Jutranja tabletka in krvavitev

VPRAŠANJE:

Živjo. Jaz sem pred 3mi dnevi vzela jutranjo tabletko. Danes zjutraj sem krvavela. Me zanima zakaj in če je kaj narobe? Hvala.

ODGOVORJAJO:

stanko pusenjak jutranja tabletka in krvavitev

MAG. STANKO PUŠENJAK, DR. MED.

Postkoitalna tabletka lahko povzroči krvavitev, razlog zanjo pa je nihanje v ravni spolnih hormonov, na katera je občutljiva maternična sluznica. S tem torej ni nič narobe. 

Katarina Galič Jerman jutranja tabletka in krvavitev

KATARINA GALIČ JERMAN, DR. MED.

Jutranja tabletka je hormonska tabletka, katere pogosti stranski učinki so slabost, izredne krvavitve ali izcedki.

Vse, kar morate vedeti o jutranji tabletki za preprečevanje neželene nosečnosti.

Včasih se zgodi, da načrtovano kontracepcijsko sredstvo odpove ali pa je sploh ne uporabljamo. V takšnih primerih jutranja tabletka lahko prepreči nenameren nosečnost. A koliko o tem dejansko veste? Kako deluje in kdaj jo je treba vzeti?

Jutranja tabletka je nujna kontracepcijska metoda, ki jo lahko uporabimo po nezaščitenem spolnem odnosu ali če obstaja dvom o učinkovitosti drugih kontracepcijskih sredstev. Deluje tako, da zavira ali odloži ovulacijo, da se ne bi pojavila oploditev jajčeca. Vendar je pomembno vedeti, da to ni trajna rešitev in ne ščiti pred spolno prenosljivimi okužbami.

Da bi jutranja tabletka bila najučinkovitejša, jo je treba zaužiti čim prej po nezaščitenem spolnem odnosu, vendar najpozneje v roku 72 ur. Ni pomembno, kolikokrat ste že zanosili ali kako stari ste, jutranja tabletka je na voljo kot zaščita v nujnih primerih.

Kaj je jutranja tabletka in kako deluje?

Jutranja tabletka je metoda za nujno kontracepcijo, ki jo lahko uporabimo po nezaščitenem spolnem odnosu ali kadar dvomimo o učinkovitosti drugih kontraceptivov. Deluje tako, da zavira ali odlaša ovulacijo, tako da do oploditve jajčne celice ne pride. Vendar je pomembno vedeti, da to ni trajna rešitev in ne ščiti pred spolno prenosljivimi boleznimi.

Kdaj morate vzeti jutranjo tabletko?

Da bi bila jutranja tabletka najučinkovitejša, jo je treba vzeti čim prej po nezaščitenem spolnem odnosu, najkasneje pa v 72 urah. Ne glede na to, kolikokrat ste bili noseči ali koliko stari ste, je jutranja tabletka na voljo za zaščito v primeru nujne kontracepcije.

Učinkovitost in varnost jutranje tabletke

Jutranja tabletka je zelo učinkovita metoda nujne kontracepcije, vendar ni stoodstotno zanesljiva. Učinkovitost je odvisna od časa, ki je pretekel od spolnega odnosa, in od tega, kako hitro jo vzamemo. Če jo vzamemo v 24 urah po spolnem odnosu, je učinkovitost približno 95%. Če jo vzamemo med 48 do 72 urami po spolnem odnosu, pa se učinkovitost zmanjša na približno 60%.

Jutranja tabletka je varna za skoraj vse ženske, vendar pa lahko povzroči neželene učinke, kot so slabost, bruhanje, bolečine v trebuhu in glavobol. Ti učinki so običajno blagi in minejo v nekaj dneh. V redkih primerih lahko pride do resnejših neželenih učinkov, kot so krvavitve in alergijske reakcije, zato se je vedno priporočljivo posvetovati s strokovnjakom.

Vrste tabletk za jutranjo pomoč, ki so na voljo

Obstajata dve vrsti jutranjih tablet: tabletka z levonorgestrelom in tabletka z acetatom ulipristala. Tabletka z levonorgestrelom je najpogostejša in jo lahko dobite brez recepta. Deluje tako, da zavira ovulacijo, in je najbolj učinkovita, če jo vzamete v 24 urah po spolnem odnosu. Tabletka z acetatom ulipristala deluje tako, da zavira učinke progesterona, hormona, ki je potreben za ovulacijo. Ta vrsta jutranje tabletke je na voljo le na recept.

Kako dobiti jutranjo tabletko

Jutranjo tabletko lahko dobite v lekarnah ali na klinikah za reproduktivno zdravje. V večini držav jo lahko dobite brez recepta, vendar pa se je vedno priporočljivo posvetovati s strokovnjakom. Če imate težave z bruhanjem, lahko strokovnjak predpiše alternativno metodo nujne kontracepcije.

Pogoste napačne predstave o jutranji tabletki

Obstaja veliko napačnih predstav o jutranji tabletki, ki lahko zavajajo ženske pri odločanju o uporabi. Ena takšna napačna predstava je, da lahko jutranja tabletka povzroči splav. To ni res, saj jutranja tabletka preprečuje oploditev jajčne celice, ne pa že začete nosečnosti. Druga napačna predstava je, da jo lahko uporabimo kot sredstvo za redno kontracepcijo. To ni res, saj je jutranja tabletka namenjena le za nujno kontracepcijo in ne zagotavlja zaščite pred nosečnostjo za daljše obdobje.

Neželeni učinki jutranje tabletke

Jutranja tabletka lahko povzroči neželene učinke, ki so običajno blagi in kratkotrajni. Med najpogostejšimi neželenimi učinki so slabost, bruhanje, bolečine v trebuhu, glavobol, utrujenost in omotica. Ti učinki običajno minejo v nekaj dneh. V redkih primerih lahko pride do resnejših neželenih učinkov, kot so krvavitve, alergijske reakcije, motnje vida in težave s srcem. Če opazite kakršne koli resne neželene učinke, se nemudoma posvetujte s strokovnjakom.

Pogosto zastavljena vprašanja o jutranji tabletki

### Ali lahko jutranja tabletka povzroči splav?

Ne, jutranja tabletka preprečuje oploditev jajčne celice, ne pa že zanete nosečnosti.

### Ali lahko jutranja tabletka upočasni ovulacijo?

Da, jutranja tabletka lahko zavira ali odlaša ovulacijo, da ne bi prišlo do oploditve.

### Ali je jutranja tabletka primerna za vsako žensko?

Jutranja tabletka je primerna za večino žensk, vendar pa nekatere ženske ne smejo uporabljati jutranje tabletke zaradi zdravstvenih razlogov. Pred uporabo se posvetujte s strokovnjakom.

### Ali lahko jutranja tabletka vpliva na možnosti zanositve v prihodnosti?

Ne, jutranja tabletka ne vpliva na možnosti zanositve v prihodnosti.

Alternative jutranji tabletki

Poleg jutranje tabletke obstajajo še druge metode nujne kontracepcije, kot so vstavljanje intrauterine naprave (IUD) in uporaba nujne kontracepcijske tablete. IUD je najučinkovitejša metoda nujne kontracepcije, vendar jo treba vstaviti v maternico v roku pet dni po nezaščitenem spolnem odnosu.

Nujna kontracepcijska tabletka (ellaOne) deluje tako kot jutranja tabletka, vendar je učinkovitejša, če jo vzamemo med 48 do 120 urami po spolnem odnosu.

Zaključek: Pomembnost informiranega odločanja o kontracepciji

Jutranja tabletka je učinkovita metoda za nujno kontracepcijo, vendar je pomembno vedeti, da ni trajna rešitev in ne ščiti pred spolno prenosljivimi boleznimi. Pomembno je, da se pred uporabo posvetujete s strokovnjakom in tako izberete najprimernejšo metodo kontracepcije.

Preberite tudi:

Menstrualni disk Ziggy Cup™ 2

Original price was: 34,95€.Current price is: 27,96€.

Brez puščanja med intimnostjo Poslušali smo vaša mnenja in zasnovali menstrualni disk Ziggy Cup™ 2. Narejen je iz ojačanega, 100% medicinskega silikona. Za odstranjevanje brez zdrsa pa smo dodali rebrast jeziček. Menstrualni disk Ziggy Cup™ 2 je zdaj na voljo v dveh velikostih: Velikost A: nizek maternični vrat, lahke do srednje menstruacije. Velikost B: visok…

Preberi več…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja