Pogovorimo se o vaginalni suhosti ob Svetovnem dnevu menopavze.

Menopavza in vaginalna suhost

Menopavza je naraven biološki proces, ki označuje konec reproduktivnih let ženske, običajno se pojavi v njenih poznih 40-ih ali zgodnjih 50-ih letih. Eden najpogostejših in pogosto zahtevnih simptomov, povezanih z menopavzo, je vaginalna suhost, stanje, ki lahko znatno vpliva na kakovost življenja ženske in njene intimne odnose. Prav tako se mnoge ženske soočajo z duševnimi zdravstvenimi težavami.

Ginekologinja dr. Susanna Unsworth, deli svoja dragocena spoznanja, praktične nasvete in rešitve, ki temeljijo na dokazih, da bi ženskam, ki prehajajo skozi menopavzo (in perimenopavzo), pomagala samozavestno in udobno sprejeti to prehodno obdobje.

Vaginalna suhost – pomemben kazalnik perimenopavze in menopavze

Raziskave kažejo, da bo vsaj 50% žensk med prehodom v menopavzo doživelo različne vaginalne simptome, suhost pa je običajno prvi simptom, ki se pojavi zaradi izgube hormonov, kar vodi do atrofičnih sprememb v vagini.

Sumim, da je ta številka veliko višja, saj je to simptom, s katerim se mnoge ženske spopadajo, ne da bi iskale pomoč. V svoji klinični praksi vedno posebej vprašam o teh simptomih, da ženskam omogočim pogovor o njih – iz lastnih izkušenj bi rekel, da vsaj 80% žensk, ki jih vidim, doživi neko stopnjo vaginalnih simptomov.

Suhost, srbenje, pekoč občutek, povečan izcedek, urinarni simptomi in boleč spolni odnos so vse možni simptomi. Zdaj to skupino simptomov imenujemo genitourinarni sindrom menopavze.

Ženske po menopavzi, zlasti starejše ženske, pogosto trpijo zaradi ponavljajočih se okužb sečil zaradi atrofičnih vaginalnih sprememb, povezanih z izgubo hormonov. Te lahko pogosto napačno diagnosticirajo kot urološke težave.

Kako si lahko pomagamo pri vaginalni suhosti?

Izguba hormonov, povezanih z menopavzo, je naraven proces, ki ga ni mogoče preprečiti. Vendar to ne pomeni, da morate te simptome prenašati, če vplivajo na vašo kakovost življenja.

Nekatere stvari lahko stanje poslabšajo, zato običajno svetujem izogibanje parfumiranim izdelkom, izbiro izdelkov za intimno zdravje, ki so pH uravnoteženi, in izogibanje notranjemu vaginalnemu izpiranju. Morda boste želele razmisliti tudi o materialu, iz katerega je narejeno vaše spodnje perilo, in se izogibati sintetičnim materialom. Prav tako je lahko koristno, da se izogibate predolgemu izvajanju dejavnosti, ki na vulvo izvajajo velik pritisk – kot sta zelo dogo jahanje ali kolesarjenje (zagotavite si dobro podlogo/blazinjenja).

Vaginalni vlažilci in lubrikanti so lahko koristni, pri čemer je treba zagotoviti, da so izdelki posebej zasnovani za vaginalno uporabo. Tisti, ki vsebujejo hialuronsko kislino, so lahko še posebej koristni. Nekatere ženske ugotavljajo, da so naravna olja, kot je kokosovo olje, koristna.

Vendar so najučinkovitejša razpoložljiva zdravljenja hormonska. Večina vsebuje topično obliko estrogena. Ti se v vagino vnašajo kot majhna tableta, pesar, krema, gel ali obroček. Tabletna oblika je zdaj na voljo brez recepta.

Ti so zelo učinkoviti pri zdravljenju vaginalne suhosti in simptomov atrofije ter se štejejo za varne za večino žensk, saj ne povzročajo povečanja ravni estrogena v krvnem obtoku. Uporabljajo jih lahko celo mnoge ženske po raku dojk. Vendar pa pa se je vedno potrebno najprej pogovoriti z vašim zdravnikom (edina situacija, kjer bi lahko bili zaskrbljeni, je pri ženskah, ki uporabljajo tudi zdravila, imenovana aromatazni inhibitorji, kot del njihovega zdravljenja raka dojk). Obstaja še en hormonski pesar, ki vsebuje dehidroepiandrosteron (DHEA) – ta je prav tako učinkovit in bi lahko bil možna možnost za ženske, ki uporabljajo aromatazne inhibitorje.

Boleč spolni odnos

Za pomoč pri nelagodju ali bolečini med spolnim odnosom bi svetovala redno uporabo vaginalnih vlažilcev z ustrezno uporabo lubrikanta med spolnim odnosom. Vendar bi na koncu tudi priporočala uporabo vaginalnega hormonskega zdravljenja. Morda bo potrebno nekaj časa, da se simptomi izboljšajo, zato je prav tako bistveno, da se o tem pogovorite s svojim partnerjem in se izogibate penetrativnemu spolnemu odnosu, dokler se ne počutite udobno.

Bolečina med spolnim odnosom lahko vodi v dolgoročnejše težave, kot je vaginizem, zato je najbolje, da se je lotite, preden se pojavijo druge težave, in uživate v spolnosti na druge načine, medtem ko se stvari izboljšujejo.

Vpliv menopavze na duševno zdravje

Hormonske spremembe zagotovo vplivajo na duševno zdravje. Pogosto ga opazimo pri ženskah, ki opažajo spremembe razpoloženja skozi njihov normalen menstrualni ciklus, včasih z ekstremnimi posledicami (kot je PMDD). Pogosto je to posledica hormonskih nihanj/sprememb v ravneh, ki ga lahko sprožijo. To je lahko razlog, zakaj ženske pogosto težko obvladujejo spremembe razpoloženja v perimenopavzi, saj je veliko hormonskih nihanj.

Simptomi, ki jih najpogosteje opažam, so nizko razpoloženje in anksioznost. To se pogosto pojavi nenadoma, ne da bi prej imeli težave z duševnim zdravjem. Pogosto poročajo tudi o kognitivnih spremembah z značilnim opisom ‘možganske megle’. Vse to je lahko pomembno, še posebej, če se s tem srečujemo na delovnem mestu.

Mnenja o vlogi hormonske terapije pri obvladovanju teh simptomov so deljena. Podatki so pokazali koristi za razpoloženje, in HRT je priporočen nad antidepresivnimi zdravili pri zdravljenju sprememb razpoloženja, povezanih z menopavzo. Učinek na anksioznost je manj jasen, čeprav v moji praksi pogosto opažam tudi izboljšanja na tem področju.

Vpliv na kognitivno funkcijo je bolj zapleten – dokazi kažejo na izboljšanje, ko se HRT uporablja pri mlajših ženskah, zlasti tistih, ki doživljajo zgodnjo menopavzo. Vendar pa so dokazi manj jasni, ko se uporablja pri starejših ženskah, pri čemer nekateri podatki kažejo na zmanjšano kognitivno funkcijo, ko se HRT uvede pozneje, potem ko je menopavza že nastopila. Na tem področju so zagotovo potrebne dodatne študije.

Nasveti o zdravljenju duševnega zdravja

Kot pri vseh vidikih oskrbe v menopavzi poskušam pristopiti individualno in celostno. Pomembno je obravnavati družbene vplive in življenjski slog. Mnogi dejavniki vplivajo na duševno zdravje, zato je ključno, da jih omenimo. V nasprotnem primeru druge možnosti zdravljenja verjetno ne bodo pomagale.

Vedno spodbujam nezdravstvene možnosti – osredotočanje na prehrano in vadbo. Vendar pa so tudi psihološke možnosti zdravljenja, kot je kognitivno-vedenjska terapija, lahko zelo koristne.

HRT ima tudi pomembno vlogo v mojem pristopu k zdravljenju. Ne bi se nujno hitro odločil za njegovo uporabo zgolj za nekoga, ki doživlja anksioznost ali depresijo. Vendar pa je redko, da je to edini simptom menopavze. Kombinacija drugih simptomov (kot so vročinski oblivi, bolečine v sklepih, vaginalne težave in spreminjajoča se menstrualna obdobja) bi vse nakazovala na hormonske spremembe v menopavzi, in ti simptomi se bodo na splošno izboljšali z ustreznim zdravljenjem z HRT.

Antidepresivi ne bi smeli biti ponujeni kot prva linija zdravljenja za razpoloženje in anksioznost, povezano z menopavzo, vendar pa je dodajanje antidepresiva kasneje za nekatere ženske lahko koristno.

Kako živeti zdravo in izpolnjeno življenje

Menopavza zagotovo ni ‘konec’. Za nekatere ženske se lahko zdi kot ‘začetek’ – svoboda od omejitev hormonskega vrtiljaka, povezanega z menstrualnim ciklusom. Pomembno je poudariti, da lahko mnoge ženske doživijo zelo pozitiven prehod v menopavzo. Vendar pa ženske potrebujejo podporo skozi to obdobje – to je lahko podpora družine in prijateljev, sodelavcev na delovnem mestu, delodajalcev in zdravstvenih strokovnjakov, ki ponujajo ustrezno zdravljenje, ko simptomi vplivajo na njihovo kakovost življenja.

Izkušnja vsake ženske bo drugačna in na voljo je veliko možnosti za pomoč. Žalostno je, ko slišim, da ženskam govorijo, naj se samo ‘spopadejo s tem’ – da, to je naraven proces in del življenja, vendar to ne pomeni, da morajo ženske trpeti v tišini. Na voljo so ustrezno izobraževanje, podpora in zdravljenja, in če imajo ženske dostop do teh, verjamem, da lahko vse ženske uspevajo skozi ta prehod in postanejo močnejše na drugi strani.

Nujno je odstraniti tabuje povezane z menopavzo in razumeti, kako se spoprijeti z nelagodjem, ki ga prinaša mnogim ženskam. S tem bomo v končni fazi spodbudili boljše zdravje in dobro počutje žensk v tej življenjski fazi.

Razlaga pojmov in kratic

PMDD (Premenstrual Dysphoric Disorder): PMDD je kratica za “Premenstrual Dysphoric Disorder” (v slovenščini: premenstrualna disforična motnja). Gre za hudo obliko predmenstrualnega sindroma (PMS). Simptomi PMDD so podobni simptomom PMS, vendar so bolj intenzivni in lahko vključujejo hude čustvene simptome, kot so depresija, razdražljivost in napetost. Vzrok PMDD ni povsem znan, vendar se domneva, da je povezan s hormonskimi spremembami, ki se pojavljajo med menstrualnim ciklusom.

HRT (Hormone Replacement Therapy): HRT je kratica za “Hormone Replacement Therapy” (v slovenščini: hormonska nadomestna terapija). Gre za zdravljenje, ki vključuje jemanje hormonov, da bi nadomestili tiste, ki jih telo ne proizvaja več v zadostnih količinah, običajno po menopavzi. HRT se pogosto uporablja za lajšanje simptomov menopavze, kot so vročinski oblivi, nočno potenje in vaginalna suhost. Terapija lahko vključuje estrogen ali kombinacijo estrogena in progesterona. Odločitev za HRT je individualna in temelji na potrebah in tveganjih za vsako žensko posebej.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja