Menopavza. Odgovori na vaša najpogostejša vprašanja

Menopavza pogosta vprašanja in odgovori

Menstruacija prinaša različne izkušnje, bolečine, vprašanja in skrbi. Nosečnost in porod (če ju doživite) lahko predstavljata ena najbolj preoblikovalnih obdobij v življenju osebe, ob tem pa povzročata številne spremembe v telesu.

Na koncu reproduktivne poti pa se pojavi menopavza. Menopavza se opredeli kot obdobje, ko ženska 12 zaporednih mesecev nima menstruacije. To pot, pa spremlja tudi mnogo vprašanj, zato bomo v tem članku spregovorili o najbolj pogostih vprašanjih glede menopavze.

Kaj je vzrok menopavze?

Etiologija menopavze ni v celoti razjasnjena, vendar gre za naraven biološki proces, ki je posledica zmanjšanja sinteze hormonov, zlasti estrogena in progesterona.

Čeprav menopavzo doživi vsaka oseba z menstruacijo, se pri nekaterih pojavi prej kot pri drugih. V določenih primerih lahko menopavzo inducira kirurški poseg, kot je histerektomija (ekscizija maternice) ali ooforektomija (odstranitev jajčnikov).

Določeni predispozicijski dejavniki in življenjski slog lahko pospešijo nastop menopavze, vključno s kajenjem cigaret, prisotnostjo diabetesa mellitusa tipa 1, kemoterapijo ter družinsko anamnezo prezgodnje menopavze.

Kateri so najpogostejši simptomi menopavze?

Nekatere ženske ne izkusijo nobenih simptomov med menopavzo ali pa jih simptomi ne obremenjujejo. Mnoge občutijo olajšanje, še posebej, če so pred tem trpele zaradi bolečih menstruacij.

Za tiste ženske, ki doživljajo simptome menopavze, so najpogostejši naslednji:

 • Vročinski oblivi,
 • razdražljivost in nihanje razpoloženja,
 • depresija,
 • motnje spanja ali nespečnost,
 • vaginalna suhost,
 • zmanjšan libido,
 • spremembe v menstruacijskem ciklu ali nepravilni cikli,
 • dispareunija (bolečine med spolnim odnosom).

Kako obvladovati simptome menopavze?

Za tiste, ki menopavzne simptome dojemajo kot obremenjujoče, obstajajo strategije za lajšanje simptomov. Eden izmed najpogostejših pristopov je hormonska nadomestna terapija (HRT), ki običajno vključuje estrogen, včasih pa tudi progesteron. Določeni antidepresivi, kot so selektivni zaviralci ponovnega privzema serotonina (SSRI), so prav tako učinkoviti v nekaterih primerih.

HRT ne bo ponovno sprožil menstruacije, lahko pa pomaga pri obvladovanju simptomov, ki se lahko pojavijo med menopavzo. Osebe, ki se ne želijo odločiti za hormonsko terapijo, lahko preizkusijo alternativne metode, kot so akupunktura, telesna vadba in vzdrževanje rednega spanca.

Kako vem, ali je hormonska nadomestna terapija (HRT) med menopavzo primerna zame?

Čeprav lahko hormonska nadomestna terapija prinese številne koristi posameznikom v menopavzi, ni primerna za vse. Odločitev o uporabi hormonov je odvisna od intenzivnosti simptomov, tveganja za kardiovaskularne bolezni in karcinom dojke, predvidenega trajanja terapije ter razmerja med koristmi in tveganji.

Če razmišljate o HRT, se posvetujte s svojim zdravnikom, ki vas bo podrobno informiral o tej možnosti.

Kako vem, kdaj sem dosegla menopavzo?

Menopavza in njene faze so lahko zmedujoče. Razlikujemo tri faze menopavze: perimenopavza, menopavza in postmenopavza.

Menopavzo uradno diagnosticiramo, ko od zadnje menstruacije mine 12 mesecev. Pred tem obdobjem smo v fazi perimenopavze, ki je prehodno obdobje, med katerim še vedno pride do menstruacije, vendar se že pojavljajo prvi simptomi.

Po preteku 12 mesecev vstopimo v obdobje postmenopavze, ki traja preostanek življenja.

Kaj so vročinski oblivi med menopavzo?

Vročinske oblive lahko posameznice doživljajo različno, vendar jih večina opisuje kot kratkotrajno občutenje toplote po celem telesu. Nekatere ženske doživijo tudi rdečico in potenje, ki ju včasih spremlja mrzlica.

Intenzivnost in pogostost vročinskih oblivov se razlikujeta od posameznice do posameznice. Večinoma se po menopavzi prenehajo, nekatere ženske pa jih doživljajo še naprej skozi preostanek življenja, čeprav se običajno zmanjšajo v intenzivnosti.

Ali obstaja možnost zanositve po menopavzi?

Po 12 mesecih brez menstruacije je verjetnost naravne nosečnosti zelo majhna, vendar ni nemogoča. Nosečnost med perimenopavzo je prav tako mogoča, še posebej, ker je težko določiti obdobje ovulacije, ko so menstruacije nepravilne.

Ženske, ki so dosegle menopavzo, lahko še vedno zanosijo. Naprimer s postopkomvitro fertilizacije (IVF). Čeprav njihova jajčeca niso več primerna, lahko uporabijo jajčeca, ki so bila zamrznjena v mlajših letih, ali pa se odločijo za uporabo jajčec darovalke.

Kako vpliva menopavza na spolno življenje?

Številne ženske v menopavzi opazijo zmanjšanje libida. Menopavza lahko tudi oteži spolne odnose zaradi vaginalne suhosti in bolečih spolnih odnosov.

Vendar to ne bi smelo biti odvračilno. Mnoge ženske še vedno uživajo v izpolnjujočem spolnem življenju po menopavzi. Uporaba lubrikanta je odličen način za izboljšanje užitka med spolnimi odnosi. Čeprav verjetno ne boste zanosili, morate še vedno sprejeti ukrepe za preprečevanje prenosa spolno prenosljivih bolezni.

Kako se telo spreminja po menopavzi?

Poleg očitnih sprememb se v telesu med in po menopavzi zgodi veliko drugih sprememb, ki so večinoma posledica hormonskih sprememb.

Tu so nekatere izmed sprememb, ki se pojavijo v telesu med menopavzo:

 • Spremembe v metabolizmu, kar vpliva na način, kako telo uporablja energijo.
 • Hitrejše pridobivanje telesne teže.
 • Zmanjšanje kostne gostote in povečano tveganje za osteoporozo.
 • Povečano tveganje za kardiovaskularne bolezni, možgansko kap in srčne napade.
 • Težave z duševnim zdravjem, kot so depresija in anksioznost.

Življenje po menopavzi

Ne glede na to, ali šele vstopate v obdobje menopavze ali ste že prešli na drugo stran, ima vsaka posameznica svojo edinstveno izkušnjo. Popolnoma normalno je, če ne doživljate simptomov, a če se pojavijo, je na voljo podpora.

Če imate dodatna vprašanja, se posvetujte s svojim zdravnikom. Redni obiski pri ginekologu za brise in mamografije ostajajo pomembni. Dobrodošli v klubu menopavze!

Preberite tudi:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja