zdravstvene težave…

V najslabšem primeru pa tudi smrt – v Nepalu so ženske z menstruacijo izgnali iz koče, dokler se njihovo obdobje ni končal. Ta tradicija je bila sicer prepovedana leta 2018.

Tabu o menstruaciji pa je povzročil tudi psihološke posledice. Ženske je namreč sram, če jih kdo vidi z menstrualnimi izdelki ali pa da kdo opazi, da imajo na hlačah krvavi madež. Počutijo se osramočene, umazane, nezanesljive. Samo zato ker krvavimo vsak mesec.

Konec koncev, pa je stigma pripeljala do oblikovanja nekih »pravil«

  1. O menstruaciji ne govorimo.
  2. Ne smemo »izdati«, da imamo menstruacijo – skrivanje tamponov, vložkov, menstrualnih skodelic.

Stigmatizacija pa je pripeljala tudi do revščine, saj so menstrualni izdelki dragi, imajo tako imenovan rožnati davek. Slaba menstrualna higiena je posledica pomankanja izobraževanja. To lahko povzroči raznorazne težave, kot so pozno odkrivanje raka materničnega vratu ali pa nekatere reproduktivne bolezni.

Menstruacijo nekje praznujejo

Seveda pa je potrebno pogledati tudi svetlo stran. Prihod menstruacije nekje celo praznujejo. Menstruacija počasi postaja vse bolj sprejeta, normalna tema za razpravljanje.

Nastalo je veliko novoustanovljenih podjetij, ki se osredotočajo na menstrualno oskrbo. Nekatere države odpravljajo rožnati davek. Na Škotskem so menstrualni izdelki na javnih mestih brezplačni!

Kaj lahko storimo?

Seveda tabu o menstruaciji ne bo izginil skozi noč, ampak, vsak izmed nas lahko prispeva k temu, da se bo o menstruaciji lahko lažje govorilo, da deklet ne bo sram, da bodo imele na voljo informacije o menstruaciji in o menstrualnih izdelkih.

Vsak izmed nas lahko prispeva k temu, da se bo o menstruaciji lažje govorilo.

Barbara Blatnik
  • Izobraževanje o menstruaciji in o menstrualnih izdelkih (prednosti, slabosti).

Pomankanje izobraževanja o menstruaciji privede pri deklicah do sramu, zadrege. Večkrat pa se dekleta tudi draži in zasmehuje, če je kdo na njihovih hlačah/oblekah opazil le kanček krvi.

Zato so potrebna izobraževanja za vse, tako za fante kot dekleta, saj morajo oboji razumeti kaj je menstruacija, kako vpliva na telo, katere menstrualne izdelke poznamo. Potrebno jih je naučiti, da menstruacija ni sramotna.

  • Uporabljanje besede menstruacija, pogovarjanje

Pogovarjanje je ključno za odpravljanje vseh tabujev. V pogovor o menstruaciji bi morali biti vključeni vsi, tudi očetje, bratje, dedki. Tudi mamice ne sme biti sram govoriti o menstruaciji.

O čemer se ne more govoriti, se ne bo nikoli spremenilo. Potrebno je uporabljati besedo menstruacija, in ne drugih kodiranih besed, saj s tem le podpiramo to stigmo, ta tabu.

Moj nasvet za dekleta

Vsekakor pa nas ne sme biti sram v primeru, če imamo madež na hlačah.

Brez dvoma se je to zgodilo že skoraj vsaki izmed nas. In tako kot za vse težave, je tudi za to rešitev. Moj nasvet za vsa dekleta, ki ste pričele s svojo menstruacijo in pa tudi za mamice, ki želite svojih hčeram biti v pomoč in podporo: V šolski torbi imej vedno nek menstrualni izdelek, naj bo to vložek, tampon ali pa menstrualna skodelica, karkoli uporabljaš.

Pri roki, najbolje da kar v šolski omarici, imej en par hlač. V primeru, da nimaš pri roki vložka ali kaj drugega, naj te ne bo sram vprašati katero izmed sošolk. Če pa nimaš rezervnih hlač, pa je jopica tvoja najboljša prijateljica.

Menstruacijo moraš sprejeti, če je ne boš sprejela ti, je ne bo sprejel nihče.


Barbara Blatnik se trenutno izobražuje na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, kjer se bo posvetila nadaljnjem šolanju na področju trženja. Poleg študija pa je ena izmed upraviteljic socialnih medijev podjetja Kunapipi.


Vaše mnenje nam je pomembno:

Pustite komentar spodaj (lahko je popolnoma anonimen!) in nam povejte vaše mnenje!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja