Kontracepcijske tablete Belara in zanositev

VPRAŠANJE:

Pozdravljeni, sama jemljem kontracepcijske tabletke Belara 3 mesece. Zanima me, če se v naslednje pol leta s partnerjem odločiva za otroka. Kdaj prenehati jemati kontracepcijske tablete, koliko časa po končanem jemanju kontracepcijskih tablet lahko zanosim? In ali je priporočljivo oz dobro jemati kaj preden se odločiva za otroka?

ODGOVORJAJO:

Stanko Pušenjak kontracepcijske tablete

MAG. STANKO PUŠENJAK, DR. MED.

Po prenehanju jemanja kontracepcijskih tablet sicer priporočamo 3 mesece odloga z zanositvijo, v tem času pa se priporoča uporaba prehranskih dodatkov s folno kislino, ampak, če zanosite prej tudi nič hudega.

Nina Slabe kontracepcijske tablete

NINA SLABE, DR. MED.

Pozdravljena! Ko se odločite, da bi želela zanositi, prenehate z jemanjem kontracepcijskih tabletk. Po ustaljenem režimu jemanja vzamete vse kontacepcijske tabletke iz škatlice, ki jo imate odprto, prišla bo odtegnitvena krvavitev in nato prenehate z jemanjem tabletk. Aktivnost in delovanje jačnikov se pri 92% žensk že po prvem ciklusu po zdravljenju povrne na raven, kot je bila pred jemanjem kontracepcijskih tabletk. Na to kdaj po prenehanju jemanja tabletk boste zanosili nimate vpliva, Možno je, da zanosite že takoj v prvem ciklusu, povprečno pa ženske zanosijo v 3 do 12 mesecih. Obsežne svetovne študije so pokazale, da kontracepcijske tabletke ne povečajo tveganja za pojav prirojenih nepravilnosti pri plodu. Kljub temu ginekologi svetujemo, da predno zanosite po prenehanju jemanja kontracepcijskih tabletk počakate 2 menstruacijska ciklusa. To omogoči telesu, da se privadi nazaj na hormonske spremembe. Priporočamo, da 3 mesece pred zanositvijo pričnete z jemanjem folne kisline v odmerku 400 mcg na dan. Dokazano je namreč, da dodajanje folne kisline pred in med nosečnostjo zmanjša tveganje za razvojne okvare pri plodu (predvsem okvare živčevja).

Preberite tudi:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja