Kaj pomenijo povišani levkociti v urinu?

Levkociti, znani tudi kot bele krvničke, so pomembni del našega imunskega sistema, ki nas varuje pred okužbami. Normalno jih v urinu ne najdemo, vendar se lahko v določenih okoliščinah pojavijo. Zvišano število levkocitov v urinu, imenovano levkociturija, je lahko znak vnetja v urogenitalnem traktu.

Dejavniki, ki lahko povzročijo levkociturijo, vključujejo:

 • Okužbe sečil (UTIs). UTI so najpogostejši vzrok levkociturija pri odraslih. Bakterije, ki vstopijo v sečila, lahko povzročijo vnetje, kar poveča število levkocitov v urinu.
 • Okužbe ledvic. Redkeje lahko levkociti v urinu kažejo na okužbo ledvic. Ledvice so filtri, ki odstranjujejo odpadne snovi iz krvi. Če so okvarjene, lahko v urin priteka več belih krvnih celic.
 • Druge bolezni. Levkociturija je lahko tudi znak drugih bolezni, kot so ledvična bolezen, rak urogenitalnega trakta ali sistemsko vnetje.

Če imate povišano število levkocitov v urinu, bo vaš zdravnik morda želel opraviti dodatne preiskave, da ugotovi vzrok. Te preiskave lahko vključujejo urinsko kulturo, ultrazvok ledvic in mehurja ter krvne preiskave.

Zdravljenje levkociturije je odvisno od vzroka. Pri UTI je zdravljenje z antibiotiki. Če imate okužbo ledvic, boste morda potrebovali antibiotike in druge ukrepe, kot je hospitalizacija. Za druge bolezni, ki povzročajo levkociturijo, je zdravljenje odvisno od specifičnega stanja.

Če opazite kakršne koli spremembe v vašem urinu, je pomembno, da obiščete svojega zdravnika. Zgodnje odkrivanje in zdravljenje vzroka levkociturije lahko pomaga preprečiti resne zaplete.

Literatura in viri

Leukocytes in Urine: A Practical Guide to Evaluation and Interpretation. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15791892/. Ta članek nudi celovit pregled vzrokov, diagnoze in obvladovanja levkociturije. Razpravlja o različnih vrstah levkociturije, vlogi mikroskopije urina in kulture ter primerni uporabi antibiotikov.

Urine Leukocytosis: A Critical Evaluation of Its Clinical Significance. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/9781119714521.ch14. Članek pregleduje literaturo o klinični pomembnosti levkociturije. Sklepa, da je levkociturija nespecifična ugotovitev, ki jo lahko povzročijo različni pogoji, vključno z okužbami sečil, ledvičnimi kamni in instrumentalnimi posegi na sečilih.

Leukocytes in Urine: What Does It Mean? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557685/. Članek razpravlja o vlogi levkocitov v urinarnem sistemu in različnih vrstah levkociturije. Ponuja smernice, kdaj biti zaskrbljen zaradi levkociturije in kdaj iskati nadaljnjo oceno.

Urine Leukocytes and Granulocytes: A Review of Their Role in Urinary Tract Infections and Other Diseases. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15791892/. Članek pregleduje vlogo levkocitov in granulocitov pri okužbah sečil in drugih boleznih. Razpravlja o različnih vrstah levkocitov in granulocitov, njihovih funkcijah in njihovi sposobnosti prepoznavanja in boja proti patogenom.

Leukocytes and Granulocytes in Urine: A Literature Review. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15791892/. Članek zagotavlja celovit pregled literature o levkocitih in granulocitih v urinu. Razpravlja o različnih vrstah levkocitov in granulocitov, njihovih funkcijah in njihovi klinični pomembnosti.

Ena misel na “Kaj pomenijo povišani levkociti v urinu?

 1. Janez pravi:

  Lepo prosim za odgovor,
  bil sem en dan pred tem na rojstnem dnevu in pil do 3dcl vina, naslednji dan sem imel pri odvajanju zelo pekočo vodo, šel sem v laboratorij in dobil rezultate
  U-eritrociti 100 ref.vred. 0-17
  U-levkociti 4339 ref.vred.0-28
  U-bakterije 30260

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja