Dabroston tablete

VPRAŠANJE:

Pozdravljeni, stara sem 32 let, imam neredne menstruacije in policistične jajčnike. Pri svoji ginekologinji sem dobila predpisane tablete Dabraston ki jih že jemljem. Počutje je katastrofalno, od kronične utrujenosti, apetita in nenehne želje po hrani do slabega počutja, nihanja razpoloženja. Rada bi uporabila kakšna naravna sredstva za oblažitev simptomov policističnih jajčnikov in vzpostavitev menstrualnih ciklov na naraven način. Ali je to mogoče in s čem? S partnerjem trenutno še ne delava na otroku a si tega želiva.

ODGOVORJA:

stanko-pusenjak

MAG. STANKO PUŠENJAK, DR. MED.

Spoštovani, naravni pristopi so uporabni, kadar gre za PCO sindrom ob debelosti, diabetesu ali s primarno presnovnim razlogom, kjer je redukcijska dieta prvenstvena. Če gre za primarno drug problem pri vitkem ali celo previtkem telesu pa je tak pristop vprašljiv oziroma ne nujno učinkovit. Čudežne paličice proti simptomom PCOs žal ni. Tako ali drugače je treba doseči spremembe v odzivu reprodukcijskega sistema, ki je iztiril (sam ali kot posledica presnovne motnje). Vaše konstitucije ne poznam, je pa to pri obravnavi PCOs zelo pomemben podatek, zato vam na pamet težko dam kakšno priporočilo. Tudi izvidi spolnih hormonov niso nepomembni pred svetovanjem o ukrepih. Žal je namreč PCOs presnovno stanje blokade reprodukcijskega sistema, kamor vodi veliko poti in razlogov, če ne zdravimo vzročno, pa so uspehi zdravljenja slabi, oziroma zgolj simptomatski, torej zdravijo simptome, ne odpravijo pa vzrokov. Dabroston je simptomatsko zdravljenje, torej nadomeščanje hormona progesterona v drugem delu ciklusa, ko ni ovulacije, da bi sama poskrbela za ta del ciklusa. Tako se umetno vzpostavlja ciklus, ki pa ni ovulatoren, zgolj zato, da se na redne intervale pojavlja menstruacija.

Preberite tudi:

Ena misel na “Dabroston tablete

  1. Barbara pravi:

    Visoka sem 176cm in tezka 85kg, izvidi za ščitnico so bili opravljeni in so ok…problem so samo neredne menstruacije in pco..prav tako sem za naslednji mesec dobila tablete clomid ki jih moram jesti od 5-9 dneva cikla, 10dan sem narocena na ultrazvok za pregled razvijanja foliklov…upam da sem podala dovolj podatkov za kak konlreten odgovor…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja