Epizoda #1: Ovulacija

V prvi epizodi Kunapipi podcasta se pogovarjamo z mag. Stankom Pušenjakom, dr. med. o ovulaciji.

Citat

Ni vsaka krvavitev tudi menstruacija. Menstruacija je samo tista krvavitev, ki sledi ovulaciji.

Mag. Stanko Pušenjak, dr.med.

Uvodnik

Ovulacija je konkretno vpeta v razumevanje menstrualnega cikla. Ženske vedo, kako pogosto imajo menstruacijo, kako močna je in kako dolg cikel imajo. Dostikrat pa se zalomi pri samemu vprašanju ovulacije.

Gost

Stanko Pušenjak

Mag. Stanko Pušenjak, dr.med. je vodilni strokovnjak za perinatalno medicino v Sloveniji, moderator foruma ABC Ginekologije in porodništva na portalu med.over.net.

Transkript podcasta

Zakaj je tako težko ugotavljati ovulacijo?

Stanko: Ovulacija je dogodek, ki je relativno kratek. V bistvu gre za razpok folikla, ko se sprosti jajčna celica. In to se zgodi enkrat v ciklusu, v času do katerega se je ta folikel moral razvit in cirka 12 do 16 dni pred pričakovano menstruacijo. Vendar, na žalost niso vsi ciklusi pri vseh ženskah vedno enaki. Če ima ženska zelo reden ciklus, zelo predvidljiv, potem je tudi ovulacija zelo predvidljiva in napovedljiva. Čim imamo neka odstopanja, 2/3 dni, moramo ta odstopanja upoštevati tudi pri ovulaciji. Ker edino pravilo, ki drži za ovulacijo je da, se ovulacija pojavi v povprečju 14 dni, z variacijami pa 12 do 16 dni pred začetkom menstruacije. Se pravi, mi šele ob menstruaciji lahko rečemo, kdaj je ovulacija bila, če ne vemo nič drugega.

Za nazaj.

Stanko: Za nazaj. Se pravi, več ciklusov zapored, kot jih imamo dokumentirane, s trajanjem in pojavljanjem, bolj zanesljivo lahko napovemo, kdaj bo ovulacija. Večja, kot je variabilnost ciklusov, težje je napovedati ovulacijo.

Prvo vprašanje, ki nam ga zastavlja naša pacientka, je, ali lahko zanosim ob pomanjkanju menstruacije.

Stanko: Ja, najprej se moramo vprašati, kaj pomeni sploh pomanjkanje menstruacije. A je to pomanjkanje količinsko, ali je gospodična / gospa mislila, da če je ciklusov manj ali če so ciklusi daljši. To bi bilo treba še posebej vprašati, če bi jo imeli pred seboj.

Če je možna zanositev ob, dejva rečt, če je ciklusov manj v nekem časovnem obdobju. Na primer, če ima ženska na 28 dni menstruacijo, pomeni da doseže približno 12 ali 13 menstruacij in s tem tudi 12 ali 13 ovulacij v letu. Verjetnost zanositve na posamezen ciklus pri mladi ženski, ki je plodna s partnerjem, ki je ploden je približno 25 do 30% na ciklus. To je lahko veliko, ali pa malo. Kakor vzamemo.

Torej ena tretjina žensk zanosi, tisti ciklus, ko si je zadala to željo, nalogo ali kakor koli. 70 odstotkov ne zanosi. In v naslednjem ciklusu se isto ponovi in ponovi. Se pravi, če gremo in seštevamo te deleže v enem letu, zanosi 90 do 95 odstotkov žensk. Ne vseh 100%.

Tudi če so vse plodne in so plodni tudi partnerji in če imajo vse redne spolne odnose ali pa vodijo račune o ovulaciji itn. Če ima ženska menstruacijo samo na 45 dni, to že pomeni, da ima na letni ravni samo 8 – 9 ciklusov. Se pravi že a priori eno četrtino manjšo možnost, da bo zanosila v tistem letu.

Poleg tega, da računamo še, da je ovulacijo manj predvidljiva, da je večja verjetnost, da jo bo zgrešila in da so še kakšne druge nepravilnosti v hormonskem statusu, ki zmanjšujejo stopnjo obvladljivosti jajčeca, ko že do njega pride. Vse to se nekako zmanjšuje in zato je verjetnost, če ima ženska redke menstruacije in s tem redke ovulacije, temu primerno manjša.

Kaj je Ovulacija

Ali lahko zanosim, če imam spolne odnose v času menstrualnega cikla.

Stanko: Spet bi moral dati podvprašanje. Kaj to pomeni, spolni odnosi v času menstrualnega cikla. Menstrualni ciklus je dolg 28 dni. Verjetno je gospa mislila, če ima spolne odnose v času menstruacije. Če je to mislila, potem morava najprej vprašat ali gospa ve katera krvavitev je menstruacija, katera krvavitev je pa nekaj drugega.

Ni vsaka krvavitev tudi menstruacija. V pogovornem jeziku, se seveda, ženske pogovarjate med seboj in vsaki krvavitvi reče menstruacija. Ne vem, sem imela menstruacija ta mesec trikrat. Ali pa ne vem, dvakrat ali pa že kaj. Ne. Menstruacija je samo tista krvavitev, ki sledi ovulaciji. In, ki sledi ovulaciji z najmanj 8- 9 dnevnem v razmiku. Večinoma pa 12 do 16.

Če je razmik med ovulacijo in med menstruacijo krajši od 9 dni, je to skrajšan drugi del ciklusa. Bolezenska patologija. To je situacija v kateri je verjetnost zanositve manjši, ali pa zelo zmanjšan, zato ker se lahko do oploditve pride, vendar se zarodek nima časa ugnezditi, predno ga odplavi.

Ti je podcast všeč? Naredi nam uslugo in podaj svoje mnenje! Čaka te tudi majhna nagrada.

Ampak če predvidevava, da je gospa oz. gospodična mislila na pravo menstruacijo?

Stanko: Če je mislila na pravo menstruacijo, potem med menstruacijo ni mogoče zanositi, ker je od menstruacije do ovulacije še vsaj 8, 9 dni. Spermiji pa v idealnem primeru preživijo največ pet dni, večinoma manj. Ampak to varnostno obdobje je treba vseeno upoštevati. Verjetno je gospa vprašala, če imam spolne odnose, a je možno da sem kljub temu zanosila, čeprav nisem hotela zanosit.

Zdaj pa še zadnje vprašanje, kateri so najbolj zanesljivi znaki ovulacije.

Stanko: Zanesljivi znaki ovulacije. Pravzaprav jih ni. Imamo znake, ki nakazujejo možnost, da gre za ovulacijo. Zato mora ženska čim bolje poznat spremembe, ki se dogajajo tekom ciklusa. V prvem delu ciklusa, to je tisti del ciklusa, ki je pred ovulacijo – raven estrogenov narašča.

S tem ti estrogeni vplivajo na vse mogoče žleze v telesu, najbolj na slinavke in žleze v materničnem vratu, ki izločajo sluz, ki se potem izloča iz nožnice. In nekatere ženske pred ovulacijo, ko je raven estrogena najvišja, imajo toliko te sluzi, da kar teče od nje. Da rabijo vložke itn. In ko se ta sluz preneha, je vsaj 12 do 24 ur ovulacija že za njo. Nekatere to sluz zaslutijo samo nekaj ur pred ovulacijo in potem se prekine. In vedo veliko bolj natančno, kdaj je ovulacija. To je recimo en tak znak.

Drug tak znak je, seveda, po ovulaciji, začne jajčnik izločati en drug hormon progesteron. Ta ima specifične učinke spet na vse žleze v telesu, najbolj na na žleze dojk, ampak tudi na kožo, na lasne folikle in druge stvari. Ampak tiste bolj počasi in zanesljivo. In ženska začuti po ovulaciji, naenkrat, da ima dojke polne in potem so tudi vplivi na čustva, doživljanja stvari. Pravimo, kar naenkrat postanem tečna, pa zadirčna pa, pa, ne vem, nič mi ni všeč itn.

Ovulacija

Potem želja po odnosih recimo, je veliko večja v prvem delu ciklusa. Pri ženski, ne pri moškem. Pri moškem je vedno prisotna. Ampak pri ženski je pa prisotna pretežno v prvem delu ciklusa in ob ovulaciji  najbolj.

Se pravi ženske, ki so zelo sproščene in ki se preveč ne ukvarjajo na ta računalniški, znanstven način. Njim je najbolj do spolnosti takrat, ko imajo ovulacijo, ali pa tik pred tem. Po ovulaciji pa ta želja, libido, na nek način usahne. Hkrati, seveda, tudi spolnost lahko pri nekaterih postane bolj težavna. Sluznica se bolj suši, vse bolj boli, jajčniki so občutljivi in ji ne paše, ji ni do tega. Ampak to so vse taki signali, ki dajejo slutiti, kdaj je bila ovulacija, pa kdaj bo ovulacija.

Seveda imamo pa tudi pripomočke. Zdaj sodobna tehnologija omogoča cel kup stvari. Lahko si meri ženska temperaturo, recimo. Če si meri temperaturo, vemo, da ko nastopi progesteronska faza, torej faza po ovulaciji, Progesteron je termo gen, ki deluje na bazalni metabolizem. Na tak način, da se temperatura (bazalna temperatura, seveda), dvigne za 0,5 – 0,8 stopinj Celzija. Spet, ne pri vseh.

Ampak pogoj, se pravi če ženska spi mirno, ne po kakšnem pijančevanju in žuranju, ampak tako, normalno, ob normalnih urah, od pred polnočjo pa do zjutraj in je zjutraj prva stvar, ki jo naredi, si izmeri temperaturo in si jo zapiše, bo če bo to vsak dan počela, opazila da se ji nenadoma sredi ciklusa temperatura dvigne za 0,5 do 0,8 stopinj celzija in ko se ta temperatura dvigne je že vsaj 12 do 24 ur po ovulaciji. Seveda, če pride vmes kakšna motnja, da zboli za kakšno infekcijo, da si živčen, da potuješ na drugo stran sveta, da imaš, ne vem, “jet lag” in tako naprej, pa to seveda odpade.

Potem se ti to podre in pač to ni več (relevantno). Ampak recimo, to je ena od stvari, ki se jih da, če želiš, imaš mirno življenje, stalno enak način, rutino itn., Primerno prehrano in vse drugo, potem se da to uporabiti.

Tik pred ovulacijo, torej 24 do 48 ur pred ovulacijo, se zgodi en hormonski dogodek, ki ga ne zaznamo, ampak ga lahko ugotovimo s preiskavo. To tj. LH vrh. Po ovulaciji povzroči en hormon, ki ga izloča hipofiza. Še bolj kompliciran je ta mehanizem, jaz bom to poenostavil, ki se nenadoma zelo poveča in takrat se tist folikel, ki se je do takrat povečal na maksimalno velikost, napne in poči in se jajčece izloči. Po tistem, ko ta vrh nastopi in ta vrh nastopi 24 do 48 ur preden pride do te ovulacije. In ta vrh lahko ujamemo z testnim lističev, ki se ga kupi v lekarni,  DM-u itn., ki se mu reče ovulacijski test.

Deluje podobno, kot nosečniški test in ne boste verjeli, tudi hormona sta si zelo podobna. Nosečniški hormon hCG in pa ovulacijski – LH sta si v polovici strukture zelo podobna. Tako, da ta dva testa znata kdaj tudi ponagajati drug drugemu. Se pravi z ovulacijskim testom se zna zgoditi, da je ta test lažno pozitiven, zato ker je ženska že noseča in obratno. Z nosečniškim testom znaš dobiti lažne rezultate, da si noseča. Čeprav je samo ovulacija, ali pa bo ovulacije nastopila, ker so testi premalo specifični.

Ovulacija

Dr. Pušenjak, najlepša hvala za vaše odgovore in za vaš čas.

Stanko: Hvala tudi vam.

Vam, dragim poslušalkam pa hvala za vašo pozornost. Ponovno vas vabim k poslušanju naslednji četrtek, ko bomo odgovarjali na vprašanja na temo kontracepcijskih sredstev. Do takrat pa ne pozabite obiskati naše spletne strani kunapipi.si. Lep dan vam želim. Živjo!

Dodatna literatura

Ne spreglejte tudi:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja