Cerelle tablete

VPRAŠANJE:

Nehala sem jemati kontracepcijske tabletke Cerelle. Zdaj pa me zanima, v kolikšnem času naj bi prišla menstruacija? Pa zdaj v kratkem času so me začele boleti bradavičke? Ali je kaj povezano? Hvala in lep pozdrav.

ODGOVORJAJO:

Katarina Galič Jerman Cerelle tablete

KATARINA GALIČ JERMAN, DR. MED.

Ob prenehanju jemanja kontracepcije, nam bi menstruacija nastopila v roku 3 mesecev. V kolikor ne bo, se obrnite na izbranega ginekologa. Boleče bradavice so lahko znak ovulatornega obdobja ali vzpostavljanja vašega naravnega cikla nazaj.

stanko-pusenjak

MAG. STANKO PUŠENJAK, DR. MED.

Spoštovani, žal ne vem, kako dolgo ste Cerelle jemali. Cerelle lahko po daljši uporabi (več let) povzroči močnejšo atrofijo maternične sluznice, kar lahko vodi tudi v daljše obdobje vračanja v reproduktivno stanje. Vsekakor pa odsotnost menstruacije dalj kot 3 mesece po prenehanju uporabe Cerelle ni običajno. Boleče prsne bradavičke bi lahko napovedovale naraščanje ravni spolnih hormonov, kar napoveduje posredno tudi ponovno vzpostavitev ciklusa.

Preberite tudi:

Ena misel na “Cerelle tablete

 1. Marjana Vanča pravi:

  Spostovani
  Zanima me sem bila pri ginekologu 6tednov po porodu in mi je predpisal tabletke Cerelle in jih jemljem brez prekinitve in naj povem da sem jih takoj zacela jemati kljub da menstruacije kot pise v navodilu ni blo sm me pa zanima zakaj so se pojavile krvavitve in zdaj bo 8dan zgleda kot menstruacija zato se obracam na Vas odgovor.lp

  • Stanko Pušenjak pravi:

   Odgovarja dr. Pušenjak:
   Cerelle je progestagen in je sicer dober kontraceptiv, ni pa najboljši stabilizator strukture maternične sluznice, zato se ob njegovi uporabi neredko pojavljajo blage krvavitve ali krvavi izcedki. To niso menstruacije. Lahko se na to le navadite ali pač dogovorite za kaj drugega. Sčasoma je tega tudi vse manj in pri mnogih povsem izgine.

 2. Edita Bajrektarevic pravi:

  Postovani
  Uzimam tablete cerelle vec 27 dana zanima me dal ce doci mensteuacija s uzimanjem poslednje tablete,jel u uputama se nespominje prekid ,vec uzimanje nove skatle?
  Hvala

 3. Stanko Pušenjak pravi:

  Cerelle so minipilule na osnovi progestagenov in samo progestagenov. Zato jih je potrebno jemati vsak dan brez prekinitve in tudi menstruacije oziroma odtegnitvene krvavitve v načelu niso predvidene, čeravno vsaj 30 do 40% uporabnice teh pripravkov imajo tudi krvavitve, ki pa so lahko redne in predvidljive ali tudi ne (vmesni, krvavkasti izcedki različnega trajanja, tudi nekatere ves čas po malem). S tem ni nič narobe, če je moteče, pa ni druge možnosti kot menjava za kaj drugega.

 4. Maja M. pravi:

  Pozdravljeni! Stara sem 44 let, 3 sem rodila in imam naslednje težave. Zaradi polipov v maternici in materničnem vratu mi je po opravljeni histeroskopiji ginekologinja predpisala tabletke Cerelle (kombiniranih zaradi migrene ne smem jemati). Jemljem jih neprestano od 8.6.2021. Na začetku som bile krvavitve na 2 tedna, od 24.7. pa imam nonstop krvav izcedek, vmes je bila 2x menstruacija (pri zadnji so se pojavili koščki ). Bila sem že na kontroli in mi je rekla, da je to normalno in naj potrpim še 3 mesece. Verjetno si lahko predstavljate, kako je to neprijetno.

  Prosim za mnenje ali je smiselno vztrajati. Res me obremenjuje!

  Hvala,

  Maja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja