Epizoda #2: Kontracepcijske tablete

V drugi epizodi Kunapipi podcasta se pogovarjamo z mag. Stankom Pušenjakom, dr. med. o kontracepcijskih tabletih.

Citat

Beduini so uporabljali kamen, ki so ga vstavili kameli v maternico, da ni zanosila medtem ko so jo imeli na dolgi poti skozi puščavo. 

Mag. Stanko Pušenjak, dr.med.

Uvodnik

Od uporabe prve kontracepcijske tabletke je minilo več kot 50 let. Ženska, ki se želi zaščititi, pričakuje od kontracepcije učinkovitost, varnost, zanesljivost, enostavnost uporabe in dobro prenosljivost.

Danes poznamo več oblik kontracepcije, ki se razlikujejo predvsem po obliki jemanja in načinu delovanja. Ženska lahko izbira npr. med. hormonsko kontracepcijo, materničnim vložkom, barierno kontracepcijo (npr. diafragma), sterilizacijo, naravnimi metodami ipd.

Najpogosteje uporabljena metoda kontracepcije pa je v Sloveniji kot v večini evropskih držav hormonska kontracepcija.

Barbara Mihevc Ponikvar z NIJZ pravi, da je skoraj 94 odstotkov hormonske kontracepcije v letu 2012 predstavljala oralna hormonska kontracepcija (tabletke).

Gost

Stanko Pušenjak

Mag. Stanko Pušenjak, dr.med. je vodilni strokovnjak za perinatalno medicino v Sloveniji, moderator foruma ABC Ginekologije in porodništva na portalu med.over.net.

Transkript podcasta

Dr. Pušenjak, lep pozdrav.

Stanko: Dober dan.

Torej, od prve uporabe kontracepcijske tabletke je minilo že več kot 50 let. Kaj se je spremenilo od takrat, kakšni so trendi v svetu in pri nas, kam gre razvoj kontracepcije in kakšni so predsodki v kontracepciji, ki izgleda, da kar nočejo izginiti.

Stanko: Ja, precej široko vprašanje. Če mogoče začnem z razliko med nekoč in danes, se v kontracepcijskih metodah, ne na splošno, najstarejša meni znana kontracepcijska metoda je bila v bistvu predhodnica materničnega vložka.

Beduini so uporabljali kamen, ki so ga vstavili kameli v maternico, da ni zanosila medtem ko so jo imeli na dolgi poti skozi puščavo. Tako da, od tistih časov je že nekaj tisoč let. Prva tabletka je bila iz šestdesetih let in te prve tabletke so imele ekstremno visoke odmerke hormonov, spolnih hormonov (progresterona in estrogenov) in z leti so se ti odmerki na dnevni bazi, stalno zmanjševali.

In sestava se je spreminjala tako, da so se pridobivale nove kemične formule, ki so bile bolj potentne. Se pravi si v manjši miligramski odmerek vdelali večjo / višjo aktivnost. Večjo potentnost, kako naj rečem, moč, sposobnost vplivanja na reprodukcijski sistem. V tej smeri so se razvijali kontraceptivi. In danes imajo praktično vsi hormonski kontraceptivi zelo nizke odmerke hormonov, v primerjavi z nekdanjimi kontracepciji tabletami pred tridesetimi, štiridesetimi in več let.

Tako da, danes skoraj težko težko govorimo o nizko in visoko odmerni kontracepciji. Vse so nizkoodmerne. In ta predsodek pred kontracepcijskimi tabletami, – to bo pa veliko hormonov in tako naprej – to lahko pozabimo.

To je bilo primerno v časih, ko smo imeli na primer Stediril je bil en tak primer, kjer smo imeli tri odmerke (Stediril, Stediril-D in Stediril-M) in ta brez črke, je imel najvišji odmerek, tega že kmalu ni bilo več, potem smo imeli še deset, petnajst let dve tableti in zdaj že deset let sigurno nimamo več te z večjim odmerkom, ampak imamo samo še z minimalnim odmerkom hormonov. Na primer, to je eden najstarejših pripravkov, naših, slovenskih. 

kontarcepcijske tablete

Kakšni so trendi pri nas?

Stanko: Trendi so se specializirati na posamezne stranske učinke, ki se so se včasih pojavljali. Ali pa – zaželene stranske učinke, ki jih prejšnji, starejši pripravki niso imeli. Na primer, razvijajo se antiandrogeni učinki, to se pravi, učinki, ki zmanjšujejo učinke moških spolnih hormonov, kot so na primer težave s kožo, izpadanje las, suha nožnica, itn.

Potem zadrževanje vode – so pripravki, ki so posebni, posebej razviti z namenom zmanjšanja zadrževanja vode. Ker nekatere ženske bolj zadržujejo vodo ob jemanju teh kontraceptivov, kot druge in so zato posebni pregestogen razvili, ki ga dajo v neko posebno tabletko, in jo promovirajo s tem namenom. Ta tabletka pa manj zadržuje vodo.

Ali pa vem, ta tabletka je odlična za kožo. Ali pa ta tabletka odlično nadzira krvavitve. Pri drugih imate lahko več teh vmesnih krvavitev, pri tej tabletki pa zelo malo. Tako da se specializiralo v te dodatne stranske učinke, ki se pri nekem pripravku pojavljajo. Pri večini se na primer ne, pri neki skupini žensk se pa pojavlja in potem se to reši tako, da greš na tak pripravek, ki je specialno bil razvit z namenom, da bo ta stranski učinek boljše nadziral kot ostale tabletke.

V to smer gredo pač te hormonske alternative in še kar naprej se poskuša zniževati odmerek. Ali pa, poskuša se oponašati ciklus. Cela vrsta pripravkov je takšnih, da nimaš ves ciklus isto kombinacijo hormonov, ampak oponašaš normalen ciklus, tako da se začne z bolj estrogensko poudarjenim sistemom, potem se gre pa počasi na progestagensko in potem celo v času, ko je mišljeno, da pride do odstranitve krvavitve, imaš nekaj hormonov, da ta krvavitev, ali se jo preskoči ali pa sploh ni potrebna, je minimalna recimo.

Stanko: Tako tudi ta trend pri razvoju kontraceptivov, da se čim bolj oponaša naravni ciklus in s tem zmanjša ta občutek da ženska jemlje kontraceptiv. Pa tudi, razvija se različne načine apliciranja hormonov.

Ti je podcast všeč? Naredi nam uslugo in podaj svoje mnenje in oceno na Apple podcastih. Uporabljaš kaj drugega? Potem mi piši na tilen@kunapipi.si in povej, kaj ti je na podcastu Kunapipi najbolj všeč. ?

Če so bile na začetku to v glavnem tabletke, se jih zdaj poskuša aplicirati, te hormone še na druge načine. Obstajajo nožnični obročki, ki imajo neko gumico, neko sintetiko, ki je mehka in je prežeta s tem hormonov in se počasi usmerjeno v predvideni količini izloča v okolico in se od tam vsrka skozi nožnično steno v kri in potem deluje enakomerno cel mesec.

Ni treba nič jemati ni treba nič jest. Enkrat na mesec si ženska vstavi tak obroček in ga po treh tednih vzame iz nožnice. Ne moti nič pri odnosih, ne moti tudi sicer nič in dobi neko krvavitev in si čez en teden spet vstavi nov obroček, na primer.

Ali obliži, ki so jih nalepili na kožo ki deluje na podoben način da v bistvu izloča na kožo hormon z neko predvideno bi rekel, hitrostjo, ki je enakomerna cel teden in se ta obliži enkrat na teden zamenja.

Mogoče malo bolj enostavno, ker ni treba čisto tak dan potem imeti v glavi, da je potrebno vzeti tableto.

Stanko: Tako, toda ima pa vsaka metoda svoje prednosti in svoje slabosti. Se pravi, v principu se približujemo končnemu uporabniku, ne ženski. Tista metoda, ki ji je najbližja, ki najbolj preprečuje napake, na primer recimo.

Mogoče kateri zelo odgovarjajo hormoni, hodi po svetu in pozabi tabletke doma in recimo taki zelo pomaga obroček ali pa nalepka. Pa injekcija, tudi injekcija, ampak to je že starejša oblika. Se ji je dala ena akcija -“depo” ki ji je potem držala tri mesece.

Kakšen premor priporočate pred načrtovano zanositvijo?

Stanko: Mislim, da se ta priporočila niso kaj bistveno spremenila v vseh letih odkar to spremljam. Približno tri mesece po zaključku uporabe hormonske kontracepcije ali tudi kakšne druge npr. materničnega vložka, se priporoča ne zanosit.

Vendar pa tudi če ženska zanosi, večinoma ni nič narobe. To se priporoča samo za to, da če bi bilo kaj narobe, da tega odklona, ne bi mogel očitati ali proizvajalcu prodajalcu ali ponudniku teh hormonov. Večinoma pa zaradi tega ni dejansko nič narobe, ker hormoni iz krvi izginejo praktično v 48 urah. Jih težko še dokažeš v telesu.

Zdaj so neki dolgotrajni učinki na primer, ne vem, menda na kopičenje določenih snovi v sledovih, kot je na primer folna kislina. Menda pri tistih, ki dolgo časa jemlje kontracepcijo, da je nakopičenih rezerv te folne kisline manj, kot pri tistih, ki ne jemljejo in zato tem priporočajo: “Prenehajte s kontracepcijo in začnite uporablja folno kislino, če želite zanositi in zanosite čez 3 mesece.” Ampak, ali je to res nujno, ne vem.

Drugo vprašanje se glasi, ali uporaba hormonske kontracepcije povzroča veliko neželenih učinkov?

Stanko: V bistvu redko. Večinoma v prvih mesecih uporabe v prvih treh – štirih mesecih so najbolj izrazite in tiste uporabnice, ki vztrajajo vsaj štiri mesece pri nekem kontraceptivu, opazi da se večina teh pogostih stranskih učinkov po treh štirih mesecih izgubi ali pa pade na raven neke znosnosti.

Večinoma so to:- kakšen glavobol- se nekoliko dvigne krvni tlak- slabost, podobna kot v nosečnosti, samo manj izrazita,- suhe sluznice (ženska, ki nosi kontaktne leče ima bolj suhe oči ali pa suha nožnica- nabrekle sluznice- zamašen nos. Take stvari, drobnarije, ki so sicer prisotne kdaj v kakšnem letnem času, ampak pod vplivom kontracepcije nekoliko bolj.

Te večinoma izginejo ali pa se močno omilijo po treh, štirih mesecih. So pa tudi nekateri stranski učinki, zaradi na katere moramo biti pozorni preden predpišemo kontracepcijo, oziroma na rizične dejavnike za te možne zaplete in moramo žensko natančno izprašati, preden sploh napišemo kontracepcijsko tableto.

Na primer, če ima v družini močno izraženega raka na dojki. Na primer, ne da bi ga kontracepcijske tabletke direktno povzročala, vendar vemo da ženske, ki jemljejo kontracepcijsko tabletko, imajo 10% večjo možnost, da bodo zbolele za rakom na dojki.

Ampak je treba več deset procentov na kakšno osnovo. Verjetnost da ženska zboli za rakom na dojki je v celem življenju 80 let 11%. Se pravi za časa jemanja kontracepcije, pa to 10 % več. 10 % od 11% je 1%. Tako se pravi za 1% je večja verjetnost, da bo zbolela v tistem času.

Ampak ste vseeno pozorni na to.

Stanko: Treba je tudi vedeti, da se rak na dojki pojavlja pretežno po 40. letu, ne pred 40. letom. Redek je pred 40. letom, ampak se zgodi. Potem so genetski dejavniki, če je mama zbolela za rakom dojke, babica pa še mogoče kakšna nazaj.

Pri tem, seveda, hormonska kontracepcija ni najprimernejša tabletka. Potem zelo koristen stranski učinek je, da kontracepcijske tabletke zmanjšajo krvavitve. Se pravi ženska, ki ima močne menstruacije, dolge menstruacije in je primeren kandidat za kontracepcijske tabletke, zato ker s tem zmanjšamo krvavitve, zmanjšamo izgubo krvi, zmanjšamo morebitno slabokrvnost in tako naprej. Tako, da to so ugodni stranski učinki.

Koliko pa je še normalno, da se zmanjša menstruacija?

Stanko: Lahko je čisto odsotna. Odsotnost menstruacije ni škodljiva. Večinoma je ne odpravimo čisto, ampak tudi to se lahko zgodi. Torej nič ni narobe s tem.

Katere tabletke so primerne po 40. letu starosti?

Stanko: Po 40. letu starosti, so primerne tabletke tiste, ki določenih stranskih učinkov nimajo pa jih imajo bistveno manj kot jih imajo pač druge. Na primer prej, ko sem omenil stranske učinke, nisem vseh naštel. Na primer, eden od stranskih učinkov je, da ti zviša krvni tlak.

Če takšne tabletke uporablja ženska, ki ima že neke pred obstoječe težave, v smislu žilne okvare, ki se z leti na žalost povečuje, še posebej če je zdrav življenjski slog, če ženska kadi, če se ne ukvarja s športom, če ima neprimerno prehrano in neprimerno težo, ima visoki holesterol in še kaj drugega, genetskega. Potem takem, takšna ženska po 40. pač ni primeren kandidat za vse hormonske kontraceptive.

In taki, če že, predpišejo hormonski kontracepctiv, poskušamo s takim, ki teh učinkov ima minimalno ali jih nima. In to so večinoma tj. minipilule. Se pravi progestagenska kontracepcija, solo, samo progestegenska kontracepcija. Ki jo je pa treba vsak dan vzeti. Ni premora.

Tudi med menstruacijo?

Stanko: Ni, menstruacija ja, je ali ni. Ta tabletka tudi ne zavre popolnoma in vedno in absolutno ovulacijo in potem ciklusa, ampak samo zniža maternično sluznico, spremeni maternično sluz in v bistvu je kontraceptivni učinek. Ne temelji na zavori ovulacije, ampak v principu na oviri pri oploditvi.

Se pravi do ovulacije pride, ampak lahko pride, ne nujno, lahko tudi za ovulacijo, ampak glavni učinek je na oviranju oploditve. Je pa zanesljivost teh kontraceptivov presenetljivo visoka, praktično enaka, kot pri tistih, ki zavrejo tudi ovulacijo. In pa seveda te ženske po 40. dostikrat preusmerimo na druge oblike kontracepcije. Ne hormonske.

Ali jim ponudimo maternični vložek, bodisi hormonski, bodisi ne hormonski. Tudi te hormonski vložki vsebujejo samo progestrogene, nimajo etrogenov, ki so problematični, da bi rekel, v smislu, da vpliva na zdravje. Ali pa jim, če so zaključile z reprodukcijo, ponudimo tudi sterilizacijo.

Kako pogosto se menjavajo vložki menjavajo.

Stanko: Imamo zelo različen nabor. Včasih so bili samo eni vložki z bakrenim polnjenjem ali pa inertni, torej brez polnjenja, ki so samo mehanično dražili, ki so bistvu na principu vnetja preprečevali zanositev.

Ne infektivnega vnetja zdaj že prbl. 15 let obstaja, ali 20 že, obstajajo hormonski vložki, ki imajo nek rezervoarček, ki izloča progrestegen in deluje zelo podobno kot ta minipilula, ki sem prej omenil, samo na lokalni ravni. Izloča se vsak dan nekaj 10 mikrogramov tega progestagena, ki v bistvu znižuje maternično sluznico, spremeni sluz in deluje na istem principu, kot ta tabletka.

Samo večinoma na lokalni ravni, se pravi zelo malo tega hormona pride v sistem in kroži po krvi in če že povzroča stranske učinke, jih še manj. Večinoma so te. In ti vložki so različni. Različne velikosti z različno kapaciteto. Če so imeli pred leti samo en vložek, ki je držal približno 5 let in teoretično do maksimalno 7, imamo zdaj še en manjši vložek, nekaj manjših, ki držijo tri leta in tako naprej. Te manjši so seveda primerni med drugim tudi za ženske, ki še niso rodile.

Potem pa ponudimo ženskam tudi oblike hormonske kontracepcije, ki se absorbirajo drugače kot skozi jetra. Hormonska kontracepcija v obliki tabletk se poje in ti hormoni gredo iz črevesja najprej skozi jetra, tj. prvi prehod skozi jetra in v jetrih lahko povzročijo določene težave, probleme, spremembe v presnovi in če hočemo to preprečiti moramo hormon dostaviti na drugačen način.

V sistemsko kri torej, ker vsa kri gre iz črevesja najprej skozi jetra. Medtem ko se hormoni ali karkoli drugega vsrka skozi kožo ali pa skozi sluznice, potem gre mimo jeter pride v jetra šele potem ko pač kri kroži. Ti hormoni potem določenih stranskih učinkov nimajo ali pa so veliko manj izraziti, kot je slabost, kot so  sistemski vplivi na presnovo itn. Torej tudi to obliko hormonske aplikacije potem ponujamo. Bodisi je to nožnični vložek, ki jih ima absorbiran hormon, ali je to obliž ali pa injekcija – depo injekcija.

No pa smo prišli do konca, jaz se vam iskreno zahvaljujem za vaš čas, za pripravljenost.

Stanko: Hvala tudi vam.

Vam drage poslušalke pa najlepša hvala za vašo pozornost.

Dodatna literatura


Vaše mnenje nam je pomembno:

Pustite komentar spodaj (lahko je popolnoma anonimen!) in nam povejte ali se strinjate ali ne s povedanim v podcastu in ali imate na to temo svojo izkušnjo!


Ne spreglejte tudi:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja