Intervju z Natašo Leban

Mag. Nataša Leban je geštalt izkustvena družinska psihoterapevtka, mag. socialne pedagogike in delovna terapevtka.

OSEBNA IZKAZNICA

Kdo ste?
Nataša Leban, mag. socialne pedagogike, delovna terapevtka, geštalt izkustvena družinska psihoterapevtka s certifikatom EAGT.

Kje ste zaposleni?
Trenutno sem zaposlena v osnovni šoli, se pa večino poklicne poti gibljem med vrtcem in šolo in sem ves čas v stiku z otroki.

Kako vas lahko nekdo kontaktira?
Lahko mi piše na osebni e-poštni naslov ali me pokliče na tel. številko 041-344 725; lahko se obrne tudi na: Konzulta, svetovanje in psihoterapija.

ZASEBNO

Začnimo z lahkim vprašanjem. Kdo ste izven vašega delovnega mesta?
Mati, partnerka, običajna in neobičajna ženska.

Kateri je bil tisti odločilni trenutek, ko ste si rekli: “Psihoterapevtka bom.”?
Ko sem se v osnovni šoli zaradi stiske drugih odločila, da bo moje življenje namenjeno pomoči soljudem. Prostovoljno delo opravljam že več kot 30 let. Pričela sem kot vodja društva mladih medicinskih sester. Zadnjih 15 let sem strokovna sodelavka Med.Over.net, sem zunanja strokovna sodelavka društva Jonatan prijatelj in strokovna sodelavka RK Lj.

Bila ste tudi ravnateljica. Če bi lahko izpostavila 3 stvari, ki ste se jih naučili iz tistega časa, katere stvari so to?

  1. Kot ravnateljica sem se naučila ravno tega, kako pomembno je, da si hiter in fleksibilen in da znaš v vsakem trenutku ustrezno reagirati.
  2. Naučila sem se tudi tega, kako pomembno je znati ljudi v vsakem trenutku podpreti in spodbuditi, utišati svoj glas in znati slišati drugega ter delovati v dobrobit otrok na način, da zagotavljaš strokovno delo.
  3. In da je odgovornost lepa čednost.

Kako upravljate s časom, sploh v trenutkih, ko ste najbolj zasedeni?
Sem dobro organizirana oseba, le da sem v zadnjih letih nekoliko izgorela zaradi neugodnega spleta okoliščin.

Nam lahko predlagate kakšen trik organiziranosti?
Uf, tu imam samo en trik. Vsak dan si je potrebno organizirati tako, kot da je tvoj zadnji.

Kako napolnite svoje baterije?
Rada imam naravo, tako hojo v hribe kot morje, plezanje, smučanje, kolesarjenje, fotografijo, gobarjenje in sprehode.

Vaš najbolj ponosen trenutek?
Ko sem uspela kot mama in zmogla biti v podporo in spodbudo hčeri s težavami.

Kaj je tista točka ko si lahko rečeš:” Uspela sem kot mama.”
Ko sem vedela, da sem naredila vse, kar sem lahko, in ko sem sprejela dejstvo, da ne glede na to, kaj naredim, stvari včasih gredo svojo pot, saj nanje nimam vpliva in moči, da bi lahko karkoli spremenila.

V času, ko so otroci že odrasli, pa to, da vidim, da so njihovi ideali in vrednote njihovi lastni, hkrati pa taki, pod katere bi se tudi sama podpisala, saj so spoštljivi in dobri.

Če bi morali izbrati – čuječnost ali samozavedanje? Zakaj?
Samozavedanje – ker menim, da je le tisti, ki zmore vpogled vase in se je pripravljen spreminjati že sam po sebi “čuječ”.

STROKOVNO

Katere so za vas dobre lastnosti nekoga, ki dela v vaši stroki?
Da zna vzpostaviti odnos, da zmore in zna biti sočuten in v pomoč, spodbudo in podporo.

Nam lahko zaupate 3 najbolj pogosta vprašanja, ki ste jih deležni? Nam lahko tudi odgovorite na ta vprašanja v najkrajši možni obliki?

  • Zakaj ne morem preko svojih čustev?

Se lahko poskusite v tem, da se “tukaj in zdaj preusmerite” v to, kaj lahko naredite, da ne boste ves čas razmišljali o tem?

  • Kako naj si spremenim svoje življenje, da bo bolj kakovostno?

Samo vi ste tisti, ki imate moč odločitve za spreminjanje v svojih rokah.

  • Kako naj pomagam svojemu otroku?

Svojim otrokom smo vsekakor lahko najbolj v pomoč, če smo do njih spoštljivi, da jih zmoremo naučiti, kdaj reči ne – in da to zmorejo in znajo sprejeti na ustrezen način. Otroku lahko pomagate tudi tako, da znate utišati svoj glas in ste požrtvovalen starš, ki zna dvakrat ali trikrat globoko vdihniti, počakati in razmisliti. In tako, da mu na prvo žogo ne ponudite vsega, po čemer hrepeni (in prepogosto zahteva).

Mi lahko opišete vaš delovni dan?
Vstajam ponavadi med 5. in 6. uro zjutraj, se razgibam (največkrat naredim stojo na glavi), peljem svojega in hčerinega kužka na sprehod. Nato grem v službo, najmanj 8 ur dela, ponavadi pa vsaj enkrat tedensko še službene obveznosti popoldne.

Dva dni namenim “ranljivim”, večinoma staršem, otrokom in mladostnikom. Večeri so namenjeni sprostitvi in branju. Vikendi so zame in za moje telo in dušo.

Kaj je najtežja stvar pri vašem delu?
Najtežje prenašam slabo klimo v delovnem okolju, pa tudi šikaniranje, poniževanje, poskuse degradacije in “nagajanje” poklicnih kolegov oz. kolegic, ki to niso. To je danes žal marsikje v javnem sektorju realnost, po drugi strani pa strašna “tabu tema”. Kdor spregovori, naj trpi. 🙂

Če bi si lahko podali en nasvet 10 let nazaj, kateri nasvet bi si dali?
Hvala za to vprašanje. Rekla bi si, bodi malo manj naivna.

Kako si lahko manj naiven oz. zakaj je prepričanje, da je naivnost v celoti slaba lastnost?
Naivnost v celoti ni slaba lastnost. Če si preveč zaupljiv, si deležen več izkušenj, ki jih moraš sam pri sebi predelati, kar pa včasih utruja.

Kaj je vaš trenutni največji profesionalni dosežek?
Da znam in zmorem biti “tukaj in zdaj” in potem stopiti naprej.

Pred vami je strokovni izziv, za katerega ne morete na hitro najti rešitve. Kako se lotite tega izziva?
Ponavadi počasi, s premislekom, pogovorom, drugim mnenjem, študijem literature, včasih s premalo samozaupanja, a vedno z vztrajanjem iti naprej.

Kje vidite razvoj vaše stroke čez 10 let?
V prepoznavnosti in v cenjenju tega, kar delamo s srcem.

Kateri je po vašem največji dosežek na vašem področju v zadnjih 10 letih?
Odgovorim lahko zase, o stroki v celoti težko presojam. Največji dosežek se mi zdi, da sem res veliko časa posvetila najmlajšim, in to celostno. Dosežek se mi zdi tudi, da sem vsa svoja znanja in izkušnje zmogla povezati v učinkovite in uspešne strategije dela in pomoči otrokom in staršem.

Nekateri problemi, s katerimi se soočate danes, so verjetno še vedno tabu, o katerih se nerado govori. O čem se najtežje pogovarjate in kako se tega lotite?
Najtežje so zlorabe, katerikoli oblike – ko jih prepoznam in ko je to potrebno ubesediti. Nasploh je veliko težav na odnosni ravni in na področju samozavedanja.

Kateri so po vašem mnenju največji izzivi zdravstva in še posebej vašega področja v naslednjih letih?
Delo s tistimi, ki so bilo “oškodovani” za kakovostne odnose v zgodnjem otroštvu, in organizirana skrb in podpora za starejše generacije.

TERAPIJA

Komu lahko koristi terapija?
Vsakemu s prevelikim nahrbtnikom.

Ali obstaja nekdo z ravno pravšnjim nahrbtnikom? Če ja, kje se ga lahko kupi?
Nihče ni popoln, bi pa rekla, da obstaja marsikdo s ravno pravšnjih nahrbtnikom. Kako to vidim? Nekdo, ki ima pravi občutek, da iz nahrbtnika kaj odloži in pusti ali pa da si vanj kaj naloži.

Ne glede na to, da se je danes (družinam) radikalno spremenil način življenja, verjamem v moč starševske vzgoje in v zmožnost tega, da se otroku postavljajo zdrave meje, kot so to počeli že starši pred nami.

Če znamo prepoznati in sobivati z mejami, ki nam jih nalaga svet okoli nas, in ohraniti ravnotežje, potem si bomo znali tudi v nahrbtnik naložiti ravno prav.

Za koga terapija ni primerna oz. veste po prvi seansi, da je manjša verjetnost, da bo uspešna?
Tam, kjer ni odnosa, in tam kjer terapija ne izvira iz lastne želje oz. potrebe. Tudi tam, kjer ugotovim, da gre za akutne in nevarne situacije, kjer je nemudoma potrebna zdravniška pomoč. In pri otrocih, kjer starši nimajo uvida in so hiperprotektivni. In takrat, kadar pride oseba v terapijo z manipulativnimi nagibi.

Kako vaše potencialne stranke vedo, ali bosta dober tim?
Glede na odnos, ki ga lahko vzpostavim (ali pa ne).

Kakšne cilje ponavadi postavite skupaj s strankami?
Sama vidim cilje in svoje cilje si postavijo stranke. Najdemo skupno izhodišče.

Kako pogosta srečanja so zaželena?
Ni pravila, odvisno od primera do primera.

Kaj odgovorite, ko vas stranka vpraša: “Kako vem, da je vaš nasvet dovolj dober, da ga upoštevam?”
Ne morem vam zagotoviti da je moj nasvet dober, sami morate poskusiti s tistim, kar menite da je najboljša izbira za vas.

Če vas vaša stranka sreča v trgovini, kako se odzovete?
Prijazno pozdravim, vzpostavim očesni kontakt in se nasmehnem.

Kakšne so možnosti uspeha terapije?
Možnosti so odvisne od tega, koliko v terapijo vložimo. Sama se trudim, da dam od sebe vse, kar zmorem.

Kaj odgovorite, ko vas stranka vpraša, kdaj se bom začel počutiti bolje?
Tega odgovora vam žal ne morem dati. Rada bi imela čarobno palčko, vendar ste le vi tisti, ki ste odgovorni zase, in tisti, ki lahko zadeve spremeni.

Kaj vam v terapiji predstavlja največji izziv?
To, da ko naredim vse in vidim, da ni sprememb in da nekdo pasivno in kljubovalno vztraja pri starem načinu; takrat se soočam z nemočjo, tudi jezo.

Kolikšna “odgovornost” je na terapevtu, da stranka ne preide na nov način?
Terapevt je v stalni interakciji s klientom, njun odnos je ves čas dvosmeren in se spreminja, veliko je nepredvidljivih korakov in nenačrtovanih trenutkov, zato se včasih zgodi, da trenutek srečanja s klientom zaradi terapevtovih slepih peg, včasih celo neustreznih interpretacij (ko misliš, da moraš nekaj reči, ne znaš pa izkoristiti drugih virov ali vedenj) ne da možnosti za ustvarjanje novega in drugačnega načina.

Imate izkušnjo z druge strani terapije?
Imam in je ista kot sem zapisala v izzivih.

Nam lahko poveste primer vprašanja, ki ne sodi v terapijo?
Vsako vprašanje, ki se začne z “Zakaj”.

Katero je najboljše vprašanje?
Vsa vprašanja, ki se začnejo na K: kako, kje, kdaj, kdo, kaj..

SPROSTITVENA RUNDA

Če bi Hollywood naredil film o vašem življenju, koga bi radi videli v vaši vlogi in zakaj?
Hollywood?! Včasih sem se identificirala s Catherine Hepburn, glede na njen stas in milino, danes pa me Hollywood zlepa ne prevzame več. Raje bi imela film, ki biga posnela Evropa (Art kino). V moji vlogi bi bila deklica iz zadnjega filma, ki sem ga gledala – “Razbijalka sistema”, ker me je s svojo igro pretresla in ker menim, da sem sama bila kot otrok precej pogumna, močna in vsestransko ustvarjalna. In zato, ker me otroci najbolj navdihujejo.

Če bi nekdo napisal biografijo o vašem življenju, kakšen bi bil naslov?
Borka.

Če bi lahko bili katerikoli super junak, kateri bi bili?
Dobrovoljni kalimero z nahrbtnikom na rami.

Zamenjajva vlogi. Vprašajte me nekaj.
Kaj bi pa vi želeli, da vas vprašam, morda, kaj si vi želite za svoje otroke? Ali pa “kateri odgovor se vam je zdel najbolj zabaven v dosedanjih intervjujih?”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja