Kakšna je razlika med endometriozo in PCOS (sindrom policističnih jajčnikov)?

Endometrioza in sindrom PCO

Predvideni čas branja: 4 minute

Endometrioza in sindrom policističnih jajčnikov (PCOS) sta dve izmed bolj znanih ginekoloških vprašanj, obravnavanih na področju reproduktivnega zdravja.

Čeprav gre za dve zelo različni bolezni, imata lahko podobne simptome in se zato pogosto pojavljata v istih pogovorih, pri čemer begamo med eno in drugo.

Poznavanje razlike med obema vam daje jasnejše razumevanje morebitnih težav z reproduktivnim zdravjem, na katere simptome je potrebno paziti in kako se zavzeti zase v pogovoru z osebnim zdravnikom ali ginekologom.

Naj razjasnimo zmedo in se naučimo, kakšna je razlika med endometriozo in PCOS.

Kako sta si PCOS in endometrioza podobna?

Čeprav je zelo redko, obstaja verjetnost za obe obolenji naenkrat. Endometriozo in PCOS je težko natančno določiti, zato imajo ženske včasih več let spremljajoče simptome, preden dobijo pravilno diagnozo.

Čeprav gre za različni obolenji, imata vseeno kar nekaj podobnosti:

  • Neredna menstruacija: obe obolenji lahko povzročita neredno menstruacijo. To se pogosteje dogaja pri ženskah s PCOS.
  • Močno krvavenje: Ženske, ki se spopadajo z eno izmed teh dveh bolezni, imajo lahko med menstruacijo močne krvavitve, vendar to ne velja za vse.
  • Težave s plodnostjo: Obe obolenji lahko povzročita težave pri zanositvi. V primeru PCOS telo ne ovulira redno, kar pomeni, da je možnost za zanositev zelo majhna. Medtem ko lahko poškodba tkiva zaradi endometrioze oteži zanositev ali povzroči neplodnost.
  • Nihanje razpoloženja: ženske s kakršnimi koli kroničnimi boleznimi, zlasti tistimi, ki lahko povzročijo izredne bolečine in težave s plodnostjo, imajo večje možnosti, da imajo težave z duševnim zdravjem ali nihanjem razpoloženja. Pri ljudeh s PCOS do tega večkrat pride zaradi hormonskih neravnovesij, pri osebah z endometriozo pa zaradi kronične bolečine.

Kako sta si PCOS in endometrioza različna?

Osnovni vzroki za PCOS in endometriozo so zelo različni.

Čeprav natančen vzrok za endometriozo ni znan, se ta pojavi takrat, ko sluznica maternice, endometrij, raste zunaj maternice. Tkivo je nato ujeto v medenici in trebuhu, kar vodi do brazgotin in poškodb.

Največji simptom, povezan z endometriozo je bolečina. Boleči krči in bolečine med menstruacijo, ki so ali pa niso redne. Te bolečine so lahko neznosne in lahko povzročijo slabost in bruhanje.

Ženske z endometriozo lahko tudi pred in med menstruacijo doživijo bolečine v medenici, pa tudi med opravljanjem velike potrebe, spolnimi odnosi in uriniranjem. V vsakdanjem življenju imajo lahko tudi krče v želodcu in bolečine v medenici.

PCOS je na drugi strani hormonsko stanje, kjer jajčniki in nadledvične žleze proizvajajo odvečne moške hormone, kot je testosteron. To neravnovesje hormonov povzroči motnje v menstrualnem ciklu, ki vodi do občasnih menstruacij, ki se pojavijo od nekaj mesecev do samo nekajkrat na leto. Ko imajo ženske s PCOS menstruacijo, so lahko te dolge, težke in boleče.

Ta hormonska neravnovesja lahko vodijo do aken in odvečnih dlak na obrazu in po telesu, ki so običajno temne barve. Največkrat se pojavijo na bradi, zgornji ustnici, vratu, hrbtu, trebuhu in prsih. Povečana proizvodnja inzulina pa lahko povzroči tudi povečanje telesne mase. Simptomi se lahko pojavijo že pri prvi menstruaciji.

Katero obolenje je bolj pogosto?

Endometrioza prizadene približno med 10% in 15% vseh žensk v rodnem obdobju, medtem ko za isto demografsko skupino žensk velja, da jih PCOS prizadene med 4% in 12%.

Medtem, ko je endometrioza pogostejša ali vsaj pogosteje diagnosticirana, ostajata obe najpogostejši ginekološki obolenji.

Kakšne so razlike pri zdravljenju?

Zdravljenje obeh bolezni je na začetku običajno hormonska kontracepcija, ki lahko pomaga uravnati menstruacijo in jo narediti bolj obvladljivo.

Pomembno je omeniti, da ker večina kontracepcijskih sredstev deluje tako, da zavira ovulacijo in samo zato ker ima nekdo reden cikel, ne pomeni, da bo to pomagalo pri težavah s plodnostjo.

Kljub temu, da je PCOS neozdravljiv, se zdravi simptome in se obvladuje s spremembami življenjskega sloga, kot so prehrana, gibanje in dodatki ter druge oblike hormonske terapije.

Endometriozo je mogoče obvladati z uporabo zdravil proti bolečinam med menstruacijo. Izkazalo se je, da je konoplja koristna, ne le pri obvladovanju bolečin, temveč tudi pri preprečevanju nadaljnjega razvoje endometrioze.

V hudih primerih je morda potreba kirurška odstranitev odvečne sluznice endometrija in možnost histerektomije, ki lahko vključuje odstranitev jajčnikov.

Obstaja tudi nekaj načinov kako omiliti bolečino, ki jo med spolnim odnosom doživljajo ženske z endometriozo:

  • Eno uro pred spolnim odnosom vzemite sredstvo proti bolečinam (aspirin, ibuprofen). Če bolečina ne preneha, ga lahko vzamete tudi po spolnem odnosu.
  • Uporabite vlažilni gel. Pri endometriozi je vlažilni gel najboljši prijatelj. Nekatere ženske z endometriozo občutijo bolečino med spolnimi odnosi zaradi suhe nožnice ali pomankanja vlažnosti. Bodisi zaradi vzburjanja ali katerih drugim vzrokov.

Pomembno je da za obvladovanje obeh motenj izberemo zdrav način življenja v smislu prehrane, gibanja in dodatkov.

Kako poiskati pomoč

Če sumite, da imate endometriozo ali PCOS, stopite v stik s svojim ginekologom. Bodite natančni pri navajanju svojih simptomov, higienskih navad in spolnem življenju. Ko boste iskali pomoč pri  zdravljenju, vam bo v pomoč, če boste nekaj mesecev spremljali menstruacijo in simptome.

Povzeto po Intimina.com in Natasha Weiss.

Preberite tudi:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja