Katera metoda kontracepcije je zame najboljša?

Katera kontracepcija je zame najboljša

Kontracepcija je namerno preprečevanje spočetja z uporabo različnih pripomočkov, spolnih praks, kemikalij, zdravil ali kirurških posegov. Učinkovita kontracepcija omogoča telesni odnos brez strahu pred neželeno nosečnostjo in zagotavlja svobodo do otrok, ko si jih želimo.

Cilj je doseči kontracepcijo v čim večjem udobju in zasebnosti, s čim manjšimi stroški in stranskimi učinki. Nekatere metode, kot so moški in ženski kondomi, zagotavljajo tudi dvojno prednost zaščite pred spolno prenosljivimi boleznimi.

Katera metoda kontracepcije je zame najboljša?

(oddajte glas in preverite rezultate)

Članek je razdeljen na dva dela. V prvem delu se dotikamo različnih vidikov kontracepcije, v drugem delu predstavljamo nasvete nekaterih slovenskih strokovnjakov na področju ginekologije in porodništva.

Vsem smo postavili eno navidezno preprosto vprašanje: Katera metoda kontracepcije je zame najboljša?

Kazalo prispevka:

Sprejemanje informiranih odločitev o našem reproduktivnem zdravju je temelj osebne svobode in dobrega počutja. Svet kontracepcije ponuja nešteto izbir, od katerih je vsaka prilagojena edinstvenim potrebam in življenjskim slogom posameznikov.

Od začetka človeške civilizacije je bilo prizadevanje za nadzor nad razmnoževanjem osrednja skrb. Danes imamo z napredkom medicinske znanosti na voljo številne kontracepcijske metode. Toda z izbiro pride tudi odgovornost, da razumemo in izberemo metodo, ki najbolje ustreza našemu življenjskemu obdobju, zdravju in prihodnjim željam.

Kontracepcija ni le preprečevanje nenačrtovanih nosečnosti, temveč tudi omogočanje posameznikom, da prevzamejo nadzor nad svojo reproduktivno prihodnostjo. Ker je na voljo toliko možnosti, je lahko odločitev o tem, katera metoda je najprimernejša, preobremenjujoča.

Namen tega članka je zagotoviti celovit pregled različnih kontracepcijskih metod in vam pomagati pri sprejemanju informiranih odločitev. Od kratkoročnih rešitev do trajnih postopkov, poglobili se bomo v svet kontracepcije ter osvetlili njene nianse.

Kaj sploh je kontracepcija in kaj so metode kontracepcije?

Kaj je kontracepcija

Kontracepcija, ki se pogosto obravnava kot preprosto orodje za načrtovanje družine, je globok dokaz človeške iznajdljivosti in naše želje po načrtovanju lastne usode. Ne gre le za preprečevanje nosečnosti, temveč tudi za razumevanje naših teles in sprejemanje odločitev, ki so v skladu z našimi življenjskimi cilji.

Področje kontracepcije je obsežno in raznoliko, saj vključuje metode, ki segajo od vsakodnevnih tablet do postopkov, ki se izvajajo enkrat za vse življenje. Vendar je bistvo kontracepcije v tem, da posameznikom omogoči, da se odločijo, kdaj in ali sploh želijo ustvariti družino.

Kontracepcija je v najpreprostejši obliki zavestna uporaba metod ali pripomočkov za preprečevanje nosečnosti. Njena zgodovina sega več tisoč let nazaj, saj so starodavne civilizacije uporabljale različne tehnike za nadzor razmnoževanja.

Danes ima kontracepcija ključno vlogo pri reproduktivnem zdravju, saj posameznikom omogoča, da načrtujejo svoje družine, razporedijo nosečnosti in zmanjšajo tveganje nenačrtovane nosečnosti. Ker je na voljo veliko možnosti, je razumevanje osnov posameznih metod ključnega pomena za ozaveščeno izbiro.

Zgodovinski pregled metod kontracepcije

Zgodovina kontracepcije obsega več tisoč let, metode pa so se raztezale od osnovnih do prefinjenih. Spodaj predstavljamo nekatere metode kontracepcije v zadnjem tisočletju:

1000 – 1200:

 • Rastlinska zdravila: Različne kulture so uporabljale zelišča, ki naj bi imela kontracepcijske lastnosti. Stari Grki in Rimljani so uporabljali zdaj že izumrlo rastlino silfium.
 • Prekinjen spolni odnos: Ta metoda, znana tudi kot “coitus interruptus“, je dokumentirana v starodavnih besedilih, vključno z Biblijo.

1300 – 1500:

1600 – 1700:

 • Cervikalna kapica ali kontracepcijska kapica: Včasih so bile predstavljene zgodnje različice diafragme ali cervikalne kapice, izdelane iz materialov, kot je čebelji vosek.
 • Izpiranje nožnice (ang. douching): Ženske so izpirale nožnico, pogosto z vodo ali kisom, da bi preprečile nosečnost.

1800:

 • Kondomi iz gume: Z vulkanizacijo gume sredi 19. stoletja so postali široko dostopni gumijasti kondomi.
 • Maternični pripomočki (ang. IUD oz. intra uterine device): V zgodnjem obdobju so bili razviti predhodniki sodobnega materničnega vložka, vključno z napravami, izdelanimi iz svile in kovine.
 • Ozaveščanje o plodnosti: Izboljšalo se je razumevanje menstrualnega cikla, kar je privedlo do osnovnih metod za ugotavljanje plodnih dni.

1900:

 • Kondomi in diafragme: Postali so priljubljeni kondomi iz lateksa in izboljšane diafragme.
 • Kontracepcijske tablete: V šestdesetih letih 20. stoletja je bila razvita prva oralna kontracepcijska tableta.
 • IUD, vsadki in injekcije: Te metode so bile uvedene in izpopolnjene skozi stoletje.
 • Kontracepcija v sili, obroček in obliži: Uvedeni so bili v drugi polovici stoletja.

2000-:

 • Digitalni napredek: Aplikacije za sledenje plodnosti in nosljiva tehnologija.
 • Dolgodelujoča kontracepcija (ang. LARC): Dolgodelujoči reverzibilni kontraceptivi so postali priljubljeni.
 • Raziskave na področju moške kontracepcije: Trenutno potekajo raziskave za moške metode kontracepcije.

Skozi zgodovino so družbena, verska in kulturna stališča vplivala na sprejemanje in uporabo metod kontracepcije. Medtem ko so starodavne metode temeljile na omejenem razumevanju in so pogosto vključevale mešanico vraževerja in opazovanja, smo v zadnjem stoletju zaradi znanstvenih raziskav in boljšega razumevanja reproduktivnega zdravja priča hitremu napredku. Več o tej temi si lahko preberete na spodnjih povezavah:

Zgodovinski pregled metod kontracepcije v zadnjih 100 letih

Zgodovina kontracepcije

Vir slike: Wikipedia

Razvoj metod kontracepcije v zadnjih 100 letih je bil pomemben, zaznamovali so ga znanstveni napredek, družbene spremembe in večja ozaveščenost o reproduktivnem zdravju. Predstavljamo krajši časovni uvid v razvoj:

1920:

 • Kondomi in diafragme: To so bile ene izmed redkih razpoložljivih metod. Kondomi iz lateksa so postali priljubljeni v dvajsetih letih 20. stoletja, saj so ponujali učinkovitejšo in udobnejšo možnost kot njihovi predhodniki, izdelani iz živalskih črev.
 • Koledarska metoda (ritmična metoda): Gre za eno izmed naravnih metod kontracepcije oz. metod naravnega načrtovanja družine. Poleg koledarske metode poznamo tudi metode kot so merjenje bazalne temperature, ovulacijska metoda in simptotermalna metoda. Ženske so začele spremljati svoje menstrualne cikle, da bi napovedale ovulacijo in se izogibale spolnim odnosom na plodne dni.

1930:

 • Spermicidi: Uvedeni so bili kot kreme ali želeji, ki so jih ženske lahko uporabljale za uničevanje spermijev.

1950:

 • Kontracepcijska tableta: Enovid je bil razvit v 50. letih prejšnjega stoletja, FDA pa ga je odobrila leta 1960. Z njo so ženske dobile priročno in učinkovito kontracepcijsko metodo.

1960:

1970:

 • Izboljšani maternični vložki: Uveden je bil IUD z bakrom, ki je ponujal nehormonsko dolgoročno kontracepcijo.
 • Hormonske injekcije: Depo-Provera kontracepcijska injekcija je bila razvita in je ženskam omogočila metodo, ki je zahtevala le štiri injekcije na leto.

1980:

 • Kontracepcijski vsadek: V osemdesetih letih je bil uveden Norplant, prvi kontracepcijski vsadek. Sestavljen je bil iz majhnih paličic, ki so jih vsadili pod kožo in so sproščale hormone za preprečevanje nosečnosti.
 • Ženski kondom: Uveden je bil kot druga ovirna metoda za preprečevanje nosečnosti in spolno prenosljivih okužb.

1990:

 • Sodobni kontracepcijski obroček in obliž: V tem času sta bila razvita vaginalni obroček NuvaRing in obliž Ortho Evra, ki sta omogočala mesečno oziroma tedensko kontracepcijo.

2000:

 • Izboljšani vsadki: Nexplanon je nadomestil Norplant in ponudil sistem vsadkov z eno paličico z manj stranskimi učinki.
 • Tablete za nujno kontracepcijo: Izdelki, kot je Plan B, so postali v številnih državah na voljo brez recepta.

2010:

 • Digitalni napredek: Pojavile so se aplikacije za sledenje plodnosti in nosljiva tehnologija, ki ženskam pomagajo natančneje spremljati ovulacijo.
 • Dolgodelujoča kontracepcija (ang. LARC): Dolgodelujoči reverzibilni kontraceptivi so postali priljubljeni zaradi svoje učinkovitosti in dolgoročne zaščite.

2020:

 • Moška kontracepcija: V tem desetletju so se raziskave okrepile, saj so bili opravljeni poskusi moških kontracepcijskih tablet, gelov in injekcij. Čeprav še niso na voljo na trgu, predstavljajo pomemben premik v raziskavah na področju kontracepcije.

Med samim razvojem kontracepcijskih metod se je vzporedno razvijal tudi družbeni odnos do kontracepcije, ki je v številnih delih sveta vse bolj sprejemljiv. Vendar pa sta dostop do kontracepcije in izobraževanje o njej v nekaterih regijah še vedno izziv.

Hormonska kontracepcija in duševno zdravje

Čeprav se je v zadnjih letih močno povečala ozaveščenost o zdravju žensk, je ena od najbolj neraziskanih tem, povezanih z metodami kontracepcije, vpliv kontracepcije na duševno zdravje. Preberite si nekaj razlogov, zakaj je ta tema ključnega pomena:

 • Potencialna povezava z depresijo in tesnobo: Nekatere študije kažejo na morebitno povezavo med hormonskimi metodami kontracepcije (kot so tabletke, obliži ali obročki) in povečanim tveganjem za depresijo in tesnobo.
 • Nihanja razpoloženja: Številne ženske poročajo o nihanju razpoloženja ali čustvenih spremembah, ko začnejo uporabljati ali zamenjajo kontracepcijske metode. Mimogrede – ti neželeni učinki so navedeni v drobnem tisku številnih metod kontracepcije.
 • Vpliv na libido: Hormonska kontracepcija lahko pri nekaterih ženskah včasih povzroči zmanjšanje libida. Ta neželeni učinek lahko pomembno vpliva na kakovost ženskega življenja in odnose, vendar pogosto ni dovolj poudarjen.
 • Sindrom prenehanja jemanja hormonske kontracepcije: Pri nekaterih ženskah se po prenehanju uporabe hormonske kontracepcije pojavijo različni simptomi, od nihanja razpoloženja do nerednih menstruacij. Ta prehodna faza, ki se včasih imenuje “sindrom po kontracepciji“, ni splošno priznana ali obravnavana (op.p. ne gre za uradno medicinsko diagnozo).
 • Edinstvenost vsake posameznice: Duševno zdravje je zelo osebno in odzivi na kontracepcijo se lahko med posameznicami zelo razlikujejo. Nekatere ženske lahko ugotovijo, da določene metode kontracepcije izboljšajo njihovo razpoloženje in splošno počutje, medtem ko lahko druge doživijo negativne učinke na duševno zdravje.
 • Stigma v zvezi z duševnim zdravjem: Duševno zdravje je tema, ki je kljub vse večji ozaveščenosti v mnogih družbah še vedno stigmatizirana. Zaradi te stigme lahko ženske težko razpravljajo o morebitnih učinkih kontracepcije na duševno zdravje ali jih prepoznajo.
 • Potreba po celovitem svetovanju: Pri predpisovanju kontracepcijskih sredstev morajo zdravstveni delavci ponuditi celovito svetovanje, ki vključuje tudi morebitne vplive na duševno zdravje. To bi ženskam omogočilo, da se odločajo na podlagi informacij in poiščejo pomoč, če opazijo kakršne koli neželene učinke.

Medtem ko se o fizičnih neželenih učinkih kontracepcije (kot so povečanje telesne teže, krvni strdki ali prebojne krvavitve) pogosto razpravlja, si morebitni vplivi na duševno zdravje zaslužijo več pozornosti. Bistveno je, da imajo ženske vse informacije, ki jih potrebujejo za sprejemanje najboljših odločitev za svoje telo in dobro počutje.

Preberite si več o tej temi:

Dejavniki, ki jih je treba upoštevati pri izbiri kontracepcije

Dejavniki upoštevanja pri kontracepciji

Življenje pomeni nenehno odločanje in ko gre za kontracepcijo, lahko izbrana zaščita pomembno vplivajo na naše zdravje, srečo in prihodnost. Ne gre le za to, kaj deluje, temveč za to, kaj deluje za vas.

Na žalost je realnost ta, da vsaka kontracepcijska metoda ni popolna za vsakogar (zato tudi ta članek!). Naša telesa, življenjski slogi in načrti za prihodnost so različni, zato je potreben prilagojen pristop k področju kontracepcije.

Pri izbiri kontracepcijske metode je pomembnih več dejavnikov. Osebno zdravje in zdravstvena zgodovina lahko vplivata na primernost nekaterih metod. Nekateri posamezniki so lahko na primer alergični na sestavine določenih kontracepcijskih tablet. Ključnega pomena sta tudi življenjski slog in udobje.

Če ste oseba, ki pogosto potuje ali ima nestanoviten urnik, dnevne tabletke morda niso najboljša izbira. Drugi bistveni dejavniki so želeno trajanje zaščite, prihodnji cilji načrtovanja družine ter morebitni neželeni učinki in tveganja. S tehtanjem teh dejavnikov lahko izberete metodo, ki ustreza vašim edinstvenim potrebam.

Poznamo različne oblike delitev: npr. hormonske oblike kontracepcije, barierne oziroma pregradne oblike kontracepcije ter naravne oblike kontracepcije. Poznamo tudi povratne začasne kontracepcije, prekinjen spolni odnos, vzdržnost med ovulacijo in neprekinjeno dojenje, sterilizacija.

Izr. prof. Bojana Pintar v članku z naslovom Kako izbrati primerno kontracepcijsko metodo, piše tudi o tem, da lahko žensko razvrstimo v eno v eno od štirih kategorij primernosti rabe določene kontracepcijske metode:

 • Kategorija 1: Stanje, kjer ni omejitev za uporabo kontracepcijske metode; kontracepcijska metoda se uporablja v vseh okoliščinah.
 • Kategorija 2: Stanje, kjer so prednosti oz. koristi uporabe kontracepcijske metode na splošno večje od teoretičnih ali dokazanih zdravstvenih tveganj; kontracepcijska metoda se običajno uporablja.
 • Kategorija 3: Stanje, kjer je teoretično ali dokazano tveganje običajno večje od prednosti oz. koristi uporabe kontracepcijske metode; raba kontracepcijske metode
  običajno ni priporočljiva, razen le izjemoma, če niso na voljo ali niso sprejemljive druge bolj primerne metode.
 • Kategorija 4: Stanje, kjer uporaba kontracepcijske metode predstavlja nesprejemljivo zdravstveno tveganje; kontracepcijska metoda se ne uporablja.

Kratkotrajne kontracepcijske metode

V hitrem svetu, v katerem živimo, je prilagodljivost najpomembnejša. Kratkotrajne kontracepcijske metode ponujajo prav to – svobodo prilagajanja in spreminjanja glede na potek življenja. Ne glede na to, ali raziskujete možnosti ali še niste pripravljeni na dolgoročno zavezo, te metode vas lahko pokrijejo.

Predstavljajte si varnostno mrežo, ki jo lahko poljubno vzpostavite in odstranite ter vam omogoča nadzor brez dolgoročnih obveznosti. To je bistvo kratkoročnih kontracepcijskih metod. Te metode so prilagojene tistim, ki cenijo prilagodljivost, in vzpostavljajo ravnovesje med učinkovitostjo in prilagodljivostjo.

Med najbolj priljubljenimi kratkoročnimi kontracepcijskimi metodami so kondomi, kontracepcijske tablete ter kontracepcijski obliži in obročki. Kondomi, ki so na voljo tako za moške kot za ženske, delujejo kot ovire in preprečujejo, da bi se spermiji srečali z jajčecem.

Njihova dodatna prednost je tudi zaščita pred spolno prenosljivimi okužbami. Kontracepcijske tablete, ki se jemljejo vsak dan, uravnavajo hormone in preprečujejo ovulacijo. Različne vrste tabletk so prilagojene različnim potrebam, nekatere celo odpravljajo akne in menstrualne bolečine. Kontracepcijski obliži in obročki sproščajo hormone za preprečevanje nosečnosti in se uporabljajo mesečno.

Dolgoročne kontracepcijske metode

Življenje je maraton in ne sprint. Za tiste, ki raje nastavijo in pozabijo, dolgoročne kontracepcijske metode ponujajo večletno zaščito in vas razbremenijo vsakodnevnih ali mesečnih rutin. Gre za to, da se danes odločite za jutri brez skrbi.

Predstavljajte si, da posadite seme, ki zraste v zaščitni ščit in vam nudi leta mirnega spanca. To je obljuba dolgoročnih kontracepcijskih metod. Te metode, namenjene tistim, ki iščejo daljšo zaščito, so zanesljive in priročne.

Intrauterini pripomočki (IUD) in vsadki so vodilni na področju dolgoročne kontracepcije. Maternični vložki, majhni pripomočki, ki se namestijo v maternico, so na voljo v hormonski in bakreni različici. Odvisno od vrste lahko preprečujejo nosečnost od 3 do 10 let. Vsadki pa so majhne paličice, ki se vstavijo pod kožo zgornjega dela roke. Sproščajo hormone za preprečevanje nosečnosti in lahko trajajo do 3 leta.

Trajne metode kontracepcije

Življenje je niz poglavij in za nekatere je odločitev, da zaprejo knjigo o plodnosti, globoka. Trajne kontracepcijske metode ponujajo dokončno rešitev za tiste, ki so prepričani, da si v prihodnosti ne želijo več otrok.

Predstavljajte si, da dosežete vrh gore, se ozrete na pot in se odločite, da se boste utaborili prav tam. Trajne kontracepcijske metode so podobne tej odločitvi – vrhunec osebnega razmisleka in želje po trajnosti.

Sterilizacija (podvezava jajcevodov in vazektomija) je glavna metoda trajne kontracepcije. Podvezava jajcevodov, ki jo pogosto imenujemo “zavezovanje jajcevodov”, vključuje blokado ali zapečatenje jajcevodov, kar prepreči, da bi jajčeca dosegla maternico.

Razlika med žensko in moško sterilizacijo je predvsem v tem, da se moška sterilizacija ali vazektomija izvaja ambulantno, v lokalni anesteziji. Poseg pri ženski je zahtevnejši. Praviloma se izvaja v operacijski dvorani s splošno anestezijo, laparoskopom in ekipo kirurgov.

Čeprav gre za zelo učinkovito metodo, je treba opozoriti, da ne zagotavlja zaščite pred spolno prenosljivimi boleznimi.

Naravne in alternativne metode

V dobi, ko nas vse bolj privlačijo ekološki in celostni pristopi, so naravne metode kontracepcije most med starodavno modrostjo in sodobnimi potrebami. Te metode, ki temeljijo na razumevanju in sinhronizaciji s telesom, so alternativa hormonskim metodam in metodam, ki temeljijo na pripomočkih.

Metode, ki temeljijo na ozaveščanju o plodnosti, vključujejo spremljanje menstrualnih ciklov in ugotavljanje plodnih dni, da se izognete spolnim odnosom ali uporabite zaščito. Čeprav zahtevajo natančno sledenje, posameznikom omogočajo globlje razumevanje svojega telesa.

Metoda umika (prekinjen odnos), pri kateri se moški umakne pred ejakulacijo, je še ena naravna metoda, čeprav je pri njej tveganje neuspeha večje. Metoda laktacijske amenoreje (LAM) temelji na naravni neplodnosti, ki jo doživljajo nekatere doječe matere, vendar se njena učinkovitost z rastjo otroka zmanjšuje.

Nujna kontracepcija

Nujna kontracepcija

Življenje je nepredvidljivo in včasih se kljub našim najboljšim prizadevanjem znajdemo v situacijah, ko potrebujemo varnostno mrežo. Nujna kontracepcija je ta rezervni načrt, ki ponuja drugo priložnost za preprečitev nenamerne nosečnosti.

Predstavljajte si padalo, ki se sproži, ko najmanj pričakujete, da ga boste potrebovali, in zagotavlja mehak pristanek v turbulentnih časih. Nujna kontracepcija je takšno padalo, ki zagotavlja, da enkratni incidenti ne povzročijo dolgoročnih posledic.

Jutranja tabletka je splošno priznana oblika nujne kontracepcije. Namenjena je preprečevanju nosečnosti po nezaščitenem spolnem odnosu in je najučinkovitejša, če jo vzamemo čim prej po dogodku.

Druga možnost je bakreni maternični vložek, ki se lahko vstavi kot nujna kontracepcija. Spermijem preprečuje oploditev jajčeca in lahko po želji ostane kot dolgoročna kontracepcijska metoda.

Pomen dvojne zaščite

Pomen dvojne zaščite

Ko govorimo o dvojni zaščiti, ne govorimo o uporabi dveh kondomov – enega čez drugega (ne počnite tega!). Govorimo o kombinaciji kontracepcijskih metod. V svetu, kjer je naše dobro počutje najpomembnejše, je dvojna zaščita podobna nošenju varnostnega pasu in čelade. Gre za zaščito pred nenačrtovano nosečnostjo in spolno prenosljivimi okužbami, ki zagotavlja celovito zaščito.

Predstavljajte si trdnjavo z dvema plastema obzidja, od katerih vsaka krepi drugo. Dvojna zaščita pri kontracepciji temelji na podobnem načelu, saj ponuja dvostopenjski obrambni mehanizem za vaše reproduktivno zdravje.

Kombinacija kontracepcijskih metod poveča njihovo učinkovitost. Uporaba kondomov in kontracepcijskih tabletk na primer ne poveča le preprečevanja nosečnosti, temveč tudi zaščito pred spolno prenosljivimi boleznimi.

Bistveno je razumeti, da so številne kontracepcijske metode učinkovite pri preprečevanju nosečnosti, pred okužbami pa ščitijo le pregradne metode, kot so kondomi.

Katero metodo kontracepcije predlagajo slovenski ginekologi?

Ketero metodo predlagajo ginekologi

Izbira kontracepcije je zapletena odločitev, ki je pogosto odvisna od individualnih potreb, želja in zdravstvene zgodovine bolnika. Vendar pa je na področju kontracepcije več tem, ki so v preteklosti delile ali še vedno delijo mnenja ginekologov. Nekatere od teh tem vključujejo:

 1. Hormonske in nehormonske metode: Nekateri ginekologi imajo zaradi njihove učinkovitosti raje hormonske metode, kot so kontracepcijske tablete, obliži ali injekcije. Drugi se lahko nagibajo k nehormonskim metodam, kot so bakrene maternične vložke, zlasti pri ženskah, pri katerih hormoni povzročajo neželene učinke.
 2. Reverzibilni kontraceptivi z dolgotrajnim delovanjem (LARC): Vsadki, kot so maternični vložki in vsadki, so zelo učinkoviti in lahko trajajo več let. Vendar se pojavljajo razprave o tem, v kateri starosti ali življenjskem obdobju jih je najbolje priporočati, zlasti pri mladih ženskah ali tistih, ki nimajo otrok.
 3. Trajna kontracepcija: Postopki, kot sta podvezava jajcevodov ali vazektomija, so trajni in zelo učinkoviti. Vendar pa obstajajo razprave o tem, kdaj jih priporočiti, zlasti glede na morebitna obžalovanja ali spremembe v življenju.
 4. Nujna kontracepcija: Uporaba in priporočanje tablet za nujno kontracepcijo, zlasti za rutinsko ali ponavljajočo se uporabo, je lahko sporna.
 5. Kontracepcija in akne: Nekatere kontracepcijske tablete lahko pomagajo zmanjšati akne, vendar se razpravlja o tem, ali naj bo to glavni razlog za njihovo predpisovanje.
 6. Kontracepcija in povečanje telesne teže: Povezava med nekaterimi kontracepcijskimi sredstvi in pridobivanjem telesne teže je predmet stalnih raziskav in razprav.
 7. Kontracepcija zaradi nekontracepcijskih koristi: Uporaba kontracepcije za obvladovanje stanj, kot so sindrom policističnih jajčnikov (PCOS), endometrioza ali močne menstrualne krvavitve, je lahko sporna, zlasti če pretehtamo koristi in morebitne neželene učinke.
 8. Naravno načrtovanje družine: Nekateri ginekologi lahko podpirajo metode, kot sta sledenje menstrualnim ciklom ali bazalna telesna temperatura, drugi pa so lahko skeptični glede njihove učinkovitosti v primerjavi z drugimi metodami.
 9. Kontracepcija in duševno zdravje: Morebitna povezava med hormonsko kontracepcijo in motnjami razpoloženja ali simptomi duševnega zdravja je tema stalnih raziskav in razprav.
 10. Dostop in avtonomija: Obstaja tudi širša razprava o tem, kdo bi moral imeti dostop do kontracepcije, kako naj jo krije zavarovanje in kakšna je vloga farmacevtov ali drugih izvajalcev, ki niso zdravniki, pri predpisovanju ali zavračanju kontracepcije.

Bistveno je poudariti, da čeprav v zdravniški skupnosti potekajo razprave, mora biti končna odločitev o kontracepciji skupna odločitev med pacientom in njegovim zdravstvenim delavcem, pri čemer je treba upoštevati edinstvene potrebe in okoliščine posameznika.

K sodelovanju smo povabili slovenske ginekologe in odzvali so se:

 • Darja Gašperlin Dovnik, dr. med., spec. ginekologije in porodništva. Več o njej si lahko preberete tu.
 • Andrej Cokan, dr. med., spec. ginekologije in porodništva. Več o njemu si lahko preberete tu.
 • Andreja Komac, dr. med., spec. ginekologije in porodništva.
 • Andreja Smajila, dr. med., spec. ginekologije in porodništva.
 • Izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., spec. ginekologije in porodništva.
 • mag. Mojca Grebenc, dr. med., spec. ginekologije in porodništva.

Katera metoda kontracepcije je zame najboljša? (Odgovarja Darja Gašperlin Dovnik)

 • 1. Kondom je brez stranskih učinkov.
 • 2. OHKC (op.p. hormonske kontracepcijske tablete )za mlade do poroda, po 35. letu in kadilke ne več, zaradi možnosti večjega strjevanja krvi.
 • 3. Po porodih hormonska intrauterina kontracepcija.
 • 4. Sterilizacija pri zainteresiranih po 35. letu.

Katera metoda kontracepcije je zame najboljša? (Odgovarja Andrej Cokan)

Pri izbiri najprimernejše oblike kontracepcije je ključno upoštevati individualne potrebe in zdravstveno stanje vsake posameznice. Na tržišču je na voljo široka paleta kontracepcijskih metod, od katerih so nekatere bolj primerne za določene skupine žensk.

Na primer, za tiste z mastnimi lasmi ali težavami s aknami bi bile kontracepcijske tablete z antiandrogenim učinkom lahko dobra izbira.

Tiste, ki imajo pridružena sistemska obolenja, kot so srčno-žilne bolezni, nevrološke težave ali bolezni jeter, bi se pred uvedno kontracepcije morale posvetovati s svojim ginekologom, da bi skupaj izbrali najbolj varno možnost.

Med različnimi kontracepcijskimi metodami so kontracepcijske tablete s prekinjenim ali neprekinjenim delovanjem, pršila, obliži, maternični vložki s progesteronom ali brez, bakreni maternični vložki ter vaginalni obroč.

Vsaka od teh metod ima svoje prednosti in slabosti, zato je ključno, da se posvetujete s svojim ginekologom ali zdravstvenim strokovnjakom, ki vam bo pomagal izbrati najbolj primerno možnost glede na vaše potrebe in zdravstveno stanje. Seveda so na voljo tudi druge metode, kot so kondom, diafragma in spolna vzdržnost.

Najpomembnejše pa je, da se vsaka izbrana kontracepcijska metoda uporablja pravilno, saj so vse metode učinkovite, če se uporabljajo v skladu z navodili.

Redno sodelovanje z zdravnikom in odprta komunikacija o morebitnih težavah ali vprašanjih v zvezi s kontracepcijo sta ključnega pomena za zagotavljanje varne in učinkovite zaščite pred nezaželeno nosečnostjo.

Katera metoda kontracepcije je zame najboljša? (Odgovarja Andreja Komac)

Za mlada dekleta oralni kontraceptiv, morda v kombinaciji s kondomom, za gospe po porodih IUV s progesteronom.

Katera metoda kontracepcije je zame najboljša? (Odgovarja Andreja Smajila)

Odločitev glede izbire kontracepcije temelji najprej na pridobljenih podatkih o starosti pacientke, njenih zdravstvenih težavah kot so visok krvni pritisk, morebitne bolezni srca in ožilja, v preteklosti prebolela globoka venska tromboza ali pljučna embolija, bolezni jeter, ledvic,..

Pri mladostnicah najpogosteje predpišemo kontracepcijske tabletke, v zadnjem času pa tudi obliž. Mamice po porodu se raje odločajo za dolgotrajnejšo kontracepcijo kot je maternični vložek, ali pa za kontracepcijski vaginalni obroček.

Pri večini pacientk uspemo najti primerno kontracepcijo. Manjši procent žensk, starejših od 35 let, ki želijo imeti trajno zaščito pred zanositvijo pa se odloči za sterilizacijo.

Katera metoda kontracepcije je zame najboljša? (Odgovarja Nataša Tul Mandič)

Pri vsakem spolnem odnosu je treba poskrbeti za kontracepcijo. Tudi po porodu, ko menstruacije še ni, ni varnih dni, saj je vseeno možna zanositev. Več si lahko preberete tu.

Katera metoda kontracepcije je zame najboljša? (Odgovarja Mojca Grebenc)

Najprimernejšo KC metodo za par je najbolje izbrati ob dobrem strokovnem pogovoru z ginekologom, ki bo znal presoditi o primernosti metode glede na zdravstveno stanje ženske, njeno željo po družini, njeno predstavo in pričakovanjem o ustrezni metodi, predvsem pa z namenom, da bo odgovarjala njenem življenjskem stilu in bo raba lahko dosledna in redna.

Mlada, zdrava dekleta se najpogosteje odločijo za kombinirano hormonsko zaščito s tabletkami, redkeje za nožnični obroček ali obliž. Skupno tem oblikam KC je, da jim poleg dobre zaščite pred neželeno nosečnostjo, nudijo redne, manj močne in manj boleče menstruacije ter manj težav z PMS. Večinoma imajo ugoden vpliv na kožo in lahko zelo izboljšajo aknavost.

Varujejo pred vnetji rodil, ob daljši uporabi pa varujejo tudi pred rakastimi obolenji jajčnikov ter telesa maternice. Starejše ženske, doječe matere, ženske s pridruženimi boleznimi, povišanim pritiskom, migrenami ali kadilke po 35 letu pa so bolj primerne za progestagensko KC, ki je v obliki tabletk ali materničnega vložka.

Prednost te oblike KC, je poleg tega, da je bolj varna in nima povečanega tveganja za krvne strdke, tudi ta, da menstruacije postanejo zelo šibke, za 1-2 dni krvavitve le v sledi ali celo popolnoma izginejo.

Ob progesteronski KC ženskam največkrat predstavlja skrb to, da ni menstruacij, da se kri nabira kje drugje. Te ženske potrebujejo razlago delovanja take KC. Razložiti jim je potrebno, da se sluznica ob konstantni prisotnosti progestogena preneha debeliti, podobno kot se to dogaja ob dojenju, ter da tanka sluznica zato ne potrebuje mesečnega luščenja z menstruacijo.

Ob razumevanju delovanja KC je tudi rednost in dovzetnost uporabe KC metode veliko boljša. Seveda poleg hormonske KC in kondomov obstajajo tudi naravne metode KC.

Naravne metode kontracepcije temeljijo na natančnem samoopazovanju in poznavanju lastnega menstrualnega cikla, zahtevajo pa tudi sodelovanje obeh partnerjev.

Potrebno se je zavedati , da so naravne metode zaščite manj učinkovite kot dosledna raba kondoma in še manj učinkovite kot dosledna raba hormonske KC. In za konec; Nujna ali jutranja tabletka naj bo izhod v sili za primer, ko KC zataji; np. Če poči kondom, ali kadar je bil odnos nezaščiten.

Kupi se jo lahko v vsaki lekarni brez Rp, potrebno pa jo je vzeti čimprej po nezaščitenem odnosu, da še učinkovito prepreči zanositev.

Pomembno je poudariti, da čeprav v strokovni skupnosti potekajo razprave, morata pri končni odločitvi o kontracepciji sodelovati pacient in ginekolog, pri čemer je treba upoštevati edinstvene potrebe in okoliščine posameznika.

Zaključek

V našem raziskovanju sveta kontracepcije smo spoznali, da je izbira kontracepcijske metode izjemno osebna in mora biti utemeljena na podrobnih razpravah z zdravstvenimi strokovnjaki. Pomembno je, da pri izbiri upoštevate svoje zdravstveno stanje, življenjski slog in prihodnje načrte.

Ne pozabite, da je izobraževanje ključno: seznanite se z različnimi možnostmi in njihovimi dolgoročnimi učinki. Upoštevajte tudi mnenje in potrebe svojega partnerja, saj je kontracepcija pogosto skupna odgovornost.

Nazadnje, imejte v mislih, da se svet kontracepcije nenehno razvija z inovacijami in raziskavami, ki širijo vaše možnosti. Tako najboljša metoda kontracepcije ni le tista, ki se ujema z vašim trenutnim življenjskim slogom, ampak tudi tista, ki lahko sledi vašemu razvijajočemu se potovanju skozi življenje.

Viri in literatura

 • Britton, L. E., Alspaugh, A., Greene, M. Z., & McLemore, M. R. (2020). CE: An Evidence-Based Update on Contraception. The American journal of nursing, 120(2), 22–33. https://doi.org/10.1097/01.NAJ.0000654304.29632.a7
 • Contraception Explained: Birth Control Options for Teens & Adolescents. By: Mary A. Ott, MD, MA, FAAP & Elizabeth Alderman, MD, FAAP. https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/teen/dating-sex/Pages/Birth-Control-for-Sexually-Active-Teens.aspx
 • Fabjan-Vodušek, V. (2020). Pregradne in druge metode kontracepcije. 1–19.
 • Haakenstad, A., Angelino, O., Irvine, C. M. S., Bhutta, Z. A., Bienhoff, K., Bintz, C., Causey, K., Dirac, M. A., Fullman, N., Gakidou, E., Glucksman, T., Hay, S. I., Henry, N. J., Martopullo, I., Mokdad, A. H., Mumford, J. E., Lim, S. S., Murray, C. J. L., & Lozano, R. (2022). Measuring contraceptive method mix, prevalence, and demand satisfied by age and marital status in 204 countries and territories, 1970-2019: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2019. Lancet (London, England), 400(10348), 295–327. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(22)00936-9
 • Jain, R., & Muralidhar, S. (2011). Contraceptive methods: needs, options and utilization. Journal of obstetrics and gynaecology of India, 61(6), 626–634. https://doi.org/10.1007/s13224-011-0107-7
 • Kores Testen, P. (2018). Izbira kontracepcije pri adolescentkah. 73–76.
 • Križmančić, I., & Rakuša Krašovec, K. (2021). Ozaveščenost šolarjev o varni spolnosti. 228–234. https://www.uni-nm.net/publikacije/2021/unmfzv_sk/#p=248
 • Pinter, B. (2017). Dolgodelujoče kontracepcijske metode so zelo učinkovite, a slabo poznane. Dnevnik, 68(226), 15.
 • Podbevšek, K. (2022). Vključenost moških v odločitev o kontracepciji [Magistrsko delo, Univerza v Ljubljani]. Repozitorij Univerze v Ljubljani. http://pefprints.pef.uni-lj.si/7150/
 • Radešić, L. (2019). Reproduktivno zdravje Rominj v Mestni občini Ljubljana [Magistrsko delo, Univerza v Ljubljani]. Repozitorij Univerze v Ljubljani. https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=111488
 • Rakić, K. (2018). Izbira kontracepcije po 40. letu starosti ženske. 69–72.
 • Slokan, Ž. (2015). Ozaveščenost slovenskih srednješolk o oralni kontracepciji : magistrsko delo [Magistrsko delo, Univerza v Ljubljani]. Repozitorij Univerze v Ljubljani. http://dk.fdv.uni-lj.si/magistrska_dela_2/pdfs/mb22_slokan-ziva.pdf
 • Slovenske smernice za rabo kombinirane hormonske kontracepcije
 • Slovenske smernice za rabo progestogenske oralne kontracepcije
 • Slovenske smernice za rabo materničnega vložka
 • Slovenske smernice: zbirna tabela stanj in kategorij primernosti rabe kombinirane hormonske kontracepcije, progestogenske oralne kontracepcije in materničnega vložka
 • Slovenska priporočila za rabo nujne kontracepcije
 • Sužnik, I. (2019). Vpliv diskurza naravnega na odnos do kontracepcije [Magistrsko delo, Univerza v Ljubljani]. Repozitorij Univerze v Ljubljani. https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=110831
 • Teal S, Edelman A. Contraception Selection, Effectiveness, and Adverse Effects: A Review. JAMA. 2021;326(24):2507–2518. doi:10.1001/jama.2021.21392
 • Torkar, A., Tomšič, J., & Turk, L. (2021). Hormonska kontracepcija: preteklost, sedanjost in prihodnost.
 • Proteus, 83(9/10), 392, 427-434,. http://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:doc-YJGC1RJ5
 • Završnik-Mihič, R., & Bandelj-Klančar, D. (2014). Finančno ovrednotenje kontracepcijskih metod. 35–39.

Preberite si tudi:

Gradivo, predstavljeno na v tem članku je zgolj informativne narave. Izražena mnenja so zgolj informativna in se jih ne sme jemati kot strokovni zdravniški nasvet. Vedno se posvetujte s svojim ginekologom.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja