Ginekološki pregled razložen v manj kot 263 besedah

Ginekološki pregled Na spletu je ogromno različnih informacij o tem, kako poteka ginekološki pregled. Ravno tako veliko je tudi vprašanj v zvezi s tem (In mitov tudi. In ja, ginekologu je vseeno, ali si pobrita ali poraščena.). Glavni razlogi za prvi ginekološki pregled so ponavadi želja po zaščiti, kontracepciji, ali zdravstveni izzivi (Npr. izostanek menstruacije.). S člankom želim sporočiti, da so ginekologi tu zato, da ti pomagajo in prisluhnijo o skritih kotičkih tvojega življenja. Redni zdravniški pregledi, niso le dobrodošli, temveč tudi potrebni.

Kako je sestavljen ginekološki pregled?

Ginekološki pregled je sestavljen iz ginekološke anamneze in ginekološkega pregleda.

Kdaj se priporoča opraviti ginekološki pregled?

Ginekološki pregledi se priporočajo eno leto po začetku spolnih odnosov. Priporoča se vsem ženskam, starim 21 let ali več in vsem z nerednimi mentruacijami, bolečinami v spodnjem delu trebuha ali izvencikličnimi krvavitvami.

Kaj obsega ginekološki pregled?

Ginekološki pregled obsega pregled (inspekcijo) trebušne stene, ingvinalnega predela in zunanjega spolovila, pregled nožnice in materničnega vratu v zrcalih in dvoročni pregled organov male medenice. Lahko obsega tudi pregled obeh dojk in obeh pazduh. Ginekološki pregled opravljamo orokavičeni. Preiskovanka leži na ginekološkem pregledovalnem stolu v hrbtni legi s pokrčenimi nogami v kolku in kolenu ter s položajem nog v abdukciji (noge razširjene). Najprej pregledamo in potipamo obe dojki in obe pazduhi. Pregledamo trebušno steno, ingvinalni predel in zunanje spolovilo. Nadaljujemo s pregledom nožnice in materničnega vratu v zrcalih (spekulih)(v kolikor je pregledovanka že imela spolne odnose ali v odvisnosti od nujnosti tega pregleda glede na težave). Zrcala vstavimo v nožnico in si ogledamo nožnico in maternični vrat. Ob pregledu lahko odvzamemo vzorec (bris) za citološke (PAP bris) ali mikrobiološke preiskave. Lahko opravimo razširjeno diagnostiko materničnega vratu s povečali (kolposkop). Sledi dvoročni palpatorni pregled male medenice. Potipamo maternični vrat, maternico, jajčnike z jajcevodi in malo medenico. ginekološki pregled Splošni ginekološki pregled pogosto dopolnimo s transvaginalno ultrazvočno preiskavo organov male medenice. Z ultrazvokom ugotavljamo velikost maternice, debelino sluznice maternice, pregledamo mišični sloj maternice, nadaljujemo s pregledom jajčnikov in jajcevodov in pogledamo prisotnost proste tekočine v trebuhu. Z ultrazvokom ugotavljamo prisotnost nosečnosti in lokalizacijo le te, trajanje nosečnosti itd. Ginekolog se ob koncu ginekološkega pregleda ali med preiskavo samo pogovori s preiskovanko o najdbah med pregledom.

Zaključek

Prvi ginekološki pregled je za veliko žensk velik strah. Vendar brez skrbi. Najpomembneje je, da se s svojim ginekologom brez skrbi in brez sramu pogovorite. Ne bomo zastraševali s spolno prenosljivimi boleznimi, o njih vas bomo samo poučili. Ne bomo kritični do vašega seksualnega življenja. Naša naloga je poskrbeti za vaše zdravje. Kot vsi ljudje, tudi ginekologi nismo popolni. Če naletite na ginekologa, ki vam ne ustreza, ste popolnoma upravičeni do tega, da poiščete takšnega, pri katerem se boste kar najbolje počutila. Tako da, le pogumno! V kolikor imate kakšno zanimivo izkušnjo s prvim obiskom pri ginekologu, bi jo prav rada prebrala v komentarjih. Lep pozdrav, Andreja

O avtorju

Andreja Gornjec, dr. med. je specialistka ginekologije in porodništva. Zaposlena je na Onkološkem inštitutu Ljubljana in se ukvarja z odkrivanjem in zdravljenjem predrakavih in rakavih bolezni v področju zunanjega spolovila, nožnice, materničnega vratu, telesa maternice, jajcevodov in jajčnikov.

Preberite tudi:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja