Kako uporabljati vaginalne uteži: 8 stvari, ki jih morate in ne smete početi

Vaginalne uteži kaj lahko in ne smete

Struktura in funkcija mišic medeničnega dna sta temeljnega pomena v človeški anatomiji in fiziologiji. Te mišice imajo ključno vlogo pri podpiranju medeničnih organov, uravnavanju kontinence in prispevajo k spolni funkciji. Kot vsaka druga mišična skupina v telesu, je tudi krepitev mišic medeničnega dna pomembna za ohranjanje njihove funkcije in preprečevanje potencialnih zdravstvenih težav.

Za ženske je krepitev teh mišic še posebej pomembna, saj lahko z rednimi vajami izboljšajo spolno odzivnost, olajšajo porod in pospešijo okrevanje po porodu. Kljub splošni prepoznavnosti izraza “Keglove vaje“, mnoge ženske niso popolnoma poučene o pravilni izvedbi. Zato je priporočljivo, da se posvetujete s strokovnjakom za fizioterapijo, ki je specializiran za medenično dno, preden začnete z uporabo vaginalnih uteži.

Morda se zdi prva uporaba vaginalnih uteži (Keglovih kroglic) zastrašujoča – vendar je zelo preprosta! Če želite iz vsakega stiska pridobiti največ, si oglejte naše najpomembnejše ukrepe, kaj storiti in kaj ne:

Ja – Poišči mišice medeničnega dna pred uporabo vaginalnih uteži

Pomembno je, da vaginalno utež namestite na pravo mesto. Preden jo vstavite, priporočamo, da v nožnico potisnete prst in stisnete medenično dno, tako kot bi poskušali ustaviti tok urina. Med stiskanjem boste začutile, kako se mišice okrog prsta kričijo. Vaginalne uteži morate vstaviti tako, da sedijo tik nad to mišico, približno 2 cm znotraj nožnice. Vaše medenično dno je kakor viseča mreža v medenici, zato naj vaša kroglica na njej počiva.

Ne – Vaginalne uteži ne postavljajte previsoko

Če boste utež namestile previsoko v nožnici, vadba ne bo učinkovita, saj se medenično dno ne bo imelo okoli česa krčiti. Podobno se zgodi, če je utež prenizko. Navsezadnje mora biti vadba učinkovita, zato ne želimo porabiti tega časa, ne da bi dosegle optimalne rezultate. Upoštevajte, da se utež, nameščena v nožnici ne more izgubiti v vaši notranjosti; obstaja samo en izhod.

Ja – Za začetek poiščite stabilen in udoben položaj

Gravitacija je lahko vaš najboljši prijatelj ali najhujši sovražnik pri krepitvi mišic medeničnega dna. Če ste pri uporabi uteži za vadbo medeničnega dna začetnice, vam priporočamo, da najprej vstavite utežv ležečem položaju, ko ležite na hrbtu ali v katerem koli nagnjenem položaju, ki vam ustreza.

Ko to obvladate, se lahko lotite zahtevnejših položajev, kot so sede, stoje ali celo med hojo. Najpomembneje je, da najdete udoben položaj, v katerem se boste lahko osredotočile na dogajanje tam spodaj.

Ne – Pretiravajte in ne bodite preveč ambiciozne z vaginalnimi utežmi

Na spletu so objavljeni posnetki žensk, ki lahko z mišicami medeničnega dna dvigujejo deske za surfanje, ne da bi se znojile. To je več kot ambiciozno tudi za tiste, ki že nekaj časa vadijo!

Priporočamo, da najprej skrčite medenično dno in ga zadržite dve sekundi, nato pa se za dve sekundi sprostite. Ko boste to obvladale, lahko poskusite kontrakcije zadržati dlje in dlje.

Ja – Izboljšajte svojo igro!

Zdaj, ko ste osvojile osnove, je čas, da vadbo prenesete na višjo raven! Začnite si postavljati izzive; ali lahko med stojo skrčite medenično dno? Se tuširate? Plešete ob svoji najljubši pesmi? Poskusite!

Če lahko vse to opravite z lahkimi vaginalnimi utežmi, poskusite povečati težo. Kakovostni vadbeni pripomočki, kot je Laselle, ponujajo sklope progresivnih uteži, ki jih lahko uporabljate za krepitev moči. Te lahko med seboj tudi povežete za več kombinacij uteži in še bolj zahtevno vadbo.

Ne –  Obremenjujte se s hitrimi rezultati in bodite potrpežljivi

Tako kot pri vseh vadbah rezultati nikoli niso takojšnji. Poskusite z vajami od 3-krat na teden, do vsak dan in v nekaj tednih boste resnično začutili rezultate.

Vaje za medenično dno so odlične za pripravo in okrevanje po porodu ter za povečanje nadzora nad mehurjem; o tem, kdaj in ali je uporaba dovoljena, se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem.

Pomagajo lahko tudi pri napetosti medeničnega dna, kar lahko izboljša občutke med seksom! Te majhne uteži imajo res velik vpliv, ne glede na to, kakšen je vaš končni cilj. Zato ne uporabljajte težjih uteži, če ne veste, kaj lahko vaše telo prenese. Če želite izvedeti več o tem, se posvetujte s terapevtom za medenično dno. Za več razlogov, zakaj bi morali izvajati Keglove vaje, kliknite tukaj (Trening za mišice medeničnega dna).

Ja – Ohranjajte higieno pri uporabi vaginalnih uteži

Ne glede na vrsto uteži za nožnico, ki jo uporabljate, poskrbite, da jo očistite pred in po uporabi. Priporočamo uporabo antibakterijskega mila in vode ali pH uravnoteženega čistila za intimne pripomočke. To je resnično pomembno za zaščito pred morebitnimi škodljivimi bakterijami in ohranjanje vadbenih pripomočkov v vrhunskem stanju.  Prepričajte se, da je na voljo mehanizem za enostavno odstranjevanje uteži; uteži Laselle imajo preprosto pritrjeno vrvico za enostavno odstranjevanje.

Ja – Vadba naj ne bo le obveza, ampak tudi zabava

Vadba za medenično dno prispeva k številnim vidikom vašega intimnega počutja, poleg tega pa je tudi zabavna, enostavna in predstavlja vrhunski čas zame. Če v enačbo vključite še uteži, bo vadba učinkovitejša, vi pa boste še hitreje pridobile moč in tonus.

Zato se preizkusite, začnite si postavljati izzive in v kratkem boste z vagino dvignili desko za surfanje! (No… morda ne…)

Preberite tudi:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja