Čiščenje in nega menstrualne skodelice

Čiščenje in nega menstrualne skodelice

Predvideni čas branja: 4 minute

Vse menstrualne skodelice vendarle niso narejene iz silikona, zato poskrbite, da jih boste znale pravilno očistiti.

Čiščenje v času med menstruacijo

Menstrualne skodelice iz medicinskega silikona so odporne na bakterije in vam jih ni treba ob vsaki praznitvi prati. Preprosto izpiranje v umivalniku je dovolj, da jo očistite pred ponovno namestitvijo.

Da bi se izognili madežem, lahko sprva sperete s hladno vodo, nato pa z vročim izpiranjem delno razkužite.

Pomembno si je zapomniti, da morajo biti na skodelici tiste majhne zračne luknje na robu očiščene. Če so luknje zamašene, bo pri ponovni vstavitvi morda težko ustvariti tesnjenje, kar poveča možnost puščanja.

Če imate dostop do tekoče vode, lahko te luknjice enostavno očistite tako, da med spiranjem upognete silikon. To lahko storite tudi:

  • Napolnite skodelico z vodo,
  • z roko pokrijte vrh odprtine skodelice,
  • obrnite roko in skodelico,
  • stisnite dno skodelice, da iztisnete vodo skozi luknjice.

To bi moralo potisniti ven vse kar je v luknjicah. Nekateri modeli skodelic ne potrebujejo zračnih luknjic, zato naj vas to ne skrbi.

Čeprav nekatere ženske raje uporabljajo milo za umivanje skodelic, to ni nujno potrebno. Če uporabljate milo, se izogibajte antibakterijskim ali dišečim pranjem kot so mehurčki-kopeli itn.

Raje se držite pH uravnoteženega pranja, namenjenega intimni negi. Ph uravnoteženo pranje vam bo pomagalo preprečiti draženje in okužbo s kemikalijami in dodatki, ki so pogosto v milih. Uporabite lahko tudi namensko čistilo za intimne pripomočke.

Čiščenje skodelice med obdobji menstruacije

Ko se menstruacija konča, boste morda menstrualni skodelici predno jo shranite želeli ponuditi temeljito čiščenje. Tako zaradi higiene kot zaradi odstranjevanja morebitnih madežev.

Nekaj razbarvanja skodelice je normalno in ne vpliva na njeno delovanje, vendar nekaterim ženskam to ni všeč. kako menstrualna skodelica izgleda. Poglejmo si nekaj načinov, kako lahko svojo skodelico dobro očistite.

Vrenje menstrualne skodelice

Na štedilniku zavremo 3 skodelice čiste vode. (Voda iz pipe je v redu, če stanujete na območju z neoporečno vodo, če pa ne, raje uporabite ustekleničeno vodo.) Skodelico potopite v vodo, vendar se prepričajte, da se ne dotika dna ali stene lonca.

Eden od načinov za to je, da skodelico postavite v metlico za stepanje in jo tako zadržite stran od dna in roba. Vremo 5-8 minut, nato skodelico odcedimo in pustimo, da se posuši na zraku. Vrenje skodelic je popolnoma varno, vendar pazite, da v loncu ne zmanjka vode, saj bo to uničilo silikon.

Če sam zdi uporaba lonca v katerem kuhate neprimerna, lahko kupite manjši lonec posebej za kuhanje skodelice in ga ločeno shranite.

Sterilizacijske tablete za otroške stekleničke

Odlične so, ker jih lahko uporabljate v hladni vodi, zato so idealne, če živite v študentskem domu brez dostopa do štedilnika ali pa preprosto ne želite kuhati skodelice v skupni kuhinji. Upoštevajte navodila proizvajalca. Te tablete so tudi odlične pri odstranjevanju madežev.

Dodatne možnosti za odstranjevanje madežev

Vodikov peroksid (1%)

Vodikov peroksid dobite v večini drogerijah in lekarnah. Kupite 1% vodikov peroksid in naredite razmerje peroksid : voda; 50:50. Se pravi enako količino vode in peroksida. Menstrualno skodelico čez noč ali bolje kar za 24ur potopite v pripravljeno raztopino. Takoj zatem jo dobro sperite pod tekočo vodo, da odstranite vse ostanke vodikovega peroksida. Tako, zdaj je skodelica pripravljena za shranjevanje ali za ponovno uporabo.

Beli kis

Beli kis verjetno ne bo tako dobro opravil svojega dela kot vodikov peroksid, vendar je zelo dostopen, popolnoma naraven in ga najdemo v vsakem gospodinjstvu. Uporabite en del kisa na dva dela vode. Potopite in namakajte menstrualno skodelico 24 ur. Če po izpiranju s tekočo vodo skodelica še vedno diši po kisu, nadaljujte z vrenjem v vodi.

Uporabite lahko tudi mehko ščetko, da nežno zdrgnete madeže in zobotrebec, da po potrebi očistite luknjice.

Po umivanju skodelice jo pred shranjevanjem vedno popolnoma posušite. Najbolje je sušenje na zraku v dobro prezračenem prostoru. Poskrbite, da med obdobji skodelico hranite v ohišju ali vrečki, da ostane čista.

Redno čiščenje in skrb za skodelico samo s priporočenimi izdelki vam bo pomagalo, da bo menstrualna skodelica zdržala dlje časa in vas bo v naslednjih letih ščitila med menstrualnimi obdobji.

Preberite si navodila o uporabi pri posamezni menstrualni skodelici:

Preberite tudi:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja